Martti J. Karin näkökulma: Tsaari on erehtymätön – Venäjällä on alettu etsiä syyllisiä: nyt he löytyivät FSB:stä
Vanhana tiedustelumiehenä presidentti Vladimir Putin on luottanut omaan ja lähipiirinsä analyysin enemmän kuin tiedustelupalveluidensa analyyseihin.
Venäjän suojauspalvelu FSO teki viikko sitten ratsian Venäjän ulkomaan tiedustelusta vastaavan viidennen direktoraatin tiloihin FSB:n päämajassa Lubjankassa Moskovassa. Tämän jälkeen kenraalieversti Sergei Beseda asetettiin kotiarestiin. ALAMY
Martti J. Kari
Venäjällä tsaari oli yksinvaltias. Pajarit olivat tsaarin neuvonantajia ja hovin ylimpien eri tehtäviä hoitavia, yleensä aatelisluokkaan kuuluvia ruhtinaita.
Tsaari oli erehtymätön. Hallinnossa tai sotatoimissa tehdyt virheet olivat pajarien, ei tsaarin tekemiä virheitä. Virheeseen syylliseksi nimetyt pajarit maksoivat virheestä usein hengellään ja menettivät omaisuutensa.
Tsaari–pajarit-rakenne toimii nyky-Venäjälläkin. Presidentti
Vladimir Putin on erehtymätön. Virheen tehnyt pajari maksaa edelleen virheestään. Ei enää aina hengellään, mutta esimerkiksi siirrolla vallan ytimestä syrjään.
Putinin lähipiiriin kuulunut
Vladimir Jakunin siirrettiin Kremlistä ensin rautatiehallinnon päälliköksi ja sitten täysin syrjään.
Presidentinhallinnon päällikkö
Sergei Ivanov sai vuonna 2016 potkut, koska ei ollut samaa mieltä voimankäytöstä Ukrainassa. Hänet siirrettiin ympäristönsuojelusta vastaavaksi presidentin erityisedustajaksi. Kumpaakaan ei pudotettu ikkunasta, koska he ovat presidentti Putinin mökkinaapureita ja kavereita 1970-luvun Leningradin KGB:stä.
TIEDUSTELUN TEHTÄVÄNÄ on parhaassa tapauksessa lisätä päätöksentekijän viisautta. Näin ei ennen Ukrainan sotaa Kremlissä tapahtunut. Ukrainalaisten vastarinta, asevoimien suorituskyky ja tahto puolustaa omaan maata tuli yllätyksenä. Virheen teki joko tiedustelupalvelu tai tiedustelun asiakas.
Syyllinen ei ole erehtymätön tsaari vaan syylliset löytyvät pajaristosta.
FSB on turvallisuuspalvelu, jonka päätehtävät ovat terrorismin torjunta ja vastavakoilu. Putinin noustua valtaan sen tehtäviin lisättiin ulkomaan tiedustelu, vastuualueena entiset neuvostotasavallat kuten Ukraina.
Tiedustelun lisäksi FSB:n tehtävinä on informaatiovaikuttaminen ja muun muassa venäjämielisten henkilöiden rekrytointi ja heidän ja heidän organisaatioidensa rahoitus.
Sotilastiedustelupalvelu GRU vastaa Ukrainaan kohdistuvasta sotilaallisesta tiedustelusta. Sekä FSB että GRU raportoivat suoraan presidentille.
Martti J. Kari. MARKO KAUKO
FSB:N KOKOONPANOON kuuluu viides, operatiivisen informaation ja kansainvälisten suhteiden direktoraatti, joka vastaa FSB:n ulkomaan tiedustelusta. Viidennen direktoraatin johtaja 11. maaliskuuta asti oli kenraalieversti
Sergei Beseda.
Perjantaina 11. maaliskuuta Venäjän Federaation suojauspalvelu FSO teki ratsian viidennen direktoraatin tiloihin FSB:n päämajassa Lubjankassa Moskovassa ja kahdellakymmenellä muulla paikkakunnalla.
Beseda ja hänen varamiehensä
Anatoli Boljuh asetettiin kotiarestiin. Heitä syytetään väärän tiedustelutiedon jakamisesta ja varojen väärinkäytöstä. Varoja oli tarkoitus käyttää Venäjän poliittisia tavoitteita ajavien ukrainalaisten poliittisten voimien tukemiseen.
Valtion varojen varastamisella on pitkä perinne Venäjän hallinnossa, turvallisuuspalvelussa ja asevoimissa. 1700-luvulla vaikuttaneen kenraali
Aleksander Suvorovin jokaisen intendentin eli joukko-osaston rahastonhoitajan voi ripustaa hirteen vuoden palveluksen jälkeen ilman oikeudenkäyntiä. Tämä tarkoitti sitä, että jokainen, jolla on mahdollisuus varastaa, varastaa.
Rahojen kavaltaminen ei siis ole todellinen syy Besedan ja Boljuhin pidätykseen, elleivät kavalletut summat ole suurempia kuin se osuus korruptioista, mihin Besedan ja Boljuhun virka-asema venäläisen kleptokratisen ajattelun mukaan oikeuttaa.
RATSIAN JA PIDÄTYKSEN syynä on se, että Venäjän salamasota Ukrainan kansan vapauttamiseksi ”Kiovan natsihallinnosta” pysähtyi vastarintaan.
Presidentti Putin on alkushokin jälkeen nyt alkanut käsittää Venäjän asevoimien huonon menestyksen merkitystä omalle asemalleen. Venäjällä on alkanut syyllisten etsintä. Syyllinen ei ole erehtymätön tsaari vaan syylliset löytyvät pajaristosta.
Koska GRU on osa taistelussa olevia asevoimia, niitä ei kannata syyllistää. Ja ulkomaan tiedustelulle näytettiin jo sen paikka, kun Putin läksytti SVR:n johtajaa
Naryshkinia helmikuun lopulla.
Vaikka virhe on mahdollisesti ollut presidentti Putinin, joka vanhana tiedustelumiehenä on luottanut omaan ja lähipiirinsä analyysin enemmän kuin tiedustelupalveluidensa analyyseihin, nyt siis syylliset löytyivät FSB:stä.
Todennäköistä on, että FSB:n puhdistus ei pääty tähän, vaan eri turvallisuuspalvelut alkavat valmistautua tilanteeseen, jossa Venäjä ei voitakaan Ukrainan sotaa. Silloin alkaa
Winston Churchillin kuvaama bulldoggien taistelu kokolattiamaton alla.
Filosofian tohtori, eversti (evp) Martti J. Kari on Jyväskylän yliopiston opettaja. Hän on entinen Pääesikunnan apulaistiedustelupäällikkö ja palvellut vuosina 2004–2007 puolustusasiamiehenä Puolassa ja Ukrainassa ja strategisena neuvonantajana Ukrainan tiedustelupalveluiden reformissa vuonna 2020.