Ukrainan konflikti/sota

Kyllä tässä Suomen idänsuhteiden historiaa tehtiin.



Pääministeri Sanna Marin (sd) piti lauantaina historiallisen puheen. Suomen valtiojohtaja tuomitsi Venäjän aloittaman hyökkäyssodan ja venäläissotilaiden tahalliset julmuudet suoruudella, jota ei ole poliittisessa lähihistoriassamme kuultu.

”Suomi tukee Ukrainaa niin kauan kuin on tarpeen. Me emme sulje silmiämme, emme turru julmiin sotatoimiin tai totu ihmisten hätään”, Marin sanoi SDP:n puoluevaltuustossa – ja arvioi, että Suomen suhde Venäjään on muuttunut peruuttamattomalla tavalla.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoo syvästä järkytyksestään: ”Butšassa, Irpinissä ja muualla Ukrainassa rikosten kohteeksi joutuneet siviilit ansaitsevat oikeutta. Suomi tukee Kansainvälisen rikostuomioistuimen roolia tutkinnassa.”

Käytännössä Suomi siis tukee Venäjän istuvan presidentin saattamista Haagin sotarikostuomioistuimeen.
Kyllä tämä on ihan samaa jatkumoa, ei edelliset "sukupolvet" ole toimineet väärin. Suomen Tasavalta on aina nojannut sopimuksiin ja kansainväliseen oikeuteen, mikä tarkoittaa sitä että diplomaattiset suhteet ja sopimukset pidetään, ja oletetaan, että muutkin pitävät, kunnes on todistettu toisin. Kaikki ovat tienneet mihin Venäjä pystyy, ja millainen venäläinen sodankäyntitapa on. Sitä on täytynyt pitää vahvempana kuin miltä nyt jälkikäteen näyttää (huomatkaa kaikkien sotilaspukuisten kommentaattorien erittäin varovaiset ja pessimistiset kommentit hyökkäyksen alussa aina tälle viikolle asti).

Poliitikot ovat toimineet vuosien ja vuosikymmenten ajan näiden realiteettien varassa ja varjossa. Nyt tilanne on muuttunut; kuten presidentti sanoi, "naamio on otettu pois" ja takaa paljastuu isovenäjä, joka ei sopimuksista (ml. Geneve) piittaa. Nyt se on todistettu ETYJin romuttamisen osalta ja eilisen päivän tietojen verifioinnin jälkeen se tullaan todistamaan myös sodankäynnin sääntöjen osalta. Nyt saa sanoa ääneen, miten vaarallinen maa naapurissa on, ja nyt saa tukea sen kohteeksi joutuneita valtioita ja siviilejä. Ei se ole ollut heikkoutta eikä mädättämistä, ettei aiemmin sanottu.

Tästä vaan seuraa se, että olemme nyt erittäin lähellä päätyä sotatilaan Venäjän kanssa. Olemme jo kauppasodassa, toimitamme materiaalia ja valtionjohtomme ilmaisee tukevansa Ukrainaa kaikin keinoin. Koska Venäjä voi vääntää minkä tahansa asian haluamansalaiseksi omassa retoriikassaan, eikä kv mielipiteellä ole enää heille väliä, sotaan joutuminen Venäjän kanssa on tästedes vain ja ainoastaan sen varassa, mitä Kremlissä taktisesti parhaaksi nähdään. Jotta tämä tilanne on vältetty aiemmin, on valtionjohdon täytynyt olla todella varovainen mitä sen suulla sanotaan. Se on tiedetty koko ajan. Nyt meidän sotamme ja rauhamme on siitä kiinni, kuinka epätoivoiseksi tilanne alkaa muuttua Kremlistä katsottuna. Siihen pitää olla valmis.

Jotta normiksi ei tulisi, että laittomat hyökkäykset ovat hyväksytty asia, Halonen (teki monen mielestä kardinaalivirheen ja) sanoi aikanaan USA:n hyökkäysaikeita Irakiin laittomiksi. Tuomioja sanoi 2014 sotatoimien lopettamisen olevan kaikkein tärkeintä. Se oli sopimusperustaisen maailmanjärjestyksen turvaamista, koska jos niitä sopimuksia ei enää ole, Venäjäkin voi tehdä mitä vain. Maailma oli ihan erilainen vielä 2003-2008. Hetken aikaa Venäjä kunnioitti sopimuksia, se jopa noteerasi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätökset ja noudatti niitä. Tämän kaiken Putin on vähitellen riisunut 15v aikana pois, ja siksi Suomen valtio on valmis ja pakotettu ottamaan avoimesti puolensa. Ennen tätä hyökkäystä se olisi ollut mm. "provokaatio", jossa Suomi joutuu geostrategiseen tikunnokkaan "rauhallisen Euroopan" keskellä, ja joku Nato-jäsenyys olisi helposti jonkun Unkarin tai Turkin äänellä torpattu. Nyt eivät enää kehtaa. 2014 oli vielä "ystävällinen vihreä" naamio tökerösti sotatoimen päällä, nyt ei ole enää mitään muuta kuin ryssä.

Kyllä tämän sodan kanssa Suomi toimii viisaasti, ja väitän että aiemmatkin valtionjohdot ovat toimineet äärimmäisen viisaasti kulloisessakin tilanteessa. Ei Suomi ole yhtään jakautunut eikä misinformoitu muutamaa tuhatta VKK-henkistä pöllöä lukuunottamatta; kaikilla ei vaan äly tai tieto riitä. Maailma vaan muuttui helmikuussa ja nyt on eri pelisäännöt. Kieli keskellä suuta, rohkeasti ja päättäväisesti eteenpäin.
 
Viimeksi muokattu:
Tämä viholliskuvien rakentaminen on ollut jo jonkin aikaa liikkeellä myös meitä kohtaan

Venäläisaktivistit kantelivat suomalaisten sankarihaudan ”natsismista” Putinille ja Shoigulle asti – näin he selittävät toimintaansa IS:lle https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008704350.html
Suomalainen media ja poliitikot auttaneet parhaansa mukaan. Supo ja kirsi piha nähneet "natseja" joka paikassa. Siihen on puten helppo tarttua ja
tulla "suojelemaan" venäläistä vähemmistöä jota tänne on tuotettu ihan reilustikin. . .
 
Demareihin, Mariniin ja muuhun politiikkaan liittyvän keskustelun voi siirtää johonkin muuhun ketjuun. Ikävää, että tarvitaan sota Euroopassa, että poliitikoista löytyy hyviäkin puolia.

Pakollinen on-topic, ei tarvita keskitysleirejä, kun uunit kulkee renkailla:

Niin, miten jollekin armeijalle tuleekaan mieleen kalustotilauksia ruksittaessa " mobiili krematorio". Sen sijaan voi jöttää miehistön teltata, safkat jne. pois. Mobiilipolttilaitos on sinällään jo todiste suunnitelmallisuudesta.
 
Lomakohteita voi miettiä toisenkin kerran.

Venäläisten ja Lukastanin oligarkkien rahojen yksi isoimmista parkkipaikoista on Kypros. Eikä koske vain rahoitussektoria, vaan traileriparkki, tai siis isomman luokan huvilaparkki, tietty kansallisuus on vahvasti edustettuna. Kyprokselta investoidaan paljon Venäjälle. Kyseessä ei ole Kypros, vaan venäläiset, jotka haluavat suojata rahojaan EUn kilven alle.
 
Itseäni nuo Buchan yms. kaupunkien ja kylien raakuudet eivät yllättäneet millään tapaa.

Tällaisesta on esimerkkejä pullollaan historiankirjat valitettavasti. Venäläiset nyt vaan osoittivat tällä(kin) kertaa sen että kuinka lyhyt ihmisen muisti lopulta tekosistaan on puhumattakaan siitä että minkälaiseksi jumalhämäräksi tuo Ukrainan reissu on muodostunut monelle itänaapurin sotilaalle tuon eettisen ja moraalisen käytöksen osalta. Totta kai tuo on ollut osalle Venäläisistä sotilaista nimenomaan ryöstöretki ja suuri sotaseikkailu, mutta onneksi aimo kasa noita on joko jättänyt leikin kesken ja paenneet taikka sitten kärventyneet panssariajoneuvojensa sisään NLAW:n laukauksen jäljiltä.

Niin, ei tosiaan yllätä että siellä on tehty tuollaista siviiliväestöä kohtaan. Venäläisten asenteet Ukrainalaisia kohtaan ja oikeastaan melkeinpä kaikkia naapureitaan kohtaan on nihilistinen ja arvattavissa tältä osin. Tekijöinä näille julmuuksille on varmaankin olleet nuoret ja tyhmät sekä toisena ryhmänä äärimmäisen paatuneet Putin-mieliset asevoimien edustajat siellä.

Näiden tapahtumien jälkeen sitä vain miettii parannusehdotuksia sen suhteen ettei tällaista saa tapahtua täällä meillä ikinä vastaavanlaisissa olosuhteissa.
 

Martti J. Karin kolumni: Ukrainassa paikallispuolustusjoukot täydentävät asevoimia, vastaava järjestelmä on myös Suomessa –  näin voit päästä mukaan​

Vuonna 2014 perustetut paikallispuolustusjoukot tähtäävät 130 000 hengen yhteisvahvuuteen. YURIY DYACHYSHYN / LEHTIKUVA

Ukrainan asevoimien kokoonpanoon kuuluvat maa-, meri- ja ilmavoimat, ilmarynnäkköjoukot ja erikoisjoukot. Asevoimiin kuuluvat lisäksi paikallispuolustusjoukot. Paikallispuolustusjoukkojen muodostaminen käynnistyi Donbassin sodan alettua venäläisiä ja ”kapinallisia” vastaan taistelleiden vapaaehtoispataljoonien pohjalle.

Maaliskuussa 2014 perustettiin yhdeksän ensimmäistä pataljoonaa Länsi- ja Koillis-Ukrainaan. Toukokuussa perustettiin seuraavat viisi pataljoonaa etelään ja Kiovaan. Pataljoonien perustamisesta vastasi paikallishallinto. Puolustusministeriön tuli varustaa joukot, mutta ministeriöllä ei ollut tarpeeksi varoja eikä varusteita. Vapaaehtoisjärjestöt keräsivät ja lahjoittivat paikallispataljoonille ei-tappavaa materiaalia kuten majoitusvälineitä, pimeänäkölaitteita ja drooneja. Myös poliittiset puolueet rahoittivat paikallispuolustusjoukkojen perustamista. Ex-pääministeri Julia Timoshenkon johtama poliittinen liittouma Batkivštšyna (Isänmaa) rahoitti pataljoonan perustamisen Kirovohradin alueelle kevätkesällä 2014.

Ukrainassa tuli tämän vuoden tammikuun alussa voimaan laki kansallisesta vastarinnasta. Laki antaa valtuudet ja määrittää tavoitteet paikallispuolustusjoukkojen kehittämiselle. Tavoitteena on muodostaa paikallispuolustuspataljoona jokaiseen Ukrainan 150:een kuntaan. Pataljoonan vahvuus on noin 500 taistelijaa. Näistä pataljoonista muodostetaan prikaatit siten, että kukin lääni eli oblast muodostaa oman prikaatin. Lisäksi Kiovan kaupungin puolustukseen oli tarkoitus perustaa prikaati. Prikaatin kokoonpanoon kuuluu esikunta ja johto-osat, neljästä kahdeksaan jalkaväkipataljoonaa, tulitukiyksiköitä, sabotaasin torjuntakomppania ja huoltoyksiköitä. Prikaatin kokoonpano vaihtelee 3 000–5 000 välillä riippuen pataljoonien lukumäärästä.

PAIKALLISPUOLUSTUSJOUKKOJEN tavoitevahvuudeksi on asetettu 130 000 henkeä. Joukkojen kokoonpanoon kuuluu tavoitetilassa 120 000 reserviläisen lisäksi 10 000 palkattuun henkilökuntaan kuuluvaa. Yhdessä paikallispuolustuspataljoonassa palkattua henkilökuntaa olisi noin viisikymmentä. Heitä ovat pataljoonien komentajat, kouluttajat ja pataljoonan liikekannallepanoon tarvittava henkilöstö. Paikallisjoukkojen pääosa muodostuu reserviläisistä, jotka tekevät vähintään kolmen vuoden palvelusitoumuksen. Sitoumuksen mukaan he ovat valmiina astumaan palvelukseen 2–3 tunnin kuluessa käskystä. He saavat varusteensa asevoimilta. Laki mahdollistaa myös vapaaehtoisten lisäjoukkojen perustamisen pienillä paikkakunnilla esimerkiksi metsästysseuroista. Näihin vapaaehtoisiin lisäjoukkoihin kuuluville sallitaan metsästysaseiden lisäksi sotilaskäyttöön tarkoitettujen automaattiaseiden omistaminen. Lisäjoukot puolustaisivat omaa kyläänsä osana paikallispataljoonaa.

Ukrainan paikallispuolustusjoukot ovat osallistuneet taisteluihin esimerkiksi Kiovan lähialueilla. GENYA SAVILOV / LEHTIKUVA

Paikallispuolustusjoukkojen tehtäviin kuuluu järjestyksen ja turvallisuuden ylläpito vastuualueellaan, paikallishallinnon ja tärkeiden kohteiden suojaaminen, tarkastuspisteiden ylläpito ja sabotaasin ja tiedustelun torjunta. Paikallispuolustusjoukot vastaavat vastarintaliikkeen organisoimisesta ja sissitoiminnan valmistelusta ja sissitoiminnasta vihollisen miehittämillä alueilla. Rauhan aikana paikallisjoukkoja voidaan käyttää luonnon tai ihmisen aiheuttaminen katastrofien, kuten metsäpalojen torjuntaan ja niiden vaikutusten vähentämiseen.

PAIKALLISPUOLUSTUSJOUKKOJEN kehittäminen jäi kesken Venäjän laajennettua sotaa helmikuussa. Paikallispuolustuspataljoonat ovat osallistuneet taisteluihin. Joukkojen paikallistuntemus, taistelijoiden keskinäinen yhteenkuuluvaisuus ja se, että joukko puolustaa omaa kaupunkiaan ja omaa kotiaan on tehnyt paikallisjoukkojen vastarinnasta kovaa ja sitkeää. Esimerkiksi Kiovan, Harkovan ja Mariupolin puolustukseen on osallistunut paikallispuolustuksen pataljoonia. Pataljooniin on rekrytoitu nopeasti uusia taistelijoita. Kuka tahansa 18–60-vuotias ukrainalainen voi anoa paikallispuolustusjoukkoihin. Psykologisen arvioinnin ja palvelusitoumuksen allekirjoittamisen jälkeen hakija hyväksytään joukkoon. Joukkoon hyväksymisen jälkeen hänelle annetaan kolme päivää kestävä peruskoulutus. Tulevalle taistelijalle opetetaan sotilaan perustaitojen lisäksi aseen käyttö ja lähitaistelu kylmin asein, kuten puukolla. Kurssiin kuuluu myös ensiapukoulutus. Taistelijalle opetetaan, miten toimitaan evakuointilanteessa ja miten omaa perhettä suojataan. Vapaaehtoisia paikallisjoukkoihin on ollut paljon, mikä osoittaa ukrainalaisten voimakasta tahtoa puolustaa kotejaan, kaupunkejaan ja perheitään. Tätä maanpuolustustahtoa on lisännyt viime päivinä tulleet tiedot venäläisjoukkojen tekemistä raakuuksista siviiliväestöä kohtaan Mariupolissa, Butšassa ja muulla Ukrainassa.

SUOMESSA paikallispuolustus on osa puolustusjärjestelmää. Valmiutta kohotettaessa perustetaan paikallispataljoonat. Pataljoonien organisaatiot ja vahvuudet vaihtelevat toiminta-alueen erityispiirteiden ja tehtävien mukaan, mutta niiden perusrakenne on kaikkialla Suomessa samankaltainen. Paikallispataljoonaan kuuluu tyypillisesti perustamiskeskuksia, maakunta-, sotilaspoliisi- ja paikallishuoltokomppanioita sekä taistelukoulutusyksiköitä. Keski-Suomen paikallispataljoonan Päijänteen ja Suomenselän komppanioihin kuuluu noin 600 reservin sotilasta.

Maakuntakomppanioiden sodan ajan tehtävä on Keski-Suomen alueen toimintojen turvaaminen, kohteiden suojaus, aluevalvonta, muiden viranomaisten tukeminen ja erikoisjoukkojen vastainen toiminta.

Keski-Suomen maakuntajoukot harjoittelevat eri teemojen perusteella noin viisi vuorokautta vuodessa. Maakuntajoukon sotilas osallistuu Maanpuolustuskoulutuksen MPK kursseille, Aluetoimiston järjestämiin kertausharjoituksiin ja virka-apu tehtäviin sekä kuntotestiin vuosittain. Maakuntakomppaniaan voivat hakea kaikki reserviläiset ottamalla yhteyttä Keski-Suomen aluetoimistoon.

Filosofian tohtori, eversti (evp) Martti J. Kari on Jyväskylän yliopiston opettaja. Hän on entinen Pääesikunnan apulaistiedustelupäällikkö ja palvellut vuosina 2004–2007 puolustusasiamiehenä Puolassa ja Ukrainassa ja strategisena neuvonantajana Ukrainan tiedustelupalveluiden reformissa vuonna 2020.

Ksml
 
Pahoittelut jos oli jo täällä, en ole kerennyt lukemaan tänään foorumia, parikymmentä sivua perässä... Johnson haluaa lähettää MTO ohjuksia Odessan edessä pörräävää laivuetta kiusaamaan. Maksumuuri edessä. Mitä MTO ohjuksia briteillä edes on? Eikö niillä ole tilanne että raskaita ei ole? Uusia suunnitteilla mutta mitään harppuunaa tms ei ole lähettää.




https://www.thetimes.co.uk/article/boris-johnson-eager-to-arm-ukraine-for-defence-of-odesa-880x688xk

Before the invasion, the UK was preparing to provide Brimstone missiles to Ukraine to counter the Russian navy. The surface-to-surface maritime missiles, designed by MBDA UK, can hit “swarms” of targets simultaneously and would be deployed on vessels that the Ukrainian navy has in service.
These are not thought to be on the table now, with a government source indicating the UK was more likely to facilitate the supply of anti-ship missiles from other western partners. Where Britain does not have the requested weaponry, it is providing an “Amazon-style delivery” service to help to co-ordinate the efforts with other countries.
“The best thing we can do is help the Ukrainians with Russian kit, because they don’t need any training,” the source added.
The UK does have a limited array of anti-ship missiles, including Harpoons, a surface-to-surface missile used by the Royal Navy’s Type-23 frigates that can strike ships up to 130 km (80 miles) away.
The 5-metre (16.4ft) long missiles fly at just under the speed of sound and have an explosive warhead carried to the target by a lightweight turbojet that accelerates the missile right after it is launched.
It uses a combination of radar and inertial guidance – the use of internal instruments and sensors to keep the missile on its flight path – to deliver it to its target.
The UK also has air-surface anti-ship Sea Venom missiles delivered by Wildcat helicopters, which are thought to be coming into service this year.
 
Back
Top