Ukrainan konflikti/sota

Päivän luvut:
462678740_888272896819123_9090598028946451613_n.jpg
 
Perseilevät? Voin olla väärässä mutta käsittääkseni kyse tosiaan on siitä että normaalisti rahtilaivoilla maasta ulos vietävä vilja kuljetetaan nyt Puolan läpi junilla ja rekoilla. Osa halvasta ukrainalaisesta viljasta päätyy Puolan sisäisille markkinoille joka polkee puolaisen viljan hinnan alas. Puolalaiset joutuvat noudattamaan tiukkoja EU:n lopputuotteen hintaa nostavia saadöksia ja direktiivejä (mm lannoitteiden ja kasvintorjunta-aineiden osalta) joista ukrainalaisten ei tarvi välittää.

Otataan ajatusleikki Suomeen.

Suomi sallii ukrainalaisen tuontiviljan virrata markkinoille ilman tuontitulleja ajaen paikalliset maatilat konkurssiin romahduttaen samalla huoltovarmuuden ja vieden sadantuhannen kansalaisen elinkeinon.

Olisivatko kaikki tuossa tilanteessa mieltään osoittavat ja kapuloita rattaisiin heittävät kansalaiset ryssän voittoa toivovia Putinin kätyreitä?
EU on maailman suurin vehnän tuottaja ja sillä on avoimet sisämarkkinat. Eli ei ole mitään "vehnän hinta Puolassa", vaan jos sinne tulee ukrainalaisia vehnää markkinoille ja laskee paikallisesti hintaa, niin mikään ei estä paikallisia tuottajia myymästä vehnäänsä johonkin toiseen EU-maahan. Tämä siis tasoittaa ukrainalaisen vehnän vaikutuksen hintaan koko EUn alueelle. Ukrainan EU:hun tuoma vehnä oli vain 4.6% koko EU:n vehnästä. Veikkaisin ,että EUn koko sato vaihtelee enemmän kuin tuo 4.6% vuosittain pelkästään säiden vuoksi.

Toiseksi, toisin kuin ukrainalaiset tuottajat, vehnänviljelijät EU alueella saavat suoraa tukea EU budjetista. Muistaakseni se on luokkaa puolet koko EU budjetista, mikä menee maatalouteen. Eli siis vaikka EU viljelijät joutuvat noudattamaan ympäristösäädöksiä, niin he saavat suoraan rahaa pankkitilille vain siitä, että on hehtaareja viljelyksessä. Väittäisin siis ,että maanviljelijän asema Puolassa on parempi kuin Ukrainassa. Ja tämä ilman, että otetaan edes huomioon sitä, että Ukrainassa on täysi sota päällä.

Kolmanneksi, mistä tuo luku 100 000? Koko Suomen maataloudessa on 140 000 ihmistä työllistettynä. Onko sinun väitteesi, että 2/3 Suomen maataloudessa työskentelevistä on vehnänviljelyssä? Lisäksi tuossa oletetaan, että maanviljelijät ovat tyhmiä, eivätkä osaa muuttaa viljelykasveja sen mukaan, mitä markkinat vetävät. Eli jos vehnän hinta EU-markkinoilla laskee, niin viljelijät todennäköisesti siirtyvät tuottamaan jotain muuta.
 
Operatiivinen tiedotus 08.00 11.10.2024 koskien Venäjän hyökkäystä
Kunnia Ukrainalle!

On alkanut Venäjän federaation laajamittaisen aseellisen aggression yhdeksässadas kuudeskymmenesensimmäinen vuorokausi Ukrainaa vastaan.

Viimeisen vuorokauden aikana on raportoitu 169 taistelukohtaamista.

Tarkennetun tiedon mukaan vihollinen iski eilen kuusi ohjusiskua Ukrainan joukkojen asemiin ja asutuskeskuksiin, käyttäen 17 ohjusta, 71 ilmaiskua (114 tarkasti ohjattavaa pommia), sekä suoritti 4672 tulitusta, joista yli 180 moniputkisista raketinheittimistä.

Agressori suoritti ilmaiskuja muun muassa seuraavilla alueilla: Holyshivske, Richky, Kupiansk-Vuzlovyi, Podoly, Kozacha Lopan, Alisivka, Hoptiivka, Yampil, Lyman, Torske, Siversk, Katerynivka, Kostiantynivka, Toretsk, Oleksandropil, Hryshyne, Bohoyavlenka, Maksymivka, Rozlyv, Velyka Novosilka ja Zaporizhzhia.

Viimeisen vuorokauden aikana Ukrainan puolustusvoimien ilmavoimat, raketinheitin- ja tykistöjoukot suorittivat kahdeksan iskua vihollisen henkilöstön ja kaluston keskittymiin, tuhosivat kaksi komentokeskusta, tykistön, helikopterin ja vihollisen huoltobasen.

Harkovan suunnassa vihollinen jatkoi hyökkäyksiä, ja Volchanskin ja Tykhyn alueella käytiin viisi taistelua.

Kupianskin suunnassa oli 14 vihollisen hyökkäystä. Puolustusvoimat torjuivat vihollisen hyökkäykset Sinkivkan, Lozovan, Kolisnykivkan ja Stepova Novoselivkan lähellä.

Lymanin suunnassa joukot torjuivat 30 hyökkäystä Druzheliubivkan, Hrekivkan, Ploshchankan, Nevsken, Makiivkan, Novosadoven, Torsken ja Serebrianskin metsäalueilla.

Siverskin suunnassa puolustusvoimat torjuivat neljä hyökkäystä lähellä Verkhniokamianskia.

Kramatorskin suunnalla ukrainalaiset sotilaat pysäyttivät seitsemän vihollisen yritystä murtaa puolustusta Orikhovo-Vasylivkan, Chasovyi Yarin ja Stupochkyn alueilla.

Toretskin suunnalla vihollinen teki kahdeksan hyökkäystä ilmatuki mukanaan, keskittäen voimia Toretskin ja Shcherbiniivkan alueille.

Pokrovsken suunnalla puolustajat torjuivat 24 hyökkäystä, vihollisen keskittyessä Selydoven, Krutyi Yarin, Prominin, Lysivkan, Myroliubivkan ja Kalynoven alueille.

Kurakhivkan suunnassa puolustusvoimat jatkavat vihollisen pidättämistä Novoselidivkan, Kreminnan Balkin, Tsukuryne, Heorhiivkan, Kostiantynivkan, Katerynivkan ja Antonivkan alueilla. Vihollinen yritti 24 kertaa murtaa puolustuksemme tässä suunnassa.

Vremiivkan suunnassa miehittäjät hyökkäsivät 11 kertaa Bogoyavlenkan suunnassa.

Orikhivin suunnassa vihollinen hyökkäsi kahdesti, mutta ilman menestystä, lähellä Mala Tokmachkaa ja Robotyneä.

Prydniprovskan suunnalla ei tapahtunut menetystä asemissa tai alueissa. Ukrainan sotilaat torjuivat onnistuneesti viisi venäläisten hyökkäystä.

Volynin ja Polissyan suunnilla ei ole havaittu vihollisen hyökkäysjoukkojen muodostumista. Operatiivinen tilanne on ilman merkittäviä muutoksia.

Vihollinen jatkaa sotilaallista läsnäoloa Tšernihivin ja Sumyn alueiden rajoilla, käyttää aktiivisesti ilmailua ja tulittaa rajaseudun asutuksia Venäjän alueelta.

Ukrainan puolustusvoimien operaatio jatkuu Kurskin alueella.

Sotilaamme aiheuttavat aktiivisesti merkittäviä tappioita vihollisen teknisille varusteille ja henkilöstölle, heikentäen sen hyökkäyspotentiaalia pitkin rintamalinjaa ja vihollisen taka-alueilla.

Yhteensä venäläisten tappiot viimeisen vuorokauden aikana olivat 1140 henkilöä. Lisäksi ukrainalaiset sotilaat tuhosivat kahdeksan tankkia, 35 taisteluajoneuvoa, 59 tykistöjärjestelmää, neljä moniputkista raketinheitintä, helikopterin, 70 taktista UAV-laitetta, 84 ajoneuvoa ja kymmenen erikoisajoneuvoa.

IMG_2769.webp

Liity puolustusvoimiin! Taistelu jatkuu!

Voitamme yhdessä!
 
En kyllä ymmärrä tämmöistä suoritusta vuonna 2024 suurvallan toimesta ollenkaan. Avoimen miinoitetun peltoaukean poikki keskellä kirkasta päivää yhdellä henkilöautolla? Ei tähän taida olla muuta selitystä kuin epätoivo ajanut vain itsetuhoiseksi, otettu rohkaisuryyppyä tarpeeksi ja varastettu johtajalta ajoneuvo ja lähdetty ajamaan suoraa varmaa kuolemaa kohti, jossa häviävän pieni todennäköisyys, että pääsisi parempiin oloihin vangiksi Ukrainan puolelle kurjista rintamaoloista, joista ei pysty pakenemaan mitenkään muuten, kun ei ole tarjolla luonnollista tapaa antautua.
 
Seuraavaa ryssän kulkuvälinesukupolven tuloa odoteltiin kiinankirppujen jälkeen. Miinanraivauslada on mitä mainioin idea! Miljoonalla saat 500 tuommoista lähetettäväksi läpi pellon. Tulee puhdasta ja halvalla, kun mobikin arvon muistaa olevan nolla.

Suosittelen katsomaan pätkää kaupunkisodasta Toretskissa. Tästä syystä tuo porukka on hyvä tappaa kauan ennen kuin pääsevät itärajan kyliin tekemän tuhojaan

 
Otetaanpa tämä talteen: ryssän ohjautuvien liitopommin käyttö per päivä aikavälillä 1.3.2024 - 9.10.2024

Yesterday russia dropped record number of bombs, not including those that lands in russia.

Katso liite: 105430


-

Viestin kommentti: Who reports this data?

Johon Vitaly vastasi näin: Initially @war_monitor_ua and @GeneralStaffUA since May
Tämä YouTube video ehdottaa mielenkiintoista ratkaisua noihin helvetin liitopommeihin. Eli USAlla on vielä Patriotiakin parempi it-ohjus, RIM-174 (SM-6). Sillä on kantamaa hulppeat 460km. Se on alunperin laivaston ohjus, mutta siitä on sittemmin kehitetty sekä maasta että lentokoneesta laukaistava versio. Se olisi hyvä juuri näiden liitopommeja pudottelevien koneiden torjuntaan, koska ne joutuvat pakosta lentämään korkealla saadakseen pommille tarpeeksi kantamaa. Tämä ohjus toisi juuri sen verran lisäkantamaa Patriotiin verrattuna, että laukaisualustoja voisi pitää kaukana droonien kantaman ulkopuolella, mutta silti yltää niihin liitopommikoneisiin.

Samoista Typhon laukaisualustoista voi myös ampua Tomahawk ohjuksia. Eli jos jossain vaiheessa niitä oltaisiin Ukrainalle antamassa, niin menisivät suoraan olemassa oleviin alustoihin.
 
Norjan valtio pääomittaa Nammoa sekä muita pienempiä yrityksiä hieman vajaalla miljardilla kruunulla (n. 90 M€) vauhdittaakseen rakettimoottorien tuotantoa (neljäs tuotantolinja rakenteille Raufossissa kun ennen sotaa oli kaksi), pienten ja keskisuurten yritysten rahoitusta parannetaan mikäli heillä on tuotannossa Ukrainalle tarvittavaa tarviketta tai aseistusta niin sen tuotannon skaalaaminen ei jää rahoituksesta kiinni, heksamiinin tuotantoa lisätään, joka mahdollistaa yhdessä typpihapon kanssa heksogeenin valmistuksen lisäämisen ja uuden räjähdetehtaan rakentamisesta aloitetaan esiselvitys.

Ukrainalle on erittäin tärkeää, että Euroopassa toimitaan aktiivisesti, mutta kyllä nämä on esimerkiksi Pohjoismaiden tai Baltian maiden turvallisuutta ajatellen myös aivan kriittisiä hankkeita.

 
Laajaa tulipaloa ei ole toistaiseksi saatu sammutettua. Sosiaalisessa mediassa julkaistujen videoiden perusteella uusi öljysäiliö räjähti tuleen viime yön aikana. Taivaalle nousi räjähdyksen seurauksena valtava tulipatsas.

Paikallismedia kertoi uudesta ”intensiivisestä” tulipalosta iltayhdeksän aikaan torstaina. Voimakas räjähdys kuultiin ennen puoltayötä.

 
Tämä YouTube video ehdottaa mielenkiintoista ratkaisua noihin helvetin liitopommeihin. Eli USAlla on vielä Patriotiakin parempi it-ohjus, RIM-174 (SM-6). Sillä on kantamaa hulppeat 460km. Se on alunperin laivaston ohjus, mutta siitä on sittemmin kehitetty sekä maasta että lentokoneesta laukaistava versio. Se olisi hyvä juuri näiden liitopommeja pudottelevien koneiden torjuntaan, koska ne joutuvat pakosta lentämään korkealla saadakseen pommille tarpeeksi kantamaa. Tämä ohjus toisi juuri sen verran lisäkantamaa Patriotiin verrattuna, että laukaisualustoja voisi pitää kaukana droonien kantaman ulkopuolella, mutta silti yltää niihin liitopommikoneisiin.

Samoista Typhon laukaisualustoista voi myös ampua Tomahawk ohjuksia. Eli jos jossain vaiheessa niitä oltaisiin Ukrainalle antamassa, niin menisivät suoraan olemassa oleviin alustoihin.

Tuo olisi kieltämättä tähän tarpeeseen erinomaisesti sopiva ohjus ja samoin olisi varmasti eurooppalainen Meteor myös, mutta olen skeptinen että tullaanko kumpaakaan näistä moderneista ohjuksista antamaan Ukrainalle. JOS annettaisiin, silloin otetaan riski että ohjus päätyy jossain vaiheessa ryssän käsiin ja siten maailman muun saastan tutkittavaksi.

Selvästikin tämä ei ole helppo ongelma ratkaistavaksi, koska UMPK-kiteillä varustettujen liitopommien käyttö alkoi maaliskuun lopussa 2023 (ellei jopa aikaisemmin) - mikä tarkoittaa karkeasti ottaen 1,5 vuotta sitten. LÄHDE

Tämän jälkeen on ammuttu alas muutama Su-34 hävittäjä sekä isketty muutamia lentokenttiä vastaan, jolloin on väitetysti tuhottu jonkinlainen määrä näitä liitopommeja. Mikään näistä ei ole silti rajoittanut merkittävästi näiden käyttöä ja kuten kuvaajasta nähdään, trendiviiva on loivasti nouseva eli käyttö kasvaa tasaisesti.

Ratkaistavan ongelman peruslähtökohdat:

Yksi Su-34 kuljettaa 4 kpl UMPK-kiteillä varustettuja FAB-500 M-62s lentopommeja, tosin ryssä on testannut 6 kpl kuljettamista ja laukaisua yhdestä hävittäjästä tammikuun lopussa / helmikuun alussa 2024. LÄHDE

Olen silti siinä luulossa että tyypillinen kuorma on 3-4 kpl liitopommeja per hävittäjä, tosin kenties 6 kpl käytetään kohteesta riippuen. Eli jos halutaan toimittaa suurempi määrä pommeja tietylle seudulle eikä haluta riskeerata hävittäjiä enempää kuin on pakko.

Vielä keväällä 2024 ryssä käytti 1000-1200 kpl liitopommeja per kuukausi mutta nyt syksyn tultua määrä on kasvanut selvästi. En muista ulkoa tuoreinta määrää, mutta olikohan 2000-3000 kpl väliltä? Joka tapauksessa yli kaksinkertainen aikaisempaan verrattuna.

Jos oletetaan tyypilliseksi kuormaksi 4 kpl pommeja per hävittäjä, voidaan laskea karkeasti keskiarvoinen lentosuoritteiden määrä per päivä / viikko / kuukausi.

Olen nähnyt näiden liitopommien suorituskyvystä monenlaisia "laskennallisia arvauksia", ulottuman ollessa 45-60 km.

Tässä yksi konservatiivisempi arvio: LÄHDE

Based on the videos, russian Su-34 are dropping UMPK bombs in following conditions.

- Airplane flying altitude 10km
- True velocity 0,85 Mach
- Max range they achieving is no more than 40km.


Ehkä tämä voidaan ottaa "tyypilliseksi suorituskyvyksi" eli ilman että oletetaan ryssän kyhäelmien olevan "suorituskyvyltään yhtä hyviä kuin länsimaiset vastaavat, elleivät jopa parempia"?

Numeroiden perusteella tuo ei kuulosta mahdottomalta yhtälöltä, mutta jos tutkii hieman pintaa syvemmälle, havaitsee että kovin moni maasta-ilmaan laukaistava ilmatorjuntaohjus ei kykene tuon torjuntaan (MUOKKAUS: tarkoitan pommilavetin eli hävittäjän torjuntaa, eli jos liitopommien ulottuma olisi noin 40km niin torjuntaohjuksen pitäisi yltää selvästi kauemmas jotta se estää pommien käytön ja uhkaa hävittäjää). Eikä niitä kyvykkäimpiä järjestelmiä voi tuoda kovin lähelle rintamalinjaa, koska tappioiden riski on liian suuri ja järjestelmien määrä liian pieni tuhlattavaksi. Se "vaaniva Patriot-järjestelmä" toimi hyvin, mutta ryssän ISR-lennokkien määrä koitui lopulta kohtaloksi ja oletan että tällainen käyttö loppui myös siihen. Kenties jos Ukraina kykenisi puremaan rajusti näihin ISR-lennokkeihin (mistä on nähty merkkejä FPV-dronejen käytön osalta) niin siinä vaiheessa tuollainen toiminta voisi taas alkaa ja sillä saisi vaikutusta näihin pommituslentoihin (edes vähän)?

Toinen vaikutuskeino olisi tietysti tuhota hävittäjät niiden lentokentille. Ukraina on iskenyt sotilaslentokenttiä vastaan tasaisin väliajoin mutta nämä iskut ovat kohdistuneet käytännössä kokonaan polttoainesäiliöitä ja kenttien ammusvarastoja vastaan. Tämä lienee järkevää koska on kirjoitettu että dronet ovat liian hitaita ja ne havaitaan (yleensä) hyvissä ajoin, joten hävittäjät saadaan ilmaan ennen dronejen saapumista. MUTTA ammusvarastot ja polttonestesäiliöt eivät ehdi karkuun, joten niihin osuminen on pureva keino rajoittaa ko. kentän käyttöä. Tuurista riippuen hyvä osuma voi myös paiskoa ammuksia pitkin maita ja mantuja, kenties vahingoittaen hävittäjiä jos ne eivät ole ehtineet ajoissa karkuun.

Ukraina sanoo testanneensa onnistuneesti omavalmisteista ballistista ohjusta joten sen kantamasta riippuen saatetaan nähdä purevia iskuja myös hävittäjiä vastaan. Ballistinen ohjus on niin nopea että vaikka se havaitaan korkean lentoradan takia, se saapunee kohteeseen niin ripeästi että valtaosa hävittäjistä ei ehdi alta pois. Toki näiden iskujen tahtia ja määrää rajoittaa näiden ballististen ohjusten uustuotanto, joka lienee ainakin alkuvaiheessa pienimuotoista. Eikä ballistinen ohjus ole mahdoton torjuttava, tosin ryssällä on hyvin rajallinen määrä siihen pystyviä tai edes torjunnan yritykseen kykeneviä järjestelmiä.

Lentokenttäiskujen osalta ongelma on toki se että hävittäjät ja liitopommit voidaan aina sijoittaa hieman kaukaisemmalle lentokentälle, jonne ei kyetä iskemään droneilla yhtä tiuhaan. Toki hävittäjien lentoaika Ukrainan seudulle on tällöin pidempi ja käytetään suurempi määrä polttoainetta per lentosuoritus, mutta iskut jatkuvat.

Samoin ryssän on nähty testaavan "rakettiavusteista UMPK-kittiä" mutta kuvien perusteella sellaisten käyttö ei ole yleistynyt. Kenties ne yleistyisivät siinä vaiheessa jos Ukraina alkaisi pudottamaan hävittäjiä - eli jos olisi tarve saada +20km lisää ulottumaa näille pommeille?

Vaikea ongelma ratkaistavaksi. Ukrainan pitäisi saada useampi Patriot-järjestelmä nyt syksyn / loppuvuoden aikana joten kenties niistä voidaan vapauttaa yksi tällaiseen "SAMbush" käyttöön? Toki liitopommien ongelma koskee koko rintaman pituutta, mutta erityisesti ryssän painopistealueita, joten sinänsä yksi riittää rajoittamaan mutta ei kokonaan lopettamaan tätä touhua.
 
Viimeksi muokattu:
Tuo olisi kieltämättä tähän tarpeeseen erinomaisesti sopiva ohjus ja samoin olisi varmasti eurooppalainen Meteor myös, mutta olen skeptinen että tullaanko kumpaakaan näistä moderneista ohjuksista antamaan Ukrainalle. JOS annettaisiin, silloin otetaan riski että ohjus päätyy jossain vaiheessa ryssän käsiin ja siten maailman muun saastan tutkittavaksi.
SM-6 ohjus taitaa olla sen verran kallis ettei ihan peruspommien pudottamiseen vara käyttää.
 
En kyllä ymmärrä tämmöistä suoritusta vuonna 2024 suurvallan toimesta ollenkaan. Avoimen miinoitetun peltoaukean poikki keskellä kirkasta päivää yhdellä henkilöautolla? Ei tähän taida olla muuta selitystä kuin epätoivo ajanut vain itsetuhoiseksi, otettu rohkaisuryyppyä tarpeeksi ja varastettu johtajalta ajoneuvo ja lähdetty ajamaan suoraa varmaa kuolemaa kohti, jossa häviävän pieni todennäköisyys, että pääsisi parempiin oloihin vangiksi Ukrainan puolelle kurjista rintamaoloista, joista ei pysty pakenemaan mitenkään muuten, kun ei ole tarjolla luonnollista tapaa antautua.
Ehkä ryhmän tarkoituksena oli tiedustella vihollisen sijaintia. Voidaan ampua tykistökeskitys kun nähdään mistä suunnasta tuo Lada ammuttiin reikiä täyteen. Nyt vain kävi niin, että osuttiin miinaan. Saldoksi jäi siis yksi raivattu miina joskin tuolla uralla on nyt kuoppa ja romua, joten pitää kiertää vierestä. Mutta tosiaan ei maksanut paljoa kun vain Lada ja pari vanhaa kulunutta panssaripaitaa ja muutamat housut menetettiin. Kengät seuraava kaivaa tuolta vielä käyttöön joten ei lasketa niitä vielä tappioksi.
 
Vaikea ongelma ratkaistavaksi. Ukrainan pitäisi saada useampi Patriot-järjestelmä nyt syksyn / loppuvuoden aikana joten kenties niistä voidaan vapauttaa yksi tällaiseen "SAMbush" käyttöön? Toki liitopommien ongelma koskee koko rintaman pituutta, mutta erityisesti ryssän painopistealueita, joten sinänsä yksi riittää rajoittamaan mutta ei kokonaan lopettamaan tätä touhua.
Tässä voisi olla elementtiä uudenlaiselle asejärjestelmälle, eli juuri tuollaiselle "SAMbush" nimeämällesi järjestelmälle.
Tutkat, jos riittävän suorituskykyisiä, voisivat olla aika kaukanakin. Ja etujoukko-laukaisimet olisi optimoitu liikkeeseen ja vaikka vain muutamaan laukaisimeen per ajoneuvo. Hajautettujahan nuo paremmat ilmatorjuntajärjestelmät ovatkin, mutta niiden nykyinen toimintatapa on kaiketi kuitenkin "tuodaan suorituskykyinen IT-patteri" alueelle suojaamaan jotain kohdetta, ja niiden sijoittelu on kohtuullisen pysyvää, ainakin päiväskaalassa. Se ei ole optimoitu pieneksi ja liikkuvaksi, eikä niin kovin suurelle laajalle hajautukselle. Joskin mistäs minä tiedän kuinka hyvä hajautus niissä voi olla. Kaaviokuvissa ne ovat kuitenkin aina rajallisella alueella, ja hajautusmekanismi jätetään epämääräiseksi.

Pari helposti liikuteltavaa pienempää laukaisinta voisi siis olla aktiivisena lähempänä rintamalinjaa, ja komentavat ja ohjaavat yksiköt niin kaukana kuin tutkien ja datalinkkien suorituskyky sallii. Laukaisimessa voisi olla ihan vain 2-4 ohjusta, ja niiden ei olisi tarkoituskaan pystyä tarjoamaan turvaa isoa ilmahyökkäystä vastaan.

Toki lentokone on jo tällainen laukaisualusta, mutta lentokoneen taistelunkestoaika (endurance) alueella ei ole niin pitkä, ja nyt aktiivisesta dronetiedustelusta huolimatta näyttää että maastossa olevat kohteet ja ajoneuvot ovat paremmassa suojassa kuin (nyt Ukrainalla käytössäoleva perinteinen) hävittäjäkalusto avoimella taivaalla lähellä rintamalinjaa. Lisäksi näin isossa sodassa ei myöskään lentokenttiä uskalla noin vahvasti ohjuskalustoa käyttävää vihollista vastaan pitää lähelläkään itse sotatoimialuetta. ==> Hävittäjien suojaaminen ja tukeminen maassa on haastavaa.


Itse olen omissa fantasioissani haaveillut sellaisesta "loitering missile platform" laitteesta, joka voisi olla kevyt lentkone tai lentokonetyyppinen alusta, jolla olisi yksi tai kaksi ohjusta, ja sen päätarkoitus olisi pystyä olemaan alueella pitkiä aikoja. Eli esim ropelikonepohjainen drone. Näitä voisi olla sitten ilmassa useita yhtäaikaa, ja tehtäväaika voisi olla useita tunteja tai vaikka puoli vuorokautta. Käyttötapa olisi lähinnä AMBUSHCAP, maaston suojassa ja hitaasti lennellen. Tai sitten rauhallisempana aikana muuhun ilmaliikenteeseen (vaikka sitten valvontadroneja ja logistiikkaa jos ei siviilikoneita) sekoittuen.

Tällaiselta loitering missileltä sitten voisi muutaman ohjuksen ohjata alueelle. Kevyimmässä tapauksessa alusta olisi vain kevyet irtosiivet ja ropelipolttomoottori ja yksi ohjus. Aktivoituessa ohjus lähtisi tiputtaen siivet ja moottorin, joita ei yritettäisikään uusiokäyttää. (Tosin sopiva dronevarustus voisi yrittää itse hakeutua takaisin kotiin.)
 
Back
Top