Ukrainan konflikti/sota

Nyt kun kuukausi vaihtui, niin hyvä tarkastella viime aikojen trendejä.

Ukrainan ilmoitusten mukaan ryssä olisi käyttänyt Shahed-136/131 / Geran-2 droneja näin:

1706773142858.png

-

Iso kuvaaja joten rajoitan aikaväliksi 1.8.2023 - 1.2.2024 eli viimeiset kuusi kuukautta. Tällä aikavälillä on kaksi päivää, jolloin droneja on käytetty yli 50 kpl joten rajaan y-akselin max 50:

1706773278252.png

-

Sama data numeroina (HUOM: kuvan leikkaus rajautuu aikavälille joulukuu 2022 - helmikuu 2024 mutta "Total" sarake sisältää myös elokuun, syyskuun, lokakuun ja marraskuun 2022 eli tässä on data koko siltä aikaväliltä kuin milloin Ukraina on kertonut ilmatorjunnan torjuntatuloksia):

1706773676173.png

-

Ukrainan kertoman tuoreehkon arvion mukaan ryssällä olisi kapasiteettia valmistaa 300-350 kpl näitä droneja per kuukausi.

-

HUOM: ennätyspäivä eli 100 kpl tapahtui 1.1.2024 mutta lasken tämän mielessäni joulukuun kiivaamman kampanjan "hännäksi", vaikka se lipsahtikin vuoden 2024 puolelle.

Ukrainan kertoman mukaan ryssän MoD koki tarpeelliseksi iskeä runsaasti joulukuussa 2023 jotta voitiin osoittaa "positiivisia tuloksia" vuoden 2023 osalta. Kun tämä "tavoite" oli saavutettu, sitä seurasi hiljaisempi jakso eli tammikuu 2024.

Tämän datan perusteella on helppo nähdä että tammikuu 2024 on todellakin ollut selvästi hiljaisempi kuin joulukuu 2023.

Toisaalta kuten kuvaajasta nähdään, näiden dronejen käyttö on ollut aaltoilevaa eli on ollut kiivaampia kausia (kestoltaan noin kuukausi, tosin marras-joulukuu 2023 voidaan sanoa että 1,5 kuukautta) ja sitä on seurannut hiljaisempi jakso (sanoisin että edellinen hiljaisempi jakso oli kestoltaan noin 1,5 kuukautta).

JOS oletetaan että nykyinen hiljaisempi jakso kestäisi saman 1,5 kuukautta niin silloin kiivaamman Shahed-136/131 dronejen iskujen kauden voisi olettaa alkavan helmikuun 2024 loppupuolella - ELI juuri sopivasti Maidanin vallankumouksen ja ryssän tuoreimman hyökkäyksen alkamisen vuosipäivän tienoille (24.2.2024). Sinänsä helppo oletus, koska ryssän voisi olettaa yrittävän laajempaa ohjusiskujen kampanjaa kyseiselle päivällä - jo pelkän symboliikan takia.
 
Muutama OSINT-tilien tekemä kuva Belbekin lentotukikohdasta ja sen tutka-asemasta, lainaan teoreettisen havainnekuvan jossa arvioitu tutkan näkökenttää eli mitä aluetta se valvoo. Paras näkymä on Krimin niemimaan länsipuolinen merialue.

Some #OSINT graphics concerning 31 Jan 2024 strike against Russian air base in Belbek.

Found via Ukrainian TG channel, but the graphics originate from @Dmojavensis & @HamWa07.


Katso liite: 92498


-

Ukraina on aikaisemminkin toiminut näin: isketään ensin tutkia vastaan ja jos isku onnistuu (tutka hiljenee hetkeksi), hyödynnetään hetkellinen katkos ja isketään lisää. Loogista sinänsä, mutta tämä jälkimmäinen isku voi kohdistua johonkin "arvokkaampaan maaliin" johon olisi ollut vaikeampi osua tutkan ollessa toiminnassa. Ei ole takeita että nytkin toimittaisiin näin, tulipahan vain mieleen.
Ja jos tuo tutka on tuhottu, Venäjältä on jälleen mennyt yksi kriittinen resurssi! Alueella on varmasti muitakin ilmavalvontatutkia, mutta jokaisen menetys heikentää ilmatilannekuvaa ja tämän tutkan menetyksen myötä Odesan eteläpuolelle voi aueta alue, jossa Venäjällä ei ole kattavaa ilmavalvontaa. Ja kohta ilmatilassa lentävät mm. atraimella merkityt F-16 -hävittäjät!
 
Turkilta kenties S-400 -järjestelmät Ukrainalle F-35 koneita vastaan.


Edit:
Huge if true

Jos tämä osoittautuu todeksi, niin on uutinen kyllä yksi tämän sodan kovimmista.
- Ukraina saa lisää IT kalustoa
- Turkki kääntyy länteen, ainakin osittain.
Varaosa- ja ampumatarvikehuolto voi osoittautua mahdottomaksi näille made in russia vimpaimille, se voi jopa olla syy miksi turkki on ilmaissut halukkuutensa luopua näistä. Eikä muutenkaan luotto näihin venajan suristimiin ole ihan tapissaan.
 
Viimeksi muokattu:
Erinomainen kirjoitus, olen itsekin unohtanut koko tapauksen. Lainaan tuon artikkelin alusta pari lausetta:

Venäjä yritti ottaa vuonna 2003 haltuunsa Ukrainalle kuuluvan pienen, mutta strategisesti tärkeän Tuzlan saaren Kertšinsalmessa. Tapaus sivuutettiin Center for European Policy Analysis -ajatushautomon tutkijan, tohtori Hanna Šelestin mukaan läntisissä pääkaupungeissa pelkällä olankohautuksella, vaikka operaationsa ansiosta Venäjä pystyi kontrolloimaan pääsyä Asovanmerelle ja muodostamaan reitin Krimille.

Tämä Venäjän hybridioperaatio käynnisti hänen mukaansa tapahtumaketjun, joka johti lopulta vuoden 2022 täysimittaiseen hyökkäykseen Ukrainaa vastaan ja loi samalla mallin Venäjän sekaantumiselle naapurimaidensa asioihin.

– Jälkikäteen tarkasteltuna muu maailma aliarvioi sitä pahasti, ja sen merkitys jäi huomaamatta, Šelest arvioi tuoreessa artikkelissaan.

Operaatiossa Venäjä sovelsi hänen mukaansa sittemmin tutuiksi tulleita hybridivaikuttamisen keinoja, kuten väärän tiedon levittämistä, paikallisten viranomaisten hyväksikäyttöä, alueen vähittäistä haltuunottoa sotilaallisen voiman tukemana ja jopa uhkauksia ydinaseiden käytöllä.

Syyskuun 29. päivänä 2003 venäläiset työmiehet alkoivat Šelestin mukaan ilman minkäänlaista ennakkoilmoitusta tai neuvotteluja rakentaa patoa, joka yhdistää Venäjän rannikon Ukrainalle kuuluvaan Tuzlan saareen.


Kerchin salmen silta on rakennettu mm. tätä Tuzlan saarta hyödyntäen. Täten padon rakentaminen Venäjältä tälle saarelle voidaan nähdä ensiaskeleena kohti Krimiä ja tätä siltaa.

Tulevaisuudessa historian tutkijoille pohdittavaa: miksi tämän Tuzlan saaren valtaamisen jälkeen meni reilut 10 vuotta varsinaiseen Krimin valtaamiseen? Oma arvaus: Putin sai "oman miehensä" Ukrainan johtoon ja uskoi kykenevänsä hallitsemaan maata sisältäpäin. Maidanin vallankumous oli viimeinen niitti, joka rikkoi nämä kuvitelmat.

-

Kirjoitin aikaisemmassa viestissä näin:

Andrei Illarionov, joka toimi Putinin taloudellinen pääneuvonantaja vuosien 2000–2005 aikana, kertoi vuonna 2014 että Krimin ja itä-Ukrainan haltuunottoa olisi suunniteltu 11 vuoden ajan ainakin Venäjän kenraalien toimesta eli tarkoittaisi vuodesta 2003 lähtien.

Lähtölaukaus tälle olisi Georgian ns. ruusuvallankumous vuonna 2003 sekä Ukrainan presidentinvaaleja seuranneet levottomuuden vuonna 2004. Vuonna 2004 Ukrainassa järjestettiin presidentinvaalit joissa oli myös vahvasti epäilyjä vilpistä. Venäjän vahvasti tukema Viktor Janukovytš julistettiin jo voittajaksi, mutta korkein oikeus lopulta hylkäsi valinnan. Uusi, väitetysti vähemmän vilppiä sisältänyt äänestyskierros johti länsimielisen Viktor Juštšenkon voittoon. Tätä tapahtumaa on usein kutsuttu oranssiksi vallankumoukseksi. HUOM: Viktor Janukovytš valittiin myöhemmin presidentiksi ja hän toimi virassa aikavälin 2010-2014. Hän pakeni maasta massiivisten mielenosoitusten myötä 2014, meni Venäjälle isäntänsä helmoihin. Samaan aikaan Venäjä valtasi Krimin ja käynnisti levottomuudet itä-Ukrainassa. Sodan aktiivivaiheen voi sanoa kestäneen 2014 kesästä vuoden 2015 loppuun. Myöhemmin Janukovytš tuomittiin poissaolevana maanpetoksesta ja vihollisen avustamisesta.

Ei sovi unohtaa että ennen näitä "naapurien levottomuuksia" Venäjä kävi toisen Tsetsenian sodan ja sitä seurasi maan "kesyttäminen" jota jatkui vuosikausia sodan "päättymisen" jälkeen. Venäjä hyökkäsi Georgiaan vuonna 2008 ja valtasi Krimin sekä itäisestä Ukrainasta Donetskin ja Luhanskin alueita vuonna 2014.


-

MUTTA selvästi ensimmäiset toimenpiteet on toteutettu vuonna 2003 eli varsinainen suunnittelu on vanhempaa perua. Venäjällä on ollut tiettyjä tahoja jotka ovat halunneet "Ukrainan palauttamista" sen itsenäistymisestä lähtien eli vuodesta 1991, asiaa ei ole unohdettu. 90-luvulta löytyy materiaalia missä asia sanotaan ihan suoraan, mustaa valkoisella. Suuri merkitys on sillä, missä vaiheessa sanat muuttuivat teoiksi. Selvästi Putinin valtaan nousu oli määräävä tekijä, tosin ensin piti luovia toinen Tsetsenian sota. Sen aktiivivaihetta seurasi pitkä, vuosia jatkunut "kesyttäminen" mutta selvästi Putinin huomio oli (ainakin osittain) muualla jo tässä vaiheessa: Ukrainan kimpussa.

Hyvin vaikea muuten selittää tuota vuoden 2003 kaappausta, ei sellaiseen ryhdytä ilman ennakkosuunnittelua ja varmasti oli myös määritelty suuntaviivat jatkon kannalta. Kuten artikkelissa todetaan, Ukrainan päättäväisyys saattoi pysäyttää hankkeen (hetkellisesti) mutta Azovinmeren sopimus tulee nähdä myönnytyksenä Venäjälle. Se ei tietysti riittänyt, koska ryssä / Putin ei ollut saavuttanut kaikkia tavoitteita.

Arvatenkin muutaman vuosikymmenen kuluttua, kun jälkiviisaasti arvioidaan Putinin valtakautta, tullaan kirjoittamaan siitä miten käytännössä koko aika oli pitkälti aktiivisia tai puoliaktiivisia toimia "lähiulkomaiden" kimpussa. "Venäjän kunnian palautus" eli Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen siitä irronneet valtiot olivat tärkein kohde joita on pyritty alistamaan tai valtaamaan niistä palasia, vaikka hän toki harrastanut niiden lisäksi monenlaisia muita "seikkailuita" kaukaisemmissa maissa. Varmasti kun tullaan tarkastelemaan hänen puheitaan ja kirjoituksia eri aikoina, on helppo nähdä tämä trendi - ja sitten tietysti ihmetellä että "mitä ne aikalaiset ovat oikein touhunneet, kun eivät ole näin ilmiselviä asioita kyenneet näkemään".
Jos jostain, niin kärsivällisyydestä voi antaa ryssille propsit.
Jaksavat pikkuhiljaa määrätietoisesti tehdä myyräntyönsä ja odottaa sopivaa hetkeä.
Onneksi kun se toteutuksen hetki koittaa alkaa ryssiminen.
 
Varaosa ja ampumatarvikehuolto voi osoittautua mahdottomaksi näille made in russia vimpaimille, se voi jopa olla syy miksi turkki on ilmaissut halukkuutensa luopua näistä. Eikä muutenkaan luotto näihin venajan suristimiin ole ihan tapissaan
Voipi olla.
Jos koko kalusto kuitenkin siirtyy, on tuossa kuitenkin hurja lisä. Pelkästään se että s400 on ainakin jollakin tasolla kyvykäs torjumaan ballistisia ohjuksia, on kova lisä. Ohjukset loppuu toki aikanaan.
Täytyy myös muistaa, että nyt s400 ei käy länsikalustoa vastaan vaan ryssän paskaa vastaan. Se ampuu kyllä alas kaiken mitä ryssällä on taivaalle laittaa.
 
Tämän perusteella arviot iswltä pitää paikkansa ja taas on alkanut ryzzä hyökkäillä ihan todenteolla. Kuten joku sanoi eilen, ettei tämä loputtomiin kestä.. tuhannen ukkoa päivässä menty viikon verran, ainakin, eikä rintama siirry.. noo, joku kilometri oli jossain menetetty, mutta on nämä tappiot aivan hyvät. Jos olisin putte ni potkisin jokaisen armeijaa kouluttavan tai johtavan pellolle, alkaen alikeista ja päätyi kenuihin, niin surkeasti tässä on esiinnytty.
noh noh, onhan tuossa puttelilla painetta saada kolmenpäivänerikoisen 2 v juhlapäiväksi 400KÖ pöytään, on se kova ;)
 
Varaosa- ja ampumatarvikehuolto voi osoittautua mahdottomaksi näille made in russia vimpaimille, se voi jopa olla syy miksi turkki on ilmaissut halukkuutensa luopua näistä. Eikä muutenkaan luotto näihin venajan suristimiin ole ihan tapissaan

Minä suhtaudun toistaiseksi suurella skeptisyydellä siihen että "Turkki antaisi S-400 järjestelmänsä Ukrainalle".

Tähän mennessä olen nähnyt ainoastaan uutisia, jonka mukaan "Yhdysvallat on valmis ottamaan Turkin takaisin F-35 ohjelmaan KUNHAN S-400 järjestelmien ongelma ratkaistaan". Tässä siis ilmaistaan Yhdysvaltain näkemys, mutta en muista nähneeni virallisia vastauksia tai kommentteja Turkin taholta.

Yksi mahdollisuus on että Turkki luopuisi järjestelmien käytöstä eli joko palauttaisi ne Venäjälle tai sitten myisi ne eteenpäin (molempiin tarvittaneen Venäjän hyväksyntä).

Minun on vaikea uskoa että Turkki kävelisi tässä asiassa Venäjän yli, koska Turkki on koko sodan ajan istunut aidalla ja pelannut molempiin suuntiin: kaupankäynti Venäjän kanssa on jatkunut ja useamman lähteen mukaan kasvanut, ainakin Turkki on yksi tärkeä kauttakulkumaa jonka avulla ryssä kiertää pakotteita.

Toisaalta hyväksyivät Suomen ja Ruotsin NATO:n jäseniksi, vaikka kiristivätkin asialla hetken aikaa. Samoin ovat myyneet Ukrainalle aseita koko sodan ajan.

Tulkitsen Mustanmeren sulkemisen neutraalina toimenpiteenä, tosin Venäjän suuremman laivaston takia sen voi myös katsoa hyödyttäneen Ukrainaa. Ryssä on rikkonut sulkua kuljettamalla sotatarvikkeita siviilirahtilaivoilla eikä Turkki ole puuttunut tähän touhuun.

ELI toivottavasti Turkki antaisi S-400 järjestelmänsä Ukrainalle MUTTA en usko ennen kuin näen. Järjestelmistä "luopumiseen" on sellaisiakin vaihtoehtoja, jotka eivät suututa Venäjää ja siten pilaa maiden välisiä suhteita - olettaen että Turkki haluaa istua aidalla myös jatkossa.

-

MUOKKAUS: yksi arvio siitä millaisista määristä puhutaan:

How will Ukraine get more missiles for the S-400 systems when the run out?

Turkey got 2 S-400 systems and at least 120 S-400 missiles from Russia.


 
Viimeksi muokattu:
Uralilla Ukrainassa kuolleen miehen äiti peruutti hautajaiset viime hetkellä ja vaati arkun avaamista, syynä tietenkin raha. Miehen kuolinsyyksi oli merkattu sydänkohtaus jonka takia 5 miljoonan ruplan veriraha jäisi maksamatta.

In the Urals, a mother opened the zinc coffin of her son who died in the Special Military Operation​

In the Urals, the funeral of a deceased SVO member was canceled at the last minute. Relatives of contract soldier Vyacheslav Saraev from Kamensk-Uralsky said that they were not satisfied with the conclusion about the cause of death. The mother demanded that the zinc coffin be opened. E1.RU writes about this.

According to the publication, the conclusion states that the soldier died of heart failure. However, relatives believe that some kind of mistake could have occurred and the results of the examination of another fighter were included in the certificate.

Relatives are worried that the fighter’s mother, due to a posthumous diagnosis, will not receive the presidential payments due to her by law. We are talking about 5 million rubles.

Vyacheslav's coffin was opened in the presence of law enforcement officers. The police drew up a report.

The military commissar of Kamensk-Uralsky, Evgeny Kudinov, in a conversation with E1, noted that only doctors can say to what extent the damage that allegedly exists on the body could be compatible with life. He advised the relatives to contact the military investigative committee to conduct the next medical and forensic examination, which would confirm or deny the fact of the death of their relative in the Special Military Operation.
https://www.mk.ru/social/2024/02/01/na-urale-mat-vskryla-cinkovyy-grob-pogibshego-na-svo-syna.html
 
Minä suhtaudun toistaiseksi suurella skeptisyydellä siihen että "Turkki antaisi S-400 järjestelmänsä Ukrainalle".

Tähän mennessä olen nähnyt ainoastaan uutisia, jonka mukaan "Yhdysvallat on valmis ottamaan Turkin takaisin F-35 ohjelmaan KUNHAN S-400 järjestelmien ongelma ratkaistaan". Tässä siis ilmaistaan Yhdysvaltain näkemys, mutta en muista nähneeni virallisia vastauksia tai kommentteja Turkin taholta.

Yksi mahdollisuus on että Turkki luopuisi järjestelmien käytöstä eli joko palauttaisi ne Venäjälle tai sitten myisi ne eteenpäin (molempiin tarvittaneen Venäjän hyväksyntä).
Tuossa kommentoimassani lähteessä ei puhuttu turkin halukkuudesta joten sikäli seison korjattuna. Aikaisemmin tästä on ollut jonkin verran tinkimistä suuntaan jos toiseenkin, joka mielestäni kertoisi ettei turkin suhtautuminen asiaan ole aivan ehdoton. Linkattu juttu perustuu WSJ julkaisuun mihin minulla ei ole lukuoikeuksia.

 
Jos jostain, niin kärsivällisyydestä voi antaa ryssille propsit.
Jaksavat pikkuhiljaa määrätietoisesti tehdä myyräntyönsä ja odottaa sopivaa hetkeä.
Onneksi kun se toteutuksen hetki koittaa alkaa ryssiminen.

Ehkä näin, tosin en olisi asiasta niin varma: Krimin valtaaminen vuonna 2014 tapahtui melko hätäisesti Maidanin vallankumouksen jälkeen. Asia oli siis selvästi suunniteltu etukäteen eli miten operaatio toteutetaan JA kieltämättä vallankumouksen jälkeinen sekava aika tarjoaa puitteet kaappaukselle, mutta silti tuo haiskahtaa hätäiseltä reaktiolta eikä niinkään "kaikki menee kuten suunnittelin".

Se näyttää kuitenkin selvältä että valtaamiseen ei ryhdytty niin kauan kuin "oma mies" piti valtaa Ukrainassa eli liekö ollut kuvitelma että sille ei ole tarvetta, jos kyetään pitämään Ukraina omissa näpeissä muilla keinoilla? Vasta sitten kun ote oli selvästi livennyt sormien välistä, ryssä valtasi Krimin ja aloitti sekasorron itäisen Ukrainan alueella.

MUTTA miksi Putin odotti vuoteen 2022, miksei "hoitanut hommaa valmiiksi vuonna 2014"?

Tuohon on vaikea vastata, toki ryssän armeijan suorituskykyä modernisoitiin ja kampanja oli vasta alussa vuonna 2014, mutta Ukraina oli tuolloin selvästi huonommalla tolalla. Länsi toki asetti erilaisia pakotteita mutta ei läheskään samalla innolla kuin 2022. Toisaalta Venäjän kansaa ei oltu kuohittu niin pahasti, nähtiinhän Putinin valtaan palaamisen jälkeen ne suurmielenosoitukset. Toisaalta Krimin valtaaminen oli monelle venäläiselle suuri voitto ja siten luulisi että "nopea voitokas sota" olisi ollut helppo myydä sotakiimaiselle kansalle vuonna 2014.

Jos luki CIA:n johtajan tuoreen kirjoituksen, hänen mukaansa Putin aloitti tämä tuoreimman hyökkäyksen koska koki että tämä on viimeinen tilaisuus iskeä Ukrainaan ennen kuin se vahvistuu liikaa. Eli Ukrainan trendi osoitti kohti vahvempaa puolustuskykyä tai ainakin suhteessa Venäjän joukkoihin. Toisaalta hän kirjoittaa että hyökkäys alkoi olympialaisten jälkeen ja hetkeä ennen tärkeitä eurooppalaisia vaaleja eli oletus oli että maailman huomio olisi muualla ja tämä hidastaisi reaktioita. Putin on toiminut saman kaavan mukaisesti aikaisemminkin eli ajoittanut hyökkäyksen joko suurten urheilutapahtumien (mm. olympialaiset) kanssa samaan aikaan TAI vaaleja edeltävälle ajalle eli kun tietyt maat ovat kääntyneet sisäänpäin vaalien takia ja päätäntäketjut ovat väliaikaisesti heikentyneet. Toisaalta Neuvostoliitto perinteisesti "koeponnisti" uusia johtajia heittämällä jonkin nootin tai kriisin näille heti valtakauden alussa.

JOS Putin todellakin odotti liian pitkään, antaen Ukraina vahvistua ja teki lopulta päätöksen kun vakuuttui että kyseessä on "viimeinen tilaisuus" niin silloin kyse ei olisi "parhaan mahdollisen hetken odottamisesta". Moni äärioikeistolainen venäläinen syytti vuosikaudet (2014-2015 jälkeen) Putinia siitä että tämä hylkäsi Donbassin oman onnensa nojaan. Kenties hän todellakin halusi modernisoida armeijan tiettyyn pisteeseen saakka ennen hyökkäystä? Jotta ylivoima olisi suurempi? Väitetysti koronavirusvuodet ajoivat Putinin pahasti eristyksiin ja hän oli alttiimpi niiden muutaman "tärkeimmän neuvonantajan" kuiskutteluille mm. Patrushev vanhempi. Kenties nämä saivat vihdoinkin taivuteltua papparaisen aloittamaan hyökkäyksen? Vaikea nähde sellaista selvää rajaviivaa, jonka kohdalla Putin teki päätöksen että hyökkäys tullaan tekemään.
 
Eiköhän näitä rakennella Lancettien kohteiksi. Toki myös tähystysdrone + muu vaikutus

Eri mieltä itse asiasta. Valemaalin idea ei ole varsinaisesti riistää viholliselta yksi lansetti väärään kohteeseen. Sen idea on
A) Räjäyttää Lancetti jossain muussa kohteessa kuin varsinaisessa. Eli kustannussäästö pitää laskea suhteessa IRIS-T/Patriot/Himars yksikön hintaan. Jos se ei löydä valemaalia, se etsii oikean maalin
B) Valemaalien olemassa olo lisää myös ryssän kohteen tunnistukseen käyttämää aikaa. Siksihän nämä tulevat kokoajan paremmiksi. Tunnistukseen käytettävä aika lisää vastaavasti dronen/lancetin torjuntaan käytettävissä olevaa aikaa. Ja lisää yleisesti epävarmuutta.

+ tuollainen valemaali lienee aika helppo korjata osuman jälkeen takaisin riviin koska ei sisältäne mitään palavaa/räjähtävää tavaraa polttoaineen, öljyjen, rakettien, akkujen yms. muodossa :unsure:
 
Mielenkiintoinen telegram-kanava, minulle uusi tuttavuus (tai en ainakaan ole käynyt aikoihin, jos vanha tuttavuus):

https://t.me/s/eRadarrua

-

Uusin viesti (viesti julkaistu 1.2.2024 klo 11:10): LÄHDE

The activity of the enemy's tactical aircraft as of this minute.

Between Yeisk and Krasnodar, the enemy's DRLV A-50 aircraft is operating.

In the waters of the Black Sea, an enemy reconnaissance UAV of the "Mohajer" type.

An enemy reconnaissance UAV was also detected on the outskirts of Zaporozhye.

In addition, there is information about the departure of the MiG-31k from the Mozdok airfield.

✅
isRadar | Air alarm | Facebook | Tik-Tok

23.3Kviewsedited
February 1 at 11:10

1706780680453.png

-

Bongasin tästä JR2 viestistä, karttakuvan vesileimasta:

 
CNN:n haastattelu jossa GUR:n päällikkö Budanov kertoo näkemyksiään monesta aiheesta mm. Yhdysvaltain avun jatkuminen (julkaistu 31.1.2024): LÄHDE

https://edition.cnn.com/2024/01/31/europe/budanov-ukraine-russia-war-intl/index.html

Ukraine’s spy chief downplays risks of Trump presidency as he makes fresh plea for aid​

By Joseph Ataman, Frederik Pleitgen and Victoria Butenko, CNN
6 minute read
Updated 6:08 PM EST, Wed January 31, 2024


Aid to Ukraine is frozen in US Congress, and Kyiv could be dealing with a Trump presidency more sympathetic to Moscow. But Ukraine’s spy chief isn’t losing any sleep over the US.

“I don’t worry much about it,” Kyrylo Budanov, the head of Ukraine’s defense intelligence directorate, told CNN in an exclusive interview in Kyiv.

Trump “is an experienced person. He has fallen many times and gotten back up again. And this is a very serious trait,” Budanov said of the former president who has made no secret of his desire to cut US support for Ukraine and whose allies in Congress are opposing efforts to authorize more aid.

In a wide-ranging interview, the military spy chief made clear Ukraine’s desperate need for more ammunition and weapons to hold back Russian assaults, even as he dismissed the risk of the US leaving Ukraine out in the cold.

“We are expecting a positive decision anyway,” Budanov said of the US debate over aid, “To say that [Trump] and the Republican Party are lovers of the Russian Federation is complete nonsense.”

Trump boasted this month on social media that he would rather trust Putin over some American intelligence officers, and famously backed the Russian leader during his presidency.

As head of Ukraine’s military intelligence agency, whose strength lies in intelligence-gathering and secretive special forces raids, Budanov has gained a reputation as being a man of few words but one who delivers results.

His agency has claimed notable successes, including raids on the Russian-occupied Crimea and attacks on Russian airfields, inflicting embarrassing wounds on the Kremlin.
Earlier in his career, Budanov fought and was injured on the front lines in eastern Ukraine, shortly after Russia first invaded its southern neighbor in 2014.

A figure of ire for the Kremlin, Budanov has been the target of Russian assassination at least 10 times in his career, the Ukrainians say. Late last year, they may have got close to him. His wife was hospitalized with apparent heavy metals poisoning, according to Ukrainian and western officials, in an attack that many suspected to be Russia’s doing.

Known to have strong ties with President Zelensky, the 38-year-old is seen to represent a new generation of military leaders.

At the same time, his utterances, and carefully cultivated public profile, have attracted some criticism. An enigmatic video appearance ahead of the largely stalled counteroffensive is seen now as one of several messages from Ukrainian officials that served to raise expectations too high about what Ukraine’s armed forces could achieve.

With rumors swirling that Zelensky could soon sack Valeriy Zaluzhny, the popular commander-in-chief of the army, Budanov is seen as a possible replacement. Budanov would not be drawn on the reports, saying “I personally have no conflict with anyone.”

Military priorities​

Amid fierce Russian assaults along Ukraine’s frontlines, ammunition shortages and exhausted troops, Ukraine’s spy chief has one clear priority: more Western support.

“We really need this aid,” Budanov told CNN.

Artillery systems – howitzers – were top of the list, with Ukraine needing a “sharp increase” in the number of guns, Budanov said, regardless of their age and type, as years of fighting take their toll on Ukraine’s long-range cannons.

Ammunition is vital too, he said, as “shells are one of the most decisive factors in this war.”

“Not so much the quality as the quantity,” he added. Ukraine has never managed to outgun Russian firepower, even after Moscow turned to North Korea to keep its ammunition flowing.

CNN has seen Western-made guns supplied with smoke shells instead of high-explosive munitions in Ukrainian frontline units, as shortages hit the battlefield.

But Ukraine is holding its own in the air above the frontlines, the spy chief said. With Russia continually learning from its combat experiences, the trend is for even greater use of unmanned drones on and above Ukraine’s battlefields.

“It is precisely in unmanned systems that we are more or less equal,” Budanov said. Ukrainian social media is bursting with footage from frontline troops showing drones spying on, attacking and even capturing Russian troops, although Moscow uses many of the same tactics.

Kyiv has also stepped up long-range attacks on targets inside Russia, with explosions reported at infrastructure sites outside major cities far from the Ukrainian border. Russian authorities claimed to have foiled dozens of Ukrainian drone and missile attacks since the new year.

But as Ukraine’s long-held hopes for F-16 jets come to fruition – with Kyiv’s pilots already training on the aircraft – Budanov echoed Ukraine’s newest request.

He wants to see ground-attack aircraft like the American A-10 in Ukrainian hands. “This is what can really help inflict a military defeat” on Russia, he said of the aging aircraft.

Although decades old, the jet – famous for its prowess against Iraqi armor in the first Gulf War – is still lauded by its pilots and US troops, even as US Congress has looked to ax it from the US Air Force’s arsenal.

New jets may be a long shot with aid to Ukraine entangled as part of a greater compromise on US immigration policy, which has been opposed by Trump and his allies in Congress.

Look to the future​

Budanov estimates there are more than half a million Russian troops in the occupied Ukrainian territories, but does not see much potential for movement on the front lines in the short term.

But he suggested that attacks on Russian infrastructure may grow. While refusing to acknowledge Ukrainian involvement in drone attacks in Russia, he said such operations were “quite possible.”

“Hypothetically, there is a plan according to which all this happens,” he said. “And I believe that this plan includes all the major critical infrastructure facilities and military infrastructure facilities of the Russian Federation.”

Now, Russian civilians, he said, finally “see the real picture [of war]. They see burning oil depots, destroyed buildings in factories and plants, and so on. This is all beneficial.” he said.

On Wednesday, Ukraine and Russia exchanged hundreds of prisoners of war, in the first swap following the crash of a Russian IL-76 transport aircraft. Moscow claimed Ukraine shot down the plane, which they said was carrying dozens of Ukrainian prisoners of war.

In response, Budanov told CNN that Russia had provided insufficient evidence to back up their claims.

“If everything is as they say, then the first thing they should have done was to show a gruesome picture. Let’s say, the field covered with corpses. And show it to the whole world,” he said. Footage from Russian state media of the crash site, geolocated by CNN, only showed a small number of bodies around the wreckage.

Budanov was resolute in his confidence in a full victory for Ukraine over Russia, despite the public concerns over the fatigue of Ukrainian troops, Russia’s advantage in domestic military production and the lack of movement on the frontlines.

The next six months will be interesting, he said, with that period seeing the end of Russia’s ongoing push along the frontlines.

For Budanov, the war will only end one way.

“The establishment of justice - This is how it will end,” he said, “With the return of what was lost.”

-

Ei kovin paljoa uutta, muutama poiminta:

- hänen mukaansa venäläisiä joukkoja "yli puoli miljoonaa"

- dronejen käytössä Venäjä ja Ukraina ovat suunnilleen yhtä vahvoja

- esitti toiveen että Ukraina voisi saada A-10 koneita

- toisti saman kuin toisessa tuoreessa haastattelussa: seuraavat kuusi kuukautta tulevat olemaan mielenkiintoisia, hänen mukaansa ryssän parhaillaan käynnissä oleva hyökkäys (joka alkoi marraskuussa 2023) tulee kulminoitumaan

-

Kommentoi Venäjän alueelle tehtyjä droneiskuja näin:

But he suggested that attacks on Russian infrastructure may grow. While refusing to acknowledge Ukrainian involvement in drone attacks in Russia, he said such operations were “quite possible.”

“Hypothetically, there is a plan according to which all this happens,” he said. “And I believe that this plan includes all the major critical infrastructure facilities and military infrastructure facilities of the Russian Federation.”

Now, Russian civilians, he said, finally “see the real picture [of war]. They see burning oil depots, destroyed buildings in factories and plants, and so on. This is all beneficial.” he said.
 
Viimeksi muokattu:
Turkilta kenties S-400 -järjestelmät Ukrainalle F-35 koneita vastaan.


Edit:

Ei tule tapahtumaan.
Riskinä sulttaanin basaarikauppa ryssän kanssa (F-35 Puttelle energiaa ym. vastaan).

Ja onhan Turkilla ollut riittämiin vääntöä F-16 konekaupassakin. Ei sulttaanin kiristämistä (Ruotsi) tulla palkitsemaan F-35 koneilla.
 
"Ivanovets" at the bottom - an enemy missile boat was destroyed as a result of a special operation of the GUR of the Ministry of Defense
On the night of January 31 to February 1, 2024, soldiers of the special unit "Group 13" of the Main Intelligence Directorate of the Ministry of Defense of Ukraine destroyed the missile boat "Ivanovets" of the Black Sea Fleet of the Russian Federation.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top