Viimeinen niitti: Vanha liittolainen käänsi selkänsä Venäjälle
Armenia päätti sulkea Putinin ulos maasta.
Jussi Lassila arvioi, miksi Armenia päätti tehdä tempun Vladimir Putinille. KUVA: TONI REPO / IS, KRISTINA KORMILITSYNA / AFP / LEHTIKUVA
Joona Laukkanen
20:45
ARMENIA liittyi tänään torstaina virallisesti Kansainväliseen rikostuomioistuimeen ICC:hen. Maan viranomaiset ilmoittivat päätöksestä keskiviikkona.
Tämä tarkoittaa sitä, ettei Venäjän presidentti
Vladimir Putin voi enää matkustaa maahan ilman uhkaa siitä, että hänet pidätetään. Putin on ICC:n etsintäkuuluttama.
Maat ovat aiemmin olleet läheisiä liittolaisia. Venäjä on kuulunut harvoihin maihin, jotka ovat tukeneet Armeniaa maan käydessä konflikteja Azerbaidzhanin kanssa.
Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan
Jussi Lassilan mukaan Armenian päätös kielii siitä, kuinka Venäjä on menettämässä otettaan entisistä Neuvostotasavalloista. Samaa on ollut nähtävissä muuallakin, esimerkiksi Kazakstanissa.
– Käänteentekevänä on ollut se, että Armeniassa suurin uhka on ollut Azerbaidzhan, ja Venäjä on haluttu nähdä suojelevana toimena.
– Vuoristo-Karabahin sota oli viimeinen niitti, se osoitti, että Venäjä ei tarjoa edes tätä turvaa ja sen lisäksi se näyttäytyy äärimmäisen aggressiivisena tämän suurhyökkäyksen myötä.
Lue lisää:
Armenialta uhmakas temppu Putinille
Vuoristo-Karabahin syksyn tapahtumat vaikuttivat todennäköisesti Armenian päätökseen liittyä ICC:n jäseneksi. KUVA: TONI REPO / IS
Azerbaidzhan onnistui valloittamaan viime syksynä Vuoristo-Karabahin. Sen armenialaisväestö pakeni käytännössä kokoaan alueelta. Armeniassa ollaan oltu pettyneitä siihen, ettei Venäjä auttanut alueen puolustamisessa.
Lassilan näkee Armenian päätöksen selvänä viestinä Venäjälle. Hän ei usko, että Putin uskaltaisi enää matkustaa Armeniaan.
– Hän ei ole kertaakaan uskaltanut haastaa edes epävarmoissa tapauksissa sitä, että joku kansainväliseen rikostuomioistuimeen kuuluva maa toteuttaisi tämän päätöksen.
– Putin ei tässä suhteessa aio ottaa mitään riskejä.
Armenia allekirjoitti ICC:n perustaneen Rooman perussäännön jo vuonna 1999, mutta ei ratifioinut sitä ennen kuin nyt.