vlad
Respected Leader
Hiukan myöhässähän tämä tulee kun näistä "mielikuvitusvaltion" vaaleista on vierähtänyt aikaa jo viikon verran, mutta jokunen sana niistä:
Samainen kirjoitus laajennettuna löytyy myös seuraavasta paikasta otsikolla "Vaalit mielikuvitusvaltioissa (ja hiukan Novorossijasta)". Kyseiseen kirjoitukseen lisätty hiukan taustoitusta Novorossija-ideasta sekä siitä millaisin toimin vuosia ennen separatismin alkua toimintaa etenkin Itä-Ukrainassa viritettiin, millaisia verkostoja alettiin rakentaa.
vlad
(linkki: http://www.sss-radio.ee/fi-blogi/kirjeenvaihtajamme-marko-enqvist-donetskin-paikallisvaalit )Donetskin paikallisvaalit
Donetskissa – ja laajemmin näissä ns. kansantasavalloissa - järjestettiin sunnuntaina 2. lokakuuta paikallisvaalit, vaalit jotka on yleisesti tuomittu laittomiksi, joissa ei myöskään ollut puolueettomia kansainvälisiä vaalitarkkailijoita. Näiden ns. kansantasavaltojen puhemiehet ovat esiintyneet julkisuudessa mainostaen vaaleja ja niiden kansainvälisiä ”tarkkailijoita”, joita tosin yhdistää se, että he tukevat hyvin selkeästi Venäjää ja näitä ”kansantasavaltoja”. Näitä ns. vaalitarkkailijoita pidetään yleisesti putinisteina tai pro-Venäjä-henkisinä ihmisinä. Heidän retoriikassa Ukraina ja länsi esiintyvät hyvin usein fasistisina ja kaikella tapaa pahoina ja rikollisina, syyllisinä Venäjän ja venäläisten kärsimyksiin. Suomestakin alueella on ollut vaalitarkkailijoita, Johan Bäckman sekä Jarmo Ekman. Tässä tapauksessa on syytä myös huomioida se, että alueelle Venäjän kautta saapuneet ”vaalitarkkailijat” ovat syyllistyneet Ukrainan lakien rikkomiseen, kyseiset ”kansantasavallat” ovat ATO-aluetta ja de jure osa Ukrainaa, joten niillä pätevät Ukrainan lait.
Johan Bäckman (Johan Bekman) ”vaalitarkkailijan” roolissa.
Jarmo Ekman, ”vaalitarkkailijan” roolissa.
Kyseisissä vaaleissa kävi myös äänestämässä suomalaissyntyinen Donetskin ”kansantasavallan” kansalaisuuden saanut Janus Putkonen, joka työskentelee alueella DONi-uutistoimistossa päätoimittajana. Putkonen on myös nimitetty vasta perustetun Donetskin ”kansantasavallan” valtiollisen yleisradioyhtiön johtajaksi Donetskin ”kansantasavallan” päämiehen Aleksandr Zaharchenkon ukaasilla. Luottamustaan Putkoseen Zaharchenko korosti lahjoittamalla tälle Makarov-pistoolin. (1) Putkosen tehtävänkuvaa alueella avasi myös taannoinen Egorova Leaks -vuoto, jonka myötä kävi esille Putkosen ja ”uutistoimisto” DONi:n tiiviit Venäjä-kytkennät rahoitusta myöten. (2) Putkosen äänestyskäyttäytymisestä uutisoi Suomessa ensinnä Ilja Janitskin ”kipparoima” MV-lehti, jolle Putkonen oli lähettänyt tiedonannon sunnuntaina 2. lokakuuta eli äänestyspäivänä.
Kuvassa vasemmalta oikealle Janus Putkonen, Johan Bäckman, sekä myöskin DONi:n palveluksessa työskentelevä Christelle Néant. Putkonen ja Néant äänestivät näissä vaaleissa, heillä kummallakin on ”kansantasavaltojen” passi.
Omilta kontakteiltani olen saanut jonkin verran tietoa näistä vastapidetyistä vaaleista, jotka eivät paikallisten mukaan saavuttaneet kummoistakaan suosiota. Ihmisiä kävi äänestämässä huomattavan vähän, ne paikalliset joilta olen saanut tietoa ovat kaikki välittäneet yhtenevää tietoa siitä, että vaalit olivat huomaamattomat ja äänestysaktiivisuus matala, jos verrataan vaikkapa toukokuun 2014 kansanäänestykseen, jolloin ihmiset ottivat osaa vaaleihin olennaisesti aktiivisemmin.
Donetskin ”kansantasavallan” viranomaistahot ovat kehottaneet työntekijöitään äänestämään vaaleissa, antamaan äänensä, mutta näilläkään kehotuksilla ei näytä olleen suurempaa vaikutusta. Vaalit eivät myöskään ole saaneet suurta huomiota aikaan Donetskissa kansalaisten keskuudessa, jos verrataan aiempiin vaaleihin ns. kansantasavallassa tai aikaan jolloin alue oli vielä Ukrainan hallinnassa. Ihmisten mielestä vaalit ovat olleet koko lailla merkityksettömät – onko tämä merkki siitä, että kansalaiset alkavat vieraantua poliittisesta päätöksenteosta, koska uskovat ettei äänestämällä voi vaikuttaa millään muotoa alueen asioihin? Jos näin on, tämä huomio on varsin merkittävä (ja suuntaus näyttää olevan sama kuin Venäjällä, jossa sielläkin duuman vaaleissa äänestysaktiivisuus jäi huomattavan alhaiseksi). Pitävätkö ihmiset vaaleja teatterina? Eräiden kontaktieni mukaan voidaan sanoa, että pitävät. Heidän mielestä vaaleilla ei ole merkitystä, tuloksella ei ole merkitystä, vaalit ovat vain yksi osa tätä näytelmää.
Läheiseni silminnäkijäkuvaus sunnuntaipäivältä läheisellä koululla sijainneelta äänestyspaikalta on kuvaava. Hän oli matkalla ”basaarille” tekemään pieniä ostoksia, kävellessään koulun ohi hän huomasi vaalijulisteen pihalla, tämä oli ensimmäinen ja ainoa kerta jolloin hän näki vaalimainoksen alueella. Hän pysähtyi hetkeksi katselemaan tapahtumien etenemistä äänestyspaikalla, ihmisiä käveli koulun ohitse mutta ainoakaan ei poikennut niiden minuuttien kuluessa äänestämässä. Jokunen yksittäinen ihminen tuli koululta mahdollisesti äänestämästä. Avoimista ovista ja ikkunoista kantautui pihalle ”neuvostoaikaista marssimusiikkia”. Palatessaan kotiin ”basaarilta” tilanne oli muuttumaton – vaalit eivät herättäneet kiinnostusta alueen asukkaissa. Naapurustossakaan vaalit eivät ole herättäneet keskustelua, naapurit ovat kohautelleet harteita niille. "Ei kiinnosta" tuntuu olevan vallitseva teema näissä vaaleissa.
Näin siis Donetskin keskustan ulkopuolella, keskustassa valituilla äänestyspaikoilla asetelma kuvien perusteella näyttää olevan toinen, rohkenen kuitenkin sanoa, että keskustassa ”aktiivisuus” on teatteria, osa näytelmää, osa kulisseja, joiden avulla propaganda haluaa osoittaa kansalle, kuinka ”suosittu” se on ja kuinka innokkaasti kansalaiset ottavat osaa vaaleihin.
Kansa on äänestänyt… jaloillaan ja kävellyt ohi äänestyspaikkojen.
Marko
1. http://kohudosentti.blogspot.fi/2016/09/kansantasavaltalainen-vallankumousmies.html
2. http://www.sss-radio.ee/fi-blogi/article-9
Samainen kirjoitus laajennettuna löytyy myös seuraavasta paikasta otsikolla "Vaalit mielikuvitusvaltioissa (ja hiukan Novorossijasta)". Kyseiseen kirjoitukseen lisätty hiukan taustoitusta Novorossija-ideasta sekä siitä millaisin toimin vuosia ennen separatismin alkua toimintaa etenkin Itä-Ukrainassa viritettiin, millaisia verkostoja alettiin rakentaa.
vlad