Eli hillottiin ohjustuotantoa vähän pidempään varastossa, jotta saatiin isompi isku/useampi perättäinen isku suoritettua. Tuosta kuvaajasta voinee ohjustuotannon laskea aika suoraan. Muutenkin näyttäisi iskujen tihentyessä koko pienentyvän. Olisiko tuotantokyky noin 30-40 ohjusta / viikko (graafista/taulukosta pikaisesti silmällä mitattu)?
Mikä ei sekään ihan vähän ole, 2000 ohjusta / vuosi. Nopeasti on varastoja taas kartutettu kun taistelutoimet lakkaa.
Noin se menee, karkeasti ottaen. Toki viime talvena oli poikkeuksia eli mereltä laukaistavia Kalibr-risteilyohjuksia käytettiin tosi vähän vaikka niitä arvioitiin valmistuvan 20 kpl per kuukausi. Samoin Iskander-K risteilyohjuksia ja Iskander-M ballistisia ohjuksia käytettiin vähän, jos verrataan niiden arvioituun uustuotantoon. Toisaalta tässä käsitellään vain "merkittäviä ohjusiskuja", joten ei saa unohtaa että esim. Iskander-M ja KN-23 ballistisia käytettiin aina silloin tällöin eli näiden suurempia iskujen välisenä aikana. Kalibr ja Iskander-K olivat harvinaisia.
Tässä Ukrainan julki kertomia arvioita eri ohjusten uustuotannosta eri aikoina (rajasin tämän alkamaan syksy 2023):
Tässä tuoreempi arvio talven 2024/2025 ajalta:
-
Viime talvena Kh-101 risteilyohjukset olivat tärkein "työjuhta", niitä käytettiin jokaisessa "merkittävässä ohjusiskussa" ja koko talvikauden aikana käytetty kokonaismäärä oli selvästi suurempi kuin muut ohjukset. Sama on jatkunut tänä talvena.
Muiden ohjusten käyttö viime talvena:
Kinzhaleita laukaistiin yhdeksässä iskussa, kun iskuja oli kaikkinensa 13 kpl.
Kh-22/32 ja Iskander-M ohjuksia laukaistiin kuudessa iskussa.
Kalibreita neljässä ja Iskander-K ohjuksia kahdessa iskussa.
Eri iskut olivat tietysti erilaisia "kattauksia" eli eri ohjusten määrät ja käyttö vaihtelivat jonkin verran per isku, ainoa vakio oli että Kh-101 ohjuksia käytettiin jokaisessa.
-
Tänä talvena eli 2024/2025 talvena on sama mysteeri kuin viime talvena, eli miksei ryssä ole käyttänyt Iskander-M ja Iskander-K ohjuksia suurempaa määrää? Niiden uustuotannon on arvioitu olevan 30-50 kpl Iskander-M ja 10-15 kpl Iskander-K per kuukausi.
Kalibreita on käytetty selvästi enemmän kuin viime talvena, mutta niidenkin osalta voisi odottaa suurempaa määrää ja useammin. Edellinen käyttö tapahtui 15.1.2025 mutta määrä jäi pieneksi. Uustuotannoksi on arvioitu 30-40 kpl per kuukausi, joten miksei niitä ole käytetty tuollaista määrää?
Rajoittava tekijä voi olla laukaisualustojen määrä ja kunto. Kalibrien osalta Mustanmeren laivaston sukellusveneet ja pinta-alukset - sekä tietysti pelko että Ukraina kykenisi upottamaan niitä. Iskanderien osalta lavetteja on myös rajallinen määrä, mutta niitä ei ole tuhottu kovin suurta määrää (ainakaan julkisten lähteiden mukaan).
Ainakin toistaiseksi, uustuotannosta riippumatta, ryssä on keskittynyt käyttämään ilmasta laukaistavia ohjuksia näissä "merkittävissä ohjusiskuissa" tänä talvena. Aluksi näytti että kenties Kalibrit ovat myös merkittävässä roolissa, toisin kuin viime talvena mutta JOS tuorein isku näyttää suuntaa lopputalven osalta niin kenties niiden merkitys tulee laskemaan?
-
MUTTA tosiaan, jos uskotaan tuota tuoreinta Ukrainan Forbes artikkelin arviota ohjusten uustuotannosta, niin näiden stragisten ohjusten yhteenlaskettu uustuotanto olisi 121 - 171 kpl per kuukausi - mikä tarkoittaisi 1 452 - 2 052 kpl per vuosi (olettaen että tähän ei tule muutosta, suuntaan tai toiseen).
Näin nähden huomataan että ryssä käyttää ohjuksia suuria määriä mutta ei 100% koko uustuotantoa. Samaa on ihmetelty aikaisemminkin ja kohta on sodan kolmas kokonainen vuosi takana. On pohdittu että rakentaisivat ohjuksia varastoon "merkittävää ohjusiskua" varten, mutta toistaiseksi sellaista ei ole nähty. Suuria iskuja on, kyllä, mutta ei sellaista että laukaistaisiin useita satoja ohjuksia yhden päivän aikana.
Tuo kertonee siitä että ohjusten käytölle on muitakin vahvoja rajoituksia kuin pelkkä uustuotannon määrä. Kohteitakin varmasti on satoja, ellei tuhansia. Käyttöä rajoittavat siis osaltaan logistiikan kapasiteetti, eri laukaisualustojen käyttökunnossa oleva määrä ja saatavuus laukaisun hetkellä, kenties myös vaikutustenarviointi iskun jälkeen.