Ukrainan konflikti/sota

Eikös tuo ilmoitus tullut Ukrainnan merijalkaväeltä? Hersonin (tai Khersonin) lentokenttä on parin kilometrin päässä suisto alueesta. Olisko ollut hyökkäys mereltä? Todella kiinnostava tapaus.
No eipä olisi ensimmäinen kerta modernin sodan historiassa kun pieni joukko erikoismiehiä käy iskemässä vihollisen lentokenttään linjojen takana.

SAS%20airfield%20raid%20in%20Egypt%20in%20World%20War%202.jpg
 
Lesser kirjoitti kuitenkin Instagramissa, että jopa kolmannes hänen venäläisistä seuraajistaan oli häipynyt parin päivän aikana.

Pakko korjata omaa suhtautumista:
Konfliktin alussa olin varma että Venäläiset ei tiedä mitä Ukrainassa tapahtuu.

Viime päivinä tietoa on kuitenkin valunut myös Venäjälle vaikka valtio sitä yrittääkin blokata eri some yms. kanavissa.

Hämmästyksekseni reaktiot kansalta on joko:

1 Putinin teot ja hyökkäys on oikein. Tämä syystä koska natsit ja Amerikan hyökkäys Venäjälle jos Venäjä ei olisi hyökännyt... Se perus jargoni.

2 Toivottavasti sota loppuu pian, mutta kansa ei ole siihen syyllinen ja parempi pitää huoli vain omista asioista.

Ei sorruta vanhoihin asenteisiin mutta lainataan kommenttia Twitteristä:
Kyllä Venäläinen on Venäläinen, vaikka kasvirasvavalmisteessa kypsentäisi.
Yleisesti ottaen on oltu ymmärrettävistä syistä varovaisia syyllistämästä tavallisia venäläisiä mutta kyllä ainakin osatotuus on että ajatus Venäjän imperiumin palauttamisesta on ollut kovin monille venäläisille mieleen. Nyt toivottavasti tavallisten venäläistenkin ajatukset muuttuvat maanläheisempiin tavoitteisiin kun pelkkä arjesta selviäminen alkaa olla tiukkaa
 

Kolme neljästä Venäjällä tukee valtion tutkimuslaitoksen mukaan sotaa​

JUHA-PEKKA TIKKA | 07.03.2022 | 12:39
VCIOMin mittauksissa tuki Ukrainan sodalle on kasvanut.

Venäjän federaation omistaman tutkimuslaitoksen VCIOMin mukaan 71 prosenttia venäläisistä kannattaa Ukrainan sotaa.
Helmikuun 25. päivä vastaava luku oli 65 prosenttia ja helmikuun 27. päivänä 68 prosenttia.

Uusin kysely tehtiin 3. maaliskuuta laitoksen mukaan 1 600 vastaajalle.

Vastaajista 46 prosenttia sanoi Ukrainan ”erityisoperaation” pääkohteeksi Naton tukikohtien tuomisen estämisen Ukrainaan, 18 prosenttia Ukrainan denatsifikaation ja 18 prosenttia Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltojen asukkaiden suojelun.

84 prosenttia vastaajista sanoi luottavansa Venäjän asevoimiin. 70 prosenttia katsoi ”erityisoperaation” Ukrainassa sujuneen menestyksekkäästi.

 
Tämä koko hersonin lentokenttä isku muuttuu kokoajan mystisemmäksi. Ainakin Scrblemapsin tilannekartan mukaan tuon Dneprin suiston eteläinen kannas olisi vielä Ukrainan hallussa. Sieltä suiston yli hyökkääminen olisi mahdollista. Merijalkaväen hommia ihan pienkalustolla. Samoin sieltä on lähimmän tien päästä lentokentän keskustaan n. 23 km, saattaisi olla tykistönkin tavoitettavissa
Eikä passaa unohtaa sitä, että Jenkkilä ja NATO tod.näk. pukkaavat edelleen luotettavaa tiedustelutietoa UA:n esikuntaan. Hyökkäysvalmistelu jos tuolla lentokentällä on ollut meneillään kaikessa rauhassa, niin eihän Ukraina ole voinut jättää tilaisuutta käyttämättä.
 

Supon päällikkö: Suomen venäläisten epäasiallinen kohtelu antaa aseita Venäjän valtiojohdolle​

Suojelupoliisin päällikön Antti Pelttarin mukaan Yhdysvaltojen päätös julkaista oman tiedustelukoneistonsa arvioita Ukrainan tilanteen eskaloitumisesta oli hyvin poikkeuksellinen.
Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari.
Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari. HENRI KARKKAINEN
Tekijän kuva
Mika Koskinen
[email protected]
Tänään klo 12:37

Suojelupoliisin (Supo) päällikön Antti Pelttarin mukaan on tärkeää, että suomalaiset eivät kohdista minkäänlaista häirintää tai vihaa Suomessa asuviin venäläisiin.

– He eivät ole syyllisiä sotaan. Yhteiskunnan sisäisten jakolinjojen kaivaminen ja venäläistaustaisten ihmisten epäasiallinen kohtelu heikentävät Suomea sisäisesti ja antavat aseita Venäjän valtiojohdon propagandakoneiston käyttöön, Pelttari linjaa.

Pelttari kirjoittaa asiasta maanantaina Supon verkkosivuilla julkaistussa päällikön kolumnissaan.

Pelttari sanoo, että tiedustelutiedon merkitys kasvaa, kun Suomi ja muut länsimaat varautuvat tuleviin uhkiin.
– Oman tiedonhankinnan lisäksi tarvitsemme kykyä vastata laaja-alaiseen valtiolliseen vaikuttamiseen.
– Sotilaallinen valmius on Suomessa hyvällä tasolla, mutta nykyaikainen valtioleirien välinen kamppailu käydään suurelta osin muuten kuin sotilaallisin keinoin. Sodan ja rauhan välillä on laaja alue, jolla Suomen on välttämätöntä suojautua vakoilulta, kyberuhkilta, informaatiovaikuttamiselta ja muulta laaja-alaiselta vaikuttamiselta, Pelttari kirjoittaa.
 
Pointti keskusteluhaaralla oli, että Venäjän resursseja ei kannata aliarvioida jatkotoimien suhteen, jos Ukrainan sodasta onnistuvat raapimaan voiton.

Menetetty kalusto nykyisessä mittakaavassa on kohtuu toissijaista, jos kansalle sodasta jää se kuva, että se voitettiin pienin tappioin ja Putinilla on syystä tai toisesta halu toimia jatkaa esim Moldovassa, tai Suomessa ja onnistuu vakauttamaan olot Ukrainassa sellaisiksi, että pystyy pienellä määrällä miehiä ylläpitämään jonkinnäköisen järjestyksen miehittämillään alueilla.
Sotaa on kestänyt vasta reilut 10 päivää..joten ollaan vielä alkutekijöissä. Monet ovat arvostelleet sitä että Ukrainan mobilisaatio alkoi liian myötään jne. Venäjä puolestaan oli keskittänyt joukkojaan ja valmistellut hyökkäystään jo ainakin puolivuotta.
- totuus lienee että tilanne on kuitenkin edennyt puolustajan kannalta jotakuinkin suunnitelmien mukaisesti..en usko että ukrainalaisilla oli alunperinkään tarkoitus pysäyttää hyökkääjä heti rajojen tuntumassa.
- jo lyhyen alkuvaiheen aikana hyökkääjän tappiot ovat olleet todella suuria.
- jatkossa Venäjän joukkojen hajaantuminen sekä vihollisjoukkojen pitkät huoltoyhteydet toimivat yhä enemmän puolustuksen eduksi.
- Ukraina saanee mobilisaationsa iskukuntoon seuraavien viikkojen ja kuukausien kuluessa.
- uskoisin että puolustajat saavat myös aseistuksen osalta lisätoimituksia aikaisempaa enemmän sekä jaettua kaikille taisteleville yksiköille.

Yli neljänkymmenen miljoonan asukkaan yhteinäinen kansa antaa vahvan perustan maanpuolustukselle myös tulevien kuukausien ja vuosien aikana. Ottaen huomioon senkin että se tulee jatkossakin saamaan merkittävää tukea ulkopuolelta. Niin sotilaallisesti kuin taloudellisestikin.
- kesään mennessä tiedetään paremmin miten puolustus kykenee taistelemaan sekä tuottamaan tappioita hyökkääjälle..

Pitäisin kuitenkin uskottavana että ukrainalaiset ovat jo lähtökohtaisesti varautuneet pidempiaikaiseen sotaan. Kaikkea ei ole vielä pistetty peliin, reserviä tulee riittämään tuleville viikoille, kuukausille ja vuosillekin. Toisaalta on todennäköistä että myös tekokasta aseistusta ja muuta kalustoa saadaan täydennettyä myös jatkossa.
- jossain vaiheessa alkaa myös Venäjään kohdistuvat pakotteet näkymään konkreettisesti ja sillä on varmasti myös merkitystä hyökkääjän toimintaan, resursseihin jne.

On myös todennäköistä että sodan pitkittyessä ja tappioiden yhä kasvaessa venäläiset kääntyvät yhä enemmän kääntyvät vastustamaan täysin tarpeetonta ja turhaa hyökkäyssotaa.
- veikkaan että ajan myötä tavallisten venäläisten keskuuteen leviää muutakin tietoa ukrainalaisia vastaan sotimisesta kuin pelkästään rikollisten johtajien valheita..
- tottakai Venäjällä riittää lähettää lähes rajattomasti nuoria miehiä tapettavaksi Ukrainaan mutta pitkässä juoksussa saattaa raja tulla vastaan tältäkin osin.

Mutta seurataan tilannetta...ja toivotaan ukrainalaisille voimia ja menestystä taistelussaan roistovaltion = naZi-Venäjän hyökkäyksen torjumisessa.
 
Hämmentävä luku heti tuossa alussa. On toki totta että nykyinen sodanajan vahvuus on 280 000 sotilasta, mutta reservissähän meillä on tälläkin hetkellä 870 000. On päivän selvää että kovan tilanteen tullen sa-joukot mobilisoidaan nopeasti mutta varmasti aloitetaan myös ns. syvän reservin kertautus ja koulutus, jonka kautta kentälle saadaan koko ajan täydennysmiestä tarpeen vaatiessa. En tiedä miten Venäjän ja Ukrainan osalta tuo luku on laskettu, mutta ei tilanne ole ihan niin surkea kuin lukujen valossa voisi olettaa. En toki laittaisi pahakseni jos sa-vahvuutta nostettaisiin tuonne ~500 000.

Tämä sota Ukrainassa saa itseni ainakin myös kyseenalaistamaan noita Venäjän lukuja. Monellekko siellä on oikeasti tarjota kunnollista varustusta/kalustoa, kun nyt jo nähdyt joukot ovat paikoin heikosti kalustettuja ja huollettuja. Kai siellä saattaa AK-47 ja peltikypärä olla, mutta noin muuten aika optimistinen arvio Venäjän joukkojen määrästä tuossa raportissa.
Salomaa on sotahistorioitsija, ja puhuu siinä kontekstissa. Venäjän kalustosta pitää miinustaa toimintakuntoiset pois, ja jakaa kalusto sitten pidemmälle linjalle kuin Suomen raja.
 
Yleisesti ottaen on oltu ymmärrettävistä syistä varovaisia syyllistämästä tavallisia venäläisiä mutta kyllä ainakin osatotuus on että ajatus Venäjän imperiumin palauttamisesta on ollut kovin monille venäläisille mieleen. Nyt toivottavasti tavallisten venäläistenkin ajatukset muuttuvat maanläheisempiin tavoitteisiin kun pelkkä arjesta selviäminen alkaa olla tiukkaa
Valitettavasti tuollainenkin taitaa olla lähinnä toiveajattelua:
 
Ukrainan tavanomainen tykistö ei käsittääkseni noin kauas taakse yllä. Mietin myös erikoisjoukkojen iskua vaihtoehtona, mutta kansainvälisen lentokentän kokoiselle alueelle toteutettava (helposti useampi neliökilometri) nopea tuhoamistehtävä vaatisi melkoisen määrän porukkaa ja tulivoimaa. Joukkueella aika haastava maali, ehkä komppanian kokoisen pumpun vaatisi jos nyt vaikka teorisoidaan, että kentälle on paukutettu 30 helikopteria ja muuta. Vuotaa kyllä raskaasti venäjän linjat, aluevalvonta ja kohteensuojaus jos tuollainen jengi pystyy ajamaan kentän laidoille kenenkään huomaamatta jonkun 50 javelinin kanssa.
Smerchin ja uudemman Vilkhan HE kärkiset raketit yltävät 90km kantamalle. Minkä lisäksi Ukrainan ballistiset lyhyen kantaman ohjukset ovat myös tykistöä. Itsekin RSRAKH:n miehenä olen tykistöä, vaikka aina tykkäänkin mainita eron ballistisen 1,5 tonnia painavan tykistöohjuksen, tai AW kärkisen ohjatun raketin, ja perus putkitykistön 155 fraggi kranun välillä.
 
Sinulla on oikeus muodostaa mielipiteesi luotettavan tiedon pohjalta.

Kansanedustajat haluavat uudistaa Suomen kaksoiskansalaisuuslain​

MARKUS MÄKI | 07.03.2022 | 12:48
Kokoomuksen Timo Heinonen ja Jukka Kopra edellyttävät vastavuoroisuuden lisäämistä lakiin.

Kokoomuksen kansanedustajat ja puolustusvaliokunnan jäsenet Timo Heinonen ja Jukka Kopra esittävät, että pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus käynnistäisi välittömästi kaksoiskansalaisuuslainsäädännön uudistamisen.

Kokoomuslaiset haluavat, että kaksoiskansalaisuus olisi mahdollista jatkossa vain vastavuoroisuusperiaatteella.
– Lainsäädäntömme tulee nyt uudistaa niin, että kaksoiskansalaisuus voidaan myöntään vain niissä tapauksissa, joissa myös toinen osapuolena oleva valtio myöntää kaksoiskansalaisuuden.
– Nykyinen malli, missä toisessa maassa tunnistetaan henkilön kaksi kansalaisuutta ja toisessa vain toinen on ongelmainen ja voi asettaa myös itse kyseisen henkilön ongelmiin toisessa maassa, Heinonen toteaa tiedotteessa.

Kokoomuslaiset haluavat, että muutokset tehdään lakiin välittömästi ja nostavat esille erilaisia ongelmia myös asepalveluksen suhteen.
– Nythän Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen valitsee, kummassa maassa asepalveluksen suorittaa. Laki yleisestä asevelvollisuudesta koskee kuitenkin myös kaksoiskansalaisia.
– Jos tilanne tällaisten maiden välillä eskaloituisi sodaksi, niin tilanne olisi eriskummallinen, Kopra toteaa tiedotteessa.

Kopra muistuttaa, että Venäjän kansalainen voi olla Venäjän lain mukaan vain Venäjän kansalainen.

Ukrainassa käytävä Putinin sota on kokoomuksen edustajien mielestä muuttanut tilanteen pysyvästi tai ainakin Putinin hallinnon ajaksi.
– Meidän lakimme ei tunne vastavuoroisuuden periaatetta ja tämä on iso ongelma suhteessa nimenomaan Venäjään. Tämä ongelma ei ratkea vaikenemalla, toteaa Heinonen.

Kokoomuksen Jukka Kopra ja Timo Heinonen jättävät hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa edellytetään vastavuoroisuuden lisäämistä Suomen kaksoiskansalaisuuslakiin.

 
Ja Ukrainan koko reilu 600 000km2 niin ei tuo suoalue nyt ihan noin iso ole 😂
Edit: Oli se joidenkin tietojen mukaan, vaan kartalla ei kyllä mittasuhteet ihan täsmää tuon kans. Eli jossain nyt mättää.
No siis valtaosa tuosta Pripetin suoalueesta on Valko-Venäjän puolella. Suoala siis luokkaa 100 000 km2, mutta mitähän se loppu on sitten? Suomessakin on 1/3 maa-alasta suota, mutta aina sitä jostain välistä vähän parempaa pohjaa löytyy..
 
Eikä passaa unohtaa sitä, että Jenkkilä ja NATO tod.näk. pukkaavat edelleen luotettavaa tiedustelutietoa UA:n esikuntaan. Hyökkäysvalmistelu jos tuolla lentokentällä on ollut meneillään kaikessa rauhassa, niin eihän Ukraina ole voinut jättää tilaisuutta käyttämättä.
Opponoin itselleni: olisivatko nämä hekot olleet ne, jotka sunnuntaina lentelivät Kiovan eteläpuolella? Eivät siis olisi olleet menossa mihinkään, vaan tulossa?
Ei onnistu oikein tämä ajatus, iskuryhmää ei koota, varusteta ja toimiteta päivässä..ellei sitten ryssä ollut ottanut Khersonin lentokenttää kiireellä omaksi tukikohdakseen helikoptereille. Jostain nekin pitää ilmaan saada:
FNO_jzgXwAg_Jkl
 
Viimeksi muokattu:

Näkökulma: Suomen, Ukrainan ja Venäjän voimasuhdevertailu antaa karun kuvan​

Markku Salomaa

Suomen selviytyminen yhtä totaalisesta sodankäynnistä on epätodennäköistä, koska mitkään taktiset, operatiiviset tai strategiset tekijät eivät ole näin pienen maan puolella, kirjoittaa sotahistorian dosentti Markku Salomaa.



Putinille kävi kuten Markun analyysille. Pelkkä numero sarakkeessa tankkien kohdalla EI tarkoita armeijan kykyä suorittaa tehtävää.

"Oheinen asevoimien voimasuhdevertailu on erityisen epäedullinen Suomelle. Nykyisillä voimillaan Suomi ei pystyisi taistelemaan pitempään kuin Ukraina."
eb1506b5b2fdf4d690e9dee187db35174ef4cb66e22d718eb1a51adc0d4d6144.jpg



Tästä huolimatta artikkelissa on monta erinomaista olettamaa siitä, mitä Suomen kannattaisi tehdä varmistaakseen että sotaa ei synny.
 

Näkökulma: Suomen, Ukrainan ja Venäjän voimasuhdevertailu antaa karun kuvan​

Markku Salomaa

Suomen selviytyminen yhtä totaalisesta sodankäynnistä on epätodennäköistä, koska mitkään taktiset, operatiiviset tai strategiset tekijät eivät ole näin pienen maan puolella, kirjoittaa sotahistorian dosentti Markku Salomaa.


Tämän Salomaan artikkelin laatu kiteytyy siihen kappaleeseen, missä kirjoittaja suosittelee Suomelle ennaltaehkäiseviä iskuja Venäjää vastaan, jos Iskandereita ilmaantuu Viipurin liepeille valmisteltuihin asemiin.

"Kun venäläiset ovat jo vuodesta 2010 valmistelleet valmiit asemat Iskander-ohjuksille Viipurin ulkopuolelle, niin pitääkö Suomen odottaa ensimmäistä laukaisua, ennen kuin Suomen hävittäjät saisivat iskeä asemiin omilla risteilyohjuksilla, jos ja kun toteamme, että venäläiset valmistelevat selvästi ohjusten laukaisemista?"

Toisessa päivän kotimaisessa "isossa" ulostulossa Mika Aaltola painottaa mahdollisten USA:n turvatakuiden meille olevan tässä tilanteessa lähinnä huoltovarmuuteen keskittyviä, mikä varmastikin osuu yhteen asian ytimistä, kun on voivoteltu ohjusten riittämättömyydestä ensipaukkujen vaihdon jälkeen. Elävää voimaahan meillä saadaan mobilisoitua lisää ja kertausharjoitettuakin, mutta 280 000 ylimenevien varustaminen nopeasti asianmukaisesti vaatii tukea.

 
Viimeksi muokattu:
Tuossa on minusta varsin analyyttinen selitys Putinin toimille 🤔
Tuohon kun lisää vielä jo aiemmin julkisuudessa olleen tiedon Venäjän tiedustelulta pyydetyistä mielikuvitusskenaariosta ja niihin tehdystä pomoja tyytyväisenä pitävistä analyysistä jotka sittemmin koetettu vielä käytäntöön, niin selittää tämän aikapaljon tilannetta. No nyt sitten ryssä siirtynyt siihen minkä osaa... siviilien pommittamiseen ja pakolaiskriisin paisuttamiseen.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top