Ukrainan konflikti/sota

Pyydän. Ukrainan sotaa suoraan koskevat viestit tänne. Jäsentiedustelut, NATO keskustelut, atomiasiat ja sotilasminkit yms omiin keskusteluihinsa. Pidetään jäsenet täten ei bännättyinä ja Ukrainan tilannekuvan kehittyminen selkeänä. Jos me ei tähän järjestelmään pystytä niin auta armias meitä omassa sodassamme sitten :LOL:
 
Vaihtoiko tuossa Rolex omistajaa, hyvästä "palvelusta"..
Tämä Kiril sai sai 90-luvulla lempinimen tupakka-Kiril. Oli junailemassa Venäjän ortodoksikirkon hämäriä tupakkabusineksia. Originaali tarkoitus oli hankkia tuloja kirkolle, joka korjaisi ja uudelleenrakentaisi tuhotut kirkot. Valtio kun ei pystynyt budjetistaan antamaan rahoja. Hommaan sotkeutui mukaan tietysti mafia. Ensin mafia ja kirkko saivat busineksen luistamaan. Sitten kävi, kuten aina Venäjällä- ruumiita paljon ja homma loppui kuin seinään. Kiril tosin rikastui
 

UKRAINAN SOTA – ENTÄ KIINA?​

2.03.2022

Kirjoittaja Jouko Ahvenainen
Kiinan rooli Ukrainan sodassa on ollut monien arvioiden ja arvailujen kohteena. Kiinaa on pidetty Venäjän tukijana ja toisaalta Kiinan on nähty ottavan etäisyyttä Venäjään ja jopa vastustavan Venäjän toimia. Kiinalla ei ole ollut erityistä syytä valita selkeää puolta, mutta kun tilanne eskaloituu, Kiinalla voi olla intressit löytää ratkaisu. Ja erityisesti Kiina on taitava löytämään tilanteesta tavan hyötyä ja nyt tilanne on Kiinalle herkullinen.

Pekingin olympialaisten aikaan Presidentit Putin ja Xi tapasivat ja kritisoivat Natoa yhdessä. Tämä nähtiin kannanottona Venäjän puolesta. Pari viikkoa sitten Münchenin turvallisuuskonferenssissa Kiinan ulkoministeri Wang Yi totesi, että jokaisen maan itsemääräämisoikeus, itsenäisyys ja alueellinen koskemattomuus tulee turvata ja tämä koskee myös Ukrainaa. Tämä oli puolestaan hyvin selkeä kannanotto Ukrainaan hyökkäämistä vastaan. Se on ollut myös Kiinalle looginen jatkumo, se kun ei halua muiden sekaantuvan sen suvereniteettiin kuuluvilla alueilla tapahtuviin asioihin. Nyt Kiinalla on hyvä sauma ostaa jomman kumman tai jopa molempien kiitollisuus.

Miksi Kiina ei sitten ole ottanut selkeästi kantaa? Miksi se ei äänestänyt YK:n turvallisuusneuvostossa, kun Venäjän hyökkäys haluttiin tuomita? Oleellisempi kysymys voi olla, miksi se ottaisi.. Kiina voi hyödyntää tilannetta. Kiinasta tulee Venäjän läntisen eristyksen myötä Venäjälle entistä tärkeämpi. Tämä myös tarkoittaa, että Kiina voi paremmin hyväksikäyttää Venäjää. Venäjän toimet tuntuvat hyvin lyhyen tähtäimen taktiikalta, tai viime aikoina lähinnä pakkomielteeltä. Se on kiinalaisille herkullinen paikka.



Kiina kykenee pitkän aikavälin strategiseen ajatteluun. Katsotaan vain kylmän sodan jälkeistä kehitystä Venäjällä ja Kiinassa. Kiinasta on tullut talouden ja teknologian suurvalta. Venäjän talous perustuu lähes täysin energian myyntiin. Valtavan eron näkee helposti jo siinä, että käy Pekingissä ja Moskovassa ja katsoo ympärilleen, miten kaupungit ovat kehittyneet. Kiina ymmärtää myös hyvin sen, että vaikka kaveeraisi Venäjän kanssa, talouden osalta sen on pakko toimia lännen kanssa, ja niitä suhteita ei saa liikaa vaarantaa. Kiinan mahti kasvaa ja aika ajoin se on lähes taloussodassa Yhdysvaltojen kanssa, mutta totuus on se, että kaksi maailman mahtia ovat riippuvaisia toisistaan.

Kiina voisi periaatteessa auttaa Venäjää rahoituksen, rahaliikenteen ja energiatoimitusten osalta. Tällä hetkellä on kuitenkin vaikea nähdä, että missään näissä Kiina ottaisi suurta roolia. Energian osalta ei ole edes kunnollista infrastruktuuria, jolla sitä voisi Kiinan suuntaan paljon enemmän toimittaa. Kiina voisi tarjota rahoitusta ja myös järjestelmiä, millä luottokortit ja pankit voisivat toimia Kiinan kautta, mutta ei vielä ole merkkejä, että tämä tapahtuisi isossa mittakaavassa. Ja sekin vaatii aikaa ja työtä.

Kiinalle on tärkeää, että maiden itsemääräämisoikeutta kunnioitetaan. Se näkee itselleen enemmän riskejä, jos rajoja aletaan siirrellä, puhumattakaan siitä, että joku maakunta julistettaisiin itsenäiseksi ja oikeutetuksi liittymään toiseen maahan. Taiwanin Kiina katsoo olevan osa Kiinaa ja se on aivan oma keskustelunsa. Kiina on ollut Ukrainan tärkein kauppakumppani jo muutaman vuoden ajan. Ukraina on vienyt Kiinaan erityisesti kaivosalan ja maatalouden tuotteita ja tuonut koneita ja kuluttajatuotteita.

Tiistaina Kiina kertoi, että se olisi valmis ottamaan roolin tulitauon aikaansaamiseksi Ukrainassa. Ulkoministeri Wang Yi keskusteli Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleban kanssa. Puhelun jälkeen Kiina kertoi, että Ukraina on halukas lisäämään keskusteluja Kiinan kanssa ja katsoo, että Kiinalla voisi olla rooli tulitauon saavuttamisessa. Kiina kertoi olevansa myös hyvin huolissaan sodan vaikutuksista siviileihin. Samalla Kiina toisti viestinsä, että ratkaisu tulee saavuttaa neuvottelemalla, ei laajentamalla sotilasliittoutumia.


Ukrainan ulkoministeri Kuleban kommentoi puhelun jälkeen, että olisi vedonnut Kiinan vaikutusvaltaan lopettaa Venäjän aggressiot ukrainalaisia ihmisiä kohtaan. Wang oli kiittänyt Ukrainaa avustaa järjestää kiinalaisten evakuointi maasta. Wang oli myös Ukrainan mukaan luvannut, että se käyttää diplomatiaa ja asemaansa YK:n turvallisuusneuvostossa sodan lopettamiseksi.

Kiinalla voi olla tärkeä rooli sodan lopettamisessa. Venäjä ei ole sitä oma-aloitteisesti lopettamassa ja myös keskusteluyhteys länteen on varsin poikki, vaikka Ranskan presidentin Macronin ja Putinin välillä on ollut jotain puheluita. Kiinalla ei ole ollut tarvetta valita puolta, mutta sillä voi olla tarve lopettaa tilanteen liiallinen eskaloituminen. Kiina ajattelee omaa pitkän aikavälin asemaansa. Sitä ei saa sotkea joku riehunnassaan liian pitkällä mennyt sekopää. Ja jos tarvitaan joku rauhoittamaan Putin, Kiina voi olla vahva vaihtoehto tekemään se.
 
En ole kemisti, mutta kun kyse kaliumjodidin kaltaisesta yksinkertaisesta molekyylistä, niin olettaisin sen olevan jokseenkin stabiili. On myös hankala nähdä, mitä järin vaarallisia hajoamistuotteita voisi muodostua.

Jenkkiviranomaisen näkemys asiaan:


Noin yleisesti joditabletit tosin ovat lähinnä kyypakkauksen kaltainen "feelgood"-psyykenlääke. Säteilyaltistuksen todellinen uhka on akuutti säteilysairaus ja sen aiheuttama kuolema, ei potentiaalisesti joskus kaukaisessa tulevaisuudessa iskevä kilpirauhasen syöpä.
Kilpirauhasen syöpä kehittyy lisäksi yleensä niin hitaasti, että joditableteista on hyötyä lähinnä lapsille ja nuorille. Lääkkeen ohjeistusksessakin taidetaan keskittyä alle 40-vuotiaisiin. Ellei sitten puhuta yli 5 Gy:n altistuksesta kilpirauhaseen.

Suojelutoimet säteilyvaaratilanteessa, 1.9.2020

Me setämiehet ehdimme kuolla vanhuuteen tai eturauhassyöpään ennen kuin kilpirauhanen alkaisi vihoittelemaan.
 
Ryssä aloittanut siviilien pidätykset Hersonissa.

No niin! Jälleen on järjettömyyden kynnystä nostettu! Eiköhän ne rupea nykypäivän Dachautkin savuamaan pian tätä menoa! :mad:😢
 
Monet vertaavat Ukrainan sotaa talvisotaan, mutta vertaus ontuu. Suomen armeija aloitti talvisodan täysin mobolisoituna ja heikkeni sodan kuluessa sitä mukaan kuin ammukset ja miehet loppuivat. Ulkomainen apu saapui perille vasta soda loputtua pl. Ruotsi.

Ukrainan asevoimat vahvistuu konfliktin kuluessa sitä mukaan kuin liikekannallepano etenee ja materiaalinen apu saapui maahan.
 
Yhden ukrainalaisten käsiin päätyneen suunnitelman mukaan tämän sodan oli tarkoitus kestää 2 viikkoa. Ilmeisesti resurssit olisivat olleet vähissä jo ilman pakotteitakin.
Aseisiin upotetun rahan perusteella resursseja olisi pitänyt olla ja isolla kädellä. Rahaa on kulutettu paljon, listauksen mukaan maailman 4. suurin sotabudjetti. Johtopäätös on helppo: Rahat on menneet korruption pohjattomaan kitaan.
 
Kuka enää luottaa ryssään?

Nyt ois paikka ruveta kerää sitä luottoa hiekanjyvä kerrallaan. Matka on luokkaa Sahara..

Arvaisin että tuo tulitauko voi hyvinkin pitää paikkansa, ihan jo vaan sen takia että Venäjä saa tehtyä itse jotain tuolle omalle karmaisevalle huoltotouhulleen. Tietysti Ukrainakin hyötyisi tauosta, mutta mutta sekin aika pitää sitten käyttää fiksusti suluttamiseen ja miinoittamiseen (joiden arvon varmaan ovat jo toivottavasti vähitellen havainneet).

Erityisen tärkeää olisi saada tarkkaa sekä tuoretta tiedustelutietoa lännestä siitä miten Venäjän voimat ovat jakautuneet maantieteellisesti, jotta voitaisiin siirrellä tarvittaessa myös niitä joukkoja tarpeiden mukaan.

Tähän lopuksi vielä kehut jenkkien tiedustelun tasosta ja siitä kuinka tarkkaa tietoa siellä on ollut. Huomaa kyllä että siellä on iät ajat nähty tiedustelun tärkeys. Bonuksena vielä knoppitieto että Abraham Lincoln osti jo amerikan sisällissodan aikanakin tiedustelua yksityisetsivätoimisto Pinkertonilta, eli luovia ratkaisuja tuossa maassa on aina osattu tehdä jos kaikkeen ei ole ollut valmiita työkaluja käsillä.

edit. tuli vielä mieleeni vanha suomalainen sananlasku, joka sopii tähän yhteyteen; On rauha maassa ja venäläinen Moskovassa.

_
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top