En ole samaa mieltä. Ensinnäkin laillisuus on subjektiivinen käsite joka elää ajassa ja kaikki laki perustuu aina voimaan. Ei suomessa ole säädetty tai ylläpidetä ensimmäistäkään lakia ilman voimaa. Saati kansainvälisessä järjestelmässä. Joten en aivan ymmärrä miksi tämä periaate olisi jotenkin kiistanalainen.
Mitä tulee mainitsemiisi yleismaailmallisiin moraaliperusteisiin, sääntöihin jne. yleiseen legitimiteettiin. Nehän ovat asioita, joista juuri yhdessä on enemmän tai vähemmän yksimielisesti sovittu. Eivät ne ole luonnonlakeja ja niitä normeja rikotaan ja on rikottu läpi historian jos rikkojalla on tarpeeksi voimaa takanaan tehdä siten silloin kun se on oman edun mukaista. Näin ovat useat maat tehneet aika montakin kertaa ihan lähihistoriassa kuten varmasti hyvin tiedät. Ukrainan tapauksen ollessa tietysti yksi esimerkki monista. Joten miten ihmeessä voit johtaa näistä periaatteista eston neuvottelemiselle kun niiden noudattaminen on joka tapauksessa alisteinen kulloisenkin sopimuspuolen valta-asemalle? Paitsi, jos tietysti haluat käyttää tätä perustetta tekosyynä olla neuvottelematta.
Totta kai venäjä rikkoi kansainvälisiä sopimuksia vallatessaaan Krimin. Ei siitä ole epäilystäkään. Mutta se ei tarkoita sitä, etteivätkö monet päättäjät ymmärrä sen toimen taustoja. Joka kanta muuten näkyy aika monessakin paikassa. Jos olet huomannut, Normandia-neuvottelut ovat taas käynnissä, USA on esittänyt avauksia jatkoneuvotteluille (ja asioista jotka hyvin osoittavat USA:n tietävän täysin ongelman todellisen nimen) ja aika paljon asiasta käydään keskusteluja. Eli siis neuvotellaan. Tärkeää on myös se, mistä ei puhuta. Eli Krimistä. Se on jo ratkaistu juttu. Asia, jonka nämä päämiehet joista puhuit, tietävät oikein hyvin ja myös hyväksyvät sen.
Mitä tulee itä-Ukrainalaisten mielipiteisiin. Ohessa vuoden 2010 presidentinvaalien äänijakaumat sekä 2012 parlamenttivaalien äänijakaumat alueittain. Nämä ovat virallisia, länsimaisten vaalitarkkailijoiden hyväksymiä tuloksia, joten ne ovat viimeiset koko ukrainaa koskevat tulokset. Ei mitään pakotettuja mielipiteitä vaan aitoa äänestyskäyttäytymistä silloin, kun kaikki saivat äänestää ja olla ehdokkaina. 2014 jälkeen näin ei ole ollut enää asianlaita sen enempää idässä kuin lännessä.
Katso liite: 56517
Katso liite: 56518
Näytä nyt omat lukusi demokratian toteutumisesta 2014 ja sen jälkeen.