Ukrainan konflikti/sota

Ozero

Kersantti
BAN
RÖLLIKKÄ
No, tämä on ollut ennakoitavissa jo toukokuun lopulta lähtien - eikä siihen tarvinnut muuta kuin seurata uutisointia Ukrainassa. Mutta kuten tavallista, ei näihin uutisiin reagoitu lännessä kesällä tai edes alkusyksystä, jolloin Venäjä lisäsi entistä enemmän voimaa alueelle.

Ukraina raportoi aiheesta merenkulkujärjestöihin, Venäjä kielsi, propagandistit toistivat Venäjän tarinaa - nyt kun paska lävähti tuulettimeen, niin media soittaa Moskovan viulua ja kertoo Ukrainan provosoineen (miksi?) ja kaikki näyttelevät yllättynyttä.

Kirjoitin kesäkuussa blogiin:

"Nämä entistä säännöllisemmiksi muuttuneet, laittomina pidetyt, alusten purjehtimista ukrainalaissatamiin olennaisesti vaikeuttavat, pysäytykset ja alusten miehistöjen kuulustelut sekä erilaisten dokumenttien perusteettomat kopioinnit ovat nostaneet jännitystä alueella entisestään. Toisinaan aluksia on pysäytetty ja tarkastettu Asovanmerellä Venäjän toimesta alle kymmenen merimailin päässä satamasta. Eräissä ukrainalaismedioissa Asovanmeren kiristynyttä tilannetta on verrattu ”kolmenteen rintamaan” Krimin niemimaan ja Itä-Ukrainan sotatoimialueen jälkeen".*

Tämän jälkeenkin olen nostanut aihetta esille somessa, blogissa etc - antanut vinkkiä perinteisille medioille, ja nyt osa niistä - muun muassa Yle ja HS - toistaa Venäjän välittämää tarinaa langeten helppoon.

Kysyn vaan, että mistä noille maksetaan. Mutta en kysy, kuka maksaa. Liian ilmeinen kysymys.

*: linkki kirjoitukseen:

https://vartiopaikalla.blogspot.com/2018/06/ukrainan-sota-jannite-kasvaa.html?m=0

Maailman huomio taitaa nyt olla kauppasodissa ja tulevassa G20 kokouksessa - etenkin ensimmäisessä, koskeehan tämä mahdollisesti eurooppaakin.

"EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström muistutti keskiviikkona Trumpin tviittien jälkeen, että EU:lla on valmiina vastatullien lista, mikäli autoja koskevia tulleja päätetään asettaa.Saksalaislehti Wirtschaftswoche kertoi tiistaina nimettömiin EU-lähteisiin viitaten, että Trump saattaisi tehdä autotulleja koskevan päätöksen jo ensi viikolla, Buenos Airesin G20-kokouksen jälkeen. Lehden mukaan 25 prosentin autotulli koskisi kaikkia maita, paitsi Kanadaa ja Meksikoa. Asiasta kertoo Reuters."
 

Spitfire

Kersantti
En usko kyllä noihin lentokonelukumääriin. Oman arvioni mukaan Venäjällä on keskittää yhtä teatteria kohti (esim. Suomi tai Ukraina) n. 200 modernia hävittäjää, 100 maataistelukonetta ja 100 muuta konetta (kuljetus, jne) ilman että perustason toimintakyky heikkenee merkittävästi muualla. Helikopterien osalta luku on uskottava, koska näitä voidaan keskittää "keihään kärkeen" suhteellisesti enemmän tarpeen vaatiessa.

Täsmälleen näin ja sama pätee kaikkiin Venäjän joukkoihin ja kalustoon. Ihan turha puhua sinänsä kuinka paljon Venäjälllä on jotain yhteensä kun ne on levittäytyneenä valtavalle alueelle. Venäjä ei voi mitenkään keskittää kuin vain osan joukoistaan ja kalustostaan yhteen paikkaan. Lisäksi suurin osa kalustosta on varmasti edelleen pelkkää romua ja/tai lisäksi enemmän tai vähemmän vanhentunutta uudistuksista huolimatta. Ei heillä tuollaisia mainittuja määriä ole lähimainkaan mitään taistelukelpoista tai nykyaikaista kalustoa. Se on täysin mahdotonta jo taloudellisestikin.
 

Spitfire

Kersantti
Homman juoni on aika selvä. Koko soppa alkoi v 2014 kun ukrainalaiset syrjäyttivät vallasta Venäjän nukkehallitsijan. Tämä ei Venäjälle käy, koska Venäjä ei anna Ukrainan olla omista asioistaan päättävä suvereeni valtio, vaan se painostaa sitä niin pitkään että maa on tavalla tai toisella sen kontrollissa. Ukrainan sisäinen jakolinja ei siis ole ongelmien lähtökohta vaan Venäjän hyödyntämä työkalu.

Lännellä on korkea kynnys toimia Venäjää vastaan, ja Venäjä osaa yleensä mitoittaa toimenpiteensä tämän kynnyksen alle. Samasta syystä täysimittainen maahyökkäys Ukrainaan on epätodennäköinen, sillä se johtaisi lännen reaktioon. Vuonna 2014 Venäjä kuitenkin tavoilleen uskollisena ryssi asiansa pudottamalla matkustajakoneellisen hollantilaisia lomalaisia. Tämä aiheutti kipeät talouspakotteet joita niitäkin on monissa länsimaissa, ml. Suomessa, moitittu. Kannattaa muistaa, että mitä tahansa lännen toimenpidettä seuraa Venäjän vastatoimenpide joka osuu myös Suomeen.

Oli miten oli, Ukraina ei pelastu ellei se saa omaa hallintoaan kuntoon ja/tai tukea lännestä. Nyt Venäjä on vienyt maan teollisen itäosan sekä puolet rannikosta ja painostus jatkuu. Nykyisen kehityksen jatkuessa Ukraina päätyy ennen pitkää takaisin Venäjän valtapiiriin, eikä Venäjän ekspansio pääty Ukrainaan.

Pitkälti samaa mieltä tuosta maahyökkäyksestä, mutta täytyy silti muistaa, että hyökkäsihän se ja valloitti sen Kriminkin, vaikkei hyökännytkään ampuen.
 

Spitfire

Kersantti
Tämä.

Ukrainassa on 40 miljoonainen kansa, joka voisi minusta hiukan enemmänkin haluta puolustaa maataan. Lähihistoria on ollut niin ruma ja korruptoitunut: Stalinin rikokset, neuvostoaika ja sitten erilaiset poliittiset klaanit. Poroshenkolla on vahvat yhteydet itään ja varmasti rajan ylikin, ei hän ole mikään korruption kitkijä. Mikään vaihtoehto tosin ei ole se nainenkaan, äkkirikastunut entinen komsomolilainen Tymosenko. Hän on vielä hirveämpi lahjottava.

En liikaa laita tunteita tähän peliin. Ei ole meidän sotamme.

Vapaaehtoispataljoonille annan kaikki pisteet. Ottivat ison urakan hoitaakseen. Vapauttivat Mariupolin ja Slovianskin. Pelastivat Harkovan, Odessan ja Dnepropetrovskin. Ja heidät Kiova liki uhrasi Ilovaiskissa, Donetskin lentokentällä ja Debaltsevessa.

Mariupol ei koskaan kylläkään ollut Venäjän hallussa joten ei sitä vapautettu mistään, vaan se pidettiin Ukrainan hallussa puolustamalla sitä.
 

Spitfire

Kersantti
Offtopic mutta Suomen ja Viron pitäs yhdistyä, onhan meidän kielet lähes samankaltaisia. Voitais rakentaa silta Helsingistä Tallinnaan, ja kansalaisaloitteella voitais torpata kaasuputken rakentelut meidän sisävesi-järveen eli nykyiseen suomenlahteen

Ja estää Venäjän laivaliikennöinti ja kaapata heidän aluksiaan jos yrittävät läpi ja pidättää miehistöt ja tuomita vankilaan rajaloukkauksista. Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta. Venäjällä ei pitäisi olla siihen mitään vastaansanomista.
 

vlad

Respected Leader
Mariupol ei koskaan kylläkään ollut Venäjän hallussa joten ei sitä vapautettu mistään, vaan se pidettiin Ukrainan hallussa puolustamalla sitä.

Itse asiassa touko-kesäkuussa 2014 Mariupol oli muutaman viikon ajan aluetta, joka ei ollut hallituksen joukkojen kontrollissa.

Suunnilleen kesäkuun puolessa välissä, hiukan ennen, Ukrainan hallituksen joukot (osa vapaaehtoisia) otti koko kaupungin takaisin haltuunsa venäläisten johtamilta militanteilta, joiden joukossa oli myös loikanneita, Janukovitshin hallinnon palveluksessa olleita poliiseja & todennäköisesti myös berkutteja.

Tämän jälkeen Mariupol on ollut Ukrainan hallinnassa yhtäjaksoisesti tähän päivään asti. Ja pysyykin.
 

jalperi

Alokas
Tää uutinen ei jotenkin yllätä:

https://www.verkkouutiset.fi/fsb-syyttaa-ukrainaa-pommiuhkauksista-moskovassa/

FSB syyttää ukrainalaisia pommiuhkauksista Moskovassa
SIINA EKBERG | 29.11.2018 | 23:54- päivitetty 29.11.2018 | 23:15
Tutkijan mukaan syytöksillä voidaan luoda Ukraina-vastaisuutta venäläisten keskuudessa.
Moskovassa viranomaiset saivat keskiviikkona puhelimitse tiedon pommiuhasta kaupungin kaupoissa. Tuhansia ihmisiä evakuoitiin 12 suuresta liikkeestä ja 10 ostoskeskuksesta pommiuhan vuoksi.
Window on Eurasia -blogin mukaan pommeja ei löydetty. Venäjän tiedustelupalvelu FSB syyttää, että pommiuhkausten takana on Ukraina, joka toteutti ”puhelinterrorismia” maiden kiristyneessä tilanteessa.
Tiedustelupalvelua lähellä oleva lähde kertoo RBC:lle, että puhelujen on täytynyt tulla Ukrainasta. Lähteen mukaan pommiuhka johti myös 407 oppilaan ja 27 oppilaan evakuointiin moskovalaisesta koulusta.
Vuosi sitten Venäjällä koettiin samanlaisten puheluiden ja evakuointien aalto. Vain syys- ja lokakuun aikana vuonna 2017 yli miljoona ihmistä evakuoitiin lähes 2500 rakennuksesta 170 venäläiskaupungissa.
Tapauksista ei juurikaan tiedotettu Venäjällä keskeisissä medioissa. Window on Eurasia -blogisti, tutkija Paul Goblen mukaan on mahdollista, että tapauksia käytetäänkin nyt luomaan hysteriaa ja Ukraina-vastaisuutta Venäjän kansalaisten keskuudessa.
 

VLF

Kapteeni
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/7e48ebda-e043-4eeb-b931-f2c51d8db257

Kerrankin suomalaisessa mediassa rehellistä ja suoraa puhetta.

Ja eikös ole jo tuollakin taas heti pari roskatrollia öykkäröimässä kommenteissa, kuten jo tapana on. Pietarissa ollaan ahkeria ja ehkä myös harvalukuisten desanttien joukossakin.
Laitoin hetki sitten saman jutun tonne kärkipoliitikkojen vahtimisketjuun, jonne mielestäni juttu paremmin sopii. Koitetaan pitää tää vitja Ukrainassa ja ruoditaan kotimaan asioita ja poliitikkoja sitten muualla. Helpottaa meinaan seuraamista hirveen paljon kun joka toinen viesti ei ole jostain ihan muusta kuin otsikon aiheesta.

Kiitos.

Ps. Teksti oli hyvä!
 

Spitfire

Kersantti
Itse asiassa touko-kesäkuussa 2014 Mariupol oli muutaman viikon ajan aluetta, joka ei ollut hallituksen joukkojen kontrollissa.

Suunnilleen kesäkuun puolessa välissä, hiukan ennen, Ukrainan hallituksen joukot (osa vapaaehtoisia) otti koko kaupungin takaisin haltuunsa venäläisten johtamilta militanteilta, joiden joukossa oli myös loikanneita, Janukovitshin hallinnon palveluksessa olleita poliiseja & todennäköisesti myös berkutteja.

Tämän jälkeen Mariupol on ollut Ukrainan hallinnassa yhtäjaksoisesti tähän päivään asti. Ja pysyykin.

Jaa nyt kun sanoit, niin niinhän se taisi ollakin tosiaan. Jotenkin pääsi unohtumaan, että sielläkin kävi aluksi niin. Kiitos korjauksesta.
 

Spitfire

Kersantti
Laitoin hetki sitten saman jutun tonne kärkipoliitikkojen vahtimisketjuun, jonne mielestäni juttu paremmin sopii. Koitetaan pitää tää vitja Ukrainassa ja ruoditaan kotimaan asioita ja poliitikkoja sitten muualla. Helpottaa meinaan seuraamista hirveen paljon kun joka toinen viesti ei ole jostain ihan muusta kuin otsikon aiheesta.

Kiitos.

Ps. Teksti oli hyvä!

Niin no, tuo liittyi Venäjän ja Ukrainan konfliktiin siten, että se kertoi siitä miten Suomen johtavat poliitikot suhtautuvat Venäjän jatkuviin aggressioihin ym. toimiin joka nyt tämän viimeisimmän tapauksen myötä nousi taas otsikoihin täälläkin. Eli vaikka Venäjä sotii Ukrainaa vastaan törkeästi monin tavoin, niin silti suomalaiset kärkipoliitikot vain kaveeraavat heidän kanssaan. En ole itseasiassa selannut mitä muita mahdollisia viestiketjuja aiheeseen liittyen täällä on. Ei oikein ehdi lukemaan kuin vain pieniä osia tämän sivuston aiheista silloin tällöin. Tarvinnee pikaisesti vilkaista mitä ketjuja löytyy.
 

_Pasi_

Kersantti
BAN

Hallinkorva

Ylipäällikkö
Mariupol ei koskaan kylläkään ollut Venäjän hallussa joten ei sitä vapautettu mistään, vaan se pidettiin Ukrainan hallussa puolustamalla sitä.

Mariupol oli separatistien hallinnassa ennen kesäkuuta 2014. Ukrainan joukot ja silloinen aluepuolustuspataljoona Azov otti sen takaisin kuun puolivälissä. Azovin sotilaat tunnistaa oranssista käsivarsinauhasta.

 

jompez

Kersantti
Suomi on länsimaista se joka kärsisi eniten Venäjän täydellisestä kauppasaarrosta sillä ko. maa on edelleen meille toiseksi tärkein kauppakumppani Saksan jälkeen. Tilastojen mukaan kauppa on ollut tänä vuonna kasvussa.
Venäjä ei ole toiseksi tärkein kauppakumppani vaan viennissä se on viides, 5.7% osuudella. Tuonnissa Venäjä tosiaan on toinen, mutta en nyt tiedä miten se on suomalaiselle relevanttia. Eiköhän me kaalit ja maatuskat voida ostaa jostain muualtakin. Kauppa ei myöskään todellakaan ole kasvanut vaan on jatkanut vuodesta 2011 alkanutta laskuaan.

Kuvio 1. Suomen ja Venäjän välinen kauppa v. 2006-2018(1-3).gif

https://findikaattori.fi/fi/80
https://www.tilastokeskus.fi/tup/suoluk/suoluk_kotimaankauppa.html
 

krd

Ylipäällikkö
Venäjä ei ole toiseksi tärkein kauppakumppani vaan viennissä se on viides, 5.7% osuudella. Tuonnissa Venäjä tosiaan on toinen, mutta en nyt tiedä miten se on suomalaiselle relevanttia. Eiköhän me kaalit ja maatuskat voida ostaa jostain muualtakin. Kauppa ei myöskään todellakaan ole kasvanut vaan on jatkanut vuodesta 2011 alkanutta laskuaan.

View attachment 25729

https://findikaattori.fi/fi/80
https://www.tilastokeskus.fi/tup/suoluk/suoluk_kotimaankauppa.html
Tuohon kuvaan viitaten, Suomi tuo Venäjältä enimmäkseen energiatuotteita, kaivannaisia ja peruskemikaaleja. Raakaöljyn, kaasun ja sähkövirran tuonti Venäjältä kasvoi alkuvuonna. Muutakin kuin kaalia ja maatuskaa. Energiariippuvuudesta tulisi päästä irti. Koko viime vuonna vajetta tuli lähes 4,8 miljardia euroa, joten sillä summalla tuettiin tätäkin vitjan suhmurointia.
1543558701796.png
https://tulli.fi/documents/2912305/...ec68e-8534-418e-bf24-36f2b77047d6?version=1.0
 

letkuspede

Kenraali
Ithämetijhasta:

Ukrainan tavoitteena oli vastustaa Venäjän pyrkimyksiä hallita Asovanmeren aluetta perustamalla Berdyanskiin uusi laivaston tukikohta ja näin vahvistaa Ukrainan merenkulun puolustusta. Kyseessä oli siis ilmeisesti kaluston siirto uuteen tukikohtaan, jonka Venäjä esti. Berdyansk ja Mariupol ovat Asovanmeren rannikon kaksi tärkeintä ukrainalaista satama-aluetta. Venäjän tavoitteena on miehittää sisämeri samalla tavalla kuin Kriminniemimaa. Venäjän kohdalla merisaarrossa on kyse kansainvälisen oikeuden räikeästä rikkomuksesta.

Trump sanoi, että hän ei pitänyt Putinin hyökkäyksestä ja ei aio tavata häntä G20-huippukokouksessa Argentiinassa. Tämä on jälleen yksi vakava seuraus kansainvälisessä politiikassa, kun suurin osa maailman tiedotusvälineistä asiasta vielä uutisoi.

****
Mietin että jos Länsimaat ja etenkin Yhdysvallat investoisi näihin Ukrainan taloudelle tärkeisiin firmoihin / satama-alueisiin, niin saisivatko tätä kautta turvattua kauppamerenkulkua.
 
Top