Ukrainan konflikti/sota

Hmmm...

...olisiko mahdollista, että Putin kairaa koko läntistä eurooppaa perseeseen? (pahoitteluni brutaalista kielenkäytöstä - ei tule ihan heti toistumaan).

Ensimmäinen Mistral eli Vladivostok luovutetaan mahdollisesti maaliskuun puolella (aikaisemmastakin aikataulusta on ollut puhetta jos sopimus realisoituu) ja toinen eli Sevastopol on jo rakenteilla, sen luovutusajankohtaa ei ole vielä taidettu tarkemmin sopia koska alus on keskeneräinen, mutta vuoden loppuun on aikaa noin kymmenen kuukautta ja vertailtaessa edellisen Mistralin valmistusaikataulua toinen eli Sevastopol saatetaan saada valmiiksi ja luovutettua vuoden loppuun mennessä. Ja - jutun qluu on siinä - että raja tulisi luovuttaa Ukrainan haltuun vasta vuoden loppuun mennessä, joten entäpä jos venäläisten masterplan on yksinkertaisesti saada Mistralit itselle ja sen jälkeen jatkaa siitä mikä aiemmin jäi kesken?

Donbass on separatistien hallinnassa seuraavat kymmenen kuukautta, alueelle virtaa jatkuvasti aseistusta ja jos ETYJ:n valvonta on samalla tasolla mitä nyt niin käytännössä mikään ei muutu niin kauan kun raja on separatistien tai venäläisten hallinnassa, joten voittajat on kovin helppo päätellä, samoin häviäjä - vaikka Ukrainalla on mahdollisuus vahvistaa asevoimiaan tämä aika, mutta voiko se sitä tehdä vai vaatiiko kv. yhteisö muita toimia? Ja länsi ostaa itselleen rauhan taas vähäksi aikaa... Mitä tapahtuu viimeistään joulukuussa 2015?

vlad.

Älä ole noin pessimistinen. Uskon itse että pieniä välikohtauksia lukuunottamatta rauha kestää siihen asti kunnes maa kantaa taas Ukrainan tasangoilla.
 
Nyt parasta, jos tuo tulitauko edes hetken kestää, olisi Ukrainassa tehdä ykkösprioriteettina täyssiivous armeijan johdossa, kaikki neuvostoaikaiset homekorvat eläkkeelle (ellei ole tehnyt hommiaan uskollisesti Ukrainalle ja hyvin), myyrät ulos, täysi kaluston inventointi ja kunnostus siltä osin kun pystyy. Sitten selvittämään miksi kutsunnat ovat menneet pipariksi ja jos aselepo on edelleen päällä niin vaikka "ennakkovaroituksena" tieto kaikille niille jotka tullaan kutsumaan jos Venäjä hyökkää tosissaan. Ne jotka jänistävät tiedon saatuaan niin eiköhän ilman heitä pärjätä paremmin.

Jos on valmius kutsua pikaisesti kokoon vaikka 200 kiloihmistä jotka HALUAVAT puolustaa maataan joille on antaa jonkinlainen aseistus, niin se on kuulkaas vähäistä hankalampi juttu vaikka sieltä tultaisiin avoimesti yli. Tietääkseni Venäjällä ei KOSKAAN ole ollut koottuna kuusinumeroista määrää miehiä mihinkään sotilasoperaatioon, Tsetseniassa mentiin reilusti alle 100 tuhannella miehellä kerrallaan. Jopa Afganistanin sodassa oli "vain" vähän yli 100000 sotilasta (Wikipedia-sivistyksen mukaan). Lisäksi myös Venäjän kyky koota paljon sotilaita yhteen paikkaan edes harjoitusmielessä on hyvinkin kyseenalainen.

http://www.interpretermag.com/russi...ffective-as-ukraines-moscow-commentator-says/

Georgian sodasta 2008, Kenraali Nikolai Makarov:

"To find a lieutenant colonel, colonel, or general able to lead troops with a sure hand, you had to chase down officers one by one throughout the armed forces, because those career commanders in charge of ‘paper regiments and divisions’ just could not resolve the tasks set." Once officers were allocated personnel and equipment they soon demonstrated their ineffectiveness by "losing their heads" or in some cases refusing to fulfill assignments. Eighty-three percent of Army units were numerically incomplete, and only 17 percent were combat ready. Of the 150 regiments in the Air Force only five are permanently combat ready, while in the Navy "half the warships stand idle at anchor," Makarov lamented. He said Russia plans to modernize 30 percent of its weapon systems by 2012, and 70 percent by 2020, and said that while conventional forces remain in such poor condition Russia will place greater reliance on its strategic nuclear capabilities."
http://strategicstudiesinstitute.army.mil/pubs/parameters/Articles/09spring/mcdermott.pdf

Ja miten ne huippu-uudistukset Putinin julistamalla 500 miljardilla ovat sitten menneet:
http://nationalinterest.org/feature...tary-modernization-might-be-big-trouble-11768

"Too much spending, too little effect". Muut jutut aiheesta viittaavat aivan samaan suuntaan.
 
Viimeksi muokattu:
Palautetaan nyt tämän ketjun lukijoiden mieleen, että herra Kusipuro on Suomen rauhanpuolustajien puheenjohtaja. Eiköhän tämä riitä kaverin objektiivisuuden tason arviointiin.

No tuollainen on kyllä ehdottomasti negatiivinen meriitti. Ehkä jossain Portugalissa vielä menisi läpi harrastetoimintana (kuten joku Marttakerho), mutta ei täällä rajamaassa.
 
Kieltämättä olisi mielenkiintoista saada tietää mikä oli neuvottelujen lähtöasetelma ja mitä kukin taho alkuun asetti omiksi ehdoikseen - mistä lähdettiin liikkeelle. Kenties joku päivä saamme tietää tämän. Voisin kuitenkin kuvitella, että Venäjällä on lähtökohta ollut mahdollisimman itsenäinen/autonominen Donbassin alue ja tarkoitan koko Donetskin ja Luhanskin oblastien muodostamaa aluetta eli myös sitä aluetta, joka on tällä hetkellä Ukrainan hallinnassa - tästä on sitten lähdetty perääntymään ja lopulta päädytty tilanteeseen, jossa raja säilyy heidän (ja separatistien) hallinnassa vuoden loppuun saakka. Pidän loogisena sitä, että alkuun on asetettu tavoitteeksi jopa suurempi maa-ala joka nyt on hallinnassa, tämä olisi lähinnä neuvotteluvaltti ja kenties rivien välistä annettu ilmaus Ukrainalle, että mitä he ovat valmiit muussa tapauksessa tavoittelemaan. Putin on voinut laskea, että heillä on varaa tietyissä asioissa joustaa (perääntyä) kun aluen toiminnan kannalta merkittävä asia eli raja säilyy heidän hallinnassa reilut kymmenen kuukautta ja kymmenessä kuukaudessa ehtii tapahtua vaikka mitä jos näyttää siltä, tulitauosta ei tule pysyvä (en usko pysyvään tulitaukoon) jolloin aluetta voi huoltaa vapaasti ja asetelma muuttaa tarvittaessa vastaamaan aikaa ennen tulitaukoa.

En oikein usko, että läheskään kaikki separatistiryhmittymät tullaan hetimmiten riisumaan aseista. Ennemminkin näen, että alkuun riisutaan aseista ne ryhmittymät joilla on ollut Moskovan intresseistä voimakkaasti eriävät intressit, alueella on kuitenkin ollut myös sellaisia ryhmittymiä joilla on oma tavotteita ja selkeästi sellaisia tavotteita jotka eroavat "kansantasavaltojen" ja Moskovan lähtökohdista. Tähän mennessä mukana on voitu pitää kaikkia ryhmittymiä, koska taistelussa heistä on ollut myös hyötyä mutta nyt tulitauon aikana on mahdollista ja luontevaakin se, että Moskovan tuki tippuu pois ryhmiltä joilla on liian itsenäisiä ajatuksia ja lopulta nämä ryhmät hajotetaan tai sulautetaan muihin ryhmiin.

En ole vielä perehtynyt todella tarkoin sopimukseen ja sen tulkintoihin, mikä on muuten henki ATO:n joukoissa taistelleita vapaaehtoisjoukkoja kohtaan? Niidenhän voidaan katsoa toimineen Ukrainan lakien mukaan, joskin muistelen, että EuroMajdanin jälkimainingeissa olisi annettu asetus, jonka mukaan hallitus voi riisua aseista yksityiset aseistetut joukkiot ts. sellaisia ei sallita - tämä nyt oli tuolloin lähinnä suunnattu separatisteja ja pro-russia -ryhmiä vastaan mutta teknisesti ottaen olisi koskenut tuolloin esim. Pravyj Sektorin asemiehiä.

Tällä hetkellä luottamukseni ei ole suuren suuri, elokuu on liian hyvin mielessä - samoin muut sopimukset ja tapahtumat tämän kriisin/sodan ajalta. Pelkäänpä, että kyseessä on lopulta tilanne jossa alueen siviiliväestön kärsimykset tulevat muodossa tai toisessa jatkumaan vielä pitkän aikaa - separatismi, kansantasavallat ja alueella toimineiden paikallisten virkamiesten ja poliisien tms. toimien selvittäminen tulee viemään todella kauan aikaa ja voi olla tehtävä, joka käy liki ylivoimaisen vaikeaksi - vaikka tilanne muutoin olisikin "rauhanomainen". Alueella on vallinnut asemiesten mielivalta lähes vuoden ajan, lakia ja järjestystä ovat pitäneet "kansantasavaltojen" nimissä taistelleet taistelijat ja oikeuslaitos sekä poliisi ovat käytännössä olleet keväästä 2014 heidän vallassa - ne virkakunnan edustajat jotka eivät ole alistuneet separatistien tahtoon on joko häädetty alueelta tai he ovat jääneet kotiin ja osa on menettänyt henkensä. Missä määrin Ukrainan hallinto kykenee uudistamaan alueen paikallishallintoa, poliisivoimia ja toisaalta millaisiin toimiin separatistit lopultakin suostuvat - moni on syyllistynyt laittomuuksiin (tarkoitan nyt rikollisia toimia varsinaisten taisteluiden ulkopuolella sekä ns. sotarikoksia) ja tämä voi vaikuttaa monen haluun luopua aseesta ja taistelusta (tai sitten paetaan Venäjälle, jossa heitä tuskin kohtaa syytetyksi joutuminen ainakaan Putinin kauden aikana).

Ja painotan, vaikka yllä kirjoitan tulitauosta on todellinen luottamukseni sen ja sen kaikkien ehtojen täyttymiselle hyvin vähäinen. Epäilykseni on sen suuntainen, että tulitauko on helposti vesitettävissä ja se antaa Venäjän tukemille ryhmille selkeän mahdollisuuden jatkaa tavalla tai toisella toimintaa ja aikaa käynnistää toiminnan uudelleen vielä monta kertaa. Minusta rajaseutu olisi pitänyt saada jonkun puolueettoman* tahon valvontaan mahdollisimman pian eikä vasta noin kymmenen kuukauden kuluttua.

*: jos sitä ei ukrainalaisten valvontaan olisi haluttu antaa seuraavien viikkojen kuluessa.

vlad.

Saksa, Ranska ja EU voittivat ehkä jotain (vt.talouspakotteet ja niiden asteittainen purkaminen). Ukraina voitti ehkä sen että sota ei laajene tästä nykyisestä kovin paljon.

Nämä "kansantasavallat" eivät poistu ikinä mihinkään, vaikka venäläiset sotilaat sieltä ehkä joskus poistuvat. Nämä alueet jäävät Moskovan hallintaan kuitenkin niin, että Ukraina maksaa kaikki laskut käsittäen myös jälleenrakennustyöt mikä ei ole ihan pieni projekti. Nämä alueet jatkavat taantumistaan tämänkin jälkeen, joten niitä laskuja tulee kyllä riittämään.

Venäläiset sotilaat ehkä poistuvat alueelta vuoden lopussa, mutta se on pelkkä muodollisuus. Sama kai se on missä ne sotilaat seisovat, kun alue on kuitenkin Moskovan nyrkin alla.

Tämä on sikäli tosi tylsä peli että tässä voittaa aina vain yksi pelaaja ja se on Venäjä. Krim on takataskussa ja siellä pysyy. Donbassin peräreikä on räpylässä mutta se pysyy edelleenkin Ukrainan ongelmana, eikä se ole ihan pieni ongelma.

Moni on sanonut että Venäjä häviää tämän sodan takia Ukrainan ja ukrainalaisten sielut, mutta ei se niin ole. Venäjä hävisi tuon pelin jo silloin kun se korruptoitunut pelle hyppäsi helikopteriin ja pyyhkäisi lompakkonsa kanssa Krimille.

Putin on kylmä ja kyyninen taktikko kuten venäläiset johtajat yleensä ovat. Venäjä ulosmittasi Ukrainalta sen mikä ulosmitattavissa oli. Venäjä ei ehkä saavuttanut tai tule jatkossakaan saavuttamaan kaikkia tavoitteitaan, mutta sellaista elämä on...elämä ottaa ja elämä antaa :D

Saa sitten nähdä mitä elämä antaa Ukrainalle. Se on ainakin varmaa että helpolla ja ilmaiseksi se ei anna yhtään mitään.
 
Viimeksi muokattu:

Tuo pätkä on varmaankin feikki, sillä ei kai ne nyt sentään .........:eek: ?

Luhanskin eilisillan iskusta...
Tapahtunut keskustasta länteen grad raketein. Hollantilainen intoilija ei ole vielä analysoinut tarkemmin. ;-)
(tiedätte miten nuo puolin ja toisin syyttelyt aina menee...)
 
Venäjän oma tilanne on täydellisesti päinvastainen. Putinin diktatuuri-hallinto kulkee kohden väistämätöntä loppuaan. Sota entistä ystävällistä naapurimaata kohtaan on tuhoon tuomittu keino ylläpitää Putinin kannatusta taloudellisen romahduksen aikana. Se on juuri sitä perinteistä housuihinsa kusemista pakkasella. Venäjän nykyhallinto on käytännössä jo menettänyt pelin..
Luhanskin ja Donetskin kansalaiset ovat päässeet aavistuksen verran näkemään minkälaisen hallinnon alamaisiksi he ovat joutuneet. Tulevaisuus terroristirosvojen hallinnoimalla alueelle on vielä surkeampi kuin venäläisillä omassa kotimaassaan. Suurin osa kansalaisista on näissä suurkaupungeissa venäläisperäistä. Veikkaanpa että rosvohallinto tulee olemaan näille venäläismielisille äärimmäisen suuri pettymys, tulipa jatkossa rauhallisemmat ajat tai sodan jatkuminen.

Jep, pitkällä tähtäimellä olet kyllä varmaankin oikeassa. Lyhyellä tähtäimellä Venäjä kuitenkin voitti, tai "kusi housuunsa pakkasella" kuten asian osuvasti ilmaisit.
 
Tämäkin on totta.

Toivon totisesti että olette oikeassa. Jonkinlainen järjestys vielä maailmassa. En voi jakaa uskoa tuosta ennenkö toisin todistetaan. Javelinit olivat vielä kaukana. Puhe ja ehkä asteella.
Pysyn vahvasti käsityksessä, että Merkel ja Hollander lupasivat jotain "salaisessa" sopimuksessaan.

Javelinmyytti on jatkanut kasvamistaan Ukrainalaisten tukiryhmien sivuilla. Se on nyt vähintäänkin vuosisadan ihmease joka lopettaa koko sodan. Sen varaan toivotaan ja lasketaan paljon. Eikä sitä tiedä. Myytti voi tarttua myös Putleriinkin.

Tiukka yhteenveto on, että tulitauko tulee, mutta se ei pidä. Sota jatkuu, ja se puoli joka noudattaa uskollisemmin sopimusta ottaa eniten takkiin.
Nyt kannattaa painaa mieleensä Liveua:n separeiden kartta. Verrata sitten parin viikon päästä sitä, kuinka on taas kasvanut.

Perun puheeni. Näyttää siltä että Merkel kävi Washingtonissa,sai Obamalta ukaasin. Juoksi hädisään Putinin luokse ja kertoi Obaman terveiset. Putin näytti mairealta Minskissä Imagosyistä. Tosiasiassahan Putin joutui perääntymään siitä että raja tulee Ukrainalaisten valvontaan. Toteutus voi olla mutkikas juttu.

Ei tässä mitään menetetty ole. Sota jatkuu ja Putinille on toivonmukaan näytetty rajat nyt.
Aseapua on tulossa myös Euroopan mailta jos Putin vielä pelleilee. Juuri äsken Merkelkin löysi taas pallit ja antoi kovan ukaasin Putinille
 
Aina se lipsahdus tulee jossain vaiheessa vaikka sanoja aseteltaisiin aikansa kuin nuoralla kävelisi.

Yrität viitata siihen, että Yhdysvaltain aseteollisuus hyötyy ensisijaisesti Ukrainan kriisistä. Koska se on hyötyjä, se on varmaan oikein aiheuttaja, kukaties primus motor. Ehkäpä jo Maidanilla...

Yhdysvaltain puolustusteollisuuden kurssit ovat hiponeet pilviä aika kauan, vuosia.

Aseala toki hyötyy kriiseistä, ja vuonna 2014 kurssit nousivat jonkin verran. Budjetit kasvoivat globaalisti ehkä puoli prosenttia. Pieni määrä mutta ensimmäinen nousu sitten vuoden 2009.

Yhdysvalloissa ISIS-järjestöä vastaan käytävä taistelu on kasvattanut hiukan asemenoja. Toisaalta viime vuonna voimaan tullut budjettileikkuri silpaisee 500 miljardia vuosikymmenen aikana. Missään yhtiössä ei ole ollut kovin hurjaa nousua. Lockheed, Boeing ja BAE ovat tukeneet kehitystä omilla osakeostoilla ja yksi merkittävä tuki ovat siviilisovellukset. Näiden osakkeet ovat kuitenkin verraten kalliita eikä viime vuonna osingoilla päässyt elvistelemään liikoja.

Muutamalla muullakin palstalla olen törmännyt tähän trollaukseen. Tiedän jopa, mistä väärästä tiedosta se on saanut polttoaineensa. Kerron senkin. Typerät trollit eivät ymmärrä indeksejä. He sekoittavat voittoprosentin alaindeksiin.

Eurooppalaisyhtiöiden Stoxx Europe TMI Aerospace & Defence -indeksi on noussut heinäkuusta 2011 57 prosenttia. Samaan aikaan yleisemmin kurssikehitystä mittaava Stoxx Europe 600 -indeksi on kohonnut hieman yli 23 prosenttia.

Yhdysvalloissa ero ei ole yhtä suuri: S&P 500 -indeksi on noussut runsaan kolmen vuoden aikana 51 prosenttia ja S&P Aerospace & Defence -alaindeksi 76 prosenttia.

Suurimmat kasvuennusteet ovat kyberturvallisuusyhtiöissä.
Tämä. Siitä syystä omakin piikittely. Hatunnosto sinulle Vonka vielä asian tarkemmasta tarkastelusta.
 
Aseapua on tulossa myös Euroopan mailta jos Putin vielä pelleilee.

Puolasta ja Liettuasta on kuulemma jo mennyt. En tiedä onko siitä parempaa tietoa olemassa, varmaan voi olla jo tässä säikeessä ollutkin...
 
Javelinit olivat vielä kaukana. Puhe ja ehkä asteella.
Tehokkaaksi pelotteen teki se, että sitä ajoi ennenkaikkea republikaanien kongressi. Obama oli tässä luettavissa sätkynukeksi, mutta kova oikesto on jotain minkä Putinkin ymmärtää. Ymmärtää että ei voi pelotella ja kuokkaan tulee jos tarve vaatii.
 
Älä ole noin pessimistinen. Uskon itse että pieniä välikohtauksia lukuunottamatta rauha kestää siihen asti kunnes maa kantaa taas Ukrainan tasangoilla.

Jos kyseessä olisikin ensimmäinen vakavasti otettavissa oleva keino kriisin/sodan ratkaisemiseksi, olisi luottamukseni olennaisesti korkeammalla tasolla mutta tällä hetkellä olen näkevinäni ketunhänän Putinin kainalossa.

Suurin epäilys kohdistuu siihen, että tietoisesti tilanne ajetaan siihen, että osa separatistiryhmistä jatkaa taisteluaan lyhyen tulitauon jälkeen ja siinä vaiheessa kun UA:n on puututtava taisteluihin kovemmalla kädellä, taktisesti syrjässä pysytellyt Venäjä voikin yllättäen mitätöidä omalta osaltaan tulitaukosopimuksen tjsp sisällön ja näin palataan tilanteeseen "tammi/helmikuu 2015" ennen Minskin tapaamista. Ja jos Venäjä (Putin) pelaa pelinsä taktisesti todella kyvykkäästi tilanne saadaan näyttämään helpohkosti siltä, että "itsenäiset" separatistiryhmät aloittivat taistelut joita UA ryhtyi liian kovalla kädellä rajoittamaan ja näin Venäjä tuleekin kuin "ulkopuolisena" vedetyksi mukaan uudelleen syttyneisiin taisteluihin (ja seuraus on tietenkin se, että jo purettujen* sanktioiden/pakotteiden asettaminen on olennaisesti vaikeampaa, koska individualistisesti toimineet EU-maat palaavat ruotuun kenties aiempaa olennaisesti huonommin).

*: olettamus, että niitä ryhdytään purkamaan muutaman viikon kuluessa.

Tai voi käydä kuten ennustat, että rospuuttokauden jälkeen, kun aurinko on kovettanut maan, Ukrainan aroilla alkavat panssarit möyrytä entiseen tahtiin.

vlad.
 
Tosiasiassahan Putin joutui perääntymään siitä että raja tulee Ukrainalaisten valvontaan. Toteutus voi olla mutkikas juttu.

Nyt ehkä missasit sen, että toi rajavalvonta oli suunnilleen viimeinen askel koko sopimuksessa... Sehän tapahtuu vasta sitten kun Ukrainan parlamentti on kirjannu perustuslakiin itsehallinto-oikeuden Donbassille ja Donbassissa on pidetty vaalit Ukrainan lakien mukaan. Eikä tällasia askeleita tulla näkeen ihan heti tulitauon alun jälkeen vaikka tauko pitäiskin. Ainakin muutama kuukausi varmasti menee, jos noi vaalit halutaan pitää kunnolla.
 
Tehokkaaksi pelotteen teki se, että sitä ajoi ennenkaikkea republikaanien kongressi. Obama oli tässä luettavissa sätkynukeksi, mutta kova oikesto on jotain minkä Putinkin ymmärtää. Ymmärtää että ei voi pelotella ja kuokkaan tulee jos tarve vaatii.

Toisaalta osa kaikkein kovimmasta oikeistosta on Putinin ihailijoita...antaa katsos pataan rättipäille ja nämä "Venäjän kristilliset perhearvot" ja muuta bullshittiä...
 
Hupsista!


http://yle.fi/uutiset/upi_minskin_s...en_ukrainan_konfliktiin/7803163?ref=leiki-uup

Ulkomaat 13.2.2015 klo 12:17 | päivitetty 13.2.2015 klo 12:22
Upi: Minskin sopimukseen pujahtanut virhe todistaa Venäjän osallistumisen Ukrainan konfliktiin
Venäläiset tulitaukoneuvottelijat tekivät Minskin sopimuksen yhteydessä virheen, joka voi viedä pohjan maan vakuutteluilta, ettei se osallistu Ukrainan sotaan.

"Sopimuksessa on määrätty, että raskaat aseet on vedettävä pois rintaman läheisyydestä. Sopimuksessa on myös tarkasti yksilöity se aseistus, jota kyseinen pykälä koskee.

Yhtenä asejärjestelmänä on mainittu venäläinen Tornado-S-raketinheitinjärjestelmä.

Upin tutkijoiden, András Ráczin ja Sinikukka Saaren mukaan kyseistä pitkän kantaman huippunykyaikaista järjestelmää ei ole millään muulla maalla kuin Venäjällä. Jos rintamalla on Tornado-S-raketinheittimiä, eivät ne ole voineet tulla sinne mistään muualta kuin Venäjältä, he toteavat."


Tornado-S-järjestelmät otettiin käyttöön vuonna 2012, eikä niitä ole myyty ulkomaille.


http://www.fiia.fi/fi/publication/4...ium=email&utm_campaign=minskin uusi tulitauko

Minskin uusi tulitauko:
Läpimurto vai pelkkä kangastus Ukrainan konfliktin ratkaisussa?


Julkaistu 13.2.2015

András Rácz, Sinikukka Saari
Ulkopoliittinen instituutti

Lataa PDF (45 Kb)

Minskin uusi sopimus antaa Venäjän tukemille separatisteille paljon vaikutusvaltaa Ukrainaa kohtaan. Jos sopimus pannaan täytäntöön, se voi tarjota toimivan alustan kaikkia osapuolia tyydyttävälle poliittiselle ratkaisulle. Jos sopimusta taas ei panna täytäntöön, sotatoimien käynnistyminen uudelleen on hyvin todennäköistä.






 
Eiköhän maanantaina olla jo viisaampia tämän tulitauon suhteen? Minä en oikein meinaa uskoa ennenkuin tämä nähdään. Joku pyyhki lillukanvarrella asiaa: eli separatistit voivat kurittomuuttaan jatkaa ampuilua....siihen minä en usko. Eiköhän tuollakin ollene gru vdv jne. aika luinen ote "kapinallisten. niskavilloista.
 
Toisaalta osa kaikkein kovimmasta oikeistosta on Putinin ihailijoita...antaa katsos pataan rättipäille ja nämä "Venäjän kristilliset perhearvot" ja muuta bullshittiä...

Kyllä USA:sta(kin) löytyy Putinin ystäviä. Jos oikein muistan niin joku äärikonservatiivinen senaattori julistautui sellaiseksi heti Krimin valtaamisen jälkeen.

rr31814bb.jpg


Venäjä ja Putinin outo lumo...

http://kirjoja-demoneita.blogspot.fi/2014/03/venaja-ja-putinin-outo-lumo.html

Länsimaiden ulkopuolella ei arvosteta heikkoutta ja näitä täti-ihmisiä, joita poliitikkomme tätä nykyä ovat. Putinin suosio saattaa johtua siitä, miten vahvalta hän vaikuttaa kaikenmaailman Cameroneihin, Obamoihin ja muihin pullapoikiin verrattuna.

Tosin ehkä vain vaikuttaa, venäläiset autoritääriset hallitsijat ovat usein olleet pohjimmiltaan epävarmoja ja ristiriitaisia persoonia.
 
Viimeksi muokattu:
Amerikoissa on yllättävän korkeissa kansakunnankaapinpäällysasemissa väkeä, jotka jakavat yllättävän monia samoja arvoja kuin Putinkin. Teekuppiliikkeessä arvostetaan mm. neokapitalismia, homojen vastaisuus, vääränväristen erottelutaipumusta esiintyy, rikollisten paiskaamishalu kohtuu pitkiksi ajoiksi linnaan, tekopyhä uskovaisen näytteleminen, sama normaaliuden määrittely, käsitys jumalallisesta siunauksesta, mitä tulee omaan asemaan, sodan hyväksyminen keinona ottaa toiselta se, mitä halutaan, listaa voi jatkaa. Itseasiassa moni amerikkalainen neo-liike löytää etsimättä samiksen Venäjältä. Pitäisikö siitä ajatella jotain?

Kyllä amerikka tulee ja pelastaa, tappaa koit ja russakat taloista ja puutarhoista, tuopi marmelaatia ja vanukkaa. Voi olla, mutta voi olla toisinkin, kun aikansa tässä vehdataan. Ei ole kultanauloin mitään hakattu peruskallioon.
 
Perun puheeni. Näyttää siltä että Merkel kävi Washingtonissa,sai Obamalta ukaasin. Juoksi hädisään Putinin luokse ja kertoi Obaman terveiset. Putin näytti mairealta Minskissä Imagosyistä. Tosiasiassahan Putin joutui perääntymään siitä että raja tulee Ukrainalaisten valvontaan. Toteutus voi olla mutkikas juttu.

Ei tässä mitään menetetty ole. Sota jatkuu ja Putinille on toivonmukaan näytetty rajat nyt.
Aseapua on tulossa myös Euroopan mailta jos Putin vielä pelleilee. Juuri äsken Merkelkin löysi taas pallit ja antoi kovan ukaasin Putinille

Ehkä jotain tällaista on tapahtunut.

Sodat on helppo aloittaa mutta tunnetusti kestävät paljon pidempään kuin alkuunsa ajatellaan. Venäjä kuluttaa taloutensa ja sotavoimiensa kapasiteettiaan väärässä paikassa ja väärään aikaan. Vähän samalla tavalla kävi aikoinaan natsisaksalle ja Hitlerille.

Venäjän taloudellisia resursseja syödään juuri tällä hetkellä monesta suunnasta. Suhteet ovat lukkiutuneet juuri siihen ainoaan suuntaan josta se voisi edes teoriassa saada maansa taloudelle elintärkeitä tuloja. Euroopassa talous on parhaillaan kääntymässä hyvään nousuun, osittain siitä samasta syystä joka muodostaa suurimman onnettomuuden Venäjälle. Hiilivetyjen hinta on halventunut puoleen aikaisemmasta. Siitä on suurta hyötyä kaikille EU-maille kun taas Venäjän taloudelle se on käytännössä kuolettava isku. Varsinkin kun Eurooppa on samanaikaisesti päättänyt suurilla investoinneilla uudistaa koko energiapolitiikkaansa. Tämä (energia- ym.)poliittinen muutos tulee jatkossa jättämään Venäjän pysyvästi eurooppalaisten markkinoiden ulkopuolelle.

Jos Venäjän johto toimisi maansa etujen mukaisesti sen pitäisi tällaisessa tilanteessa lähestyä EU:ia ja pyrkiä pääsemään mukaan Euroopassa tapahtuvaan muutokseen. Saamaan Venäjän öjyn ja kaasun tuotannon kehittämiseen mahdollisimman paljon investointeja ja pitkäaikaista sidonnaisuutta, itselleen kaikkein tärkeimmällä markkina-alueella. Sota Krimillä ja Ukrainassa alkoi Venäjän kannalta kaikkein huonoimpaan "saumaan" talouden osalta ajatellen. Tämä vaikutus tosin toteutuu ja nähdään vasta jälkikäteen. Vielä vuosi sitten hyvin harva osasi ennustaa globaalien energiamarkkinoiden uudistumista. Mutta, juuri nyt voidaan kuitenkin todeta että hiilivetyjen osalta muutokset perustuvat loogiseen kehityssuuntaan. Tilanne öljyn ja maakaasun osalta tulee olemaan pitkässä juoksussa pysyvä.

Taloutensa syksyessä, Venäjä tuhlaa yhä väheneviä sotilaallisia resurssejaan niin Ukrainassa kuin monilla muilla alueilla maansa rajoilla. Koko maailmalle on paljastunut Venäjän poliittiset ja sotilaalliset tavoitteet. USA:lla, EU:lla, Kiinalla ja monilla muillakin (Kazakstan, Uzbekistan, Kirgisia ja jopa Suomi jne.) on erinomainen tilaisuus nähdä kuinka Venäjä toimii sotavoimiensa kanssa. Samalla kaikki voivat lähes häiriöttä varustautua ja vahvistaa puolustuskykyään niillä alueilla joiden voidaan odottaa olevan Venäjän laajentumistavoitteiden kohteina. Ukrainan osalta länsimaiden täytyy lisätä ponnisteluja jotta demokratiakehitystä sekä maan puolustuskykyä Venäjää vastaan saadaan yhä vahvistumaan. Valko-Venäjä tehnee omat johtopäätöksensä suhteistaan Venäjään. Ja, kenties myös Suomen poliittinen johto (viimeisenä Venäjän naapurina) jossain vaiheessa ymmärtää Venäjän johdon tavoitteet sekä kehityksen suunnan..

Kuten sanottu. Putin ja muu Venäjän johto toimii tällä hetkellä näissä kaikissa asioissa poliittisesti oman maansa kannalta väärään aikaan ja väärään suuntaan. Länsimaissa ei tarvitse tehdä muuta kuin odotella (ja hieman varustautua siellä sun täällä) kaikessa rauhassa..Venäjän diktatuuri on hyvää vauhtia tuhoamassa oman maansa ja kansansa talouden sekä tulevaisuuden ainakin yhden sukupolven ajaksi.

Annetaan ajan kulua, odotellaan vain hiljaa niin saadaan kalaa..
 
Back
Top