Ukrainan konflikti/sota

Russia blatantly violates international law – Lithuanian Foreign Minister

The Russian parliament’s decision to grant President Vladimir Putin permission to use military force in Ukraine is a blatant violation of international law and the sovereignty and territorial integrity of Ukraine, the Lithuanian Foreign Ministry said late on Saturday.

“Lithuania is deeply troubled by today’s decision of the Russian Senate to authorize the deployment of Russian military forces to Ukraine. This decision being taken in absence of any international mandate and against the clearly expressed will of Ukrainian Government, it represents a blatant violation by Russia of international law as well as of sovereignty and territorial integrity of Ukraine. We underline the inadmissibility of the threat or use of force in international relations,” it said in a statement.

The ministry called on the United Nations and other international organizations “to duly evaluate this irresponsible provocation”.

“Once again do we reiterate our unwavering support to the sovereignty, independence and territorial integrity of Ukraine. We call on all political forces in Ukraine as well as on all international stake-holders to exercise calm and restraint and to resolve all differences through political dialogue and consultation. In particular we underline the need for international mediation,” it said.
http://www.lithuaniatribune.com/644...al-law-lithuanian-foreign-minister-201464471/

13:02: Ukraine's acting Foreign Minister Andrii Deshchytsia has told the BBC World Service Newshour programme that he's been trying to talk to his Russian counterpart, Sergei Lavrov, for three days, but he never called back. Mr Deshchytsia says it is up to the West now to force Russia to back down.
 
uNkFfne.jpg

Kuva herättää kyllä ristiriitaisia tunteita.. "täss seison enkä muuta voi"!

Menkää ny edes ASEMIIN PERKELE!
 
yle 2.3.2014 klo 15:15
Tuomioja Ukrainasta: "Väkivaltaisten vaihtoehtojen puolesta toimivat tulee eristää ja tuomita"
Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) kirjoittaa blogissaan, että kaikkien sekä Ukrainan sisällä että sen ulkopuolella tulisi tukea ratkaisun löytämistä.

Krimin niemimaan tilanne näyttää Venäjän miehitykseltä, ja väkivaltaisten vaihtoehtojen puolesta toimivat tulee tuomita ja eristää, kirjoittaa ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) blogissaan.

Tuomiojan mukaan tilanne uhkaa vakavasti Ukrainan alueellista koskemattomuutta, jonka kunnioittamiseen myös Venäjä on sitoutunut.

– Meidän on EU:ssa jatkettava työtä sellaisen rauhanomaisen – – ratkaisun aikaansaamiseksi maan poliittiseen ja taloudelliseen kriisiin, joka perustuu demokratiaan, oikeusvaltioon ja ihmisoikeuksien ja Ukrainan suvereenisuuden kunnioittamiseen, Tuomioja kirjoittaa.

Hänen mukaansa kaikkien Ukrainan sisällä ja ulkopuolella tulisi tukea ratkaisun aikaansaamista.

– Ne, jotka toimivat pahempien ja väkivaltaisten vaihtoehtojen puolesta, tulee tuomita ja eristää, hän kirjoittaa.
 
yle 2.3.2014 klo 16:13
Kerry: Venäjä voi menettää paikkansa G8-maiden joukossa
Yhdysvaltain ulkoministeri uhkaa Venäjää talouspakotteilla ja varojen jäädytyksillä, jos se turvautuu sotilaalliseen voimaan Krimin niemimaalla.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry varoittaa, että Venäjä saattaa menettää paikkansa johtavien talousmahtien G8-maiden joukossa Krimin tapahtumien takia. Kerryn mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin ei tule saamaan G8-maiden kokousta Sotshiin ensi kesänä.

Kerry sanoo, että Venäjän asevoimien käyttö Ukrainan alueella johtaisi vakaviin seurauksiin, jotka eristäisivät Venäjän taloudellisesti. Kerry vilauttaa mahdollisia talouspakotteita ja varojen jäädyttämisiä.

Lähteet:
Reuters, AFO
 
Pahin painajaiseni on että Putin on ryhtynyt operaatioon sisäpoliittisista syistä. Pikkulinnut kertovat että Putinin ja lähiklikin ote vallasta on huteralla pohjalla ja lipsuu yhä pahemmin. Tiukka kriisi ja konfrontaatio lännen kanssa tuo epälijät takaisin ruotuun.
 
yle 2.3.2014 klo 16:13
Kerry: Venäjä voi menettää paikkansa G8-maiden joukossa
Yhdysvaltain ulkoministeri uhkaa Venäjää talouspakotteilla ja varojen jäädytyksillä, jos se turvautuu sotilaalliseen voimaan Krimin niemimaalla.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry varoittaa, että Venäjä saattaa menettää paikkansa johtavien talousmahtien G8-maiden joukossa Krimin tapahtumien takia. Kerryn mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin ei tule saamaan G8-maiden kokousta Sotshiin ensi kesänä.

Kerry sanoo, että Venäjän asevoimien käyttö Ukrainan alueella johtaisi vakaviin seurauksiin, jotka eristäisivät Venäjän taloudellisesti. Kerry vilauttaa mahdollisia talouspakotteita ja varojen jäädyttämisiä.

Lähteet:
Reuters, AFO

Jotenkin tuntuu, että Puuttinia ei vituta vaikka menettäisi klubi paikan kun sopimukset on tehty kiinan ja muiden kanssa vaihtoehtoisesta rahaliitosta.
 
veli baikalin ja itseni suunnattomasti kunnioittamamme tutqijat:

Tutkija Krimin tilanteesta: "Tämä on vastoin kaikkea, mitä olemme sanoneet"

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Katri Pynnöniemi sanoo, ettei missään nimessä odottanut tällaista lopputulemaa Krimillä.
- En tiedä mitä sanoa. Tämä on vastoin kaikkea, mitä me tutkijat olemme viimeiset pari päivää sanoneet. Tämä on absurdia, absurdia.
Muutama päivä sitten Putin määräsi Ukrainan rajalle suuren sotaharjoituksen. Silloin vielä asiantuntijat olivat yksimielisiä siitä, että kyseessä on voimannäyttö
- aseellista konfliktia ei missään nimessä tulisi. Se olisi suuri katastrofi kaikille.
- Asiantuntijoiden arvio perustuu Venäjän omaan ulkopolitiikan doktriiniin; siihen, ettei ulkopuolisten tule puuttua valtion suvereniteettiin. Sitä Venäjä on toistellut kerta toisensa perään.

<oman rummun lyöminen>

http://maanpuolustus.net/threads/suomi-ei-selviytyisi-strategisista-iskuista.2803/page-9#post-92994

Epäjatkuvuuskohta! Nyt Ukraina yrittää kuroa differentiaalia kiinni.
 
Venäjän presidentinhallinnon edustaja, professori Tamara Guzenkova katsoo, että Suomella voi olla erityinen rooli Ukrainan kriisin sovittelussa. Professori Guzenkovan mukaan Suomi voisi nimetä välittäjän neuvottelemaan kriisin ratkaisusta.

Toimitus, tiedote
2.3.2014, Verkkomedia.org


Venäjä ehdottaa Suomelle sovittelijan roolia Ukrainan kriisissä

Guzenkova työskentelee presidentinhallinnon tutkimuslaitoksessa RISI:ssä.
Hän luennoi aiheesta "Hajoaako Ukraina? Venäjän intressit ja Ukrainan kriisi" huomenna Helsingissä:

Guzenkovan mukaan sanktiot Venäjää vastaan vain syventävät kriisiä. Sen sijaan Suomi voi käyttää Venäjä-osaamistaan ja kokemustaan asian sovittelussa ja kriisin ratkaisemisessa.





Venäjän presidentinhallinnon tutkimuslaitoksen RISI:n edustaja Pohjois-Euroopassa dosentti Johan Bäckman katsoo, että presidentti Viktor Janukovitsh voisi vielä palata Kiovaan. Bäckmanin mukaan Ukrainaa ei ole käytännössä enää olemassa, vallan on kaapannut aseistautunut juntta.

"Ukrainan parlamentin päätöksillä eikä nykyisellä väliakaishallituksella ole legitimiteettiä. Ne vain syventävät kriisiä. Ukraina voidaan rauhoittaa palauttamalla voimaan helmikuun sopimus opposition ja Janukovitshin välillä. Janukovitsh on edelleen Ukrainan laillinen presidentti. Nykyisellä vallankumousjuntalla ei ole legitimiteettiä", Bäckman sanoo.

Professori Guzenkova luennoi huomenna ma klo 12 Kämp Kansallissalissa, os. Aleksanterink. 44A. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.


Olisihan se pitänyt arvata, että dosentti B. käyttää tämänkin tilaisuuden kerätäkseen irtopisteitä herrojensa silmissä.
 
muistellaanpas kuinka ex-Titostaniassakin saatiin kansa toistensa kimppuun:

yle 2.3.2014 klo 16:44
Ylen kirjeenvaihtaja Krimillä: Pinnan alla kytee – liikkeellä aggressiivista väkeä
Ylen kirjeenvaihtaja Marja Manninen kertoo, että tunnelmat Krimin niemimaalla alkavat kiristyä. Hänen mukaan ihmiset alkavat kääntyä toisiaan vastaan.
Krimin niemimaalla tilanne näyttää päällisin puolin edelleen rauhalliselta, Ylen kirjeenvaihtaja Marja Manninen kertoo Sevastopolin kaupungista Krimin niemimaalta. Jännitteitä on kuitenkin havaittavissa.

– Pinnan alla kytee. Ihmiset alkavat täällä olla enemmän toisiaan vastaan. Liikkeellä on hyvinkin aggressiivista väkeä, Marja Manninen kertoo Sevastopolin kaupungista Krimin niemimaalta Yle Uutisille Radio Suomessa.

Käsirysyjä ryhmien välillä
Manninen kävi aiemmin iltapäivällä Ukrainan oman laivastotukikohdan porttien ulkopuolella, minne oli kerääntynyt venäjänmielisiä paikallsia miehiä. He estivät sisään- ja ulospääsyn. Hän haastatteli yhtä venäjänmielistä miestä:

– Hän sanoi, että hän ei ymmärrä, että tällaista tehdään Ukrainan omia joukkoja kohtaan. Siihen tuli heti ympärille vastapuolta, ja he haukkuivat tätä miestä petturiksi, kävivät häneen käsiksi ja häätivät hänet paikalta. Minut ja kuvaaja häädettiin myös. Tämä on aika kuvaavaa tälle tilanteelle juuri nyt.

"Linja on erittäin kova"
Manninen arvioi, että Krimin uuden aluehallinnon kannattajat ovat tällä hetkellä niskan päällä Krimin niemimaalla.

– Linja on täällä erittäin kova. Krimin uusi pääministeri Sergei Aksjonov on sanonut, että kaikki ne jotka kieltäytyvät tekemästä yhteistyötä aluehallinnon kanssa, voidaan vangita, ja poliisi voi käyttää heitä vastaan voimakeinoja.

– Kyllä täällä nyt ovat niskan päällä nimenomaan ne, jotka ovat Ukrainan uutta hallintoa vastaan. Muiden on syytä vaieta, Manninen arvioi.

Hän kertoo, että Krimin niemimaalla liikkuu paljon tietoja Venäjän joukkojen liikkeistä, mutta näitä hän ei itse ole ollut todistamassa.

– Joukot liikkuvat laajemmalla alueella kuin mitä [Ukrainan ja Venäjän väliset] sopimukset sallivat, kirjeenvaihtaja Marja Manninen kertoo Yle Uutisille Radio Suomessa.
 
Tästä Venäjän ja Ukrainan kriisissä on kyse - lue tutkijan tiivistys
is 2.3.2014 16:52

Suomalaistutkijan mukaan Venäjän toimet Ukrainassa juontuvat pelosta ja ylpeydestä.

Venäjän ja Ukrainan välien kiristyminen on asettanut Venäjän vastakkain koko lännen kanssa.

Venäjän ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan perehtynyt tutkija Hanna Smith Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista tiivistää, mistä Ukrainan ja Venäjän kriisissä Krimillä ja Itä-Ukrainassa on kyse.

1. Lännen kovat puheet suututtivat
Konfliktin taustalla on EU-yhteistyösopimus, jota Ukrainassa harkittiin syksyllä. Sopimusaikeet saivat tuolloin Venäjän huolestumaan: EU-lähentymisen pelättiin uhkaavan Venäjän kaavailemaa Euraasian unionia, jonka talouspoliittisen merkityksen kannalta Ukrainalla oli keskeinen rooli.

Presidentti Viktor Janukovitshin päätös sopimuksen hyllyttämisestä sai Ukrainan kansan kaduille ja länsimaat huolestumaan. Pitkien ja väkivaltaisten mielenosoitusten jälkeen Janukovitshin oli lähdettävä Ukrainasta, ja maa sai uuden johdon, jota länsi on tukenut.

Smithin mukaan sekä länsivaltojen että Ukrainan uuden hallituksen voimakkaat kannanotot ovat kuitenkin olleet bensiiniä liekkeihin.

- Raju retoriikka on laukaissut venäläisissä poliitikoissa voimakkaita tunnereaktioita. Kun Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ilmoitti perjantai-iltana, että Venäjän ei pidä hyökätä ja että siitä tulisi seuraamuksia, se herätti duuman ylähuoneessa suuttumusta: tällaista puhetta Venäjän ei pidä kuunnella, Smith sanoo.

2. Venäjän loukattu ylpeys
Venäjä on koko olemassaolonsa ajan halunnut esiintyä suurvaltana, jolla on erilainen maailmanpoliittinen asema kuin muilla.

Venäjä on kerta toisensa jälleen pettynyt yhteistyöhön (lännen kanssa).

Samalla se on kuitenkin tuntenut itsensä päähän potkituksi. Liberaalit länsimaat eivät ole hyväksyneet maan demokratian puutetta ja konservatiivisia arvoja. Viimeksi venäläisiä närkästytti Sotshin olympialaisiin kohdistunut kritiikki: isäntämaata arvosteltiin maailmalla muun muassa tiukoista homolaeista.

Lännen kritiikki on herättänyt Venäjällä närkästystä ja näyttämisen halua.

- Venäjä on kerta toisensa jälleen pettynyt yhteistyöhön (lännen kanssa). Se on tuntenut, ettei ole ollut tasavertainen, ja ruvennut tuomaan omaa malliaan voimallisemmin esiin maailmanpolitiikassa, Smith kertoo.

3. Venäjän eliitin pelko vallan menettämisestä
Venäjän valtaeliitti pelkää, että valta luisuu sen käsistä myös maan sisällä. Smithin mukaan presidentti Vladimir Putinin uudelleenvalinta presidentiksi vuonna 2012 Dmitri Medvedevin jälkeen laukaisi kansalaisten tyytymättömyyden.

Putinin paluu synnytti suuria mielenosoituksia, joissa ihmiset protestoivat muun muassa korruptiota ja varallisuuden epätasaista jakautumista vastaan. Vallanpitäjien vastareaktio oli se, että protestoijat olisi pidettävä kurissa.

- Putinin asema ei ole niin vahva kuin kahdeksan vuotta sitten. Lähestulkoon kaikki negatiivinen, mitä viimeisten kahden vuoden aikana on tapahtunut, juontaa juurensa valtaeliitin ongelmallisesta tilanteesta, Smith sanoo.

Mielipiteet siitä, kuinka valta tulisi pitää omissa käsissä, ovat jakaantuneet myös eliitin sisällä. Smithin mukaan esimerkiksi kiistellyllä homopropagandalailla halutaan pönkittää valtaeliitin arvoja ja luoda yhtenäisyyttä.

4. Venäjä yliarvioi armeijansa
Smith epäilee, että Venäjä on nyt tekemässä samaa virhettä kuin sekä ensimmäisen että toisen maailmansodan edellä: maa luottaa liikaa armeijaansa.

1990-2000-luvuilla sekä kaksi Tšetšenian sotaa että Georgian sota ovat osoittaneet, että Venäjän armeija ei ole niin iskukykyinen eikä sen sotakalusto niin tehokas kuin etukäteen oltiin ajateltu.

Putinin asema ei ole niin vahva kuin kahdeksan vuotta sitten.

Smithin mukaan Venäjällä viime vuonna pidetyillä sotaharjoituksilla on haluttu vahvistaa armeijaa ja välttää tulevat PR-katastrofit.

Smith arvelee kuitenkin, etteivät Venäjän paukut edelleenkään riitä täysimittaiseen sotaan.

- (Armeijan toimintakyky) riittää siihen, mitä Krimillä nyt tapahtuu, mutta riittääkö se oikeisiin sotatoimiin? Smith pohtii.​
 
Ukrainan Ministeri : Emme pärjää Venäjän armeijalle! Mitä Vi**ua. Kuka kehtaa kutsua miehet kodeistaan aseisiin ja sen jälkeen mennä julkisesti huutelemaan kuinka emme pärjää.- Ukraina ei ole ansainnut itsenäisyyttä.- Mörökölli vieköön.!
 
Back
Top