Ukrainan konflikti/sota

Pitäisi olla merkittävän kuiva maaperä jotta pölyä nousisi ilmaan ja pysyisi siellä mitenkään merkittäväksi nousevia määriä. Tyyliin lähi-idän aavikoilla tuo voisikin tapahtua, mutta Tsernobylin alue on liian kosteaa ja kasvikkoista. Silloinkin tuo mielestäni jo hipoisi joukkotuhoaseiden käyttöä. Tuuliolosuhteet pitää myös huomioida, ettei pilvi tulisikin omaan niskaan.

Sen sijaan noiden vaunujen avulla voidaan kyllä tiedustella turvallisia kulkureittejä saastuneen alueen läpi. Siinä voisi olla toiveena päästä kiertämään vihollisen asemat läpikulkemattomaksi kuvitellun alueen kautta, tai ainakin kieltää Ukrainan puolustukselta saastumisen tuottama estearvo. Ja pelkästään niiden paikalla olo pakottaa Ukrainan varautumaan Pripjatin läpi tulevaan hyökkäykseen, eli hajottamaan voimiaan laajemmalle.

Veikkaan, että tässä on taustalla se yksinkertainen logiikka, ettei Tšernobylin säteilyalueelle kukaan haluaisi sitä hyökkäystä puolustamaan. Hyökkääjällä on ajoneuvot, mutta puolustajalla on hädin tuskin kaasunaamaria.

Tähän pelotteeseen viitaten yritetään etsiä läpimurtoa Tšernobylin alueen kautta. Siellä on valtava määrä traktorin kantavia väyliä metsissä. Miksikö? Onnettomuuden jälkeen maa-alueet piti kääntään puskutraktoreilla. Sitä varten rakennettiin jokusen tuhat kilometriä panssarivaunun kantavia teitä sinne metsiin.

En usko, että Venäjä haluaisi varsinaisesti taistella tuolla. Sitä kautta pyritään ainoastaan etenemään tai kiertämään Ukrainan puolustuslinjat. Eihän tuolla ole nytkään Ukrainan joukkoja. Voisi olla ikävä kaivaa ensin potero ja sitten seisoa siellä säteilykuopassa. Venäjä siis luottaa, ettei tuolla alueella taisteltaisi. Se julistettaisiin ”läpikulkualueeksi”, kuten Pariisi toisessa maailmansodassa.

Ukrainan kannalta tämä tosin olisi äärimmäisen tyhmä vaihtoehto. Mahdollisimman kovat taistelut alueella olisivat Ukrainan etu. Kansainvälisellä yhteisöllä menisi paskat housuun ja YK:n hätäkokousta myöten, koko maailman huomio kiinnityisi asiaan. Miettikää niitä suoja-asuissa sotivia joukkoja, kohonneita säteilytasoja ympäri Euroopan ja maailmanloppua huokuvia lehtikuvia.

Ikävimmässä skenaariossa Tšernobylin reaktoreita käytettäisiin painostuskeinona Kiovaa vastaan. Uhattaisiin räjäyttää koko paska ilmaan ja säteilyttää koko Pohjois-Ukraina. Tämä vaatisi tietenkin pohjoistuulta. Jos olisin läpeeni mulkku diktaattori, niin tälläkin voisi uhkailla. Ukrainalla tuskin on laadukasta NBC-materiaalia jakaa monellekaan sotilaalleen. Voisi ”hieman” syödä puolustajan moraalia. Näin saisi myös kätevästi Kiovan tyhjennettyä väliaikaisesti.

Ehkä ne odottaakin pohjoistuulta? Epätodennäköinen, mutta mahdollinen skenaario.

58812920-3200-4DC2-9B0C-A31917721663.jpeg
 
Mikä oli tarinan opetus? Öykkäri hyökkää vain heikkojen kimppuun. Nyt altavastaaja Unkaria aseistettiin viime hetkellä mutta sen operaation mahdollisti aiempi (NATO-)yhteistyö ja koulutus USA/UK -joukkojen toimesta.
Niin mikä maa se oli? :)
Taisit testata että lukeeko kukaan ajatuksella näitä tekstejä, mutta halusin itse varmistaa että kirjoittaja on kirjaimellisesti KARTALLA siitä, mikä maa on nyt kyseessä... :)
 
En luonnollisestikaan ole sen suuremmin asiaan perehtynyt tai asiaa tutkinut, mutta sen muistan että räkätunneleista tuli niistäessä aika tummaa tavaraa päivän päätteeksi. Tästä voidaan päätellä että maaperää heitellessä sen verran sitä kuivaa ainestakin oli joukossa. Maanviljelijöiltä ja muilta tuon alan asiantuntijoilta voisi saada tarkempaa tietoa siihen miten maaperä käyttäytyy. Tosin arvaisin että tähän liittyy se mitä siellä syvemmällä on, eli kuinka paljon ne alemmat kerrokset kykenevät siirtämään sitä vettä (vrt. esim. savi vs moreeni)

Tietysti sellainenkin asia huomioitava kuin talvi, eli nyt on ollut routaa, joka on muodostunut "jääkalvon" jonka alta voi löytyä kuivaa/kuivempaa maa-ainesta, kun talven ajan vesi on päässyt painumaan syvyyksiin.

Tämän lisäksi on yksi vielä ainakin yksi erittäin tärkeä tekijä, eli tuuli ja sen erityisesti sen suunta. Tämä lienee jopa se tärkein yksittäinen tekijä?

Tämä tästä aiheesta =)
Näitä eri dokumentteja tsernobilin luonnosta katsoneena muistelisin että puiden pudottama orgaaninen aines ei kunnolla maatuisi vaan on paksuna kuivana patjana jonka syttyminen olisi vähän isompi ongelma, koska radioaktiivisten hiukkasten leviäminen savun mukana olisi runsasta. Metsäpalojen sammutus vedellä siellä taas on ongelmallista, koska sammutusveden mukana kulkeutuu sitä radioktiivista ainetta vesistöihin paljon. Tuskin kukaan haluaa sytyttää radioaktiivista soihtua kun ei voi tietää minne suuntaan ne hiukkaset lähtee.
 
Ehkä tähän väliin kysymys siitä yrittääkö Ukraina tehdä itsestään NATO-kelpoista? Toistaiseksi ilmeisesti esim. armeijan hallintorakenteet ovat uudistuneet hyvinkin hitaasti vaikka käytännön tasolla olisikin jo ihan hyviä joukkoja. Puolustusta pitäisi katsoa kokonaisvaltaisesti.
Itseäni huolestuttaa eniten että Ukrainaan rahdattu aseapu päätyykin tuonne itärajan toiselle puolen.
 
The Kremlin on Wednesday denied responsibility for a cyberattack on Ukraine a day earlier that hit websites at the country's defence ministry and armed forces as well as two state banks.
Kyiv had suggested the attack came from Russia as fears persist that Moscow is planning to invade its Western-backed neighbour Ukraine.
"We do not know anything. As expected, Ukraine continues blaming Russia for everything," Kremlin spokesman Dmitry Peskov told reporters.
"Russia has nothing to do with any DDOS attacks," Peskov added.
The affected sites included the Oschadbank state savings bank and Privat -- two of the country's largest financial institutions.
Both resumed service later on Tuesday but the military sites remained inaccessible hours after the initial reports of the attack emerged.
Ukraine's communications watchdog pointed the finger at Moscow.
"It cannot be excluded that the aggressor is resorting to dirty tricks," the watchdog said in reference to Russia.
Tuesday's cyberattack came one month after another strike briefly took down key government websites.
NATO responded within hours of the January attack by announcing a cyber warfare cooperation deal with Kyiv. The European Union also said it was mobilising "all its resources" to help Ukraine at the time.
Kyiv said the damage in January had been limited and held back on apportioning blame.
 
Turkista kävi tänään Bayraktar Tb2 surraamassa Valko-Venäjän rajan pinnassa, kävi parhaimmillaan alle 10 kilometrin päässä rajasta. Lähti äsken takaisin Turkkia kohti.
 
Eiköhän kriisi nyt laukea kun saksa läväytti käytännössä NATO oven ja sen mukana optiot itälaajentumisen suhteen kiinni.

Hienoa miten suvereenien maiden ohitse voidaan neuvotella Molotov-Ribbentrop sopimus uusiksi.

Käytännössä saksa kun pystyy yksin estämään vetollaan itälaajentumisen.
 
Eiköhän kriisi nyt laukea kun saksa läväytti käytännössä NATO oven ja sen mukana optiot itälaajentumisen suhteen kiinni.

Hienoa miten suvereenien maiden ohitse voidaan neuvotella Molotov-Ribbentrop sopimus uusiksi.

Käytännössä saksa kun pystyy yksin estämään vetollaan itälaajentumisen.
Saksalle voipi tulla kylmä tositilanteessa. Eikä pelkästään NS2 myötä, vaan myös sotilaallisen yhteistyön kannalta. Puola kiittää ja nauraa matkalla pankkiin joskus 2030-luvulla.
 
Saksalle voipi tulla kylmä tositilanteessa. Eikä pelkästään NS2 myötä, vaan myös sotilaallisen yhteistyön kannalta. Puola kiittää ja nauraa matkalla pankkiin joskus 2030-luvulla.
Voi puolalta tukehtua nauru kurkkuun jo ennen sitä...

 
Saksalle voipi tulla kylmä tositilanteessa. Eikä pelkästään NS2 myötä, vaan myös sotilaallisen yhteistyön kannalta. Puola kiittää ja nauraa matkalla pankkiin joskus 2030-luvulla.
Juu kyllä tuo on aikamoinen märkä rätti myös Suomen silmille jos pohtii mahdollista kriisiä naapurin kanssa. Ei paljon parane vannoa avun varaan. Saksa olisi varmasti hyvin mielellään neuvottelemassa Suomen alueluovutuksistakin venäjälle. Venäjä miehittää laittomasti Ukrainan maaperää itse luomansa kriisin turvin ja nyt iso EU maat haluavat sitten keskustella asiasta. Asiasta jossa ei pitäisi olla muuta keskusteltavaa kuin, että milloin Venäjä lopettaa miehityksen.
 
Ehkä tähän väliin kysymys siitä yrittääkö Ukraina tehdä itsestään NATO-kelpoista?
On siellä pyrkyä. Perustuslakiin kirjattu tavoitteet EU:sta ja Natosta. Niin kauan kun korruption suhteen eliitti ei tee mitään, vaan jatkaa omien taskujen täyttämistä, niin kumpikaan tavoite ei voi toteutua. Tuo sotaa käyvän maan armeijan johdon korruptio on kamalaa luettavaa. Voi vaatia sukupolven vaihdosta tai kahta, ennen kuin muutos alkaa tapahtua.
Hienoa miten suvereenien maiden ohitse voidaan neuvotella Molotov-Ribbentrop sopimus uusiksi.
Osuvasti käytät monikkoa. Venäjä olettaa lupauksen koskevan kaikkia. Schulzentrop tosin pysyi viivan oikealla puolella nippa nappa pressissä, mutta mitä lupasi salaa?
 
Back
Top