Ukrainan konflikti/sota

Mietutyttää vain, mitä tuo tuli maksamaan, kuinka pitkään Ukrainalla ja tukijamailla riittää rahaa tuohon tahtiin käyttää suhteellisen edullisten dronejen torjuntaan.
Toivottavasti pian saadaan lisää edullista torjuntaa Ukrainaan.
Mikä on ihmishengen päivän hinta? Tonni? Miljoona?
Äkkiä sitä itse pistäis kaikki pennit jonoon mitä on jos sillä sais elämän peliaikaa lisää...
 
Eipä ole varaa olla torjumatta.
Ei ole varaa, tuhot pahoja jos läpi pääsee.
Mikä on ihmishengen päivän hinta? Tonni? Miljoona?
Äkkiä sitä itse pistäis kaikki pennit jonoon mitä on jos sillä sais elämän peliaikaa lisää...
Näinhän sitä luulisi, pelkään, että nämä Euroopan bisnesministerit laskee euroja, kun ei oman maan äänestäjät ole viellä vaarassa, niin voi jossain vaiheessa rahahanat pienenemään.
Ei vaan meikäläisen maalaisjärki riitä ymmärtämään länsimaiden touhua.
 
Torjunta maksoi jotain, mutta eiköhän valtaosa pudotettu taas SPAAG vehkeillä ja ohjus jollain ohjuksella.
Juuri näin.

Täällä näyttää helposti unohtuvan yksittäisten torjuntojen kustannustehokkuuksia syynätessä se että IT ei elä omassa tyhjiössään jossa "kallis torjunta = kohta rahat loppuu", vaan kyseessä on vain osa sodankäynnin kokonaiskustannuksia.

Ei ole siis ainoastaan kyse siitä että kalliita ja tärkeitä kohteita on pakko suojata, vaikka sitten kalliisti. Kuluerä on kuitenkin kuluerä.

Mutta jos sodan muilla osa-alueilla saavutetaan murskaavan korkea kustannustehokkuus (muutamien satojen tai kymppitonnien dronet ja meri-dronet vs. miljoonien ja kymmenien miljoonien arvoiset kalustokappaleet tulee mieleen!), niin se on ihan se ja sama mikä IT:n vaihtosuhde euroissa on, kunhan a-tarviketta riittää. Sodan kokonaiskustannus on ainoa taloudellisesti merkittävä lukema, ei minkään yksittäisen osa-alueen vaihtosuhde.

Lisäksi IT:n ihana kalleus pätee ihan yhtä lailla ryssälässä, eli Ukrainan syvä iskutoiminta aiheuttaa jo yksinään ihan symmetriset menot vastaanottajalle kun huomioidaan paukkuvat tutkat, ohjukset, elso, jne...

Tiivistäen: Sodan yksittäisillä osa-alueilla pätee vain ja ainoastaan tarvikkeiden riittävyys. Kustannustehokkuus taas on tärkeä mittari ainoastaan suhteutettuna sodan kokonaiskustannuksiin, jolloin pitää ottaa huomioon kaikkien osa-alueiden kustannustehokkuus yhteensä.

moscovia delenda est.
 
Mielenkiintoista jos totta:

1722416917794.webp


-

Tarkastellaanpa, mitä nämä numerot voisivat tarkoittaa keskiarvoisesti per kuukausi:

Q3 / 2023 = 60 000 per kuukausi
Q4 / 2023 = 66 667 per kuukausi
Q1 / 2024 = 33 333 per kuukausi
Q2 / 2024 = 30 000 per kuukausi

Numerot ovat linjassa sen kanssa mitä Ukraina on kertonut julkisuuteen eli ryssä kykenisi rekrytoimaan noin 30 000 per kuukausi.

Toisaalta määrät olisivat puolittuneet siitä mitä ne olivat vuoden 2023 toisella puoliskolla / kahdella viimeisellä neljänneksellä.

Rekrytoinnin vaikeuksista on kirjoitettu enemmän tänä kesänä, mutta toisaalta on myös sanottu että kykenisivät korvaamaan tappionsa (toistaiseksi).

Toki nämä ovat vain numeroita internetissä, joten viisainta on olla ottamatta niitä ehdottomana totuutena.
 
Onpa iso määrä. Kyllä setä Antares tietää mistä puhuu, kun osasi tällaista pelkkien numeroiden valossa odottaa. Siinä katosi yksi tai kaksi 10 miljoonaa taivaan tuuliin, eikä terrori onnistunut. Torjunta maksoi jotain, mutta eiköhän valtaosa pudotettu taas SPAAG vehkeillä ja ohjus jollain ohjuksella. Niin tai näin, tärkeintä, että aika monta ihmistä säästyi kodeissaan tai sairaaloissa, koska sinnehän nuo oli taas suunnattu. Odotan kyllä vesikielellä Ukrainan vastaavia drone aaltoja, toki sotilaskohteisiin/energia infraan. Valitettavasti näihin määriin ei olla kyllä käsittääkseni päästy, vielä..

"Kiivaampi kuukausi" oli odotettavissa aikaisempien numeroiden perusteella, mutta odotin että kesäkuu 2024 olisi ollut sellainen.

Viime yön suuresta iskusta huolimatta heinäkuu 2024 ei sekään nouse samaan kategoriaan kuin aikaisemmat "kiivaat kuukaudet", jolloin droneja on käytetty 500-600 kpl per kuukausi, tosin 424 kpl on suuri määrä kun vertaa muihin kuukausiin, jolloin kokonaismäärä on lähestynyt 400 kpl mutta jäänyt silti sen alle:

1722417842132.webp

Vitaly-niminen twitter-tili kommentoi huvittavasti että ryssän oli pakko käyttää näin suuri määrä droneja viime yönä, jotta kuukauden numerot / tilastot näyttävät komeammilta. Kieltämättä sama kävi minulla mielessä, koska samaa kuultiin joulukuun lopulla 2023: väitetysti yksi syy suurelle dronejen ja ohjusten käytölle uuden vuoden aikaan oli juuri se että kyseessä oli viimeinen tilaisuus "kaunistella" vuoden 2023 tilastoja.

Toisaalta erikoista, miksi tälle oli tarve heinäkuun lopussa eikä kesäkuun lopussa: kesäkuun loppu olisi Q2/2024 loppu ja siten kvartaalien näkökulmasta "tärkeä ajanhetki".

Niin tai näin, heinäkuun 2024 numerot muuttuivat selvästi.

Kyseessä on vuoden 2024 selvästi suurimpiin kuuluva dronejen käyttö, ainoastaan 1.1.2024 on suurempi: käyttivät silloin 100 kpl näitä droneja. Muuten vuonna 2024 ei ole nähty läheskään näin suuria määriä per päivä: pari kertaa ovat käyttäneet "noin 60 kpl" per päivä ja sen jälkeen seuraavaksi suurimmat iskut ovat olleet "noin 50 kpl" per päivä. Valtaosaksi dronejen käyttö aaltoilee välillä 0-40 kpl, tosin en ole laskenut, mitä numeroista nähdään eli missä kokoluokassa tai mille vaihteluvälille suurin määrä iskuista asettuu.

Kuvaajasta sitä voi tapailla hieman, jos näkee tihrustaa:

1722418638081.webp

Kuten nähdään, yli 40 kpl per päivä kokoluokan iskut ovat olleet harvinaisempia JA nytkin kerrottiin että droneja laukaistiin useassa erässä.

Viime yön hyvin suuri isku nostaa taas pinnalle ne samat kysymykset eli JOS ryssän oma Yalabugan tehdas tosiaan valmistaisi noin 300 kpl näitä droneja per kuukausi, niin mistä johtuvat nämä "kiivaammat kuukaudet" jolloin kykenevät käyttämään useita satoja enemmän? Saavatko he Iranista jonkinlaisen "toimituserän" ja käyttävät sen pois? Vai onko dronejen tuotantomäärä per kuukausi jonkin verran suurempi kuin 300 kpl, mistä seuraa että droneja kertyy tietty määrä varastoon tulevia, suurempia iskuja varten?

MUOKKAUS: mielenkiintoinen arvio, tosin pitää odottaa vielä vahvistusta:

1722420331693.webp

1722420361407.webp

(twitter-viestissä oli vielä kolmas kuva näistä droneista)

Ukraina sanoo torjuneensa Shahed-136/131 droneja mutta en pidä mahdottomana väitettä että osa viime yön droneista voisi olla näitä "halvempia versioita" jotka on ehkä tarkoitettu ilmatorjunnan kyllästämiseen ja kuluttamiseen. Aikaisempien väitteiden perusteella näissä ei välttämättä ole edes taistelukärkeä.

Odotetaan kuitenkin vahvistusta, jos sellainen on tullakseen.

Viestin kommenteissa oli tällainen lyhyt uutinen näistä Gerber droneista - tosin artikkelin mukaan niiden lentomatka taistelukärjellä varustettuna olisi vain 100km ja ilman taistelukärkeä 300km joten niiden ei pitäisi tuon perusteella yltää kovin syvälle Ukrainan alueelle (artikkeli julkaistu 29.7.2024): LÄHDE

https://news.online.ua/en/in-the-ru...o-produce-a-new-uav-from-foam-plastic-882643/

UkrainePublication date29 July 12:05

In the Russian Federation, they began to produce a new UAV from foam plastic​

“Gerbera” drone

Читати українською
Share
Source: Defense Express

The Russians have launched the production of the new Gerber UAV, the fuselage of which is made of foam.
Points of attention

  • The “Gerbera” UAV produced in Russia is made of foam plastic with three variations for different functions such as electronic reconnaissance, kamikaze, and acting as a false target.
  • The accuracy and effectiveness of the “Gerbera” drone are operator-dependent, raising concerns about potential errors in its operations.
  • The limited flight range of the 'Gerbera' UAV is compensated by its ability to perform reconnaissance tasks and transmit information through mobile networks, making it suitable for various strategic uses.
  • The affordability of the “Gerbera” UAV makes it an attractive option for enemy forces, despite its limitations in technology and operational scope.
  • Analysts highlight the technological gap between the “Gerbera” and more advanced drones like the Iranian Shahed, indicating areas for potential improvement in future developments.

What is known about the new unmanned aerial vehicle of the Russian occupiers​

According to the journalists of the analytical portal, the new Gerber drone of the Russian occupiers currently has three modifications.

It is noted that the first original video of the use of this UAV was distributed by the enemy unit Stalin's Falcons, which is closely associated with Alabuga, where Shahed attack UAVs are produced.

And considering how and from what the Russian "Gerbera" is already assembled, it is obvious that the Iranian drone remains the unattainable top of technology for the "Alabuga" employees, - analysts of the publication emphasize.
Share
In Russia, they began to produce a new drone made of foam plastic
"Gerbera" UAV
The Russians, in turn, call "Gerbera" the alleged "younger sister" of Shahed. The drone is produced in three versions:

  • UAV of radio-electronic intelligence;
  • BpLA-kamikaze;
  • false target

What is known about the effectiveness of the use of new Russian drones​

Analysts emphasize that the impact modification of the "Gerbera" uses a television channel with a rather mediocre camera for guidance.

Guidance in the terminal area is carried out by the operator manually, like an FPV drone.

That is, accuracy depends on the skill of the operator. And the video shows exactly how the operator made a mistake. And the fact that the video with this take was published already clearly says that the number of "Gerber" the enemy currently has is limited, - the publication emphasizes.
Share
At the same time, the flight range of this UAV with a warhead is no more than 100 kilometers.

It is noted that the first version of this drone destroyed by the Ukrainian military was equipped with a 4G modem, which allowed using a high-speed communication channel for video transmission.

At the same time, the flight range of an UAV without a combat unit can be measured within 300 km.

That is, reconnaissance tasks, in particular, recording the operation of radar systems with the transmission of information online, again, through the Ukrainian mobile network, are possible for this UAV. As well as being used as a false target, which has a relatively low cost, analysts of the publication conclude.


-

Päätin myös vilkaista, mitä minun vanha "montako ohjusta jäljellä" -laskelma sanoo tämänhetkiseksi tilanteeksi:

1722418777269.webp

Nämä perustuvat 6.11.2023 kerrottuihin numeroihin joten ovat kohta 9 kuukautta vanhoja.

Lisäksi Kh-101 määrä on ollut negatiivinen jo pidemmän aikaa, mikä kertoo siitä että yksi tai useampi olettama täytyy olla väärin niiden osalta. Harmillista, koska nämä ovat selvästi merkittävin ryssän ohjusase joten toivoisi että laskelma olisi parempi. Minusta on tuntunut jo pidemmän aikaa että ryssä eläisi niiden kanssa pitkälti kädestä suuhun eli ohjuksia käytetään sitä mukaa kun niitä valmistuu: ei suoraan linjalta vaan kerätään pienehkö varasto joka sitten ammutaan pois "sopivan hetken tullen" ja sitten ollaan taas hetki ilman niitä.

Kalibrien määrä olisi tämän mukaan miltei kaksinkertaistunut mutta toisaalta ryssällä on hyvin rajallinen kapasiteetti niiden laukaisuun (tarvitaan niiden laukaisuun modernisoitu sukellusvene tai pinta-alus). Niiden käyttö on jäänyt hyvin vähäiseksi: ainoastaan 56 kpl viimeisen noin 9 kuukauden aikana ja näistäkin valtaosa kesällä 2024. Viime aikoina on liikkunut väitteitä että ryssä ei tohtisi laukaista näitä pinta-aluksista vaan kaikki laukaisut olisi tehty sukellusveneistä. JOS tuo pitäisi paikkansa niin sekin rajoittaa Kalibrien käyttöä.

Iskandereita olisi tämän mukaan "noin 500 kpl" käytettävissä ja niitä on käytetty tasaiseen tahtiin, tosin vaarallisempi ns. Iskander-M eli se ballistinen ohjus edustaa noin 66% tästä määrästä. Loput ovat maalta laukaistavia Iskander-K risteilyohjuksia joiden torjunta on yhtä helppoa kuin muidenkin risteilyohjusten.

Kh-47M2 Kinzhal ja Kh-22/32 määrät ovat pysyneet miltei entisellään eli niitä olisi tämän mukaan käytetty suunnilleen sama määrä kuin mitä niitä valmistuu.

JOS näissä numeroissa olisi edes karkeasti nähtävissä nykytilanne niin kokonaismäärä lähestyisi 1000 kpl mutta tästä määrästä noin 33% olisi maasta laukaistavia Iskander-M ballistisia ohjuksia, hieman reilu 25% olisi mereltä laukaistavia Kalibr-risteilyohjuksia ja noin 16-17% maalta laukaistavia Iskander-K risteilyohjuksia. Muut ohjukset yhdessä edustavat jäljelle jäävää noin 25% eli noin 250 kpl.

Kinzhalit ja Kh-22/32 ovat molemmat nopeita ja vaikeasti torjuttavia ohjuksia MUTTA toisaalta niitä ei ole kyetty laukaisemaan suurta määrää per päivä. Tämä johtuu joko laukaisulavettien määrästä tai rajoituksista (montako ohjusta per lavetti) tai ohjusten määrästä - tai kaikista näistä tekijöistä yhdessä. ELI nämä ovat vaarallisia mutta niillä ei pysty tuottamaan ns. saturaatiohyökkäystä. Lisäksi Ukraina on iskenyt viime kuukausina Kh-22/32 lavetteina toimivia Tu-22M3 pommikoneita vastaan (tulokset vaihtelevia, epäselviä).

Sanoisin että tulevaa talvea varten tilanne ei näytä niin huolestuttavalta kuin mitä ohjusten kokonaismäärä kertoisi. Pääasiallinen syy tälle arviolle on Kh-101 risteilyohjusten pieni määrä (ainakin arvioin määrän pienehköksi, koska laskelman numero kääntyy negatiiviseksi).
 
Viimeksi muokattu:

Venäjän joukot suorittivat viisi joukkue-, komppania- ja pataljoonatason mekanisoitua hyökkäystä Ukrainan Donetskin alueen länsiosassa 29.–30. heinäkuuta, selviää Institute for the Study of War (ISW) -ajatuspajan tilannekatsauksesta.

Hyökkääjä eteni marginaalisesti Kostjantynivkan ja Pobiedan ympäristössä. Kurahovessa ja Krasnohorivkassa hyökkäykset epäonnistuivat.

– Tällaiset paikalliset hyökkäykset todennäköisesti ilmentävät Venäjän ennustettua kesähyökkäystä. Venäjän joukoilta puuttuu todennäköisesti laajempi operatiivinen kyky erillisen ja uuden hyökkäysoperaation aloittamiseksi Donetskin alueella tai muualla rintamalla tänä kesänä, ISW kertoo.

– Venäjän jaksottaiset ja pienemmät hyökkäykset kuvaavat todennäköisesti Venäjän nykyisen hyökkäyskapasiteetin laajuutta, eikä Venäjä todennäköisesti käynnistä uutta kesähyökkäysoperaatiota rajallisen materiaalin ja miesvoiman vuoksi.

Venäjän joukoilla on ollut koko sodan ajan vaikeuksia suorittaa useita laaja-alaisia hyökkäysoperaatioita samaan aikaan.

– He tekevät jatkuvia pienempiä hyökkäyksiä eri rintamalohkoilla – intensiteetin heikentyessä yhdellä sektorilla se kasvaa toisella sektorilla.

Venäjän joukot ovat tehneet kesällä useita joukkue- ja komppaniatason hyökkäyksiä Lymanin, Tšasiv Jarin ja Avdijivkan suunnilla Donetskin alueella.

– He ovat kiihdyttäneet viime aikoina hyökkäyksiään Donetskin kaupungin länsi- ja lounaispuolella.

 
Hyvin mielenkiintoista: Donetskin seudulla pudotettu Mi-8 kopteri on mahdollisesti pudotettu jonkinlaisella dronella. Lisäksi, kirjoittajan mukaan etäisyys etulinjaan olisi hyvin merkittävä - hyvä merkki tämäkin: eivät olleet varautuneet että droneilla yltäisi näin kauas.

JOS pitäisi paikkansa niin olisi ensimmäinen kerta tämän sodan aikana (useita läheltäpiti tilanteita nähty ennen tätä, niin helikopterien kuin Su-25 koneiden kanssa - on tainnut olla myös muita matalalla lentäneitä hävittäjiä jotka olleet "tulilinjalla" mutta joihin ei ole osuttu):

Presumably we do have the first helicopter downed by drone, according to Russian sources:

«Yesterday we were told about the enemy's attempts to use drones against our army aviation. Unfortunately, they have succeeded in this today. They caught the National Guards’s eight (meaning Mi-8). They caught them at the moment of takeoff. Moreover, the range from the frontline is very significant.»


1722426492151.webp

-

Debris of the Russian Mi-8 near Donetsk

1722427018005.webp


-

Kuulostaa vahvistukselta, tosin vaikea sanoa tarkoittaako kopterin pudotusta itsessään vai sitä että pudotettiin dronella:

1722427183526.webp

 
Viimeksi muokattu:
Olen kallistumassa siihen vaihtoehtoon, että vuonna 2025 saatetaan päätyä jonkinlaiseen rauhaan tai ainakin tulitaukoon.

Suurimpana syynä tähän on molempien osapuolten mies- ja kalustoresurssien riittämättömyys. Jopa Venäjän neukkuaikaiset varikot alkavat tyhjentyä. Kummallakaan ei enää ole kykyä menestyksekkääseen hyökkäyssodankäyntiin vaan voitot ovat korkeintaan taktisia ja tappiot kestämättömällä tasolla. Venäjänkään tappionsietokyky ei ole loputon vaikka joskus toisin väitetään.

Lisäksi USA:ssa vaihtuu presidentti, joka puolueesta riippumatta aloittaisi mieluusti kautensa ilman laajamittaista sotaa Euroopassa.

Tätä ennen voi toki tapahtua yhtä jos toista. Aika näyttää mistä lähtökohdista rauhaa aletaan neuvotella.
 
JOS pitäisi paikkansa niin olisi ensimmäinen kerta tämän sodan aikana (useita läheltäpiti tilanteita nähty ennen tätä, niin helikopterien kuin Su-25 koneiden kanssa - on tainnut olla myös muita matalalla lentäneitä hävittäjiä jotka olleet "tulilinjalla" mutta joihin ei ole osuttu):

Presumably we do have the first helicopter downed by drone, according to Russian sources:

«Yesterday we were told about the enemy's attempts to use drones against our army aviation. Unfortunately, they have succeeded in this today. They caught the National Guards’s eight (meaning Mi-8). They caught them at the moment of takeoff. Moreover, the range from the frontline is very significant.»
Tuo, että olisi lentoonlähdössä osuttu paikalle, on kyllä uskottavaa. Niissä aikaisemmin nähdyissä videoissa matkaa tekevä kopteri on lentänyt aivan liian nopeasti dronen saada kiinni. Lähdössä oleva kopteri ei ole ehtinyt keräämään nopeutta ja on siten paljon helpompi saavuttaa. Dronetehtävä on voinut myös olla alunperin lähetetty maassa olevaa kopteria varten, esim. jos on tutkalla nähty minne se laskeutui.
 
Gazpromin tappiot kasvoivat 1,864-kertaa suuremmiksi vuoden 2024 ensimmäisellä puolikkaalla, jos verrataan vuoden 2023 ensimmäiseen puolikkaaseen. Tappiot olivat nyt 5,5 miljardia dollaria kun vuosi sitten samalla aikavälillä tappiot olivat 2,95 miljardia dollaria:

Russia's strategic genius Putin strikes again.

The net loss of the Russian energy giant Gazprom was around $5.5 billion in the first half of 2024 - compared to losses of around $2.95 billion in January-June 2023.

https://www.pravda.com.ua/eng/news/2024/07/31/7468245/


https://www.pravda.com.ua/eng/news/2024/07/31/7468245/

Losses of Russian energy giant Gazprom almost doubled​

ECONOMICHNA PRAVDA — WEDNESDAY, 31 JULY 2024, 11:57
ico_eye.svg
1323

Losses of Russian energy giant Gazprom almost doubled


STOCK PHOTO: GETTY IMAGES


The net loss of the Russian energy giant Gazprom under Russian Accounting Standards (RAS) totalled RUB 480.64 billion (roughly US$5.5 billion) in the first half of 2024 after RUB 255 billion (roughly US$2.95 billion) of losses in January-June 2023.

Source: enkorr, a Ukrainian energy-related news outlet, citing the company's financial statements

Details: Gazprom calculates dividends from the group's consolidated profit in accordance with International Financial Reporting Standards (IFRS), which, in addition to the gas business, also includes oil, power and liquefied natural gas divisions.

The dividend policy envisages adjustments to the dividend base for non-cash items.

The rise in losses for the Russian gas monopoly is primarily due to reduced gas supplies to Europe, while the company's operating costs remain high.

Background: In 2023, natural gas supplies to Europe by the Russian energy giant Gazprom decreased by 55.6% to 28.3 billion cubic metres.


-

MUOKKAUS: muistutuksena että 2.5.2024 saatiin lukea Gazpromin vuoden 2023 tuloksesta, joka oli ensimmäinen tappiollinen vuosi sitten vuoden 1999 eli ensimmäistä kertaa 23 vuoteen:

- Russian gas giant Gazprom has just reported first net loss since 1999

• Gazprom posted US$6.84bn loss in 2023 as sanctions drastically curb sales to Europe
• Gazprom's losses will put Russian budget under (even) more pressure amid rising military spending


1722428776442.webp


-

Rahan arvo toki muuttuu ajanmyötä, mutta näiden kerrottujen numeroiden perusteella voidaan karkeasti tarkastella, miten Gazpromilla on sujunut viime vuosina:

H1 / 2023 = -2,95 billion dollars
H2 / 2023 = -3,89 billion dollars (1,31864 kertaa suurempi numero kuin edellisellä puolivuotiskaudella)
H1 / 2024 = -5,5 billion dollars (1,41389 kertaa suurempi numero kuin edellisellä puolivuotiskaudella)

Odotetaanko "kasvun" jatkuvan yhtä suurena seuraavan puolivuotiskauden aikana? Vaikea nähdä, miksi näin ei tapahtuisi.

Täten helppo uskoa että vuoden 2024 "tulos" olisi selvästi yli 10 miljardia dollaria miinuksella.

MUTTA miten paljon yli? Karkea kokeilu näiden numeroiden perusteella:

1722429655823.webp

Tämän perusteella reilut 13 miljardia dollaria on "saavutettavissa" ja toteutuessaan se tarkoittaisi että vuoden 2024 "tulos" olisi 1,94-kertaa enemmän pakkasella kuin vuonna 2023, joka sekin oli ennätystulos, ensimmäinen tappiollinen vuosi 23 vuoteen (väitetysti, eihän sitä tiedä miten näitä numeroita sormeillaan ja kaunistellaan).

Jos sallitaan pieni piruilu niin voidaan laskea, mitä tuo funktio antaisi vuoden 2025 ensimmäisen puolikkaan tulokseksi: 10,73 miljardia dollaria miinusta.

Entä vuoden 2025 toinen puolikas? 14,35 miljardia dollaria miinusta eli näiden summa olisi 25,08 miljardia dollaria pakkasella koko vuoden 2025 osalta.

Vaan ei kannata ottaa näitä liian tosissaan, elämä ja varsinkin suuryritysten talous on harvoin näin yksinkertaisesti ennustettavissa.

Lisäksi Gazpromilla ja Venäjällä yleisemmin on erilaisia temppuja joilla tähän kehitykseen voi yrittää puuttua, mutta paljonko niistä on sitten apua?

Artikkelin mukaan yksi ajava voima tappioiden osalta on kaasu jota ei ole voitu myydä Eurooppaan. Se kehitys tuskin tulee muuttumaan vuoden 2024 toisella puoliskolla JA toisaalta Ukraina juuri käänsi Unkarin ja Slovakian kaasuhanoja pienemmälle.
 
Viimeksi muokattu:
Mikä on ihmishengen päivän hinta? Tonni? Miljoona?
Äkkiä sitä itse pistäis kaikki pennit jonoon mitä on jos sillä sais elämän peliaikaa lisää...
Päivän hintaa miettiessä yritin kaivella miten asetehtailla menee. Lähinnä tulee uutisia että 155mm kranaattien tuotantoa kasvatetaan jne. Mutta kun koittaa katsoa mitä kuuluu Euroopan kehittyneemmille aseille, varsinkon ohjuksille niin törmää lähestulkoon totaaliseen hiljaisuuteen. Ukraina on osoittanut että puikkoa tarvitaan ja paljon kun ryssä ripuloi dronea, risteilevää ja ballistista jokasuuntaan. Uutispimento on niin totaalinen, mitään normaalitahtisiakaan hankintoja tms. ei en julkisteta. Indikoi sitä että aihe on kuuma ja puolustusministeriöissä aihetta taotaan eteenpäin. Lähinnä tämä on ainoa mikä löytyi tältä vuodelta:
https://ukdefencejournal.org.uk/uk-secures-6-5-billion-complex-weapons-deal-with-mbda/

UK mod laittaa siis 6,5 miljardia pelkästää tuotantokyvyn kasvattamiseen. Jälleen itse tilaukset ja määrät loistaa poissaolollaan. Tähän mennessä kun jotain tuotantoja on ilmoitettu niin on aina tuplattu vuodessa määrät tms. Eli exponentiaalinen kasvu. Drone uhka realisoitui jo 2022 eli tässä on ollut aikaa tuplailla jo pari vuotta. Läntiset armeijat vannoo hightekin nimeen ja ohjukset ovat sitä. Murkulaa pidettiin vanhanaikaisena ja siksi niitä on vähän nahkeasti lähdetty tekemäänkään.

Aseteollisuudella tilauskirjat pullottaa niin että jopa Patriallekkin tippuu jotain. Ranska-UK suunnalta taas on uutispiemnto. Saksa pyörinee painajaisuniensa kanssa vielä tovin. Mutta melkoinen kuhina asekaupassa on käynnissä. Lännen kun pitää ruokkia Ukraina ja varautua siihen että kun Ukrainan sota loppuu niin ryssän tehtaat vielä pyörii. Vuosi taukoa ja useamman tuhannen dronen parvi on teoreettinen tosi ensi-iskuna. Ei tätä faktaa isommissa maissa sivuuteta. Edelleen pitää muistaa että esim. Ranska on maailman toiseksi isoin aseviejä eikä jää kauas USA:sta.

No kattellaan miten aihe kehittyy mutta USA:lla on hyvät mahdollisuudet tössiä asevientinsä jos Ukrainaa ei tueta. Siellä voi tulla voitto Eurovermeilläkin.
 
Olen kallistumassa siihen vaihtoehtoon, että vuonna 2025 saatetaan päätyä jonkinlaiseen rauhaan tai ainakin tulitaukoon.

Suurimpana syynä tähän on molempien osapuolten mies- ja kalustoresurssien riittämättömyys. Jopa Venäjän neukkuaikaiset varikot alkavat tyhjentyä. Kummallakaan ei enää ole kykyä menestyksekkääseen hyökkäyssodankäyntiin vaan voitot ovat korkeintaan taktisia ja tappiot kestämättömällä tasolla. Venäjänkään tappionsietokyky ei ole loputon vaikka joskus toisin väitetään.

Lisäksi USA:ssa vaihtuu presidentti, joka puolueesta riippumatta aloittaisi mieluusti kautensa ilman laajamittaista sotaa Euroopassa.

Tätä ennen voi toki tapahtua yhtä jos toista. Aika näyttää mistä lähtökohdista rauhaa aletaan neuvotella.
Minusta vähän liikaa panostetaan jenkkien pressanvaalien vaikutusta sotaan Ukrainassa.... Tilannehan on vähän sama, kun sakuilla tokassa rähinässä... Roosevelt kuoli ja sakut usko että nyt saadaan tehtyä hyvä rauha ja lähetään pian yhdessä ryssää vastaan... Niin ei käynyt... Eikä yks oranssi pressa kaikkea muuta nytkään, sillon on vaan keksittävä toiset keinot, eli euroopan ite autettava itteään isommassa määrin.... Epäilen sitä että jenkit lopettaa avun, siellä sentään aseteollisuus aika isossa roolissa... Jos hyö eurooppaan panee toimituskiellon, ni se on tappolaaki heitin aseteollisuudelle, jos eurooppa alkaakin ite aseistamaan itteään ilman jenkkejä...
 
Minusta vähän liikaa panostetaan jenkkien pressanvaalien vaikutusta sotaan Ukrainassa.... Tilannehan on vähän sama, kun sakuilla tokassa rähinässä... Roosevelt kuoli ja sakut usko että nyt saadaan tehtyä hyvä rauha ja lähetään pian yhdessä ryssää vastaan... Niin ei käynyt... Eikä yks oranssi pressa kaikkea muuta nytkään, sillon on vaan keksittävä toiset keinot, eli euroopan ite autettava itteään isommassa määrin.... Epäilen sitä että jenkit lopettaa avun, siellä sentään aseteollisuus aika isossa roolissa... Jos hyö eurooppaan panee toimituskiellon, ni se on tappolaaki heitin aseteollisuudelle, jos eurooppa alkaakin ite aseistamaan itteään ilman jenkkejä...
Ei kai kukaan mistään vientikiellosta ole puhunut?
Kyllä Trump businessmiehenä varmasti myy aseita euroopalle ja ukrainalle ihan niin paljon kuin perse kestää ostaa.

Ongelma sieltä käsin katsottuna on että Ukrainan perse ei ihan hirveästi kestä, lahjoittaminen on eri asia kuin myyminen. Ja vaikka foorumin talousvelhot toista mieltä ovatkin niin se että valtio ostaa pörssiyhtiöiltä aseita lahjoittaakseen ne muualle kuulostaa ihan yhtä kauaskantoiselta talouspolitiikalta kuin ne kreikan takaukset, me tienataan tällä tai sitten ei.
 
Back
Top