tänään 9:58
Venäjän presidentti
Vladimir Putin on tunnustellut Yhdysvaltojen halukkuutta neuvotella Ukrainan sodan päättämiseksi, Venäjän presidentinhallintoon kytkeytyvät lähteet väittävät uutistoimisto
Bloombergille.
Lähteet väittävät Putinin viestineen korkea-arvoisille viranomaisille joulukuussa 2023 epäsuoria kanavia pitkin olevansa avoin keskustelulle Ukrainan "tulevista turvallisuusjärjestelyistä".
Lähteet väittävät Putinin olevan valmis harkitsemaan luopumista vaatimuksestaan Ukrainan puolueettomuudesta ja jopa viime kädessä Ukrainan Nato-jäsenyyden vastustamisesta.
Vastineeksi Ukrainan olisi luovuttava kaikista Venäjän miehittämistä alueistaan.
– Presidentti Putin on todennut useita kertoja, että Venäjä oli, on ja tulee jatkossakin olemaan avoin Ukrainaa koskeville neuvotteluille, Kremlin lehdistösihteeri
Dmitri Peskov kommentoi Bloombergille.
– Olemme päättäneet saavuttaa tavoitteemme. Ja haluaisimme saavuttaa ne diplomaattisin keinoin. Jos emme saavuta, sotilaallista operaatiota jatketaan kunnes tavoitteet saavutetaan, Peskov jatkaa.
Yhdysvaltain puolella ei kuitenkaan olla tietoisia Putinilta väitetysti tulleista aloitteista, maan kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja
Adrienne Watson sanoo uutistoimistolle.
– Emme ole tietoisia kuvaillun mukaisista muutoksista Venäjän kannassa. On Ukrainan päätettävissä, neuvottelevatko he Venäjän kanssa ja milloin, Watson kommentoi.
Yhdysvaltain viranomaiset ovat jatkuvasti sanoneet, että he eivät ole nähneet merkkejä siitä, että Venäjä olisi valmis vakaviin neuvotteluihin.
Vihjeet Venäjän neuvotteluhalukkuudesta, jopa vilpilliset sellaiset, saattavat Bloombergin mukaan kylvää eripuraa ja heikentää Ukrainan presidentti
Volodymyr Zelenskyin pyrkimyksiä kerätä tukea hänen omalle rauhansuunnitelmalleen. Zelenskyin rauhanaskeliin sisältyy muun muassa Venäjän täysi vetäytyminen Ukrainan kansainvälisesti tunnustetuilta maa-alueilta.
Venäjä miehittää lähes kaksi vuotta kestäneen täysimittaisen hyökkäyssodan jälkeen noin viidesosaa Ukrainan maa-alueista, joista luopuminen olisi Zelenskyille poliittisesti haastavaa.
Vihjailu Putinin neuvotteluhalukkuudesta ja huippusalaisesta viestintäkanavasta voi olla tyypillinen harhautusyritys, Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston entinen jäsen
Fiona Hill arvioi Bloombergille.
– Venäläiset haluavat meidän kehittävän idean siitä, että kanava on olemassa ja että kaikki riippuu Yhdysvalloista, eikä kukaan tai mikään muu voi näytellä roolia. Se on klassinen venäläinen näytelmä, Hill sanoo.
Myös Bloombergin jututtama Ruotsin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja
Henrik Landerholm kertoo kuulleensa huhuja salaisesta viestintäkanavasta Venäjän kanssa. Hänen mukaansa ei ole varmaa, haluaako Venäjä antaa huhujen kautta itsestään maltillisemman kuvan ja siten saavuttaa poliittisen voiton.
– Putin olisi ilmeisesti melko iloinen, jos hän saisi sopimuksen nykyisten aluevoittojen perusteella, mikä ei tietenkään tule kysymykseen ukrainalaisille ystävillemme, Landerholm kommentoi.