Ukrainan konflikti/sota

T
Kattotaas milloin alkaa paukkua ikävämmin ryssälässä, nyt Italian lisäksi myös UK ilmoitti että Ukraina saa iskeä vapautuneesti ryssälään.

https://www.reuters.com/world/uk/br...ises-ukraine-aid-as-long-it-takes-2024-05-02/

Oleellinen kohta:

Cameron said Ukraine had a right to use the weapons provided by London to strike targets inside Russia, and that it was up to Kyiv whether to do so.
"Ukraine has that right. Just as Russia is striking inside Ukraine, you can quite understand why Ukraine feels the need to make sure it's defending itself"
Tämä. Tämähän se on ollut tässä mitä tälläinen reservin yksinkertainen tulenjohtoryhmä jäsen (evp ) ei ole ymmärtänyt koko tämän mielipuolisen sodan aikana.

Tämmöinen ilmoitus olisi pitänyt tulla lännestä jo maaliskuun alussa 2022: ampukaa kaikilla mahdollisilla vehkeillä, myös ryssän puolelle kaikkiin maaleihin kaikilla mahdollisilla välineillä ja ammuksilla. Kaikkiin mahdollisiin sotilaallisiin kohteisiin. Teidän tuli on täysin vapaa, ampukaa, ampukaa. ei mene kranut ja ohjukset hukkaan.

Vähän niinkuin Tali-Ihantalassa tulenjohdosta vastanneen eversi-luutnantin? käsky kävi taistelun huippukohdassa ( en muista hänen nimeä) : Patteristot, ampukaa vaan kaikilla putkilla, ei mene kranut hukkaan.

Eskalaatio? Vitun posket.
 
Juupa juu ja niinpä niin... Zaharovan ja Peskovin tuutista tulee nyt sellaista paskaa koko ajan, että lienee vain päivien kysymys milloin sillalla rysähtää ja oikein kunnolla😉👍

Pistetäänpä nyt pientä veikkausta liikkeelle, haluaako Budanov ja kumppanit onnitella Lilliputteli tsaaria uudelleenkruunauksen johdosta 7.5 vai ajoitetaanko isku mukavasti juuri voitonpäivän aamuun😂

Jaakko Vilmusenaho
Uutissuomalainen
Tänään 16:23 | Päivitetty tänään 16:49

Venäjä uhkaa murskaavalla vastauksella, jos Krimin sillalle isketään

"Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova antoi perjantaina länsimaille suunnatun varoituksen, jonka mukaan Venäjä vastaa "murskaavasti" kaikkiin Krimille ja Krimin Manner-Venäjään yhdistävään siltaan tehtyihin iskuihin. Asiasta kertoo Venäjän valtio-omisteinen uutistoimisto Tass.
– Haluaisin vielä kerran varoittaa Washingtonia, Lontoota ja Brysseliä, että kaikki aggressiiviset toimet Krimiä vastaan eivät ole vain tuomittuja epäonnistumaan, mutta ne saavat myös kostoiskun joka on murskaava, Zaharova sanoi tiedotustilaisuudessa.
Zaharova sanoi aiemmin, että Ukraina on jo käyttänyt Yhdysvalloista saamiaan pitkän kantaman ATACMS-tykistöohjuksia iskuissaan miehitetylle Krimin niemimaalle.
Venäjän puolustusministeriö on väittänyt, että ohjuksista jokainen ammuttiin alas.
– Pääsiäisen mukaan Kiova odottaa saavansa ensimmäisen F-16-hävittäjän, jota brittien mukaan voidaan käyttää myös Krimin tillan tuhoamisoperaatiossa, Zaharova lisäsi.
Britannian roolin korostaminen on mitä luultavimmin Zaharovalta vastaus Britannian ulkoministeri David Cameronin lausuntoon, jonka mukaan Britannia sallii Ukrainan iskeä Britannian toimittamilla aseilla Venäjän alueille. Myös Kremlin lehdistösihteeri Dmitri Peskov on kommentoinut Cameronin puheita ja kutsunut niitä "vaarallisiksi ja huolestuttaviksi".
 
Toivottavasti tämä esimerkki johtaa siihen että yhä useampi maa sallii toimittamiensa aseiden vapaan käytön:

"Ukraine received Western weapons from some partners with permission to strike on Russian territory", - Foreign Minister of Latvia


-

Todetaan tietysti se mitä kaikki varmasti ajattelevat: tuollainen lupa olisi pitänyt olla hyökkäyksen ensimmäisestä päivästä lähtien - eikä nyt 26 kuukautta myöhemmin.

Tietysti parempi myöhään kuin milloinkaan.
Olit oikeilla jäljillä! Itku senkuin lisääntyy. Tämä brittien lupa toki jo varmasti nostettu esille, mutta selaan hieman perässä.

IL seuranta 3.5.2024 :

”Suora ja vaarallinen eskalaatio” – Venäjä syyttää Britanniaa​

Ison-Britannian lausunto, jonka mukaan Ukraina voisi käyttää brittiläisiä aseita Venäjällä sijaitsevia kohteita vastaan, on ”suora ja vaarallinen eskalaatio”, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoo uutistoimisto Reutersin mukaan.

Ison-Britannian ulkoministeri David Cameron lupasi torstaina Ukrainalle 3 miljardin punnan vuosittaisen sotilaallisen avun. Cameronin mukaan Ukraina saa apua niin pitkään kuin se tarvitsee.

Cameronin sanat paljastavat lännen käymän ”piilosodan” Venäjää vastaan, Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova puolestaan arvioi.

Venäjä vastaisi, jos Ukraina tekisi iskuja Venäjän maaperälle brittiläisillä aseilla, Zaharova sanoo.

Zaharova varoitti perjantaina Venäjän kostavan lännelle kaikki hyökkäykset Krimiä ja Krimin siltaa vastaan, Venäjän valtion virallinen lehti Rossijskaja Gazeta kertoo.
 
Samaa mieltä tästä: ryssä kykeni tuomaan Ukrainaan suuremman määrän vaunuja kuin mitä menettivät eli vaunujen määrä Ukrainassa kasvoi, mahdollisesti koko aikavälin 2022/11 - 2023/09 kuten kirjoitat.

Koska vaunuja oli "riittävästi", kykenivät aloittamaan tämän pidemmän ja aktiivisemman hyökkäysvaiheensa - mutta samaan aikaan tietysti vaunujen menetykset lähtivät kasvuun. Arvatenkin tappioiden määrä per aikayksikkö on suurempi kuin se määrä mikä kyetään "palauttamaan toimintakykyiseksi" (eli uustuotanto + Ukrainasta palanneiden vaurioituneiden vaunujen korjaus + varastoista aktivointi) - ELI tällä hetkellä ja koko tämän hyökkäyksen ajan toimintakuntoisten vaunujen määrä Ukrainassa on ollut laskussa.

Näin täytyy olla, kun tappioiden määrä per päivä on suurempi kuin korvaavien saaminen per päivä, kokonaismäärä laskee.

Ainoa asia mikä nähdään näistä varastotukikohtien laskelmista on tämä: milloin ryssältä loppuu tämä kyseinen resurssi eli minkä päivän jälkeen eivät kykene / voi enää aktivoida vaunuja näistä tukikohdista.

Tämän jälkeen heille jää vielä kaksi tekijää: aito uustuotanto ja Ukrainasta palanneiden vaurioituneiden vaunujen korjaus (toki ulkomailta ostaminen olisi yksi vaihtoehto lisää mutta toistaiseksi tästä ei ole merkkejä Venäjän osalta).

Kun yksi resurssi on pois ja kaksi jäljellä, lienee selvää että "korvaavien vaunujen tuotantomäärä per aikayksikkö" on pienempi. Kuinka paljon pienempi? Tämä riippuu siitä, kuinka merkittävässä roolissa varastotukikohdista aktivoitavat vaunut ovat olleet osana kokonaisuutta. Oma arvaukseni: 50-66% kokonaisuudesta ja tästäkin vaihteluvälistä todennäköisemmin 66% - ellei jopa enemmän. Uustuotannon osuus lienee ollut pieni ehkä 10-15% ja vaunutyypistä riippuen olematon (tietyt vaunut eivät ole olleet uustuotannossa kylmän sodan päättymisestä lähtien). Ukrainasta palaavien vaurioituneiden vaunujen korjaaminen on varmasti merkittävässä roolissa myös mutta niiden korjaaminen vaatii varaosien saantia eli joko varaosien uustuotantoa tai varastovaunujen kannibalisointia.

Ja kuten sanottua, ryssällä on tuskin tarkoitus jatkaa hyökkäämistä siihen asti kunnes Venäjän viimeinen panssarivaunu on menetetty. Arvaan että heillä on jonkinlainen "punaraja" jokaiselle vaunutyypille ja tätä rajaa ei tulla ylittämään. Näin varmistetaan että heillä on tietty määrä panssarivaunuja ja muuta kalustoa "olemassa" myös tulevaisuudessa. Oma arvaukseni on että tämä "punaraja" voisi olla se vaunumäärä joka heillä oli aktiivijoukkojen käytössä ennen Ukrainaan hyökkäämistä eli haluavat säilyttää ainakin sen määrän myös "sodan jälkeen".

Koska sota on kesken ja tappioita tulee kokoajan, käytännössä tämän "punarajan" vastaantuleminen tarkoittaisi sitä että ryssän on pakko muuttaa taktiikkaa ja strategiaa sellaiseksi että vaunujen tappiot saataisiin minimoitua. Mikä tarkoittaa sitä että agressiivinen hyökkääminen panssarivaunuja ja AFV-vaunuja käyttäen tulee loppumaan. Ne tukevat edelleen taistelua mutta riskit minimoiden. Eli todennäköisimmin ryssän kaivautuu tässä vaiheessa ja alkaa linnoittamaan ja miinoittamaan, jotta saisivat pidettyä kiinni "saavutetuista eduista".

Minun arvio on yhä se että hyökkäävät vuoden 2024 "koko voimalla" ja pyrkivät saavuttamaan ainakin Donetskin ja Luhanskin alueiden rajat. Ehkä enemmänkin, ehkä nähdään jokin kokeilu Kharkovan kaupungin seudulla, tosin tämä näyttää tällä hetkellä epätodennäköiseltä. Ehkä jos Kupianskin suuntaan tehty hyökkäys saavuttaa menestystä, ehkä silloin jatketaan syvemmälle lännen suuntaan eli Kharkovan suuntaan?

Vuosi 2025 näyttänee erilaiselta. Vaikka tuo karkea varastojen kutistuman laskelma sanookin (BMP- ja BMD-vaunujen osalta) että ehdoton takaraja tulee vastaan toukokuun lopussa - kesäkuun alussa 2025, arvaan että eivät paina "kaasu pohjassa" takarajaan asti. Eli hyökkääminen muuttuisi varovaisemmaksi viimeistään talven 2024/2025 aikana tai viimeistään ennen kevään 2025 rospuuttokautta. Tämän jälkeen alkanee yllä kuvailtu taktiikan ja strategian muutos eli hyökkääminen suurelta osin loppuu ja takertuvat kiinni niihin alueisiin mitkä ovat saaneet vallattua.

Toki tämä on vain arvailua.

Kenties poliittinen paine on niin suuri että hyökkääminen jatkuu tappioista ja tulevaisuudesta piittaamatta "kunnes tavoitteet on saavutettu"? Ryssä on toiminut tämän sodan aikana molemmilla tavoilla eli toisinaan hyökkäämistä / typerää toimintaa on jatkettu hyvin paljon kauemmin kuin mitä järjellä on perusteltavissa (Kiovan suunnalta / pohjoisen Ukrainan alueelta vetäytyminen "myöhässä", ensimmäinen virallinen mobilisaatio "myöhässä" yms.) MUTTA toisinaan ovat osoittaneet kaukonäköisyyttä eli on tunnistettu lähestyvät ongelmat etukäteen ja tehty korvaavia toimenpiteitä "ajoissa" (Shahed-dronejen osto Iranista, tykistön laukausten osto Iranista ja Pohjois-Koreasta, kenties myös Desertcross ATV-ajoneuvojen osto Kiinasta on yksi tällainen esimerkki).

Eli yksi vaihtoehto on että tässä todellakin tullaan romuttamaan ryssän armeijan koko kalusto ja varsinkin Neuvostoliiton perintö valtaosaksi ennen kuin tajuavat millaiseen liriin ovat itsensä ajaneet. Toinen vaihtoehto on se että tietävät omat rajansa kaluston määrien osalta ja kun tietty, ennakoitu taso saavutetaan, tullaan näkemään taktiikan ja strategian muutos Ukrainassa. Tässä jälkimmäisessä tapauksessa he säilyttävät armeijan suorituskyvyn kaluston määrien osalta tietyllä tasolla, mutta ilman varastotukikohtien tuomaa selkänojaa (se on menetetty ikuisiksi ajoiksi). Toki sodan jatkuessa tämän jälkeen tappioita tulee varmasti, mutta pyrkisivät niiden minimointiin.
Hyvää pohdiskelua ja olen itsenkin miettinyt tuota kaluston ”punarajaa” ja itselleni on tullut mieleen neljä eri teoriaa:

A) Venäjällä on tiedossa tasan tarkkaan se piste, milloin kalusto loppuu ja myös sodan on pakko loppua. Jotta venäjä kykenee saavuttamaan jotain, niin tämä piste ja suunnitelma pitää olla ehdottoman salaisia, muuten koko venäjän kyky saavuttaa mitään, romahtaa. Ja koska tässä teoriassa venäjän pitää myös varautua sodan jälkeiseen aikaa, jotta esim. sotilaallinen uskottavuus säilyy, niin kalustoa pitää jäädä myös jäljelle. Tämän takia tuo piste voidaan saavuttaa hyvinkin pian. Toinen asia, mikä puhuu tämän teorian puolesta, niin on LKP:n puute. Venäjällä tiedetään, että joukoille ei ole enää kalustoa, niin miksipä järjestää sisäpoliittisesti erittäin riskialtista operaatiota. Jos tämä pitää paikkansa, niin edessä on joko tulitauko, tai jopa hallittu vetäytyminen ainakin osista vallatuista alueista.

B) Venäjän suunnitelma on ollut se, että he selviävät noiden varastojen avulle, kunnes uudistuotanto saadaan käyntiin. Jos tämä skenaario pitää paikkaansa, niin silloin homma on kusemassa todella pahasti käsille.

C) Putin ja venäjän ylin johto eivät tiedä todellista tilannetta, eikä heille sitä kerrota. Tämän takia ylimmällä johdolla on aivan liian positiivinen kuva siitä, kuinka kauan armeija kykenee taistelemaan.

D) Ylin johto tietää tasan tarkkaan, mikä on tilanne rintamalla ja kaluston suhteen, mutta koska mitään suunnitelmaa tai ”toivoa” ei ole, niin hommaa jatketaan katkeraan loppuun saakka.

Jos pistäisin rahat likoon jonkin puolesta, niin se olisi tuo ensimmäinen.
 
Viimeksi muokattu:
IL uutisoi että noita-akka zaharoova tiedottaa venäjän olevan valmis ' vakaviin' ehdotuksiin rauhanneuvotteluista. Onkohan tässä nyt viimeinen All-in hyökkäys päällä ja alkavat tajuta että saattaa mennä perseelleen tämäkin. Vatnikkilaumatkin käristetään atacsm- rypäleillä lähtökuoppiin, nepalilaiset karkaa ja kalustoa menee niin helvetisti joka päivä. Kohta saattaa siltakin sortua..ja uus junaratakin kaput.
 
Hyvää pohdiskelua ja olen itsenkin miettinyt tuota kaluston ”punarajaa” ja itselleni on tullut mieleen neljä eri teoriaa:

A) Venäjällä on tiedossa tasan tarkkaan se piste, milloin kalusto loppuu ja myös sodan on pakko loppua. Jotta venäjä kykenee saavuttamaan jotain, niin tämä piste ja suunnitelma pitää olla ehdottoman salaisia, muuten koko venäjän kyky saavuttaa mitään, romahtaa. Ja koska tässä teoriassa venäjän pitää myös varautua sodan jälkeiseen aikaa, jotta esim. sotilaallinen uskottavuus säilyy, niin kalustoa pitää jäädä myös jäljelle. Tämän takia tuo piste voidaan saavuttaa hyvinkin pian. Toinen asia, mikä puhuu tämän teorian puolesta, niin on LKP:n puute. Venäjällä tiedetään, että joukoille ei ole enää kalustoa, niin miksipä järjestää sisäpoliittisesti erittäin riskialtista operaatiota. Jos tämä pitää paikkansa, niin edessä on joko tulitauko, tai jopa hallittu vetäytyminen ainakin osista vallatuista alueista.

B) Venäjän suunnitelma on ollut se, että he selviävät noiden varastojen avulle, kunnes uudistuotanto saadaan käyntiin. Jos tämä skenaario pitää paikkaansa, niin silloin homma on kusemassa todella pahasti käsille.

C) Putin ja venäjän ylin johto eivät tiedä todellista tilannetta, eikä heille sitä kerrota. Tämän takia ylimmällä johdolla on aivan liian positiivinen kuva siitä, kuinka kauan armeija kykenee taistelemaan.

D) Ylin johto tietää tasan tarkkaan, mikä on tilanne rintamalla ja kaluston suhteen, mutta koska mitään suunnitelmaa tai ”toivoa” ei ole, niin hommaa jatketaan katkeraan loppuun saakka.

Jos pistäisin rahat likoon jonkin puolesta, niin se olisi tuo ensimmäinen.
Vaihtoehto E) Putin ja venäjän ylin johto eivät tiedä todellista tilannetta, eikä heille sitä kerrota. Tämän takia ylimmällä johdolla on aivan liian positiivinen kuva siitä, kuinka kauan armeija kykenee taistelemaan: Mutta koska mitään suunnitelmaa tai ”toivoa” ei ole, niin hommaa jatketaan katkeraan loppuun saakka.

Yhdistin kohdat C ja D.
 
Päivän luvut:
438098471_786294277016986_6889363614379538716_n.jpg
 
Vaihtoehto E) Putin ja venäjän ylin johto eivät tiedä todellista tilannetta, eikä heille sitä kerrota. Tämän takia ylimmällä johdolla on aivan liian positiivinen kuva siitä, kuinka kauan armeija kykenee taistelemaan: Mutta koska mitään suunnitelmaa tai ”toivoa” ei ole, niin hommaa jatketaan katkeraan loppuun saakka.

Yhdistin kohdat C ja D.
F) ns. ajopuuteoria. Lähdettiin kolmen päivän erikoiseen, joka alkoi venyä neljännen päivän puolelle ja sitten sen jälkeen mennään yksi kriisi kerrallaan ilman sen suurempaa kokonaissuunnitelmaa. Isojen asioiden nostaminen esille, kuten esim. se kokonaissuunnitelmasta puhuminen avaa puhujalle ikkunan tai tuo kutsun teelle.
 
Tankin matka katkeaa heti ensimmäisestä osumasta takasektoriin. Loput dronet yrittävät viimeistellä tuhon: lisäosumat tulevat nekin ihan oikeaoppisesti tankin takalistoon ja kattoon. Joko tankin ammustäyttö on tyhjä tai sillä käy aivan satumainen tuuri, kun video ei pääty massiiviseen tulipalloon. Hyötysuhde on joka tapauksessa erinomainen: 4 000$ dronet vs. 4 000 000$ tankki.
 
Back
Top