Ukrainan konflikti/sota

Edellisten muutaman tunnin aikana ovat taistelut kiihtyneet Itä-Ukrainassa sekä Donetskin että Luhanskin alueilla. Epäsuorasta tulesta on ilmoitettu havaintoja mm. Adviidkasta, Pervomaiskista, Popasnajasta, Berezovesta, Kirovskista ja Taramchukista.


Viitteitä siitä, että tiellä T1303 check point 29:ää tulitettaisiin useammasta suunnasta.
 
Viimeksi muokattu:
Olen havainnut samansuuntaista tiedostusta/uutisointia venäläislähteissä - selkeällä tavalla tulee tunne, että pyritään kasvattamaan oikeutta (mahdolliseen tulevaan) aggressioon. Ja sosiaalinen media toistaa toistamistaan uutisia Ukrainan valmistautumisesta sotaan, siitä, että Ukrainan johto pitää Minsk II ainoana hyvänä puolena sitä, että Ukrainalla on ollut aikaa valmistautua (ja jos näin onkin todettu, on jätetty toteamatta, että valmistauduttu oman maan puolustamiseen vihollisen hyökkäystä vastaan). Uutisoidaan kuvia siitä kuin tykistöä siirretään asemiin, siitä kuinka joukot valmistautuvat iskemään kansantasavaltojen alueelle etc.

Vaikea sanoa mikä tämän lopullinen tarkoitus on, valmistella Venäjälle oikeutusta omaan hyökkäykseen, tehdä siitä uhri rikollisen sijaan? Olisi myös mielenkiintoista tietää onko DNR:n alueelta karkotettu muitakin länsimaisia toimittajia Leinosen ohella - onko päätoimittaja Putkonen puhdistamassa aluetta muista objektiivisuuteen pyrkivistä länsimaisista toimittajista? Mikäli on, sen jälkeen alueelta tulevaan uutisointiin on suhtauduttava todella kriittisesti, käytännössä se ei ole enää objektiivisuuteen tähtäävää uutisten ja havaintojen välittämistä vaan "tiedotusta" joka kulkee sensuurin läpi ja joka on hyvinkin vääristynyttä todellisuuteen verrattuna.

Vuosi sitten Venäjä aloitti näitäaikoja voimakkaan hyökkäyksen Itä-Ukrainaan, toistuuko tämän vuoden elokuussa sama mikä tapahtui vuosi sitten, ja jos toistuu, onko Ukraina nyt valmiimpi kuin vuosi sitten? Kaiken järjen mukaan Ukrainan pitäisi olla olennaisesti valmiimpi, joskin Venäjällä on nyt turvatummat asemat mitä vuosi sitten, eikä sen välttämättä tarvitse peitellä toimiaan samalla tapaa kuin elokuussa 2014.

vlad.

Tilanne ei ole aivan helppo venäläistenkään osalta. Hyökkäystä pidemmälle Ukrainan alueelle (siis täysin ukrainankielisille) olisi aika vaikea perustella poliittisesti. Niin ulko- kuin sisäpoliittisilla syillä..

Toisekseen Venäjä on toistaiseksi kyennyt operoimaan suhteellisen turvallisesti oman rajansa läheisillä seuduilla, kun he ovat voineet tukea hyökkäystä jopa aseellisesti rajan omalta puolelta. Kauempana hyökkääjä tarvitsisi apua ainakin ilmavoimilta (hävittäjiä, pommittajia ja helikoptereita) ja mahdollisesti myös ohjusaseilta. Tämä voisi johtaa jatkossa massiivisiin hyökkäyksiin siviilikohteisiin mikä taatusti nostattaisi poliittisia ongelmia myös itse Venäjällä. Vahvasta propagandasta huolimatta. Ukrainalla saattaa lisäksi olla kohtuulliset mahdollisuudet puolustaustua vihollisen lentokoneita ja helikoptereita vastaan. Se on kuitenkin varmaa että miehistötappiot ja niiden riski kasvaisi huomattavasti suuremmiksi jos Venäjä hyökkäisi pelkillä panssareiden tukemilla maavoimillaan pidemmälle Ukrainan alueelle.

En oikein usko että Venäjä lähtisi em. tavalla laajentamaan hyökkäystään. Sitä pidän enemmän mahdollisena että venäläiset ja heidän tukemansa terroristit haluavat laajentaa valtaamiaan asemia, kattamaan suuremman osuuden Donetskin ja Luhanskin maakunnista (ja ehkä Mariupolista). Siitäkin huolimatta että kyseisten kaupunkien ulkopuolinen maaseutu on lähes tyystin ukrainalaisväestön asuttamaa. Tällaiseen operaatioon mahdollisesti viittaa Venäjän propaganda, väittämällä että ukrainalaiset pyrkisivät saarrostamaan em. kaupunkeja sekä muitakin terroristien valtaamia alueita.

EU:n ja USA:n on syytä varastautua tiukentamaan pakotteita entisestään jos Venäjä ryhtyy laajentamaan sotatoimiaan. Hyvä lisäys pakotteisiin olisi kaiken mahdollisen kulttuuri- ja urheiluyhteistyön lopettaminen Venäjän kanssa. Se näkyisi välittömästi kaikkien venäjän kansalaisten televisioissa kun venäläisiä ei päästettäisi edes matkustamaan länsimaihin.
 
Ukraine's president made one of the gloomiest predictions for the country's conflict with Russia
http://uk.businessinsider.com/r-military-pressure-on-ukraine-will-last-decades-president-says-2015-8



Ukrainan presidentin synkkä ennustus: Konflikti Venäjän kanssa kestää vuosikymmeniä
http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/ukrainan_presidentti_ennustaa-40010

Ukrainan presidentti ei usko, että Venäjän suunnalta tuleva uhka katoaa lähitulevaisuudessa, kertoo Business Insider.

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko on tehnyt synkän ennustuksen. Hän kertoi arvelevansa, että konflikti Ukrainan ja Venäjän välillä kestää vuosikymmeniä.

Poroshenko kävi lauantaina HarkovassaUkrainan asevoimien tapahtumassa, missä annettiin armeijalle uusia aseita ja varusteita. Hän kehui joukkoja taistelusta Venäjän tukemia separatisteja vastaan.

Konflikti Ukrainan ja Venäjän välillä alkoi vuoden 2014 helmi-maaliskuussa, kun Venäjä otti haltuun Krimin niemimaan. Konfliktin aikana on kuollut jo 6 500 ukrainalaista.

Presidentti Poroshenko epäili, että Venäjän tukemat separatistit saattavat suunnitella suuren mittakaavan sotilaallista toimenpidettä Ukrainan itsenäisyyspäivän tienoille, joka on 24.8. eli huomenna maanantaina.

– Sotilaallinen uhka idästä on kouriintuntuva todellisuus vuosikymmeniksi eteenpäin. Uhka ei katoa lähitulevaisuudessa ja Ukrainan jokaisella sukupolvella täytyy olla armeijakokemusta, presidentti sanoi.

Kutsunnat asevoimiin ja liikekannallepanot tulisivat hänen mukaansa jatkumaan.

– Huonosti harkitun pasifismin ja puolustusvoimien lyhytnäköisen laiminlyönnin aika on jäänyt taakse, hän jatkoi.

Maanantaina Ukrainan itsenäisyyspäivän juhlallisuuksien jälkeen presidentti Poroshenko lentää Berliiniin, missä hän tapaa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Ranskan presidentin Francoise Hollanden. Poroshenko yrittää suostutella heitä painostamaan Venäjä sitoutumaan Ukrainan ja Venäjän väliseen tulitaukosopimukseen, jota Venäjä on jatkuvasti rikkonut.
 
Edellisten muutaman tunnin aikana ovat taistelut kiihtyneet Itä-Ukrainassa sekä Donetskin että Luhanskin alueilla. Epäsuorasta tulesta on ilmoitettu havaintoja mm. Adviidkasta, Pervomaiskista, Popasnajasta, Berezovesta, Kirovskista ja Taramchukista.


Viitteitä siitä, että tiellä T1303 check point 29:ää tulitettaisiin useammasta suunnasta.

Tästä voidaan päätellä, että eilen iltapäivän/illan aikana toiminta on Donetskin suunnalla aktivoitunut. Eilen puolitapäivin Donetskissa oli vielä suhteellisen rauhallista (hajanaista tulta), eikä etenkään Leninskin alueelle kantautunut jatkuvien taisteluiden ääniä, kuten on kantautunut tavattoman usein viimeaikoina.

Muuten Donetskissa on ollut parina kolmena päivänä odottava ja jännittynyt tunnelma - ilmapiiri on ollut kiristynyt.

vlad.
 
Tähän sotaan Clausewitzin vanha lausahdus kyllä pätee harvinaisen hyvin. Se vain on edelleen epäselvää, mitä se Putinin politiikka on. Paitsi pyrkimystä oman itsensä suojeluun tietysti.

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1440298816738

Venäjä säätelee sotimista Ukrainassa, mutta maksaa sodasta kovaa hintaa

Pääkirjoitus

Sotateoreetikko Carl von Clausewitzin usein toistetuista toteamuksista toistetuin on se, että sota on politiikan jatkamista toisin keinoin. Lähes 200 vuotta vanhaa lainausta voi päivittää Ukrainassa niin, että sota on vastenmielisin keino jatkaa politiikkaa.

Pitkälle toista vuotta jatkunut väkivalta Ukrainassa on syksyn lähestyessä taas kiihtynyt. On aiempaakin selvempää, että sotatoimet Ukrainassa ovat Venäjälle keino ajaa poliittisia tavoitteita suhteessa Ukrainaan, yhdentyneeseen Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Muillakin on Ukrainassa poliittisia tavoitteita, mutta Venäjä pyrkii säätelemään sotatoimiaan siten, että ne vastaavat maan poliittisia tavoitteita.

Ukrainan sodan suuri pysyvä arvoitus on, mitä Venäjän presidentti Vladimir Putin tarkkaan ottaen ajattelee ohjaillessaan sotatapahtumia. Tärkeintä olisi tietää, kuinka laajaan sotaan Putin on lopulta valmis ja millaisen tilanteen hän on valmis hyväksymään sotatoimien lopputulokseksi.

Clausewitzin monessa käytössä ryvetetyn toteamuksen myönteinen kääntöpuoli on se, ettei sota ole itsetarkoitus Putinillekaan.

Useiden ukrainalaisten ja läntisten arvioiden mukaan Venäjä ylläpitää nyt sellaisia sotatoimia, jotka voivat edistää maan omia tavoitteita laukaisematta kuitenkaan uusia ja aiempaa laajempia lännen talouspakotteita Venäjää vastaan. Se tarkoittaisi, että sotatoimien kiihtymisestä huolimatta Venäjä ei valmistaudu uuteen laajempaan hyökkäykseen kapinallisalueiden laajentamiseksi. On kuitenkin Putinin edun mukaista, ettei hänen ajatuksiaan asiasta tiedetä millään varmuudella.

Tulitus Itä-Ukrainan kapinallisalueilta Ukrainan hallituksen valvomille alueille on joka tapauksessa viime viikkoina tasaisesti kiihtynyt ja ajoittain taas laantunut. Ukrainan ilmoittamien kuolonuhrien määrä on kasvanut.

Venäjä ja kapinallisjoukot ovat vakiintuneeseen tapaan syyttäneet Ukrainan armeijaa tulituksesta. Venäläisten uutistoimistojen mukaan Putin itse syytti maanantaina Ukrainaa aikeista kiihdyttää sotaa.

Samaan aikaan Venäjän johtamat kapinalliset ovat kuitenkin muun muassa vaikeuttaneet Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijoiden toimintaa sota-alueella. Paikalla olevat toimittajat ovat kertoneet, että kapinallisjoukot ovat tulittaneet useissa osissa taistelulinjaa.

On ilmeistä, ettei ainakaan nyt vallitseva tilanne Ukrainassa kelpaa Venäjälle lopputulokseksi ponnistuksista, joiden hintana ovat suuret vahingot Venäjän taloudelle ja kansainväliselle asemalle. Kapinallisalueet ovat taloudellisesti elinkelvottomia itsenäisinä, eikä Venäjä halua jäädä kymmenientuhansien ukrainalaisten kaivosmiesten palkkojen ja eläkkeiden maksumieheksi.

Venäjä haluaa, että Minskissä viime vuonna neuvoteltu aseleposopimus saatetaan voimaan niin, että Venäjälle jää kapinallisalueiden kautta veto-oikeus Ukrainan sisäpolitiikkaan. Ukraina haluaa edistää alueiden itsehallintoa tiiviisti itsensä osana.

Samalla Ukrainan lännettyminen etenee, vaikkakin huomattavien talousvaikeuksien saattelemana. Sodaksi kiihtynyt kriisi käynnistyi, kun Venäjä yritti estää Ukrainaa allekirjoittamasta assosiaatiosopimusta EU:n kanssa. Sopimus on allekirjoitettu, ja sen vapaakauppaosuuden on määrä tulla voimaan vuodenvaihteessa. Tämä ei vastaa Venäjän tavoitteita, vaikka neuvotteluja on käyty myös Ukrainan ja Venäjän kaupan huomioimisesta vapaakaupassa.

Sotatoimien kiihtymiseen saattaa vaikuttaa myös se, että Ukraina viettää kansallispäiväänsä tänään. Venäjä voi yrittää pilata juhlat, mutta se maksaa yrityksistään jatkuvasti kovaa hintaa. Tähän mennessä Venäjän saama hyöty Ukrainassa on ollut vähäinen kustannuksiin verrattuna, eikä hyötysuhde parane sotatoimilla.
 
Kuulostavat vähän pahaenteiseltä nuo Venäjän median puheet tulossa olevasta "Ukrainan suurhyökkäyksestä" - voisi ajatella niiden lähinnä kertovan Venäjän aikomuksista, ei Ukrainan...

Pidän hyvin epätodennäköisenä sitä, että Ukraina ryhtyisi mihinkään laajamittaisiin hyökkäyksellisiin sotatoimiin miehitettyjä (ts. "kansantasavaltoja") vastaan. En näe, että Ukrainalla on kykyä sotilaallisesti ratkaista asetelmaa Itä-Ukrainassa niin kauan kun Venäjä sekaantuu voimakkaasti sotaan ja Ukrainan asioihin - siinä vaiheessa asetelma muuttuu jos/kun Venäjän rooli muuttuu radikaalilla tapaa.

Ja tällä hetkellä näyttää siltä, että Poroshenko kuitenkin haluaa sitoutua Minsk II sopimukseen edelleenkin eräiltä osin ja tämä yritys sitoutua - sikäli romuttuneeseen sopimukseen - kertoo omaa kieltään ja osaltaan paljastaa mielestäni sen, että Ukrainalla ei ole tarkoituksellista halua voimakkaaseen offensiiviin "kansantasavaltoja" vastaan. Sen sijaan vastaavaa halukkuutta sitoutumiseen ei ole Venäjällä eikä ns. "kansantasavaltojen" johdolla. Asukkaiden todellista mielipidettähän ei DNR:n ja LNR:n alueella kysytä.

Näkisin, että Venäjän luoma kuva Ukrainan tulevasta hyökkäyksestä on tarkoituksellista kahdessa suhteessa, ensinnä näin pyritään luomaa propagandan keinoin kuvaa Ukrainasta rikollisena ja yritetään kenties rakentaa Venäjälle oikeutusta "vastatoimiin" eli jos Venäjä on hyökkäämässä lähitulevaisuudessa, etukäteispropagandalla Ukrainan hyökkäyksestä "uhriutetaan" Venäjä ja tehdään sen iskusta oikeutettu (heidän silmissä siis). Toinen tekijä voimakkaaseen propagandaan ja uhkakuvan luontiin voi liittyä Ukrainan itsenäisyyspäivään (ja eiliseen lippupäivään) - luodaan yksinkertaisesti painetta Ukrainan suuntaan ja näytetään "hauista" ja luodaan pelkoa. Muistutetaan Kiovaa siitä sen omasta asemasta - ja jälleen ajattelu on Moskovan kannalta katsottuna.

vlad.
 
Tähän sotaan Clausewitzin vanha lausahdus kyllä pätee harvinaisen hyvin. Se vain on edelleen epäselvää, mitä se Putinin politiikka on. Paitsi pyrkimystä oman itsensä suojeluun tietysti.

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1440298816738

Venäjä säätelee sotimista Ukrainassa, mutta maksaa sodasta kovaa hintaa

Pääkirjoitus

Sotateoreetikko Carl von Clausewitzin usein toistetuista toteamuksista toistetuin on se, että sota on politiikan jatkamista toisin keinoin. Lähes 200 vuotta vanhaa lainausta voi päivittää Ukrainassa niin, että sota on vastenmielisin keino jatkaa politiikkaa.

Pitkälle toista vuotta jatkunut väkivalta Ukrainassa on syksyn lähestyessä taas kiihtynyt. On aiempaakin selvempää, että sotatoimet Ukrainassa ovat Venäjälle keino ajaa poliittisia tavoitteita suhteessa Ukrainaan, yhdentyneeseen Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Muillakin on Ukrainassa poliittisia tavoitteita, mutta Venäjä pyrkii säätelemään sotatoimiaan siten, että ne vastaavat maan poliittisia tavoitteita.

Ukrainan sodan suuri pysyvä arvoitus on, mitä Venäjän presidentti Vladimir Putin tarkkaan ottaen ajattelee ohjaillessaan sotatapahtumia. Tärkeintä olisi tietää, kuinka laajaan sotaan Putin on lopulta valmis ja millaisen tilanteen hän on valmis hyväksymään sotatoimien lopputulokseksi.

Clausewitzin monessa käytössä ryvetetyn toteamuksen myönteinen kääntöpuoli on se, ettei sota ole itsetarkoitus Putinillekaan.

Useiden ukrainalaisten ja läntisten arvioiden mukaan Venäjä ylläpitää nyt sellaisia sotatoimia, jotka voivat edistää maan omia tavoitteita laukaisematta kuitenkaan uusia ja aiempaa laajempia lännen talouspakotteita Venäjää vastaan. Se tarkoittaisi, että sotatoimien kiihtymisestä huolimatta Venäjä ei valmistaudu uuteen laajempaan hyökkäykseen kapinallisalueiden laajentamiseksi. On kuitenkin Putinin edun mukaista, ettei hänen ajatuksiaan asiasta tiedetä millään varmuudella.

Tulitus Itä-Ukrainan kapinallisalueilta Ukrainan hallituksen valvomille alueille on joka tapauksessa viime viikkoina tasaisesti kiihtynyt ja ajoittain taas laantunut. Ukrainan ilmoittamien kuolonuhrien määrä on kasvanut.

Venäjä ja kapinallisjoukot ovat vakiintuneeseen tapaan syyttäneet Ukrainan armeijaa tulituksesta. Venäläisten uutistoimistojen mukaan Putin itse syytti maanantaina Ukrainaa aikeista kiihdyttää sotaa.

Samaan aikaan Venäjän johtamat kapinalliset ovat kuitenkin muun muassa vaikeuttaneet Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijoiden toimintaa sota-alueella. Paikalla olevat toimittajat ovat kertoneet, että kapinallisjoukot ovat tulittaneet useissa osissa taistelulinjaa.

On ilmeistä, ettei ainakaan nyt vallitseva tilanne Ukrainassa kelpaa Venäjälle lopputulokseksi ponnistuksista, joiden hintana ovat suuret vahingot Venäjän taloudelle ja kansainväliselle asemalle. Kapinallisalueet ovat taloudellisesti elinkelvottomia itsenäisinä, eikä Venäjä halua jäädä kymmenientuhansien ukrainalaisten kaivosmiesten palkkojen ja eläkkeiden maksumieheksi.

Venäjä haluaa, että Minskissä viime vuonna neuvoteltu aseleposopimus saatetaan voimaan niin, että Venäjälle jää kapinallisalueiden kautta veto-oikeus Ukrainan sisäpolitiikkaan. Ukraina haluaa edistää alueiden itsehallintoa tiiviisti itsensä osana.

Samalla Ukrainan lännettyminen etenee, vaikkakin huomattavien talousvaikeuksien saattelemana. Sodaksi kiihtynyt kriisi käynnistyi, kun Venäjä yritti estää Ukrainaa allekirjoittamasta assosiaatiosopimusta EU:n kanssa. Sopimus on allekirjoitettu, ja sen vapaakauppaosuuden on määrä tulla voimaan vuodenvaihteessa. Tämä ei vastaa Venäjän tavoitteita, vaikka neuvotteluja on käyty myös Ukrainan ja Venäjän kaupan huomioimisesta vapaakaupassa.

Sotatoimien kiihtymiseen saattaa vaikuttaa myös se, että Ukraina viettää kansallispäiväänsä tänään. Venäjä voi yrittää pilata juhlat, mutta se maksaa yrityksistään jatkuvasti kovaa hintaa. Tähän mennessä Venäjän saama hyöty Ukrainassa on ollut vähäinen kustannuksiin verrattuna, eikä hyötysuhde parane sotatoimilla.

Samaa mieltä em. kirjoituksen osalta..En kuitenkaan usko että sota voisi jatkua kovin pitkään(vuosikymmeniä). Se loppuu viimeistään siinä vaiheessa kun Venäjä haluaa päästä eroon kauppapakotteista. Ne tulevat Venäjälle äärimmäisen kalliiksi ja ovat jo nyt pysäyttäneet koko yhteiskunnan kehityksen ainakin yhden sukupolven ajaksi. Tämä tulee lopettamaan myös Putinin valtakauden.

Nykyisen globaalitalouden aikaan mikään yksittäinen valtio ei tule toimeen ilman monitahoista yhteistyötä muiden kanssa. Sille ei ole vaihtoehtoja ja siihen joutuu Venäjäkin taipumaan. MItä pidempään totuuden tunnustaminen (ja Putinin valta) kestää sitä syvemmälle suohon Venäjän yhteiskunta uppoaa.

Tilanteen jatkuessa nykyisellä tasolla pakotteille ei tarvita tiukennuksia. Nimittäin Venäjän talouden heiketessä ne aiheuttavat jo nykyiselläänkin yhä suurempaa haittaa Venäjälle. Mutta jos Venäjä laajentaa hyökkäystään Ukrainassa, on vastapainoksi syytä tehostaa pakotteitakin.
 
Kremlissä ehkä laskeskellaan että ennemmin tai myöhemmin Ukrainalta loppuvat pelimerkit. Kun talous romahtaa niin sodankäyntikyky loppuu.
 
Kremlissä ehkä laskeskellaan että ennemmin tai myöhemmin Ukrainalta loppuvat pelimerkit. Kun talous romahtaa niin sodankäyntikyky loppuu.

Se on täysin väärä luulo. Ukrainalla riittää rahoittajia niin kauan kuin se pysyy demokraattisena, vapailla vaaleilla valitun presidentin ja parlamentin hallitsemana maana. Lisäksi Ukrainan toimii myös omalla verotukseen pohjautuvalla rahoituksellaan, vaikka luonnollisesti sota kuluttaa myös suuren määrän valtion tuloista. Tottakai talouden nousu kestää oman aikansa, ehkä 15-20 vuotta, riippuen toki siitäkin miten sota saadaan loppumaan.

Ukrainalla on myös ihan oikea (lainoittajien vaatima ja valvoma) pyrkimys vähentää korruptiota mikä myös ohjaa taloutta terveempään suuntaan. Pitkässä juoksussa myös ero Venäjään sitoutumisesta parantaa Ukrainan taloutta. Myös sitoutuminen taloudelliseen yhteistyöhön EU:n kanssa ohjaa Ukrainan taloutta uudistumaan..

Eli, kaiken kaikkiaan Ukrainalla on paljon positiivisia, hyviä edellytyksiä taustallaan.
 
Ukrainalaiset pystyttivät patsaan Putinille:

http://glavnoe.ua/news/n239127

В Запорожье открыли памятник Путину с мертвым снегирем (фото)
24 августа 2015
13:29
2060
Поделиться:
В День независимости Украины в Запорожье открыли необычный памятник президенту России Владимиру Путину.

Фотографии с места событий опубликовало "Громадське ТВ" на своей страничке в Facebook.

bd9c953ee95741ccb401ca013e647e69.jpg


Путин держит в руках мертвого снегиря — таким образом скульптор высмеял поведение Кремля, а также давний фейк российских СМИ о том, что в Украине притесняют этих птиц из-за цвета их перьев.

a5e1b10e160a673b2f88b1bd3753496f.jpg


e8edab62cb6b790546bdaea826b1c8a4.jpg


Читайте также: Как запорожцы кацапам жабьи "цицьки" предложили (фото)
 
Niinpä niin...



http://www.hs.fi/ilta/24082015/a1440383185573?jako=7b61cf694e9cb58a3655b250aedafac3

KOLUMNI
Toveri, joka kertoo totuuden Ukrainan sodasta

Petri E. Korhonen

Mielenosoituksissa heilutellut punaliput ovat hölmöä, mutta aika vaaratonta symboliikkaa. Oudompaa on, että 1970-luvun taistolaisten terminologia on palannut niin vahvasti Venäjä- ja Ukraina-keskusteluihin.

Viime viikonlopun suurmielenosoituksissa nähdyt Neuvostoliiton liput kieltämättä hätkähdyttivät tyylittömyydellään. Luulisi, ettei kukaan nykyhallituksen vastustajakaan edes vitsinä kaipaa mennyttä totalitaarista hirmuvaltaa.

Mutta retrohenkeä on muutenkin ilmassa. Tänä kesänä verkon mielipidepalstojen selaaminen on ollut kuin nostalgiatrippi Helsingin vuoden 1975 Ety-kokouksen aikaiseen kielenkäyttöön.


Yhdysvaltojen paha imperialismi uhkaa jälleen maailmanrauhaa, ja vastapuolena oleva Venäjän hyvä imperialismi on vain rauhan asialla. Puuttuu vain, että joku päivittäisi laitavasemmiston laululiikkeen 1970-luvun hititkin nykykielelle:

Kolme pikku trollaajaa somessa mekastaa He menivät kommenttipalstoille jakamaan tietoaan Uutiskesä on outo, ja lämmin muutenkin Kun Nato-sodanlietsojat heidät taisteluun ahdisti.

Tuolloin propagandaa jaettiin äänilevyillä, nyt yhteisesti sovitut Venäjä-totuudet kiertävät netissä mielipide- ja salaliittosivustoilla. Hauskaa – tai pelottavaa – agitaation analogiaa tähän päivään löytää muun muassa Timo Kalevi Forssinuutuuskirjasta "Toverit herätkää – Poliittinen laululiike Suomessa" (Into-kustannus 2015).

Laululiikekin joutui aikoinaan selittämään parhain päin monia aatteen nimissä tehtyjä ikäviä asioita. Esimerkiksi näin Agit Prop -lauluyhtyeen perustaja, suomalaista kommunismia ajanut Pekka Aarnio kertoo kirjassa Tsekkoslovakian vuoden 1968 miehityksestä:

"Kun kuulin asiasta ensimmäisen kerran, kyllähän se vitutti. Miksi meidän työmme täytyy tehdä näin vaikeaksi."

Vaikka Neuvostoliiton ylistäminen vaikeutui, AgitProp-laulajat päättivät olla lojaaleja aatteelle.

"Ajattelin, että kokonaisuudessa prosessi eteni kohti Naton laajentumista. Se oli pahinta mitä siihen maailmanaikaan saattoi kuvitella. Kylmän sodan kokonaislogiikka toimi ajattelussani voimakkaampana kuin Tsekkoslovakian miehityksen aiheuttama moraalinen ristiriita", Aarnio pohtii kirjassa rehellisesti.

Temppu toimi, ja runsaassa vuodessa toverit saatiin unohtamaan miehityksen rumuus. Naton ja Yhdysvaltojen vihaaminen oli tärkeämpää kuin jonkun pikkumaan kohtalon sureminen.

Samoin taitaa käydä nytkin. Krimin viimevuotinen valtaus näyttää häipyvän mielistä yhtä nopeasti. Jotkut suomalaiset poliitikotkin perustelevat jo Venäjän intressejä Ukrainassa täysin laululiikkeen narratiivilla. Koska Nato, EU, Yhdysvallat ja varmaan McDonaldskin ovat työntymässä itään, Venäjän on geopolitiikan takia pakko reagoida tähän provokaatioon.

Vladimir Putinin toimia pitää ymmärtää, koska Yhdysvallat hyökkäsi laittomasti Irakiin. Tätä vääryyttä vastaan ei taistella kukkasin, vaan toisella vääryydellä.

Vuonna -14 pakotteisiin jouduttiin Kun EU tahtoi siirtää Naton rajat Donbassiin Kolmen trollaussivuston ylläpitäjä On toveri joka kertoo meille totuuden kriisistä.

Moni ex-taistolainen tunnistaisi muutkin Venäjä-keskustelun iskulauseet helposti nuoruudestaan. Eikä ihme, sillä osa laululiikkeen silloisista aktiiveista toimii edelleen samassa puuhassa. Esimerkiksi "Kolme pikku miestä" -laulun sanoittaja ja "Lenin-setä asuu Venäjällä" -lastenlorun suomentaja Matti Rossi kirjoitti keväällä Itä-Ukrainan kapinallisia ylistävän Donbass-kirjan. Kustantaja, dosentti Johan Bäckman toimitti teoksen kaikille kansanedustajille.

Laululiikkeen jäsenet tekivät agitaatiotaan vapaaehtoisesti, ilman että Neuvostoliiton tarvitsi kuiskutella heille neuvojaan. Aivan samaa uskonnollisen talkootyön henkeä on nykyisissä verkon informaatiosotureissakin.

Miten pitkään taistolaisretoriikka sitten tehoaa nykyaikana, kun jokainen kansalainen pystyy etsimään itse mielin määrin avointa tietoa Ukrainan sodasta ja Venäjän todellisuudesta?

Vaikea sanoa. Ehkä ilman laululiikkeen tarttuvia melodioita propagandankin tunnistaa nyt helpommin propagandaksi.

Petri Korhonen, Twitter: @Petri2020. Kirjoittaja on Helsingin Sanomientoimituspäällikkö
 
Viimeksi muokattu:
Se on täysin väärä luulo. Ukrainalla riittää rahoittajia niin kauan kuin se pysyy demokraattisena, vapailla vaaleilla valitun presidentin ja parlamentin hallitsemana maana. Lisäksi Ukrainan toimii myös omalla verotukseen pohjautuvalla rahoituksellaan, vaikka luonnollisesti sota kuluttaa myös suuren määrän valtion tuloista. Tottakai talouden nousu kestää oman aikansa, ehkä 15-20 vuotta, riippuen toki siitäkin miten sota saadaan loppumaan.

Ukrainalla on myös ihan oikea (lainoittajien vaatima ja valvoma) pyrkimys vähentää korruptiota mikä myös ohjaa taloutta terveempään suuntaan. Pitkässä juoksussa myös ero Venäjään sitoutumisesta parantaa Ukrainan taloutta. Myös sitoutuminen taloudelliseen yhteistyöhön EU:n kanssa ohjaa Ukrainan taloutta uudistumaan..

Eli, kaiken kaikkiaan Ukrainalla on paljon positiivisia, hyviä edellytyksiä taustallaan.


Se on varmaankin hidastettu junien törmäys, kun kaksi tai kolme tai neljä äärimmäisen itsetietoista kansaa (Yhdysvallat, Eurooppa, Venäjä, Kiina) alkavat vääntämään keskenään. Kyllä siinä mennään niin pitkälle, että joku niistä (Venäjä, Kiina) romahtaa. Ei tämä pääty kuin siihen, että vastapuoli kokee totaalisen romahduksen, joka laittaa sen/ne maan/maat kyvyttömäksi taistelemaan suhteellisen pienestä asiasta tilanteessa, että sille tulee tärkeämpi asia (romahdus)

Ukraina, Moldova ja Georgia hakevat liittoutumista Euroopan unioniin ja Natoon ja tämähän päättyy vasta, kun ne siinä onnistuvat. Kyllä Putin ja Xi nappasi liian suuren palan yrittäessään estää yhdentymistä, kun nämä haluaa yhdyn ... yhdentymistä. Nyt on alkanut Kiinankin talouden horjuttaminen Venäjän lisäksi, että kyllä se peli on kovaa, kun planeetan kingit alkaa tapella.

Ymmärtääkseni kuvio on sellainen, että:

a) Maan keskilämpötilan nousu teki taas vuonna 2015 uuden nousuennätyksen. Tavoite on rajoittaa lämpötilan nousu kahteen asteeseen teollistumisen alusta. 1 aste on jo menty.

b) Kehitysmaissa etenee vesikriisi, ylikansoitus, saastuminen ja maan valtava jäteongelma kaupunkien laajetessa nopeammin kuin infra pysyy perässä.

c) Kiina, Eurooppa ja Yhdysvallat horjuttaa Venäjää.

d) Venäjä yrittää verenvuodatuksella todistaa Ukrainalle, Moldovalle ja Georgialle niiden tehneen virheliikkeen ja samalla pelotella muita entisiä neuvostotasavaltoja.

e) Kiina ja Venäjä yrittävät estää lännen laajentumista.

f) Kiina horjuttaa Venäjää, jotta se ei pystyisi estämään, kun Kiina haluaa laajentaa stan-maihin.

g) Kiina haluaa myös mahdollisesti Siperian ja sen saadessaan lähestyisi Alaskaa.

h) Yhdysvallat ei pidä siitä, että Kiina edes haaveilee Alaskasta ja sille voi tulla tarve torpata tätä.

i) Kiina, Eurooppa ja Yhdysvallat vääntävät myös Afrikan talouden ja maan hallinnasta.

j) Kiinan kyky maapallon valtaamiseen talouden kautta romahtaa.

k) Venäjän talous romahtaa täysin ja sen kyky alueensa hallintaan katoaa.

l) Erittäin sekasortoista kehitystä, jossa nyt pieninä pohjavirtauksina näkyvät kehityssuunnat kärjistyy.

m) Presidentti löytyy viinapullon kanssa täysin ympäripäissään veneen alta.
 
Viimeksi muokattu:
Tässä Ylen jutussa se tuli tiivistettyä, mitä täällä on jo pari päivää puhuttu.
Minua vain häiritsee hieman tuossa jutussa se, että Venäjän väitteisiin ei oteta toisen osapuolen kommenttia. Ainoa on tuo otsikko, mikä antaa kuvan epätosista väitteistä. Eli Ukrainan ei anneta kiistää, ei kerrota OSCE-havainnoista yms.
Huonomman medialukutaidon omaava vielä luulee, että Ukraina aikoo tosissaan hyökätä.


Venäjällä maalaillaan uhkakuvia Ukrainan suurhyökkäyksestä kapinallisalueelle
Venäjän valtion kontrolloimassa mediassa on kerrottu Itä-Ukrainan separatistien tiedustelutiedoista, joiden mukaan Ukrainan armeija on ryhmittänyt sotajoukkoja ja raskasta kalustoa rajalinjan tuntumaan pian alkavaa hyökkäystä varten.

Kiovassa juhlitaan Ukrainan itsenäisyyspäivää. Kuva: Sergey Dolzhenko / EPA
Samalla, kun Kiovassa on juhlittu Ukrainan itsenäisyyspäivää, on Moskovassa odotettu Ukrainan armeijan aloittavan suurhyökkäyksen itään.

Venäjän hallituksen äänitorvena tunnetun Rossijskaja gazeta -lehden tämänaamuinen kansijuttu kertoo Kiovan valmistelevan salamasotaa niin kutsuttuja Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltoja vastaan. Venäjän pääkanava Rossijan eilisiltaisessa uutislähetyksessä Donbassin alueelta raportoiva toimittaja uskoi viime viikoista tasaantuneiden taisteluiden enteilevän hiljaisuutta ennen suursotaa.

Myös muussa Venäjän mediassa on viime päivinä aktiivisesti uutisoitu Ukrainan valmistautuvan laajamittaiseen hyökkäykseen Itä-Ukrainassa. Tiedot ovat perustuneet niin venäläisten sotilasasiantuntijoiden kuin kapinallisjoukkojen edustajien haastatteluihin.

"Hyökkäys neljästä suunnasta"
Valtion omistama media on kapinallisten tiedustelutietoihin viitaten kertonut Ukrainan joukkojen valmistelevan hyökkäystä neljästä eri suunnasta. Separatistit väittävät ukrainalaisjoukkojen olevan valmiudessa Mariupolin, Donetskin, Artemivskin ja Luhanskin kaupunkien lähistöllä.

Rossijskaja gazetan mukaan Kiovan tavoitteena olisi iskeä kahdesta eri suunnasta toteuttavalla nopealla hyökkäyksellä kohti Venäjän rajalla sijaitsevaa Uspenkan taajamaa. Lisäksi Ukrainan armeijan väitetään suunnittelevan saartorengasta Donetskin ja Luhanskin kaupunkien ympärille.

Venäläismedian mukaan hyökkäyskäskyä odottaa yhteensä 90 000 sotilasta ja suuri määrä raskasta sotakalustoa kuten 450 panssarivaunua, viisi lyhyen kantaman ballistista ohjusta ja 230 raketinheitintä.

Mahdolliseksi hyökkäysajankohdaksi on ilmoitettu tänä päivänä vietettävä Ukrainan itsenäisyyspäivä tai lähipäivät. Tänään myös Ukrainan presidentti Petro Porošenko tapaa Berliinissä Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja Ranskan presidentti François Hollanden.

Viime viikolla presidentti Vladimir Putin kertoi Venäjällä olevan todisteita siitä, että Ukrainan armeija keskittää joukkojaan rintamalinjalle. Samalla Putin syytti Kiovaa tilanteen kärjistymisestä Itä-Ukrainassa.

Veljeskansan kieltäminen kuohuttaa
Venäjällä on myös puhuttanut presidentti Petro Porošenkon itsenäisyyspäivän alla tapahtunut esiintyminen, jossa hän teki pesäeroa Ukrainan ja Venäjän kansojen välille.

Tavatessaan kansalaisjärjestöjen edustajia Porošenko sanoi, etteivät ukrainalaiset ja venäläiset ole sodan aikana veljeskansoja. Samalla hän huomautti, että yhtenäisen Ukrainan suuntana on Eurooppa Venäjän ollessa syvässä kriisissä.

Tänään myös Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kritisoi Porošenkon sanoja. Hänen mukaansa Ukrainan johdon yritys muuttaa ukrainalaisten geneettistä perimää ei tule onnistumaan. Presidentti Putin ilmoitti viimeksi viime viikolla uskovansa venäläisten ja ukrainalaisten olevan yhtä kansaa.

Venäjän valtionmedian Ukraina-uutisointia ovat sävyttäneet viime aikoina myös uutiset laajamittaisesta korruptiosta, voittamattomista talousongelmista ja maata uhkaavasta kaasukriisistä.
 
No, tuskin se poissuljettua on että Ukraina jonkinlaisen operaation toteuttaisi tilanteen ratkaisemiseksi/ saavuttaakseen itselleen edulliset neuvotteluasemat. Pataansa ottava osapuoli kun ei koskaan ole noissa neuvotteluissa vahvoilla ja edellisissä neuvotteluissa he ovat olleet siinä asemassa.
Moni lähde arvioi kevään korvalla Ukrainan hyökkäysoperaation alkavan kesä-heinäkuussa. Siinä mielessä jonkinlainen ratkaisuyritys voisi olla mahdollinen kohtapuoliin.
 
Kaikki nämä tiedot, niin keväällä kuin nytkin, ovat perustuneet venäläisten sotilasasiantuntijoiden ja kapinallisjoukkojen edustajien haastatteluihin.
 
@Kapiainen Onko Ukrainan armeijan suorituskyky tosiaan kasvanut niin paljon, että hyökkäykseltä on odotettavissa menestystä? Varsinkin kun joutuisivat heti torjumaan Venäjän vastahyökkäystä?
 
Riippuu varmaan siitä, mitä hyökkäyksellä tavoitellaan. Vanhakantaisessa hyökätään, vallataan alue ja pidetään se tappioista välittämättä on hölmö idea jos alueita valloitetaan vain alueitten valloittamisen vuoksi. Alueitten valloittaminen suuremman suunnitelman osana niin että valloitetaan alueita tulevien liikkeiden jalansijoiksi on jo hieman järkevämpi ajatus. Järkevin liike olisi nopea hyökkäys vihollisen alueelle vastustajan resurssien kuluttamiseksi, vaikkapa jonkin materialikeskittymän tuhoamiseksi, ja nopea paluu puolustusasemiin ennen kuin vastahyökkäys tulee silmille.

Hyökkäävällä joukolla tuppaa olemaan aina suurempi tappioriski kuin puolustajalla ja jos puolustaja osaa hommansa ja on valmistautunut niin hyökkääjän on pakko keskittää painopisteeseen reipas ylivoima joten Ukrainan on mielestäni kannattavaa keskittyä puolustukseen ja nivoa omat hyökkäykset osaksi puolustusta.

Tämä sota on saanut kulutussodan piirteitä ja Ukrainan kannattaa hakea kaikkialla tilanteita joissa maksimoidaan vastapuolen miehistö- ja materiaalitappiot samalla kun omat tappiot minimoidaan. Kumuloituvat tappiot syövät koko ajan Venäjänkin sodankäyntikykyä ja varmaan sotilaitten keskuudessa pohdiskellaan koko ajan koko savotan mielekkyyttä. Siis kannattaako pistää oma henki ja terveys peliin Putinin hallinnon puolesta.

Ukrainasta voi tulla Venäjän Vietnam, propakandakoneistolla voidaan totuutta piilottaa vain tiettyyn pisteeseen saakka. Eipä ole kiva olla venäläinen sillä hetkellä kun hänelle valkenee miten Putin&Co. on kussut kansaa silmään.
 
No, tuskin se poissuljettua on että Ukraina jonkinlaisen operaation toteuttaisi tilanteen ratkaisemiseksi/ saavuttaakseen itselleen edulliset neuvotteluasemat. Pataansa ottava osapuoli kun ei koskaan ole noissa neuvotteluissa vahvoilla ja edellisissä neuvotteluissa he ovat olleet siinä asemassa.
Moni lähde arvioi kevään korvalla Ukrainan hyökkäysoperaation alkavan kesä-heinäkuussa. Siinä mielessä jonkinlainen ratkaisuyritys voisi olla mahdollinen kohtapuoliin.

Kuten @Vonka mainitsi, nämä kaikki spekulaatiot ja tiedot Ukrainan loppukesän hyökkäyksestä taitavat perustua venäläisten ja separatistien välittämään informaatioon - en ainakaan muista, että sellaisissa läntisissä lähteissä, joiden aineisto ei perustunut separatistien/venäläisten informaatioon, olisi suuremmin spekuloitu Ukrainan mahdollisesta hyökkäyksestä tai ainakaan tuotu tällaista tietoa "faktana" esille. Ja nyt venäläis- ja separatistipropagandassa esiintyvä uutisointi ukrainalaishyökkäyksestä sopisi em. kuvioon eli keväällä vuodetaan "tietoja" mahdollisesta hyökkäyksestä ja vastaavasti nyt sitten uutisoidaan tulevasta hyökkäyksestä ja näin luodaan sopiva yhtenäiskuva tulevasta hyökkäyksestä.

Ukrainan kalustosiirrot voivat vastaavasti olla pakonsanelemia, Venäjän kiihtyvä propaganda on huomioitu, neuvotteluiden epävarmuus/kariutuminen ja kesän myötä lisääntynyt aktiivisuus idässä voi ennakoida jonkin sortin laajempaa operaatiota Venäjän/separatistien taholta ja tähän on pakko varautua ja siirrettävä kalustoa & miehiä uusiin asemiin. Ja tämän asetelman Venäjä kääntää itselleen edulliseksi ja saa asetelman näyttämään entistä enemmän siltä, että Ukraina valmistuu johonkin (vaikka kyse on todellisuudesta Ukrainan reagoinnista vihollisen lisääntyneeseen aktiivisuuteen ja kasvaneeseen uhkaan).

vlad.
 
Back
Top