Oheisessa jäsen
@aj77 kesäisessä viestissä on kuva kiinalaisesta 152 mm D20 tykin laukauksesta tai vähintään kiinalaisesta ammuksesta.
#189,296 ehkä venäläisille toimitettuna.
Tässä lisää linkkejä samaisesta asiasta:
Savunma Sanayii, Gündem, Analiz
www.sanalsavunma.com
China may have delivered a 152mm artillery shell to the Russian army, thus taking a side in the Ukrainian-Russian war, writes Turkish media SavunmaSanayiST.com.
bulgarianmilitary.com
Viimeisessä linkissä todetaan, että valokuvan laukaus on ehkä "re-export" perustuen ammuksen (1983) ja kartussihylsyn (2018) pävämäärämerkintöihin.
Lienee luonnollista, että panosruudit on uusittava tiheämmin kuin räjähdysainevalu, joten ei tuo välttämättä liity mihinkään ihmeelliseen kulkureittiin / toimitukseen vaan ruudin uusiminen (2018) on ollut normaali ylläpito-/huoltotoimenpide iäkkäälle laukaukselle (1983) eli päivitys ~35 v jälkeen..
Jostakin on kiinalaisia tykin ampumatarvikkeita Venäjän käyttöön nähtävästi vuotanut, vai onko tuo kesäinen (26-28.6.2023) "uutinen" osoitettu myöhemmin uutisankaksi vai eikö se muutoin kelpaa näytöksi ?
Vuosiluvun perusteella Kiinassa valmistettu kranaatti on voinut tulla Iranista, koska koko 1980-luvun käytiin Iranin ja Irakin välillä suursotaa, jossa tykistöä käytettiin runsaasti molemmin puolin. Sitäkin sotaa on verrattu ensimmäiseen maailmansotaan monen piirteensä osalta, toki moderneilla vivahteilla (panssarivaunut, helikopterit, hävittäjät, ohjusaseet yms.)
Näiden uutisten osalta en osaa sanoa, mutta JOS Kiina olisi alkanut toimittamaan massamaisesti tykistönlaukauksia Venäjälle, olettaisin että sellainen ei pysy pitkään salassa ja nostaisi merkittävän diplomaattisen myrskyn joka näkyisi ja kuuluisi kauas.
Mutta tosiaan, aikaisemmin tarjottiin sitä vaihtoehtoa että Pohjois-Korea toimittaisi omistaan ja Kiina korvaisi ne Pohjois-Korealle. Tämä on mahdollista, mutta sellaisesta ei ole näkynyt todisteita joten en mielellään oleta että näin olisi. Muutenkin "Kiinan tuki Venäjälle" on ollut enemmänkin heidän markkinoilta löytyvien tuotteiden myymistä (elektroniikka yms.) eikä suoraa aseapua heidän omista varastoistaan. Silti voi pohtia, onko tällä tuella "päättäjien hiljainen hyväksyntä" vai onko se asia johon olisi vaikea puuttua, vaikka olisi haluja puuttua? Tarkoitan sitä että jos hinta on kohdillaan niin tavaralla on taipumusta löytää ostajan käsiin, vaikka sitten monen mutkan kautta.
-
Viime päivät ovat muuten olleet poikkeuksellisen hiljaisia dronejen ja ohjusten näkökulmasta: Ukraina on ilmoittanut torjunnoista viimeksi 8.1.2023 eli neljä päivää sitten. Tämä ei kuulosta pitkältä ajalta mutta ennen tätä varsinkin Shahed-136/131 / Geran-2 droneja torjuttiin miltei joka päivä jonkinlainen määrä. On nähty muutama yhden tai kahden päivän tauko, mutta edellinen pidempi tauko (joka oli kolme päivää) oli 7.11.2023 - 9.11.2023.
Viime talvena oli väitteitä että iranilainen Shahed-136/131 ei kestäisi kovin hyvin pakkasta, mutta tauko voi johtua muistakin syistä.
Muistutan että tämän talven merkittävimmät ohjus + dronehyökkäykset tapahtuivat:
29.12.2023
2.1.2024 (3 päivää välissä)
8.1.2024 (5 päivää välissä)
JOS siis pidetään aikaisempia iskuja mittatikkuna, niin lähestytään tuota viiden välipäivän hetkeä. Se tarkoittaisi että huomenna ei nähtäisi suurta iskua mutta ylihuomenna nähtäisiin. Toisaalta uuden vuoden tienoilla välipäiviä oli kolme, joten se aikaraja on jo ylitetty.
Tämä ei tietysti ole täsmällisen tarkka tiede mutta ryssän olettaisi pyrkivän iskemään niin usein ja niin suurella voimalla kuin mihin kykenevät, joten tältä kantilta katsottuna jokainen tauko iskuissa (varsinkin pitkäkestoiset tauot) herättävät huomiota.
Viime talvena suurempien iskujen välinen aika oli selvästi pidempi: 7-14 päivää, mutta viime talvena iskut tehtiin valtaosaksi risteilyohjuksilla ja dronet olivat selvästi pienemmässä roolissa.