Asiantuntija: Tätä Moskova pelkää - "En usko sattumiin"
il Torstai 27.2.2014 klo 15.07
Strateginen kuva on tärkeä pitää mielessä Moskovan motiiveja pohtiessa, muistuttaa Venäjään ja Ukrainaan perehtynyt asiantuntija.
Putinin huolet koskevat pääosin suuria, strategisia kysymyksiä, sanoo Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes. (AP)
LUE MYÖS
Janukovitsh: Olen yhä presidentti - Venäjä takaa miehen turvallisuuden
Iltalehden liveseuranta: Jännitteet kiristyvät - Venäjä takaa Janukovitshin turvallisuuden
Ukrainan hajanaisen opposition voittokulku Kiovassa sai kovan kolauksen torstaina, kun Venäjän liput nousivat salkoihin Krimin niemimaalla ja Moskova lupasi taata erotetun presidentin
Viktor Janukovitshin turvallisuuden.
Erityisesti huolta on herättänyt Venäjän sotilaallinen aktivoituminen maan läntisellä sotilasalueella.
- En usko sattumiin, ja mikä ikinä sen (sotaharjoituksen) tarkoitus onkaan, se tulkitaan Ukrainaan kohdistuvaksi painostukseksi, pohtii Ulkopoliittisen instituutin EU:n itäinen naapurusto ja Venäjä -tutkimusohjelman ohjelmajohtaja
Arkady Moshes Iltalehdelle.
Hänen mukaansa Venäjän viesti on kuitenkin suunnattu etupäässä länteen maan pyrkiessä parantamaan neuvotteluasemiaan ennen kuin eri osapuolet kokoontuvat keskustelemaan Ukrainan tulevaisuudesta.
- Tämä on merkki siitä, että Venäjä on läsnä ja siitä, että se voi epävakauttaa tilannetta sekä aiheuttaa ongelmia, jos sen näkökantoja ei oteta huomioon.
"Moskova on huolissaan"
Janukovitsh on Venäjälle tärkeä liittolainen, johon on sijoitettu paljon. (AP)
Yksittäisiä kuohahduksia keskeisempää Venäjän kannalta on maata uhkaava strateginen riski itäeurooppalaisen liittolaisen menettämisestä.
- Venäjä on sijoittanut niin paljon Janukovitshin uskollisuuteen - niin rahallisesti kuin poliittisestikin -, ettei se halua hyväksyä Ukrainan muutosten olevan mahdollisesti pysyviä, Moshes painottaa.
Toisaalta pelissä on myös akuutimpia asioita, jotka herättävät huolta Venäjän johdossa.
- Moskova on huolissaan siitä, että Ukrainasta tulee Naton jäsen. Moskova on huolissaan siitä, että Ukraina haluaa avata Sevastopolin sopimuksen (Venäjän Mustanmeren laivaston tukikohdasta).
Asiantuntijan mukaan Kiovan massiiviset mellakat ja opposition voittokulku ovat Venäjän kannalta "liian raskas muistutus" vuoden 2004 oranssin vallankumouksen tapahtumista, jotka uhkasivat johtaa liittolaisen lopulliseen menetyksen.
- Historiallinen etäisyys on liian lyhyt, ja luulen, että Moskovan on vaikea hyväksyä tätä, Moshes arvioi.
Vaikea ennustaa
Venäjän viesti on lännessä kuultu, ja siihen on vastattukin. Muun muassa Naton pääsihteeri
Anders Fogh Rasmussen ja Suomen puolustusministeri
Carl Haglund (r) ovat ilmaisseet huolensa, kun taas Yhdysvaltain ulkoministeri
John Kerry varoitti Venäjää tekemästä "vakavaa virhettä".
Ohjelmajohtaja Moshesin mukaan tilanne kiristynee entisestään, mikäli Ukrainan hallinto päättä pysyä tiukasti kannassaan.
- Monia asioita pitää ottaa huomioon pohtiessa mahdollista eskaloitumista, jota emme ole vielä nähneet, hän kuitenkin muistuttaa.
Venäjän vaikutusvalta ja painostuskeinot perustuvatkin Moshesin mukaan ennen kaikkea taloudellisiin pakotteisiin, joita se voi Ukrainaan kohdistaa.