Ukrainan konflikti/sota

Maanpuolustuskorkeakoulusta apulaisprofessori Kukkolan tilannekatsaus:

Juha Kukkola, ST, Apulaissotilasprofessori, Venäjä-ryhmä, Maanpuolustuskorkeakoulu

Ukrainalla on edessään toinen sotatalvi. Tässä vaiheessa voidaan todeta, että sotilasstrategisella tasolla Ukraina on voitolla, koska se on säilyttänyt itsenäisyytensä yli 600 vuorokautta suurvallan hyökkäyksen alla ja on kansakuntana eheämpi kuin koskaan. Venäjä taas on strategisesti tappiolla sen etupiirin rakoillessa, sotilaallisen uskottavuuden romahdettua, ja taloudellisten sekä sodan yhteiskunnallisten seurausten johdosta.

Selvää on, että Ukraina ei kesäisellä vastahyökkäyksellään kyennyt valtaamaan takaisin Venäjän hallussa olevia alueita. Vastahyökkäyksen epäonnistumiseen vaikuttivat monet tekijät, mutta ennen kaikkea Venäjän onnistunut puolustustaistelu, jossa korostuivat: linnoittaminen ja miinoittaminen syvyydessä, tykistön kyky tukea puolustustaistelua, ilmakomponentin kyky tukea maavoimia, riittävä tiedustelu- ja valvontakyky, jolla Ukrainan hyökkäyksen rakenne kyettiin paljastamaan, reservien käyttö puolustuslinjojen vahventamiseen, huollon kyky toimia Ukrainan vaikuttamisyrityksistä huolimatta ja riittävä taistelutahto. Ukrainan johtamiskyvyssä ja osaamisessa oli puutteita ja massaa ja tulta ei yksinkertaisesti ollut tarpeeksi.[1] Ilman ajallista ja paikallista ylivoimaa maalla, ilmassa ja informaatiotilassa on äärimmäisen vaikeaa hyökätä menestyksekkäästi valtioiden välisen, tavanomaisen sodan ympäristössä. Puolustaminen on helpompaa.

Toisaalta Ukraina on kyennyt toteuttamaan drooni- ja ohjusiskuja, jotka ovat vaikuttaneet Venäjän ilmavoimien ja merivoimien toimintaan, maavoimien huoltoon ja varmasti tuoneet sodan lähemmäksi venäläistä kotirintamaa. Ukraina on kyennyt ajamaan Venäjän Mustanmeren laivaston pois meren länsiosista ja avaamaan merikuljetusreitin Odessaan.[2] Ukraina on kyennyt torjumaan pääosan Venäjän kesän ja syksyn lennokki- ja risteilyohjusiskuista, eikä Venäjä ole kyennyt lamauttamaan Ukrainan ilmapuolustusta, tuhoamaan yhteiskunnallista infrastruktuuria kokonaan tai kansan taistelutahtoa.

Tällä hetkellä Venäjä pyrkii palauttamaan aloitteen itselleen. Se aloitti lokakuun alussa laajan, pienten hyökkäysten sarjan lähes koko rintaman leveydeltä, joka nyt näyttää painottuvan Adviikan kaupungin valtaamiseen. Kaupungilla itsellään ei ole strategista arvoa. Venäjän asevoimat tarvitsevat hyviä uutisia ja Adviikan valtaus olisi tällainen. Samalla ne voivat kuluttaa Ukrainan joukkoja ja estää niitä palautumasta kesän taisteluista. Ukraina omalta osaltaan jatkaa Venäjän joukkoja kuluttavia pieniä hyökkäyksiä Dniprin yli, Zaporižžjan alueella ja Bakhmutin suunnalla. Sotilaallinen logiikka on Ukrainan ja Venäjän osalta saman suuntainen: Vastustajalta tulee estää uusien, suurien merkittäviin operaatioihin kykenevien joukkojen kokoaminen, kouluttaminen ja varustaminen ja vapaa toiminta. Käynnissä on kulutussota.

Venäjä valmistautuu pitkään sotaan ja Ukrainan ja sen liittolaisten on se kestettävä. Tällä hetkellä taistelukentällä voimasuhteet ovat melko tasaiset sotilaiden määrän suhteen.[3] Venäjällä on kuitenkin kymmeniä miljoonia asevelvollisia, joita voidaan kutsua, ostaa, painostaa ja pakottaa palvelukseen. Kutsuntaiän ylärajaa on nostettu ja kutsuntajärjestelmää tehostettu. Venäjällä on toki haasteita uusien sotilaiden rekrytoinnissa. Maa pyrkii paitsi levottomuuksien ja kansalaisprotestien pelossa välttämään näkyviä rekrytointikampanjoita isoissa kaupungeissa, kuten Moskovassa ja Pietarissa. Lisäksi, valtionjohto pyrkii viimeiseen asti välttämään uuden virallisen liikekannallepanon julistamista edellä mainituista syistä vähintäänkin presidentin vaalien yli. Sen sijaan kohdennetummat ”epäviralliset”/”hiljaiset” rekrytointikampanjat esimerkiksi Kauko-idän köyhemmillä alueilla jatkuvat. Ukrainalaisia on paljon vähemmän ja heidän kova maanpuolustustahtonsa ei muuta matematiikkaa kuin joiltain osin. Lisäksi Venäjä on ohjannut miljardeja sotateollisuuden tarpeisiin, ja maa on käytännössä siirtynyt kohti sotataloutta.[4] Ukrainan teollisuus on kärsinyt merkittäviä vaurioita, työvoimasta on pulaa ja talous on riippuvainen ulkomaisesta avusta. Kaikesta huolimatta Ukraina on sopeutunut ja selviytynyt tähän asti.

Ukraina käytti kesällä merkittävän määrän tykistön ampumatarvikkeita, mikä oli tarpeen hyökkäyksen tukemiseksi ja Venäjän joukkojen häiritsemiseksi ja kuluttamiseksi. Talvella ampumatarvikkeet saattavat käydä vähiin, sillä Nato-maiden varastot tyhjenevät ja tuotannon käynnistäminen takkuilee.[5] Venäjä on sen sijaan saanut tuotantolinjat käyntiin ja saa ampumatarvikkeita Pohjois-Korealta ja Iranilta.[6] Venäjä kykenee tuottamaan arviolta 100 pitkänmatkan ohjusta kuukaudessa ja todennäköisesti sadoittain lennokkeja.[7] Vaarana on, että Venäjä kykenee aloittamaan uuden kampanjan Ukrainan kriittisen infrastruktuurin tuhoamiseksi tai ilmapuolustuksen lamauttamiseksi. Jälkimmäisen tavoitteen saavuttaminen mahdollistaisi Venäjän ilmavoimien täysimääräisen käytön ja ilmaherruuden, millä olisi ratkaiseva vaikutus sodan kulkuun.

Venäjän rauhanajan maavoimat käytännössä tuhoutuivat 2022 aikana.[8] Tappiot ovat olleet suuria myös vuoden 2023 aikana, joten uusien ammattitaitoisten, toimintakykyisten ja taistelukelpoisten joukkojen kouluttaminen ja varustaminen vaatii aikaa. Venäjä pyrkinee jatkamaan pienten maa-alueiden valtaamista ja Ukrainan joukkojen kuluttamista, kunnes se pystyy jälleen suurempaan hyökkäykseen. Se jatkanee ohjus- ja lennokki-iskuilla Ukrainan infrastruktuurin, talouden ja teollisuuden heikentämistä ja pyrkinee palauttamaan laivastonsa operointikyvyn Mustallamerellä sekä estämään Ukrainan viennin ja tuonnin meritse. Informaatio-operaatioita käytettäneen yhteiskunnan tahdon murentamiseen ja liittolaisten tuen heikentämiseen. Kyberhyökkäyksillä tuettaneen informaatiovaikuttamista ja heikennetään taloutta sekä kansalaisten luottamusta hallinnon kykyyn pitää yhteiskunta toimintakykyisenä. Jos vain mitenkään mahdollista, Venäjä pyrkii kaatamaan Ukrainan hallinnon sisältäpäin ja eristämään sen liittolaisistaan informaatio- ja muilla epätavanomaisilla operaatioilla.

Ukraina tuskin pystyy talven aikana uuteen merkittävään hyökkäysoperaatioon, mutta se voi sitoa Venäjän joukkoja koko 1000 kilometrin mittaisen rintaman leveydeltä. Näin se voi estää Venäjän vapaan toiminnan, joukkojen kierrättämisen levossa ja koulutuksessa ja uusien hyökkäämiseen kykenevien yhtymien muodostamisen. Pakottamalla Venäjä taistelemaan koko rintamalla, Ukraina voi moninkertaistaa talviolosuhteiden vaikutukset Venäjän joukkoihin ja rapauttaa niiden moraalia.[9] Uutisten ja sosiaalisen median perusteella vaikuttaa siltä, että palveluksen välttely ja rintamakarkuruus ovat oikea ongelma Venäjän asevoimille. Rangaistukset ovat koventuneet ja käytössä on ilmeisemmin rangaistuspataljoonia karkureille. Venäläisten sotilaiden kehnot olot ja väärinkäytökset heitä kohtaan ovat olleet jatkuva ilmiö sodan alusta. On vaikea sanoa, onko ilmiö pahentunut ja miten tuleva talvi vaikuttaa sotilaiden olosuhteisiin.

Ukraina voi käyttää Yhdysvalloilta, Iso-Britannialta ja Ranskalta saamiaan risteily- ja ballistisia ohjuksia sekä itse valmistamiaan lennokkeja Venäjän ilmapuolustuksen ja ilmavoimien kuluttamiseen. Se voi iskeä Venäjän asevoimien huoltoyhteyksiin, varikoihin ja asevoimien toiminnan kannalta tärkeään infrastruktuuriin heikentäen ja horjuttaen asevoimia. Tällaiset iskut edellyttävät Yhdysvaltojen tiedustelujärjestelmän tuen jatkumista.[10] Ukraina voi jatkaa näytösomaisia iskuja Venäjän kotirintaman kohteita vastaan tehdäkseen sodan todelliseksi tavallisille Venäjän kansalaisille. Ukraina voi taivutella Venäjää luopumaan infrastruktuuri-iskuista uhkaamalla Venäjän energia- ja liikenneinfrastruktuuria ja johdon uskottavuutta kansalaisten suojelijana. Vaikutusta voisi olla myös Ukrainan toteuttamilla sabotaaseilla, salamurhilla ja informaatio- ja kyberoperaatioilla. Ukrainan suorilla ja epäsuorilla hyökkäystoimilla on vaikutusta mitä lähemmäs Venäjän presidentin vaaleja mennään. Putinin autokratialle eivät välttämättä riitä täysin lavastetut vaalit ja väärennetyt tulokset vaan presidentin kannatuksen pitää ainakin osiltaan perustua kansan uskoon sotatoimien oikeutukseen ja tarpeellisuuteen.

Syksyn sää voi vaikuttaa molempien osapuolten ilma-aseen käyttöön, lennokeilla tehtävään tiedusteluun ja maaoperaatioihin ennen pakkasten saapumista. Sään taistelutoimia estäviin vaikutuksiin ei kuitenkaan voi luottaa. Vähintäänkin kulutustaistelut jatkuvat ja taistelutilaa voidaan valmistella mekanisoiduilla joukoilla tehtäviä läpimurtohyökkäyksiä varten myöhemmin talvella tai keväällä. Risteilyohjusiskuja voidaan toteuttaa huonossakin säässä.

Talven tulosta huolimatta tuen Ukrainalle pitää jatkua, jotta Venäjä ei kykene sotilaalliseen ratkaisuun. Se olisi kova isku sääntöpohjaiselle maailmanjärjestykselle. Ja tuen pitää jatkua, jotta Ukraina voi tavoitella tässä sodassa sellaista lopputulosta, joka on sille valtiona ja kansakuntana hyväksyttävissä. Tuen lisäksi tarvitaan selkeä sotilaallinen strategia, johon Ukrainan liittolaiset sitoutuvat.[11] Tämä strategia ei voi perustua puhtaasti symmetrisiin toimiin vaan Ukrainalle on annettava mahdollisuus ja vapaus asymmetrisiin ja epätavanomaisiin toimiin.
 
Valitettavasti tämä totaalisen sodan konsepti taitaa istua aidon huonosti länsimaaksi pyrkivän Ukrainan yhteiskuntajärjestelmään. Tosiaan kuten muutkin kirjoittelivat, niin modernia yhteiskuntaa pitää pyörittää sielläkin tietyllä määrällä porukkaa eikä silläkään hyvää jälkeä tule että jengiä lähdetään pakottamaan palvelukseen. Lisäksi tuolla varmaan se Sote-puolikin on ihan eri sfääreissä kuormituksen suhteen.

Ilmeisesti aivan kaikki palvelusikäiset ts. palvelukseen määrätyt eivät ole olleetkaan aikeissa osallistua sotaan. Nämä enimmäkseen ulkomaille paenneet ovat käsittääkseni kuitenkin jonkun kokoinen hyödyntämätön resurssi ja arvioita sotaan osallistumattomien määrästä näkee useissa eri lähteissä.

Toisaalta on todella vaikea sanoa mikä on todellisuus tässä asiassa. Luonnollisesti tuota rotaatiota pitäisi rintamalla olevien joukkojen ja takana huilaavien välillä tehdä, mutta käytännössähän se on aina vaikeaa tilanteen ollessa noin tiukka.

Tässähän tämä nykytilanne on sanottu ihan suoraan...

Zalužnyin tekstistä saa käsityksen, että Ukraina on huolissaan reserviensä riittävyydestä.

”Lainsäädännössämme on aukkoja, jotka mahdollistavat kansalaisille velvollisuuksien väistämisen. – – Meidän on laajennettava kansalaisten joukkoa, joka voidaan määrätä harjoituksiin tai liikekannalle.”


Zalužnyin mukaan Ukrainassa ollaan ottamassa käyttöön uudenlainen perehdytysharjoittelu: vastikään koulutettuja sotilaita sijoitetaan kokeneisiin etulinjan yksiköihin.

Voidaan toki pohtia miksi näitä asioita mietitään vasta nyt mutta siihenkin on varmasti omat syynsä. Sodan muuttuminen kulutussodaksi tuli varmasti yllätyksenä myös Ukrainalle kun tilanne näytti kuitenkin hyvin erilaiselta vielä 2022. Muutenkin on niin että ei Ukraina toimi eikä kykene toimimaan yhtä organisoidusti kun Suomi. Näillä nyt kuitenkin mennään ja yksi ongelma taitaa olla tässä vaiheessa sotaa se että huomattava osa siitä parhaasta aineksesta on jo uhrattu kunnian kentille. Kaikki ne jotka ovat vielä elossa ja fyysisesti toimintakykyisiä eivät ole sitä henkisesti vaikka Ukraina ei aja joukkojaan samalla tavalla loppuun kun Venäjä. Tämä on ihan helkkarin kuluttava sota kummallekin osapuolelle. Näitä ei ole Euroopassa eikä kyllä missään muuallakaan ihan vähään aikaan nähty ja toivottavasti ei tulla ihan heti tämän jälkeen näkemäänkään :coffee:
 
Siis rintamalinjat seisoo.

Mutta - edelleen - Venäjän talous sakkaa, 2022 joulukuusta lähtien on tullut takkiin joka kuukausi. Vastaavasti rupla laskee ja inflaatio sekä korot nousee (outo yhdistelmä), maa on maksukyvytön ja kultavaranto sekä eläkekassa sulaa.

Edelleen rintamalinjojen ulkopuolella tapahtuu paljon. Ukrainan on toki vaikea suojautua infraan kohdistuvilta drone-iskuilta mutta venäjällä on vastaavat esim. energisiirron suojauksen ongelmat ovat infernaalisia: Etäisyydet on massiivisia, muuntajan korjaaminen hillittömien kilometrien takaa on hankalaa ja varaosien saanti Euroopasta vaikeaa pelkästään jo rahaliikenne ongelmien takia. Vastaavasti Venäjä on pelotellut sukellusveneistä laskettavilla miinoilla - mutta pohdin että miksi näin ei ole tapahtunut ? Ja miksei Ukraina ole kauko-ohjatusti miinoittanut venäjän satamia ?
 
Se on paljon jopa sikäläisellä mittapuulla. USA:n liittovaltion verotulot vuonna 2022 olivat 4,98 triljoonaa dollaria. 61 miljardia on siitä 1,2 %
Vertailun vuoksi: Suomen valtion nettoverotulot vuonna 2022 olivat vastaavasti 81,4 miljardia euroa (~$87 miljardia), josta 1,2 % olisi vastaavasti 978 miljoonaa euroa.

Huom. Jenkkilässä triljoona tarkoittaa tuhatta miljardia (10^12). Eurooppassa triljoona tarkoittaa miljardia miljardia (10^18)
OT, mutta jenkkilässä ei oikeasti käytetä sanaa "triljoona", vai oletko useinkin nähnyt sellaisen vaikka yhdysvaltalaisissa lehdissä? Siis merkkijonon t-r-i-l-j-o-o-n-a? Juu et. Triljoona on suomenkielinen sana.

Jenkkilässä on kyllä "trillion" joka on miljoona miljoonaa, mutta se on suomeksi aina "biljoona" eikä mikään triljoona. Ne verotulot ovat siis 4,98 biljoonaa. Ei sotketa soppaan mitään sekakielisiä ja olemattomia "suomenkielisiä jenkkitriljoonia", siitä ei tule kuin sekasotkua.
 
OT, mutta jenkkilässä ei oikeasti käytetä sanaa "triljoona", vai oletko useinkin nähnyt sellaisen vaikka yhdysvaltalaisissa lehdissä? Siis merkkijonon t-r-i-l-j-o-o-n-a? Juu et. Triljoona on suomenkielinen sana.

Jenkkilässä on kyllä "trillion" joka on miljoona miljoonaa, mutta se on suomeksi aina "biljoona" eikä mikään triljoona. Ne verotulot ovat siis 4,98 biljoonaa. Ei sotketa soppaan mitään sekakielisiä ja olemattomia "suomenkielisiä jenkkitriljoonia", siitä ei tule kuin sekasotkua.

OT. Jossain Turhapuro elokuvassa Uuno puhui luvusta biljardi. Luulin kauan, että se oli vain vitsi. Mutta biljardi on oikea luku, tuhat biljoonaa.
 
Se on paljon jopa sikäläisellä mittapuulla. USA:n liittovaltion verotulot vuonna 2022 olivat 4,98 triljoonaa dollaria. 61 miljardia on siitä 1,2 %
Ehkä olisi kuitenkin parempi verrata Ukrainan aseapua USA:n puolustusbudjettiin ( v. 2023 noin 820 mrd). Toki onhan tuo 61 mrd avustusmäärä suuri luku siihenkin nähden.
Toisekseen ehkä siihenkin että tuo kyseinen USA:n puolustusbudjetti kohdistuu vain yhteen vuoteen (2023). Ukrainalle toimitettavat avustuserät voidaan melko suurelta osin nähdä varastopoistoina jopa 20-30 vuoden kertymistä. Lienee selvää ettei aivan uusimpaa asekalustoa ole juurikaan toimitettu Ukrainalle.

Lisäksi joku voisi jollain tasolla huomioida myös niitä talousvaikutuksia joita ase- ja puolustusvälineteollisuus tuottaa ja työllistää USA:ssa.

Joka tapauksessa Ukrainan avustaminen on politiikkaa ja tässä nimenomaisessa tapauksessa kyse on USA:n sisäisestä poliittisesta kiistelystä.

Kokonaan toinen asia on se että Ukraina on myös kyennyt ryssän hyökkäyksen jälkeen merkittävästi uudistamaan ja vahvistamaan omaa ase- ja ammustuotantoaan. Voisin veikata että tämän osuus tulee jatkossa yhä kasvamaan ja saa koko ajan suuremman merkityksen sodan jatkuessa. Taustalla on lisäksi kymmenien länsimaiden ja Ukrainan yhteiset tuotantohankkeet puolustusmateriaalin ja asetuotannon osalta. Ehkä jo seuraavien 2-3 vuoden aikana tullaan näkemään kuinka hyvin Ukrainan oma puolustusteollisuus kykenee vastaamaan ryssän vastaavaan tuotantoon.
- ei ole todennäköistä että Ukraina lähtisi pelaamaan all-in peliä ryssää vastaan. Sodan momentum on kääntynyt pysyvästi Ukrainan eduksi.
- sodat loppuu sotimalla ja Ukraina on jo vuoden aikana kyennyt nousemaan ns. "ruoskan varteen" sotatapahtumien osalta..
- tällä hetkellä ryssää räimitään kaikilla rintamilla oikein olan takaa...yli 300.000 ryssää on saatu kuoppaan ja vähintään kaksinkertainen määrä (600.000)haavoittuneina.
 
Hyvin mielenkiintoista: ryssän lähde väittää että Chaplinkaan tehty isku tapahtui 6 kpl Himarsin raketeilla ja osui "hallintorakennukseen".

Kommenttien kärkevyys saa arvioimaan että iskussa osuttiin johonkin tärkeään - lisäksi kuvissa näkyvä rakennus ei välttämättä / todennäköisesti ollut se varsinainen kohde, liekö vain kärsinyt lähelle osuneiden ohjusten takia.

Russian Sources:

6 x HIMARS missiles were launched at Chaplinka striking a government building there. The first image shows them pulling a dead person from the rubble which they claim is a dead civilian woman. Not too sure about that.

They went on to describe the attack as "a blatant war crime of the Kyiv regime" which is code for "something important got hit."

I also do not believe this is the only site that got hit. It is just the one they want to show right now.

-

This:

"They went on to describe the attack as "a blatant war crime of the Kyiv regime" which is code for "something important got hit.""

...is a useful cheat code for reading/decoding Russian social media reports.


 
Voisiko tuohon Iskanderien määrään olla piilotettu niitä huhuttuja pohjois-koreasta saatuja ballistisia ohjuksia? Joko vain mennyt numerot sekaisin jossain välissä tai tarkoituksella yritetty piilotella ohjusten siirtoa? Toki aihe on sellainen että todennettavan tiedon määrä on olematon ja enemmän tai vähemmän perustelluilla arvauksilla mennään.

Nyt kun sentinel hubin käytön opiskelin, niin kävin tuotakin katsomassa. Harmillisesti näyttää siltä, että juuri tuo Lvovea vastapäätä rannasta tuleva ajoura on huuhtoutunut pahasti pois Kakhovkan padon räjäytyksen aiheuttamassa tulvassa. En usko että tuosta kovin helposti kunnollista ylimenoa saadaan aikaan. On toki mahdollista että tuolta hiekkaiselta alueelta jonkinlainen kantava reitti olisi löydettävissä, mutta se pitäisi tiedustella huolellisesti avoimella alueella vihollisen dronetoiminnan kantamalla. Alla Sentinelin tiistain ylityksen kuva alueesta. Alempana olevat potentiaaliset ylityskohdat näyttävät sentään olevan entisellään.

Katso liite: 86336
Harmi, tuo olisi ollut paras kohta ylimenoon, ja ilmeisesti myös historiallinen lauttapaikka. Toisaalta tuo rantadyynistö, jolla rantatie lauttapaikalle aiemmin oli, on työntynyt sisämaahan, kohtaan, jossa aiemmin oli kosteikkoa/meanderointia, joten siihen periaatteessa pitäisi olla ajettavissa soratie tai jopa ad hoc päällyste, kunhan se saadaan turvallisesti haltuun. Tärkeintä on kai kuitenkin noiden lauttarantojen säilyminen lauttakelpoisina, jos näin vielä on.

Ennen vs jälkeen (jälkeen @Jukkis kuvankaappaus):
lvove-696x541.png1699014724452.png
 
Viimeksi muokattu:
Akilleen kantapää löytyy ryssällä tornin juuresta. Sinne selvästi tähdätään.

Ainakin tulee kunnon cookoff, jos läpäisy tulee, ja miehistönkin selviytymismahdollisuudet on vähäisimmät.

Eli siinä mielessä tuohon varmaan kannattaa tähdätä, vaikkei kohta edes olisi kaikkein heikoin.

Jos vaikka peräpäähän osuu, niin miehistö saattaa päästä paremmin pakoon.
 
Back
Top