Näkökulma: Sota ja korruptio runnovat Ukrainaa
Lauantai 13.2.2016 klo 05.49
Minsk III tuskin ratkaisisi Ukrainan sotaa, kirjoittaa Nina Leinonen.
Vuosi sitten allekirjoitettu Ukrainaa koskeva Minsk II -tulitaukosopimus on rakoillut koko voimassa olonsa ajan.
Tulitauon on sanottu pitävän pääosin, vaikka taistelut jatkuvat lähes taukoamatta. Tämän vuoden puolella Etyjin tarkkailijat Itä-Ukrainassa ovat havainneet päivittäin kymmeniä tulitaukorikkomuksia etenkin niin sanottujen kansantasavaltojen toimesta. Myös Ukrainan sota-alueella olevat toimittajat raportoivat lähes päivittäin raskaiden aseiden käytöstä. Kevyemmillä kaliibereilla käydään taisteluja joka päivä.
YK:n mukaan Ukrainan kriisin ja sodan aikana on kuollut noin 9 000 ihmistä. Ohjelmajohtaja
Arkady Moshes Ulkopoliittisesta instituutista kirjoittaa, että syyskuun jälkeen Itä-Ukrainassa on kuollut noin tuhat ihmistä. Tuhat ihmistä syyskuussa "uusitun" tulitauon aikana.
Taistelut vellovat edelleen, eli sen osalta Minsk II ei toteudu. Sopimus ontuu muutoinkin. Raskasta aseistusta ei ole vedetty sovitusti tulitaukolinjalta. Etyjin tarkkailijoiden ja länsimaisten toimittajien liikkumista häiritään ja estetään niin sanottujen kansatasavaltojen puolella. Ukrainan lain mukaisten paikallisvaalien järjestäminen separatistialueilla ei ole onnistunut. Armahdus separatistien joukkoihin liittyneille henkilöille on edelleen kiistan alainen kysymys. Myöskään pankkijärjestelmät vallatuilla alueilla eivät toimi, humanitaarisen avun perillemeno on takkuillut, kaikkia sotavankeja ei ole vapautettu. Ja lista jatkuu. Käytännössä Minsk II on floppi.
Se oli floppi jo syntyessään. Ukrainan, Venäjän, Ranskan ja Saksan päämiehet pääsivät sopuun sopimuksen ehdoista helmikuun 12. päivä 2015 Minskissä Valko-Venäjällä. Tulitauon oli tarkoitus astua voimaan heti 15. helmikuuta. 16.-18. helmikuuta Venäjä ja sen tukemat separatistit aloittivat Debaltseven taistelut, joiden seurauksena Ukrainan armeija vetäytyi kaupungista. Vetäytyminen oli kaoottinen. Joukkoja ei päästetty perääntymään sovitusti, vaan ukrainalaissotilaita kuljettavia kuorma-autoja tulitettiin vastapuolen toimesta.
Tulitaukosopimuksen rippeitä yritetään raapia kasaan vuosi sopimuksen allekirjoituksesta. Tällä viikolla pidettävässä Münchenin turvallisuuskokouksessa ainakin Ukrainan, Venäjän ja Saksan ulkoministerit tapaavat toisensa. Edelleen kuitenkin vaikuttaa sieltä, että Ukrainan ja Venäjän näkemykset Ukrainan tilanteesta ovat liian kaukana toisistaan, jotta Minsk II voisi enää toimia. Mielenkiintoista onkin seurata, alkaako Minsk III:n valmistelu. Ja jos alkaa, niin mitkä keinot otetaan käyttöön.
Tulitaukorikkomukset ovat jo niin häijyllä tasolla, ettei tulitauosta voi hyvällä tahdollakaan puhua. Donetskin ja Mariupolin läheisyydessä käytössä ovat raskaat aseet. Siis ne aseet, jotka olisi pitänyt vetää alueelta pois.
Tällä viikolla etenkin Donetskin kaupungin ympäristöstä tippuu tietoja, joiden mukaan Venäjän tukemat separatistit pyrkivät etenemään Ukrainan hallussaan pitämille alueille. Paikallislähteiden mukaan tulitus alkaa joka ilta ja jatkuu muutaman tunnin. Usein aamuisin alkaa uusi yritys.
Naton pääsihteeri
Jens Stoltenberg on tällä viikolla kuvaillut Itä-Ukrainan tilannetta yhdeksi maailman suurimmista uhkista. Vaikka Ukraina-uutisointi jää tällä hetkellä Syyrian ja pakolaiskriisin jalkoihin, ei tilanne ole käytännössä muuttunut Ukrainassa. Tilanne on päällä ja Krim edelleen miehitetty.
Suomessa poliitikot kuten perussuomalaisten
Juho Eerola ovat väläytelleet jopa Venäjän vastaisten pakotteiden purkamista. Vastaavia haikuja on havaittavissa myös muualla Euroopassa. Venäjä painostaa Euroopan unionia Syyrialla ja pakolaiskriisillä. Jos Venäjä halutaan mukaan yhteistyöhön ylikansallisten ongelmien ratkaisemiseksi, pitäisi pakotteita helpottaa. Pakotteita, jotka on asetettu Venäjän Ukraina-aggressioiden vuoksi.
Ukraina taistelee myös sisäisten ongelmien kanssa. Uudistuksia poliisi- ja syyttäjäorganisaatioissa on tehty ja tehdään. Korruption vastainen virasto on aloittanut toimintansa. Kansa ja länsimaiset rahoittajat ovat kuitenkin tyytymättömiä uudistusten toimeenpanoon ja hitauteen. Korruptio rehottaa edelleen koko yhteiskunnan läpi. Toisaalta, kaksi vuotta oikeus-, talous- ja sosiaalijärjestelmien uudistamiseksi on lyhyt aika.
Kansaa jurppii edelleen myös harvainvalta. Vallassa on samoja oligarkkeja kuin ennen Maidanin vallankumousta. Myös viranomaispuolella "siivous" etenee tuskastuttavan hitaasti. Presidentti
Petro Poroshenkon ja pääministeri
Arseni Jatsenjukin arvostelu yltyy päivä päivältä. Jatsenjukin asema horjuu, ja hänen eroaan vaaditaan.
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016021321107761_ul.shtml