Ukrainan konflikti/sota


”…National Security Council and Ukrainian president’s powerful chief of staff, Andrii Yermak with the assistance of the Americans.

The exact number of available launchers and missiles is unknown: according to open sources, there were at least three, but according to Rybar, several more modernized Tochkas were transferred to the Armenians by Russia.

And all of them, along with an impressive ammunition supply (up to 200 missiles), could end up in Ukraine.

At the same time, the White House is actively pushing the issue of transferring the Osa-AK anti-aircraft missile systems, which are in service with the Armenian Armed Forces, to the Ukrainian Armed Forces.

Their number, taking into account losses in the Second Karabakh War, can be up to 30-40 units.”
 

Kremlin väitetään pelkäävän sotilaiden paluuta rintamalta​

Ex-tiedustelujohtajan mukaan tieto tappioista leviäisi kotiutuvien mukana.


Virolainen turvallisuusasiantuntija ja ulkomaantiedustelun entinen johtaja Rainer Saks arvioi Eesti Päevalehdessä julkaistussa kolumnissaan, että venäläissotilaiden paluu rintamalta kotiin kauhistuttaa Kremliä.

– Suurten joukkojen kotiuttaminen tarkoittaisi tällä hetkellä erittäin suurta riskiä Venäjän hallitukselle, koska tieto tappioista ja rintaman todellisesta rilanteesta leviäisi ruton lailla ympäri Venäjää, ja se vaarantaisi ainakin uusien sotilaiden värväyksen, Saks kirjoittaa.

Hän lisää, että rintaman tilanne ei myöskään mahdollista laajoja kotiutuksia. Jo vuoden palvelleet olisi mahdollista korvata ainoastaan laajalla mobilisaatiolla.

Kreml on aiemmin luvannut, että vuoden palvelleet kotiutetaan. Tämä Saksin mukaan ei toteudu.

– Kreml ei tietenkään riko värvättyjen sopimuksia juridisessa mielessä, koska kaikki armeijan sopimukset on julistetu virallisesti toistaiseksi voimassa oleviksi, ja lupaukset ovatkin puhtaasti poliittisia. Poikkeuksena ovat vankiloista värvätyt, joille sopimuksessa on asetettu kuuden kuukauden rintamapalvelus.
Alkaakohan tilanne olemaan jo se, että keväälle suunniteltu LKP jää tekemättä? Jos tilanne on näin huono, niin mitä se maaliskuussa? Voi olla, että putinin olisi pitänyt tehdä LKP jo viime keväänä, kun ilmapiiri oli ehkä suopeampi.

Eli, hommaa jatketaan epävirallisilla "kutsunnoilla", kunnes jossain reuna-alueilla alkaa joku vähemmistö hermostumaan. Sitten katsotaan, miten pysyy homma paketissa. Hyvin menee kolmen päivän "erikoisoperaatiolla".
 
Miten kaukaa konetykillä kurmootetaan? Muutama kilometri? Su25 ampuu joko raketteja sillä tutulla roikkotyylillä, tai ohjuksia/pommeja kaukaa linjojen takaa.
Joo kyllähän A10 voisi olla tuossa samassa etäkäytössä jos ”joku” niitä haluaisi antaa.

Tietysti jos käyttö on SU25 korvikkeena, niin sillä sukhoilla on helpompi operoida niin kauan kuin niitä riittää.

Virallisten tietojen mukaan 5-6km panssariammuksilla panssaroituihin ajoneuvoihin. 2 sekunnin purskeilla ammutaan ettei konetykki kuumu liikaa.

Eiköhän samat etäisyydet päde pehmeisiin kohteisiin.

AGM65-MAVERICK ilmasta maahan kyky yli 20km.
 
Olisihan se kieltämättä nannaa nähdä A-10 iskemässä ryssän juoksuhautoja vastaan :cool:
Kun tätä sotaa on sohvalta seurannut hyvin rajallisella sotilaallisella ymmärryksellä niin mieleen on tullut että mites wanha kunnon Stuka toimisi tuolla? :) Mojova täsmäpommi ja pari pienempää joka reissulla eikä sekään ihan helpolla rynkyllä putoa, ja saisiko siihen osumaa helposti edes ohjuksella? Osaaminen riittäisi huoltoon ja kentäksi kelpaa melkein mikä vaan lanattu pätkä tai maantiesuora.
 
Tulen ensi lauantaina Helsinkiin. Pitää tulla katsomaan tuo vaunu samalla.
Pyöriikö nurkissa ylimääräisiä vesikalusteita, esimerkiksi wc-pönttöjä, tai vanhoja kodinkoneita, kuten astian- tai pyykinpesukoneita? Vähän punaista "verta" päälle ja russkij mir:riä rakentamaan tankin ympärille! Tässä pätkässä ei ole tankkia mutta muuten se on kuin poikkileikkaus ryssän pimiään sieluun:


Tankkeja on osattu "tuunata" muuallakin, tosin alemman twiitin kuvassa homma on jäänyt vähän putkeen:


EDIT: Laitan Halmisen X-ketjun tähän, koska siinä avataan näitä ryssien kukitusjuttuja. Tätäkin tankkia on kukitettu jo Tallinnassa.
Laura Halminen Profile picture

Laura Halminen

@LauraHuu
23h •13 tweets • 4 min readX Read on Twitter

Venäjän käynnistämässä hyökkäyssodassa Ukrainassa tuhottu Venäjän asevoimien panssarivaunu tuotiin eilen näytille Helsingin Kansalaistorille. On jotain, mihin olen juuri nyt kovin pettynyt. Ketju. Jos tämä kuva on sinun ottamasi, ilmoitathan. Krediitit hukassa, lisäisin ne mielelläni.

Tankin ympäristöön on nimenomaisesti kielletty tuomasta tavaroita. Ja mitähän tapahtui? Kuva. 1/ Image

Kukkien tuominen tuhotuille panssarivaunuille on tapa, joka leviää venäjänkielisen väestön parissa. Samaa tapahtui, saman tankin kanssa, kun se oli aiemmin näytillä Tallinnassa. Kukkien tuominen on osoitus omien kuolleiden muistamisesta. 2/

Kukathan on tietysti kauniita. Kuolleiden muistaminenkin on kaunista. Mutta tankin ympäristöön on nyt nimenomaisesti kielletty tuomasta mitään. Eivät ukrainalaisetkaan saa tuoda sinne auringonkukkia. 3/

Kuhina tankin kukittamisesta alkoi jo, kun tankin saapumisesta viikko sitten uutisoitiin. Kuvan 1. kommentti: Täytyy lähteä Tukholmasta Helsinkiin tuomaan kukkia sotureille. 2. kommentissa todetaan, että venäläiset Helsingissä kyllä vievät kukkia meidän kaikkien puolesta. 4/ Image

Lisää tuosta Tiktok-videosta. Tai oikeastaan kahdesta samanlaisesta videosta. Niitä jaettiin ainakin kahdella eri tilillä, joilla on sama nimi mutta eri käyttäjätunnus. Niiden yhteenlaskettu seuraajamäärä on reilut 17 000. 5/
Image
Image

Kuulin, että eilen ensimmäinen kukittaja oli ollut paikalla Pyhän Yrjön nauhan kanssa jo ennen avajaistilaisuuden alkua, ja uhmannut sekä kyltein että puhutellen kerrottua kieltoa jättää paikalle mitään. 6/

Eilen Suomen venäjänkielisessä Tiktokissa alkoi levitä suoranainen kehotus viedä kukkia ja kynttilöitä. ”Tyypit toivat meidän tankin Helsinkiin, pyydän kaikkia viemään kynttilöitä ja kukkia meidän kaatuneiden joukkojemme muistolle”, tekstissä lukee. 7/ Image

Kehotusta on jakanut jokunen ihminen. Tätä on vaikeaa pitää minään muuna kuin suorana tuen ilmaisuna Venäjän hyökkäykselle Ukrainaan – suvereeniin valtioon, jossa hyökkääjä on todistetusti tappaa siviilejä, kiduttaa vankeja ja tekee sotarikoksia. 8/

Ikävä kyllä ainakin yhden tuon ylempänä ketjussa olevan kehotuksen jakaneen, pk-seudulla asuvan naisen aiemmista tiktokeista löytyy myös postaus, jossa yllytetään omia seuraajia häiriköimään Suomessa oleskelevaa ukrainalaista naista. Sitä en uhria suojellakseni jaa. 9/

Venäjä on minusta kaunis ja kiehtova kieli. On tervettä, että Suomessa asuu venäjänkielisiä ihmisiä. Mutta toivoisin todella, että he ottaisivat myös itse vähän vastuuta siitä, etteivät hankaloita omia olosuhteitaan tällaisella itsetarkoituksellisella provosoinnilla. 10/10

BONUS: Tankin tuominen Suomeen kesti aiottua kauemmin. Venäjänkieliset yrittivät lietsoa sen luokse flashmobia ennakoiden jo elokuussa, kun tankin oli tarkoitus Ukrainan itsenäisyyspäiväksi. tiktok.com/@alenka_karjal…
Image


Alenka_Karjala5 on TikTok Alenka_Karjala5's short video with ♬ оригинальный звук
BONUS 2: Samaan aikaan kun meillä on aikaa tuntea oikeutettua tuohtumusta siitä että panssarivaunun luona ei noudateta sääntöjä, Ukrainassa nuo vaunut tappavat ihmisiä. Tankkikeräyksen tuotoilla autetaan Ukrainaa puolustautumaan. Vähäkin auttaa. Keräystiedot täällä:
 
Viimeksi muokattu:
Mielenkiintoista kehitystä. Ukraina käyttää jonkin verran jo "äitidrooneja" FPV-droonien kuljetukseen kauas etulinjasta.
Äitidrone joku isompi esim. Baba Yaga tyyppinen joka toimii samalla myös toistimena (repeater).
Toistin-droneista on aiemmin ollut juttua palstalla, mutta tästä kuljetusmahdollisuudesta ei muistaakseni.

 
Pyöriikö nurkissa ylimääräisiä vesikalusteita, esimerkiksi wc-pönttöjä, tai vanhoja kodinkoneita, kuten astian- tai pyykinpesukoneita? Vähän punaista "verta" päälle ja russkij mir:riä rakentamaan tankin ympärille! Tässä pätkässä ei ole tankkia mutta muuten se on kuin poikkileikkaus ryssän pimiään sieluun:


Tankkeja on osattu "tuunata" muuallakin, tosin alemman twiitin kuvassa homma on jäänyt vähän putkeen:


EDIT: Laitan Halmisen X-ketjun tähän, koska siinä avataan näitä ryssien kukitusjuttuja. Tätäkin tankkia on kukitettu jo Tallinnassa.
Aina Suomessa sen verran vatnikkeja on, että kukkia tuonne joku vie. Kiinnostavampaa on, paljonko niitä kukkasia tankin luokse viedään. Epäilen tämän propagandakampanjan jäävän tuhnuksi ja kukkasten määrä jää muutamaan kimppuun per päivä.
 

"TUHOTTU venäläistankki on esillä Helsingin Kansalaistorilla 7. joulukuuta asti. Sitten se palaa Kannoston mukaan takaisin Tallinnaan.

Näyttelyn järjestävien yhdistysten mukaan tankki on tuotu esille, jotta ihmiset saavat pysäyttävän kokemuksen ja ymmärtävät konkreettisemmin todellisuuden, jota televisio tai kuvat eivät pysty välittämään.

Venäläistankki luonnollisesti herättää ristiriitaisia tuntemuksia ja esimerkiksi Tallinnassa aktivoi osoittamaan tukea myös venäläissotilaille. Kannoston mukaan vastaavaa on ehtinyt tapahtua myös Helsingissä.

– Olemme huomanneet, että jotkut masinoivat venäjän kielellä Tiktokissa, että käykää viemässä ruusuja kaatuneiden venäläisten muistoksi. Olemme siivonneet ruusuja pois koko ajan, hän kertoo.

– Ei tämä tullut yllätyksenä.

Näyttelyn järjestäjät toivovat, että tankki ja sen ympäristö pidetään siistinä kaikilta mielenilmauksilta."
 
Spoilerin sisällä tiivistelmä Ukrainan tilanteesta (lähteinä Rob Lee, Michael Kofman, Franz Gady ja tekstin kirjoittanut kaveri Konrad).

Kiitoksia tästä, Konrad Muzykan analyysit on syytä ottaa vakavasti. Harmillisesti valtaosa niistä on maksumuurin takana, mutta kapitalistina hyväksyn toki sen (jos on hyvä jossain, sitä ei pidä tehdä ilmaiseksi).

Nämä spoilerin taakse lainatut ajatukset ovat toki vain yhden miehen näkemyksiä ja havaintoja yhdeltä reissulta, mutta vaikea näitä on sivuuttaa koska perustuvat paikanpäällä käyntiin ja Ukrainassa tehtyihin haastatteluihin.

Yleisesti ottaen selittävät myös sitä, miksi sodan tilanne tällä hetkellä on se mitä se on.

Samoin, sanoisin että näiden havaintojen perusteella kannattaa asettaa hyvin tarkkaan rajatut toiveet koko vuoden 2024 osalta: Ukraina tuskin kykenee merkittäviin temppuihin ja voi hyvinkin olla puolustavana osapuolena valtaosan vuodesta.

Varsinkin jos ryssä toteuttaa edes osittain väitetyn "toisen mobilisaatiokierroksen" jossain vaiheessa presidentinvaalien jälkeen (eli tarkoittaisi kevättä 2024, arvatenkin tähtäimessä olisi hyökkäyksen aloittaminen rospuuttokauden jälkeen).

En myöskään investoisi liian suuria toiveita erilaisten "uusien aseiden" toimituksille: F-16 koneet saataneen käyttöön kesällä 2024 mutta ainakin alkuvaiheessa määrä tulee olemaan pieni, arvatenkin ei merkityksetön mutta ei toisaalta sodan suuntaa kääntävä. 300km yltävien ATACMS-ohjusten toimituksia saatetaan nähdä, mutta näissäkin maalitus ja määrä ratkaisevat eivätkä ne yksin kykene katkaisemaan logistiikkaa (toki häiritsevät sen organisointia ja tuottavat varmasti tappioita).
 
Viimeksi muokattu:
Kun tätä sotaa on sohvalta seurannut hyvin rajallisella sotilaallisella ymmärryksellä niin mieleen on tullut että mites wanha kunnon Stuka toimisi tuolla? :) Mojova täsmäpommi ja pari pienempää joka reissulla eikä sekään ihan helpolla rynkyllä putoa, ja saisiko siihen osumaa helposti edes ohjuksella? Osaaminen riittäisi huoltoon ja kentäksi kelpaa melkein mikä vaan lanattu pätkä tai maantiesuora.

Kieltämättä olen miettinyt hieman samaa, seuraavista syistä:

- harvalukuiset hävittäjät eivät välttämättä ole paras ratkaisu jokaiseen tehtävään koska niiden lentotunteja tulisi vahtia haukkana, jotta on jatkossakin lentokuntoista kalustoa kriittisiä tehtäviä varten

- potkurikoneella on tietysti paljon alhaisempi lentonopeus, matalampi max lentokorkeus, pienempi hyötykuorma yms. mikä rajoittaisi tiettyjen aseiden käyttöä, mutta toiset asejärjestelmät eivät näistä välitä

- ERITYISESTI olen miettinyt, saisiko näistä toimivan apuvälineen Shahed-136/131 jahtiin

En ole sellainen neropatti että olisin ainoa, joka on tätä pohtinut tai kirjoittanut tässä ketjussa. Useimmiten näiden puheiden yhteydessä on väläytelty Super Tucanoa, linkki koneen wikipedia-sivulle: LINKKI

Ryssä on yli vuoden ajan laukonut Shahed-136/131 droneja Ukrainan kimppuun ja vaikka laukaisupaikat ovat pysyneet pitkälti samoina, olen viime aikoina lukenut väitteitä että dronejen käyttämät lentoreitit olisivat enemmän maastonmuotoja hyödyntävämpiä ja siten vaikeasti torjuttavampia.

Ukrainalla on käytössä niitä "mobiileja torjuntaryhmiä" mutta ne liikkuvat pääasiassa kumipyörillä ja siten pitää olla dronejen senhetkisellä lentoreitillä, jotta torjunnan yrittäminen on mahdollista (eri asia sitten, kuinka hyvin torjunta onnistuu).

Ukraina on kyennyt torjumaan 66-75% laukaistuista droneista, välillä jopa suurempia määriä, mutta kaikkea ei voida koskaan torjua.

Näiden kanssa ollaan toki reilusti myöhässä (JOS tässä olisi edes mitään tolkkua) koska pakkaskausi on ihan pian alkamassa ja ryssän odotetaan iskevän rajummin sen aikana. En oleta että Super Tucanon kaltainen potkurikone lentäisi risteilyohjuksia kiinni mutta Shahed-136/131 dronet ovat selvästi hitaampia. En muista nähneeni, mikä niiden todennettu lentonopeus on, erilaisia myyntiesitteiden väitöksiä olen nähnyt.

Putkurikoneen etu olisi tietysti ilmeinen: Ukraina on suuren pinta-alan maa ja ilmatorjuntaohjuksia ja tykkejä ei riitä joka paikkaan. Toisaalta hävittäjien käyttäminen tähän kuluttaa niiden lentotunteja ja on siten arvokkaan resurssin tuhlaamista. Potkurikoneella operointi ei tietysti ole ilmaista sekään mutta selvästi halvempaa kuitenkin. Super Tucanot ovat tuotannossa joten lisää saa jos on tarve (en tunne tuotantokapasiteettia, joten paha sanoa siitä mitään). Wikipedia-sivun mukaan näihin olisi integroitu AIM-9L Siderwinder, MAA-1A Piranha sekä Python 3 ja 4 ilmasta ilmaan ohjukset joten ei oltaisi pelkkien konekiväärien / konetykkien ja tyhmien rakettien varassa.

En muista kuulleeni tällaisesta ideasta mitään virallista, joten oletan että joku on asiaa miettinyt ja todennut huonoksi / hyödyttömäksi ideaksi. Kieltämättä tässä on monta yksityiskohtaa joita en ole miettinyt ja jotka voivat olla se kriittinen kompastuskivi.

MUOKKAUS: lisätään tämän verran, JOS potkurikoneet osoittautuisivat toimivaksi ratkaisuksi (ainakin tiettyjä uhkia vastaan) niin se voisi vapauttaa tiettyjä ilmatorjuntajärjestelmiä pois suurempien kaupunkien suojasta ja ne voisi viedä lähemmäksi etulinjaa. En oleta että potkurikoneet lentäisivät etulinjan lähellä tai torjuisivat kaikki Shahed-136/131 dronet vaan ne tukisivat nykyistä systeemiä osana kokonaisuutta. Kenties niillä operoitaisiin selvästi etulinjan takana ja ne ohjattaisiin ensimmäisestä torjuntalinjasta läpi päässeiden dronejen (ja mahdollisesti risteilyohjusten) kimppuun. Tiettyjä ohjuksia (ballistiset ja muuten vain nopeat ohjukset) vastaan nämä eivät toisi mitään lisää / uutta.
 
Viimeksi muokattu:
JR2 julkaisema lyhyt ketju FAB-rautapommien "liitokittien" / UMPK-kitillä varustettujen suorituskyvystä, mahdoton tietysti todentaa, mutta voivat pitää paikkansa. Normaali varoitus eli teksti on käännetty Google Translatella puolasta englanniksi mikä tuottaa usein erilaisia käännöskukkasia tai ainakaan tiettyjä sotilasteknisiä lyhenteitä ei kyetä kääntämään oikein.

Russian FAB/UMPK air bombs:

- hit accuracy (without GPS interference) 8-15 m
- steering according to Glonass, GPS, Beidou signals
- inertial system with low accuracy
- drop from a ceiling of 1-12 km, and a distance of 45 km from the front line
- range from a ceiling of 10-12 km to approx. 55-60 km
- targets up to 10-20 km deep in the group
- no possibility of shooting down using Ukrainian Buk
- only Ukrainian S-300 has the ability to defeat FAB/UMPK carriers on the bomb drop zone
- FAB/UMPK flight from this border to the destination is 5-7 minutes
- Ukrainian WRE resources (
oletan että tarkoitetaan ELSO-laitteita) are not located right behind the front line and the effect of their use will only reduce the precision of cc hits



-

Hän linkittää ketjun lopuksi vanhemman pari kuukautta sitten julkaistun pidemmän viestiketjunsa jossa käsitellään näitä "liitopommeja", lainaan sen tekstin spoilerin taakse (29.9.2023):

Thread about Russian FAB-250/500 air bombs. I have no information about FAB-125/1500 that uses satellite guidance.Summary: Russia adds the so-called winged modules with satellite guidance. And that's what this entry is about. Inspired by yesterday's discussion:


These modules are UMPK (Russian: УМПК). Russian: unified planning and correction module - unified guidance and correction module. It is linked to unguided FAB bombs. And if FAB+UMPK, then such a bomb+ is described by the Russians as an equivalent of USA JDAM.

UMPK is the "arrow" attached to the bottom of the bomb. And in fact, it may be technologically much less advanced than JDAM, but it gives the Russians the ability to "launch" them several dozen kilometers from the target.

1700503637746.png

The first Russian information about their use is from January 4, 2023. On April 4, 2023, the Ukrainian spokesman of the SP said that the Russian Su-34 and Su-35 drop up to 20 of them a day. The chances of knocking them down are slim.

The sheer weight of the FAB-500M-62 with additional UMPK exceeds the maximum load capacity of the weapons nodes of these airframes. Su-34/35 must fly without turns or acceleration towards the target to prevent, for example, damage to the pylon. The FAB arms itself immediately after leaving the pylon. And there was already a case that she left the pylon prematurely and fell unsecured.GPS/GLONASS guidance is performed using the Kometa module (Комета). Identical to the Orlan drone. And it is resistant to WRE interference.

In July, Russia started using UMPK with FAB-250 bombs, where these modules (lighter/compact) supposedly come from Belarus. They were developed in 558 WZL ( Belarus ) and shown at the MAKS-2009 fair. The designer declared the flight range of the FAB-250 to be 60 km.

1700503780564.png

FAB+UMPK sets are rated as quite unreliable. And produced in a way that excludes the repeatability of their parameters. This is especially true when it comes to aerodynamics.

Russian data (it should be assumed that they are intentionally "extending" the ranges of the FAB+UMPK sets)

- range: 35-85 km (in other Russian sources the minimum value indicated 7.5-10.0 km)
- accuracy: 10 m
- wing span: 2 m (FAB-500)
- drop ceiling: 200-10000 m
- aircraft speed: 900 − 1100 km/h

1700503871271.png

IMO, this 85 km range is more like 10 km with FAB-250 or less.

IMO, this 10 m accuracy is also rather "wishful".

 
Kieltämättä olen miettinyt hieman samaa, seuraavista syistä:

- harvalukuiset hävittäjät eivät välttämättä ole paras ratkaisu jokaiseen tehtävään koska niiden lentotunteja tulisi vahtia haukkana, jotta on jatkossakin lentokuntoista kalustoa kriittisiä tehtäviä varten

- potkurikoneella on tietysti paljon alhaisempi lentonopeus, matalampi max lentokorkeus, pienempi hyötykuorma yms. mikä rajoittaisi tiettyjen aseiden käyttöä, mutta toiset asejärjestelmät eivät näistä välitä

- ERITYISESTI olen miettinyt, saisiko näistä toimivan apuvälineen Shahed-136/131 jahtiin

En ole sellainen neropatti että olisin ainoa, joka on tätä pohtinut tai kirjoittanut tässä ketjussa. Useimmiten näiden puheiden yhteydessä on väläytelty Super Tucanoa, linkki koneen wikipedia-sivulle: LINKKI

Ryssä on yli vuoden ajan laukonut Shahed-136/131 droneja Ukrainan kimppuun ja vaikka laukaisupaikat ovat pysyneet pitkälti samoina, olen viime aikoina lukenut väitteitä että dronejen käyttämät lentoreitit olisivat enemmän maastonmuotoja hyödyntävämpiä ja siten vaikeasti torjuttavampia.

Ukrainalla on käytössä niitä "mobiileja torjuntaryhmiä" mutta ne liikkuvat pääasiassa kumipyörillä ja siten pitää olla dronejen senhetkisellä lentoreitillä, jotta torjunnan yrittäminen on mahdollista (eri asia sitten, kuinka hyvin torjunta onnistuu).

Ukraina on kyennyt torjumaan 66-75% laukaistuista droneista, välillä jopa suurempia määriä, mutta kaikkea ei voida koskaan torjua.

Näiden kanssa ollaan toki reilusti myöhässä (JOS tässä olisi edes mitään tolkkua) koska pakkaskausi on ihan pian alkamassa ja ryssän odotetaan iskevän rajummin sen aikana. En oleta että Super Tucanon kaltainen potkurikone lentäisi risteilyohjuksia kiinni mutta Shahed-136/131 dronet ovat selvästi hitaampia. En muista nähneeni, mikä niiden todennettu lentonopeus on, erilaisia myyntiesitteiden väitöksiä olen nähnyt.

Putkurikoneen etu olisi tietysti ilmeinen: Ukraina on suuren pinta-alan maa ja ilmatorjuntaohjuksia ja tykkejä ei riitä joka paikkaan. Toisaalta hävittäjien käyttäminen tähän kuluttaa niiden lentotunteja ja on siten arvokkaan resurssin tuhlaamista. Potkurikoneella operointi ei tietysti ole ilmaista sekään mutta selvästi halvempaa kuitenkin. Super Tucanot ovat tuotannossa joten lisää saa jos on tarve (en tunne tuotantokapasiteettia, joten paha sanoa siitä mitään). Wikipedia-sivun mukaan näihin olisi integroitu AIM-9L Siderwinder, MAA-1A Piranha sekä Python 3 ja 4 ilmasta ilmaan ohjukset joten ei oltaisi pelkkien konekiväärien / konetykkien ja tyhmien rakettien varassa.

En muista kuulleeni tällaisesta ideasta mitään virallista, joten oletan että joku on asiaa miettinyt ja todennut huonoksi / hyödyttömäksi ideaksi. Kieltämättä tässä on monta yksityiskohtaa joita en ole miettinyt ja jotka voivat olla se kriittinen kompastuskivi.

MUOKKAUS: lisätään tämän verran, JOS potkurikoneet osoittautuisivat toimivaksi ratkaisuksi (ainakin tiettyjä uhkia vastaan) niin se voisi vapauttaa tiettyjä ilmatorjuntajärjestelmiä pois suurempien kaupunkien suojasta ja ne voisi viedä lähemmäksi etulinjaa. En oleta että potkurikoneet lentäisivät etulinjan lähellä tai torjuisivat kaikki Shahed-136/131 dronet vaan ne tukisivat nykyistä systeemiä osana kokonaisuutta. Kenties niillä operoitaisiin selvästi etulinjan takana ja ne ohjattaisiin ensimmäisestä torjuntalinjasta läpi päässeiden dronejen (ja mahdollisesti risteilyohjusten) kimppuun. Tiettyjä ohjuksia (ballistiset ja muuten vain nopeat ohjukset) vastaan nämä eivät toisi mitään lisää / uutta.
Kummaa ettei kumpikaan puoli ole vielä tajunnut ottaa suihkumoottoreita käyttöön näissä lennokeissa varsinkin, kun niitä moottoreita on olemassa sopivassa kokoluokassa.

 
Back
Top