Ukrainan kaksivuotisen sodan valossa alan olemaan hieman samaa mieltä kuin F-35:ten hankintaa tiukasti vastustanut tiede- ja humpuukikirjailija Risto Isomäki, että tulevaisuuden sodat käydään droneilla, lennokeilla ja ohjuksilla.
Mutta siitä olen eri mieltä, etteikö F-35:sia olisi kannattanut hankkia; kyllä Pohjoismaiden noin 300 hävittäjää on venäläisille niin ikävä ajatus, että sotapelien pelaamisen aloittamista harkitsevat huolella.
Itse olen tullut aivan päinvastaiseen johtopäätökseen. Ukrainan sota on tällaista kuin on, koska kumpikaan osapuoli ei omaa vahvoja moderneja ilmavoimia. Dronet, lennokit ja ohjukset eivät riittäneet menemään läpi venäläisten miinakentistä, mutta jos ilmassa olisi ollut 200 x F-35 satamassa pommia venäläisen tykistön ja puolustuslinjojen niskaan niin olisi todennäköisesti käynyt hyvin eri tavalla. Ja jos venäläisillä olisi ollut niiden flankereiden sijasta sadoittain F-35:a ilmassa toki kunnollisten pilottien ja huoltosysteemin kanssa, vieläkö Ukrainan ilmapuolustus kestäisi, vai olisiko valot pois ja voimalaitokset paskana jokaisesta Ukrainan kaupungista?
Modernin hävittäjän kaltainen vehje kykenee tekemään asioita jotka eivät droneilla ja lennokeilla ja ohjuksilla yksinään onnistu. Pelkästään sensorilavettina F-35 on aivan jäätävä, eikä vastaavaan mikään drooni tai lennokki kykene. Pelkästään se nopeus jolla hävittäjä voi vaihtaa paikkaa, kantomatkasta puhumattakaan, on iso juttu. Eikä hävittäjä tule elsolla tonttiin niin kuin drooni saattaa tulla. Tulevaisuudessa ilmavoimien merkitys vain korostuu. Tässä kohtaa joku ottaa yleensä esiin ajatuksen, että niitä hävittäjiäkin lentää ihan kohta joku "AI" jolloin se hävittäjä onkin itseasiassa drooni tai jotain. Ei kannata hengitystä pidätellä tuota odotellessa, tekoälyhypetys on lähtenyt aivan lapasesta ja sen mukana ihmisten kuvitelmat siitä mihin se pystyy. Enpä tosiaankaan haluaisi olla panssarimiehenä maassa samalla kun jossain taivaalla lentelee oman puolen AI-pilotti hävittäjällä. Vielä vähemmän haluaisin olla siviililentäjä lähelläkään ilmatilaa jossa lentelee joku tekoälyhävittäjä. Ihmispilotit osaavat tehdä maagisia blue-on-blue mokia, mutta oottakaas kun näette "AI":n hommissa.
Ohjukset ovat kertakäyttöisiä ja niiden teho, kuten nähty, on hyvin rajattu. Ei mitään sotaa ohjuksilla voiteta, elleivät ne ole ydinohjuksia. Venäläisten voittamattomien kebabien ja hypersoonisten joita täällä Suomessakin niin pelättiin olisi pitänyt puheiden mukaan lamauttaa koko Ukraina hetkessä, mutta ei sellainen ole mahdollista. Ohjukset ovat liian kalliita, taistelukärjet liian pieniä saamaan aikaan massiivista tuhoa. Sellaista rahamäärää ei kellään ole eikä tule, jolla voisi ostaa riittävän suuren määrän risteilyohjuksen tyyppisiä aseita Ukrainan tai edes Suomen kokoisen maan lamauttamiseen saati hävittämiseen.
Lennokit ja droonit tai mitä sanaa haluaakaan käyttää ovat hyödyllisiä vehkeitä ja kuten havaittu edullisempia kuin perinteiset ohjukset, vaikka suorituskyky voi sitten jäädä jälkeen niistä ohjuksista. Drooneilla on kiva kiusata panssarivaunua, jalkaväkimiestä tai telatykkiä, mutta mitäs tehdään jos paikalle saapuu vihollisen häivehävittäjä joka kruisailee 10 km korkeudessa 1000 km/h lasissa? Hyvällä säkällä se ei havaitse sinua ja droonejasi, mutta et sä kyllä mitään sille hävittäjällekään voi, ja joudut katselemaan kun se pudottelee halpoja täsmäpommeja (ohjuksiin verrattuna halpoja, siis) oman puolen tykistön, tankkien, linnoitteiden ja eteenpäin ryysivän jalkaväen niskaan. Droonipilotti itse voi jäädä henkiin piilossaan, mutta kuinka paljon se sitten lämmittää. Ja siinä vaiheessa kun se vihollisen ilmavoima paskoo oman puolen logistiikan viimeiseen kuorma-autoon ja junaan, niin ei niitä uusia droonejakaan oikein saada tuotua piloteille, ruuasta puhumattakaan.
Kyllä se vahva ilma-ase on timanttia hamaan tulevaisuuteen. Jos mä olisin päättämässä niin tilattais justiinsa vielä 30x F-35:a lisää. Toki niihin drooneihinkin kannattaa panostaa, mutta ei kannata innostua hypestä liikaa. Kyllä ne kelpo vehkeitä ovat, mutta eivät ne ilmavoimalle pärjää. Kannattaisi olla molempia. Tavallisen jalkaväkimiehen tulivoimaa ja tiedustelukykyä drooneilla voi lisätä suuresti, ja siellä se dronevallankumous mielestäni on.