Ukrainan konflikti/sota

Mahtaakohan tässä kuitenkin vielä rähinä alkaa? Nimittäin olen huomaavinani Kremlin asiamiesten aktivoitumisen suomenkielisessäkin twitterissä. Ns. sleepereitä aktivoitu ja tyyppejä, joita olen seurannut pitempään ja kuvitellut ns. hyviksi tyypeiksi yhtäkkiä alkaneetkin suoltaa läpinäkyvää venäläistä propagandaa Natoa vastaan (esim. kuinka NATO ei puolustaisi Suomea, jos olisimme jäsen ja kuinka vain ystävälliset suhteet Venäjän kanssa takaavat meille rauhan, jne.)

Samanlaista sleepereiden aktivointia nähtiin 2014, kun Aleksanteri-instituutin kaveri oli kirkkain silmin TV:ssä kertomassa, kuinka Krimillä ei ole venäläisiä joukkoja ja samaan aikaan myös muuan EU:n suomalainen tiedustelujohtaja yllättäen toisti julkisuudessa täsmälleen samaa narratiivia näin paljastaen itsensä. Salaisten tiedusteludokumenttien vuotaminen samasta lähteestä ei sitten enää tämän jälkeen ollutkaan mikään suuri yllätys
 
Mielestäni mielenkiintoinen piirre Venäjän joukkojen valmistautumisessa liittyy Valko-Venäjään ja Moldovaan. Miten noissa maissa porukat mahtaisi reagoida, jos noiden maaperältä osallistuttaisiin offensiiviin Ukrainaa vastaan?
Moldova tietenkin Transnitrian vuoksi on nuiva Venäjää kohtaan. Mutta ei Moldovalla nykyisinkään ole valtaa Transnitriassa, joten tuskin siellä erityisempää olisi odotettavissa. Moldova ei kuitenkaan ole mikään merkittävä voimapeluri...

Valko-Venäjä on nyt paljon mielenkiintoisempi tapaus, koska Ukrainahan on ollut varsin myötämielinen Valko-Venäjän opposition suuntaan eikä taida enää virallisesti tunnustaa Lukashenkoa presidentiksi. Joten Lukashenkon leiristä voisi hyvinkin löytyä myötämielisyyttä mahdolliseen Ukrainan invaasioon. Valko-Venäjän oppositio tietenkin vastustaisi, mutta tuolla taitaa ainakin vielä olla linjat sellaiset, että aseelliset voimat ovat Lukashenkon puolella (ainakin julkisen kulissin muodossa). Valko-Venäjän Venäjän-politiikka on ollut niin poukkoilevaa, että osanneeko kukaan ennustaa Valko-Venäjän toimintaa konkreettisessa kakka-osuu-tuulettimeen -skenaariossa kovinkaan hyvin. Lukashenkohan on aina toisinaan heittänyt aika piikitteleviäkin kommentteja Putinin suuntaan esim. Krimistä.
 
Kenraalimajuri evp. Sonnisen ennuste:
"Pitäydyn yhä aiemmassa ennusteessani, että Itä-Ukraina liittyy, siis Venäjä liittää sen, osaksi Venäjän federaatiota 11 vrk kuluttua (21.4.2021). Raja siis siirtyy ’virallisesti’ lännemmäksi. Kyse on ilmoituksesta, jota tuetaan näyttävällä joukkojen läpiajolla uudelle rajalle."
Ei hullumpi ennuste!

Tosin Krimin vesiongelmaa eikä varsinkaan maayhteyteen liittyvää puutetta tämä ei vielä korjaa ja siksi se ei välttämättä tavoitteena ole riittävä/lopullinen. Tämä voisi kyllä tapahtua ensi vaiheessa heti 21.4., jonka jälkeen tietysti nähdään todelliset mainilan laukaukset sotatoimien laajentamisen perusteeksi. Lännen reaktioista ja sotatoimien menestyksestä riippuen, sitten miettivät kannattaako puskea Odessaan asti.

Jotain sisäpoliittista teatteria lienee kyllä luvassa, eikä Itä-Ukraina anneksointi-ilmoitus 21.4. ole poissuljettu.
 
Ei hullumpi ennuste!

Tosin Krimin vesiongelmaa eikä varsinkaan maayhteyteen liittyvää puutetta tämä ei vielä korjaa ja siksi se ei välttämättä tavoitteena ole riittävä/lopullinen. Tämä voisi kyllä tapahtua ensi vaiheessa heti 21.4., jonka jälkeen tietysti nähdään todelliset mainilan laukaukset sotatoimien laajentamisen perusteeksi. Lännen reaktioista ja sotatoimien menestyksestä riippuen, sitten miettivät kannattaako puskea Odessaan asti.

Jotain sisäpoliittista teatteria lienee kyllä luvassa, eikä Itä-Ukraina anneksointi-ilmoitus 21.4. ole poissuljettu.
Liittäisin tohon vielä sen että valko-venäjä joko liittyy tai liitetään samalla haavaa suureen isänmaahan ilmoitusluontoisesti, ja krimin rähinään saadaan oikeutus miköli ukraina laittaa hanttiin kun venäjä vyöryy ilmoittamalleen omalle maalle itä-ukrainassa :facepalm: voi vittu mitä touhua, kyllä tästä vielä kunnon kekkerit saadaan.. Jos oni 2020 jännä vuosi niin 2021 ei jää paljon huonommaks näillä näkymin
 
Osa ihmisistä tuntuu pohtivan, että jos Kiina ja Venäjä puuhaavat kimpassa, niin Taiwanin suunnalla voi tapahtua jotain.

Itse oletan, että lipun näyttämistä ja kalistelua voi tulla, mutta on vaikea uskoa että Kiina varsinaisesti tekisi siellä mitään.

Myanmar on sen sijaan edennyt pidemmälle sisäiseen kriisiin. Kiinalla on ymmärtääkseni siellä vahva rooli - etenkin pohjoisessa.

Kiina haluaa itselleen sellaisen länteen menevän reitin, joka kiertää Malakan salmen.

Niin kuin joku ehkä muistaa, niin olen mölissyt aiemmin Kiinan Myanmar -intresseistä. Ja heitän tässä muistutuksen omaisesti ilmaan, että se, mitkä ovat Kiinan ja Venäjän turvallisuuspoliittiset välit ja intressit, saattaa tulla näkyviin Kiinan toiminnasta oman tonttinsa lähellä.

Ukraina ja Myanmar saattavat sen vuoksi liittyä toisiinsa.
 
"missä Venäjä, siellä ongelma".



Ukrainan pyytämä kokous Wienin asiakirjan luvussa III Venäjän epätavallisesta sotatoimesta

10. huhtikuuta 2021

Kiitos rouva puheenjohtaja,

Yhdysvallat on tyytyväinen Ukrainan päätökseen pyytää tätä kokousta Venäjän sotilaallisesta toiminnasta lähellä Ukrainan rajaa ja miehitetyssä Krimissä. Panemme merkille Venäjän 9. huhtikuuta päivätyn ilmoituksen, jonka mukaan "se ei harjoita merkittävää sotilaallista toimintaa, josta on ilmoitettava luottamuksen ja turvallisuuden rakentamistoimenpiteitä koskevassa Wienin asiakirjassa 2011". Panemme myös merkille Venäjän selkeän lausunnon, jonka mukaan "kaikki Venäjän federaation asevoimissa toteutetut toimet ja niihin liittyvät sotilasyksiköiden liikkeet CSBM: ien soveltamisalueella toteutetaan taistelukoulutuksen puitteissa, eikä niistä tarvitse ilmoitusta".

Vaikka tämä Venäjän vastaus on otettu asianmukaisesti huomioon, Yhdysvallat oli toivonut käyttävänsä tätä kokousta selvittääkseen paikan päällä olevan tilanteen, joka koskee sotilaallisen toiminnan sijaintia, päivämääriä ja tarkoitusta sekä tietoja mukana olevista voimista, kuten Ukraina oli pyytänyt Wienin asiakirjan nojalla III luku. Venäjän päätös olla osallistumatta tähän kokoukseen tekee siitä mahdotonta. Juuri tämän tyyppinen yksityiskohtainen keskustelu tekisi kokouksestamme hedelmällisen.

Olemme huolestuneita siitä, että Venäjä kieltäytyi antamasta riittäviä tietoja näistä epätavallisista sotilaallisista toimista III luvun mukaisesti. Venäjän epätietoinen vastaus Ukrainan kysymyksiin - ja sen läpinäkymätön toiminta paikan päällä - ovat ristiriidassa Wienin asiakirjan kirjaimen ja hengen kanssa, jonka kaikki Etyjin 57 jäsentä, Venäjä mukaan lukien, hyväksyivät yksimielisesti, jotta se voisi toimia yhteistyön ja sotilaallisen avoimuuden lähde. Kohdassa 16.1.3 todetaan, että vastaus epätavallisen sotilaallisen toiminnan selvittämistä koskevaan pyyntöön "antaa vastauksia esitettyihin kysymyksiin sekä muita merkityksellisiä tietoja kyseisen toiminnan selittämiseksi ja ongelman hälventämiseksi". Venäjän vastaus ei vastannut Ukrainan pyynnössä esitettyihin kysymyksiin.

Ukrainan huoli Venäjän sotilaallisesta toiminnasta ja aikomuksista on hyvin todellista. Vuonna 2014 Venäjä ei myöskään toimittanut yksityiskohtaisia tietoja epätavallisista sotilaallisista toimistaan Ukrainan rajalla vastauksena Ukrainan Wienin asiakirjan 16 kohdan pyyntöön ja kieltäytyi vastaavasti osallistumasta kokouksiin Ukrainan huolenaiheiden selvittämiseksi. Vuonna 2014 kävi nopeasti ilmi, että Ukrainan huolenaiheet olivat perusteltuja.

Olemme huolestuneita siitä, että Venäjä kieltäytyy täyttämästä vuoden 2011 Wienin asiakirjassa sitoumuksiaan ja käy vuoropuhelua saadakseen varmuuden naapurivaltiolleen Ukrainalle ja kaikille osallistuville valtioille. Tämä on Venäjän hetki hälventää naapureidensa ja Etyjin kumppaneiden huolenaiheet sen nykyisen sotilaallisen toiminnan luonteesta lähellä Ukrainan rajaa. Läpinäkyvyyden puuttuminen viittaa siihen, että tämä ei ole rutiini eikä aiemmin suunniteltu sotaharjoitus.

Nämä käynnissä olevat provosoivat Venäjän sotatoimet vähentävät luottamusta ja lisäävät jännitteitä ja herättävät kysymyksiä aikomuksista, erityisesti kun otetaan huomioon tapahtumien historia vuodesta 2014.

Kiitos rouva puheenjohtaja.


Ukraina teki aloitteen kattavasta tulitauosta, joka alkaisi 1. huhtikuuta, joka ei näyttänyt saavan tukea Venäjältä.
Read more on UNIAN: https://www.unian.info/war/donbas-r...re-truce-in-donbas-from-april-1-11373031.html


Huom! Länsimaat kertovat avoimesti harjoituksista, niiden sijainnista, ajankohdista ja harjoituksen tarkoituksesta sekä tietoja mukana olevista joukoista, Lisäksi harjoitukset pyritään pitämään etäällä Venäjän rajalta, ei haluta siis provosoida. Toisin sanoen länsimaat noudattavat allekirjoittamiaan sopimuksia, toisin kuin Venäjä, joka haluaa herättää naapurimaissa pelkoa ja epäluottamusta.
 
Valko-Venäjän Venäjän-politiikka on ollut niin poukkoilevaa, että osanneeko kukaan ennustaa Valko-Venäjän toimintaa konkreettisessa kakka-osuu-tuulettimeen -skenaariossa kovinkaan hyvin. Lukashenkohan on aina toisinaan heittänyt aika piikitteleviäkin kommentteja Putinin suuntaan esim. Krimistä.
Pelkkää irrelevanttia spekulointia sekundaarisilla argumenteilla:
Luka on kyllä kieltämättä vanha kettu. Tosin joutui tässä viimeisessä koitoksessaan ottamaan Vladimirilta aika polvillaan s**hin. Luka on nöyryytetty, mutta todennäköisesti katsoo kuitenkin olevansa kohtuullisesti voimissaan - toki emme oikein voi tietää mitä on joutunut hyväksymään Moskovassa. Mutta Luka kyllä varmaan tietää tilansa, eikä se ole diktaattorille mikään mieleinen.

Sotaan lähteminen, niin että siitä olisi jotain oikeaa hyötyä esim. Venäjälle, voi olla kyllä vaaran paikka hänelle .. joukkojen pitäisi olla uskollisia ja parasta hallinnolle uskollista laatua.. reserviä voi olla paha lähteä käyttämään. Sotatilaa voisi toki käyttää hyväksi otteen koventamiseen - mutta se on jo nyt aika hemmetin tiukka, tehoaako se enää.

Ja toisaalta; jos Vladimiria tässä aluksi vähän peesaisi, mutta ei liikaa ettei huomaa olevansa miehitetty.. Ja sitten, kun Moskova on sitonut itsensä kaikkien ulkovaltojen tuomitsemaan sotaan, voisi Luka heittäytyä Kiovan pelastajaksi; aloittaa arvostelemaan venäläisiä ja pyrkiä hankkimaan itselleen jonkinlaisen kanavan ulos nykyisestä profiilistaan. Luka ehkä siis tarvitsee hieman aikaa, voidakseen pelata seuraavan korttinsa.
 
Viimeksi muokattu:
Miksi mulla on sellainen kutina, ettemme nyt huomaa jotain kirotun oleellista tässä casessa? Miksi haisee, että metiat ja kommentaattorit ovat kiinnittäneet huomionsa johonkin ja joku jälkeenpäin itsestäänselvänä esiintyvä pointti tulee ymmärrettäväksi? :unsure:

En halua tottavie lukea jälkeenpäin selontekoja siitä, että nokun yllättihän se että blaa blaa.....tässä on 7 vuotta Ukraina-asiassa jo maattu ja jos vielä tapahtuu ullatuksia isossa mitassa, niin se on kyllä voi voi.

Ennen pitkää tämä kehitys johtaa sotaan, ei siitä päästä mihinkään. Ja en tarkoita vain Rus-Ukr.
 
Miksi mulla on sellainen kutina, ettemme nyt huomaa jotain kirotun oleellista tässä casessa? Miksi haisee, että metiat ja kommentaattorit ovat kiinnittäneet huomionsa johonkin ja joku jälkeenpäin itsestäänselvänä esiintyvä pointti tulee ymmärrettäväksi? :unsure:

En halua tottavie lukea jälkeenpäin selontekoja siitä, että nokun yllättihän se että blaa blaa.....tässä on 7 vuotta Ukraina-asiassa jo maattu ja jos vielä tapahtuu ullatuksia isossa mitassa, niin se on kyllä voi voi.

Ennen pitkää tämä kehitys johtaa sotaan, ei siitä päästä mihinkään. Ja en tarkoita vain Rus-Ukr.

Minä arvioisin 7 vuoden jälkeen, että näemme tilanteen aivan liian monimutkaisena ja Moskovassa naureskellaan, kun samalla siirretään rajaa taas hieman lännemmäksi.

Jos tätä sotaa pidettäisiin yleisesti Venäjän hyökkäyssotana, ei näissä joukkojen keskittämisessä ja muissa provokaatioissa olisi mitään erityistä analysoitavaa. Sota on nyt asemasotavaiheessa ja seuraavaksi odotellaan offensiivia tai rauhansopimusta.
 
Rölliköiden uusimmat tarinat ovat nyt verrata Venäjän valtaamia alueita esim. Katalonian itsenäisyyspyrkimyksiin. Kummasti unohtavat aina mainita, että Katalonian tilanteesta puuttuu kokonaan valloitussota.
Katalonia ja Kosovo ovat olleet pitkään trollitehtaiden otsikoissa. Kosovosta ei kerrota esimerkiksi sitä, että Serbijoukot suorittivat etnistä puhdistusta. 11 000 ruumista sadoissa joukkohaudoissa ja teloituspaikoilla. 200 000 taloa oli hävitetty tai kärsinyt pahoja vaurioita.
 
Jep! Valkoiset miehet eivät ole suuremissa määrin keskenään sotineet ww2 jälkeen, eivätkä sodi nytkään. Tämä on tämmöistä sakkia. Harmi että eurooppa ja länsi on antanut niin älyttömän paljon eteen venäjälle, maalamalla itsensä nurkkaan täysin naurettavalla ilmasto/ympäristö/energia humpallaan ja sen höysteenä totaalinen demoralisaatio joka on kuin neuvosto-liiton käsikirjasta. Nyt vain suurpääoma ja länsi tekee tuon kaiken ihan itse- ryssät ja kiinalaiset nauraa partaansa.
 
Miksi mulla on sellainen kutina, ettemme nyt huomaa jotain kirotun oleellista tässä casessa? Miksi haisee, että metiat ja kommentaattorit ovat kiinnittäneet huomionsa johonkin ja joku jälkeenpäin itsestäänselvänä esiintyvä pointti tulee ymmärrettäväksi? :unsure:
Koska me emme huomaa jotain kirotun oleellista. Venäjän sisäinen tilanne esimerkiksi on hyvin vähällä huomiolla, ainakin minun seuraamissani harvoissa medioissa. Valko-venäjän mielenosoitukset ja Navalnyin toiminta voisivat olla "värivallankumousta" pelkäävän ylidiktaattorin päässä todella huolestuttavia piirteitä. Uhittelu ja sodan sytyttäminen ovat monesti aikaisemminkin olleet tavallisia keinoja yrittää kääntää kansan huomio pois epäsuositusta johtajasta. Voisiko venäjän sisäinen tilanne olla todellisuudessa paljon epävakaampi kuin mitä meille näkyy? Toki toimien syyksi riittäisi että p uskoo näin olevan. Tai on huomannut jonkun tai joidenkin tärkeiden tukijoidensa suunnittelevan vallanvaihtoa. Kun joukot keskitetään jonnekin, ne ovat samalla pois jostakin muualta. Pitäisi saada selville onko esimerkiksi Moskovan ympäristön yksiköistä lähetetty jotenkin erikoisella kaavalla joukkoja Ukrainan rajalle. Siellä ne epäuskolliset olisivat liian kaukana tekemään nopean iskun Kremliin.

Sumu on paksua, todella paksua. Me tavalliset varmaankin saamme tietää kaikki yksityiskohdat vasta tapahtumien jälkeen, toivottavasti he joiden toimet merkitsevät tietävät jo tarpeeksi.
 
Minä arvioisin 7 vuoden jälkeen, että näemme tilanteen aivan liian monimutkaisena ja Moskovassa naureskellaan, kun samalla siirretään rajaa taas hieman lännemmäksi.

Jos tätä sotaa pidettäisiin yleisesti Venäjän hyökkäyssotana, ei näissä joukkojen keskittämisessä ja muissa provokaatioissa olisi mitään erityistä analysoitavaa. Sota on nyt asemasotavaiheessa ja seuraavaksi odotellaan offensiivia tai rauhansopimusta.
Samaa mieltä. Venäjä pelaa vanhan ajan suurvaltapeliä etupiireineen. Iso kuva eli NL:n ajan asemien palauttaminen on julkisesti kerrottu useaan kertaan. Sitä sitten toteutetaan pala kerrallaan, kun tarve tai tilaisuus tulee.

Putinin sotaseikkailut on pohjimmiltaan olleet helposti nähtävissä. Niitä ei vaan ole haluttu uskoa todeksi. Georgia, Ukraina, Syyria, kaikissa on pelimerkit aseteltu paikoilleen hyvissä ajoin, ja me lännessä ollaan järkytytty kun ruletti on pyöräytetty käyntiin.

Pitää muistaa että Venäjä kyseenalaistaa Ukrainan olemassaolon itsenäisenä valtiona. Sitten jos tai kun Venäjä Ukrainan hajottaa, me taas järkytytään että kylläpä on karmeaa, ei noin voi toimia.
 
Mitähän nato tuumaisi jos ryssät ottaisi pelkästään Narvan haltuun, tilanteen muualla eskaloituessa... Voisi olla tekemiset aika vähissä, sikäli kun kaupunki on käytännössä täysin venäläinen.
 
Viimeksi muokattu:
Mitähän nato tuumaisi jos ryssät ottaisi pelkästään Tarton haltuun, tilanteen muualla eskaloituessa... Voisi olla tekemiset aika vähissä, sikäli kun kaupunki on käytännössä täysin venäläinen.

Tartto on virolainen kaikinpuolin. Tarkoittanet Narvaa, jossa venäläistaustaiset ovat enemmistönä?
 
Back
Top