Useampi Venäjän tutkija on sanonut että Venäjällä riittää "ystäviä" niin kauan kuin heillä riittää rahaa jolla ostaa kyseinen ystävyys.
Arvioin että sama koskee myös venäjän kansaa itseään: asioiden nykytilaa ollaan valmiita sietämään niin kauan kunnes se kasvaa sietämättömäksi. Tämä tapahtuu vasta kun talous on kurjistunut merkittävästi ja yleinen toivottumuus näkyy arjessa. Toki aina voi vastata Pohjois-Korean esimerkillä: siellä on eletty kurjuutta vuosikymmeniä ja sama dynastia on edelleen vallassa. Ero Venäjään on kuitenkin selvä: Venäjällä on maistettu parempaa elämää, ainakin kaupungeissa, ja siitä on vaikea palata takaisin kurjuuteen vain koska yksi mies kätyreineen niin käskee.
Jäin vielä miettimään sitä eilistä kuvaajaa, jossa oli havainnollistettu ryssän "kansallisen hyvinvointirahaston" kuivumista (linkki viestiin jossa asiasta lisää:
LINKKI). Jäi mainitsematta tuore uutinen siitä, miten Intia olisi lopettamassa tai merkittävästi vähentämässä ryssän öljyn ostamista. Muita ostajia löytyy sen jälkeenkin JOS tuo toteutuisi kerrotulla tavalla, mutta Intia on ollut tähän asti merkittävän suuri asiakas.
ELI kenties näiden öljytulojen katoamisen myötä eivät onnistu löytämään yhtä suurta asiakasta muualta ja siten öljyn myynnistä saatavat tulot pienenevät selvästi vuonna 2024. Kenties tämä johtaa siihen että rahastosta joudutaan ottamaan suurempia summia vuoteen 2023 verrattuna? Mikä tarkoittaisi tietysti sitä että rahasto kutistuu nopeammin.
Kuvaajan perusteella rahastoa oli jäljellä 55,99 miljardin dollarin verran alkuvuonna 2024 ja tuumailin että se on voinut kutistua noin 13 miljardia dollaria vuoden 2023 aikana. Vuodenvaihteessa eli heti vuoden 2024 alussa tyhjensivät yhdellä kertaa 20 miljardia dollaria.
Vaikka rahastosta otettaisiin enemmän vuonna 2024, vaikea silti nähdä sen loppuvan aikaisemmin kuin vuoden 2025 lopussa.
Pitää myös muistaa että valtioilla on muita keinoja rahoittaa sodankäyntiä, sellaisia jotka toki tekevät valtion taloustilanteesta huonomman mutta siirtävät sen näkymistä tulevaisuuteen, ainakin osittain (holtiton lainanotto, sikäli kun on lainan antajia; verojen kiristäminen ja etuuksien karsiminen; rahan painaminen yms.). Eli hyvinvointivaraston sulattaminen on ollut kätevä keino peittää sodan ja sotatalouden näkymistä venäläisten arjessa, mutta uutisten perusteella sekään ei ole riittänyt: on nähty monenlaista infrastruktuurin vaurioitumista johon on reagoitu hitaasti. Samoin monella alalla on ollut pulaa työntekijöistä eikä palkan nostaminen ole auttanut asiaa.