Esko Aho Venäjästä HS:ssa: Riittää, että yksi näistä jaloista pettää
Ex-pääministeri muistuttaa, että Venäjä tarvitsee länttä enemmän kuin länsi Venäjää
Lauri Heikkilä 8.3.2022 14:22, muokattu 10.3.2022 9:41
A–A+
VenäjäSuomen entinen pääministeri
Esko Aho (kesk.) kertoo Helsingin Sanomien (HS)
haastattelussa näkevänsä Venäjän tulevaisuuden olevan osittain vaakalaudalla.
Hänen mielestään Venäjän Ukrainassa aloittamaan sotaan liittyy Venäjän kannalta neljä ”valtavaa riskiä”, joissa sitä uhkaa ”epäonnistuminen ja nykyjärjestelmän romahdus”.
– Ne ovat sotilaallinen, poliittinen, taloudellinen ja teknologinen epäonnistuminen. Riittää, että yksi näistä jaloista pettää.
AHOihmettelee, ettei Venäjän johto näytä ymmärtävän, kuinka vahvasti maa on linkittynyt läntisiin talousjärjestelmiin ja ennen kaikkea lännestä tuotavaan teknologiaan. Pakotteet iskevät Venäjään todella vakavasti.
Venäjä tarvitsee länttä enemmän kuin länsi Venäjää.
– Neuvostoliitto oli aika omavarainen talous, jonka ainut linkki globaaliin talouteen oli öljykauppa. Venäjä ei sitä ole. Ilman länsimaista teknologiaa se on nopeasti vaikeuksissa. Venäjän poliittinen johto toimii yhä neuvostoaikaisen maailmankäsityksen pohjalta, Aho kummastelee lehdelle.
AHOvetäytyi Venäjän valtion puoliksi omistaman Sberbankin hallituksesta maan hyökättyä Ukrainaan vajaat kaksi viikkoa sitten.
Vaikka Venäjän hallinnon toimet kovenivat koko Ahon kauden ajan sekä maan rajojen sisällä että niiden ulkopuolella, tämä ei nähnyt syytä vetäytyä pankista. Häntä on kritisoitu tästä.
Aho muistuttaa HS:lle, että Venäjällä on ollut koko ajan ”kaksi raidetta”. Hän on halunnut toiminnallaan tukea läntistä raidetta nationalistisen uhoraiteen sijaan. Merkittävä osa yliopisto-, teknologia- ja talousväestä suuntautui länteen.
– Halusin olla tukeamassa talouden kehitystä ja suhteita länteen, niin kuin moni muukin suomalainen. Vaikka pessimismi vähitellen kasvoi, ajattelin, että on hyvä yrittää pitää Venäjä mukana kansainvälisessä taloudessa ja kehityksessä.
LÄHESpuolet Sberbankista on HS:n mukaan läntisten institutionaalisten sijoittajien omistuksessa. Norjan öljyrahasto on näistä yksi. Aho huomauttaa olleensa nimenomaan läntisten sijoittajien edustaja.
Tästä hän muistutti jo tuoreeltaan.
– Minullahan ei ole mitään tarvetta protestoida niitä pankin omistajia vastaan, jotka ovat minut hallitukseen valinneet, eli minä olen ollut siellä vähemmistöomistajien edustajana, läntisten instituutioiden edustajana, Aho
sanoi Suomenmaalle tuoreeltaan helmikuun hyökkäystorstaina.
Ex-pääministeri kertoo lehdelle, että pankkia johdettiin hyvin samalla tavoin kuin mitä tahansa eurooppalaista pankkia.
– Pankissa panostettiin viime aikoina esimerkiksi voimakkaasti esg- eli vastuullisuusasioihin. Pääjohtaja
German Gref myös uskoi, että Sberbank toimisi talouden muutoksen ajurina Venäjällä.