Ukrainan konflikti/sota

Tuossa se ihan itänaapurissa on sellainen valtio joka hyvinkin voi vielä pohtia Baltiaan höökimistä. Vaikka siinä ei ole järkeä pätkääkään niin yhtä vähän on järkeä pyyhkäistä 150 FSB:n virkamiestä putkaan.

Minusta on kummallista ettei Iranin suunnalta ole vielä kuulunut mitään Venäjän suhteen eikä Kiinakaan ole oikein selkeästi ilmaissut kummalla puolella seisoo. Kaikki varmaan odottavat tätä Venäjän seuraavaa suurhyökkäystä jota nyt koordinoi pieni ja kokenut porukka. Väittäisin että seuraavat 2 kuukautta näyttää meille paljon siitä mitä venäläiset ovat oppineet. Venäjä toki tahtoo juhlia voiton päivää, mutta en usko että huolto saa kaluston ja miehet kuntoon ajoissa.
Venäjän voimat vähenevät päivä päivältä vaikka saisivatkin korvattua materiaali- ja henkilötappiot täysimääräisesti. Korvaava materiaali on laadullisesti selkeästi huonompaa ja sama koskee myös henkilöstöä jota kerätään reserveistä. Yksiköiden tehokkuus ja luotettavuus laskee vieläkin alemmas.

Laadun heikkeneminen koskee myös käytettäviä a-tarvikkeita, valmiina varikoilla olleet on nyt käytetty loppuun ja uutta ei saada tuotettua eli on pakko siirtyä käyttämään neuvostoaikaista pitkäaikaissäilytettyä a-tarviketta joten onnettomuuksien ja räjähtämättömien jne määrät kasvavat paljon.

Aika vaikea nähdä miten Venäjä saisi aikaan sotilaallisesti positiivisen lopputuloksen... :unsure:
 
Muistettava myös että kylmän sodan aikana T-55, T-62 ja T-72 meni isot määrät ulkomaille.

Vastaan omaan viestiin, koska löysin vielä yhden taulukon panssarivaunujen tuotantomääristä - nämä niille ketä kiinnostaa:

Medium tank production 1960-65.PNG
Tuo on Zalogan T-62 kirjasta.

MUOKKAUS: Ukrainan osalta voi vaikuttaa myös nämä numerot:

t-64 in service 1990.PNG
Neuvostoliiton hajottua valtaosa T-64 vaunuista oli joko T-64A tai T-64B mallia (1976 modaus). Reaktiivipanssarointia alkoivat laittamaan vasta 80-luvulla ja toisaalta Kharkovan tuotantoa siirrettiin T-80-vaunuihin. Ehkä tästäkin syystä T-64BV malleja tehtiin kylmän sodan aikana noin pieni määrä.

Modauksena reaktiivipanssaroinnin lisääminen on helpohko temppu valmiin vaunun päälle ja heillä on ollut aikaa, joten sinänsä näin vanhat numerot ei heijastu suoraan nykytilanteeseen.
 
Viimeksi muokattu:
Millä sotilaallisilla resursseilla ja taloudellisilla intresseillä?
Mielestäni on melko suppea näkökulma ajatella kaikkea pelkästään talouden kannalta. Valtioilla voi olla muitakin motivaattoreita kuin pelkkä raha ja talous. Kiinan sotilaallisilla resursseilla voidaan paljonkin spekuloida mutta teollista tuotantokapasiteettia ja potentiaalia sieltä löytyy. Toivon tosissaan että Kiina priorisoi vallan haalimisen talouden kautta.
 

Jenkit pelastaa taas Euroopan laajentuvalta sodalta

Jenkit kertoo että 7000 kpl javelinia on +1v tuotanto ja 2000 Stingeriä 5 vuoden tuotanto normitahdilla.

Silti joku täällä vitsailee naama peruslukemilla, että venäjä painaa tehtaista tuhat tankkia kuukaudessa :ROFLMAO:



US Army's Fiscal Year 2018 unit cost for the Javelin weapon system, is $206,705. Cost of just the missile itself is $174,000.

US Army's Fiscal Year 2020 unit cost for the FIM-92 Stinger launcher is $44,000 and the missile $119,320.

Hinta pelkästään näille on 1,77 mrd Usd, joka on aika lähellä puolustusvoimien viimeviikolla saamaa kaikkien aikojen hankitamäärärahaa :oops:
 
Viimeksi muokattu:
Tälläistä twiitataan myös ...Tiedä näistä nyt vielä!

"Mariupolissa Contradmiral Belinskyn mukaan nimetyn 36. erillisen merijalkaväen prikaatin yksikkö pääsi selkeästi suunnitellun erikoisoperaation tuloksena ulos vihollisen piirityksestä ja muodostaa yhteyden Azovin rykmenttiin. 12. huhtikuuta 2022 "

Pääsiköhän osa karkuun, osa Azovstal tehtaalle ja osa jäi vangiksi. Toki alla oleva twiitti voi olla pelkkää puhetta.
 
Viimeksi muokattu:
Kova tuotantotahti silti ollut tuo 3000 senaikaista huipputankkia vuodessa.

Vaikea silti nähdä miksi 2020 ei olisi helpompaa pystyä samaan kuin 1985.

Aikaa Venäjällä vie toki vie päästä tuohon. Mutta kyllä länsimaiden pitäisi ihan oikeasti virittelemään sotakaluston tuotantolinjoja myös massatuotantovaihteelle.
Olen samaa mieltä, että lännen täytyy myös varautua tuottamaan sotakalustoa, mutta edelleen, venäjällä ei ole lähiaikoina kykyä tuhansien vaunujen valmistamiseen.

Noista 3000 kappaleen huippuvuosistakin, noin kolmasosa vaunuista tuotettiin Ukrainassa, ei venäjällä, eli kaikki T-64 vaunut ja osa T-80 vaunuista tehtiin Harkovassa.

Olisi mielenkiintoista tietää paljonko venäjä on saanut rakennettua vaikka viimeisen kymmenen vuoden aikana tankkeja, kun puolustusbudjettia on kasvatettu reippaasti. Tuoreimmat luvut mitä löysin, oli vuodelta 2008, silloin valmistettu 175 kpl. T-90 tankkia, 60 kpl venäjän armeijalle ja loput vientiin. Vastaa aika hyvin kuvaa, paljonko moderneja vaunuja on ryssän käytössä näkynyt.
 
No ei niillä kympeillä saa pimeänäköä, ammunnanhallintaa, viestintää, omasuojaa jne...

Kyssäri on mielestäni myös miten paljon Kiina ja Intia lähtevät avustamaan Venäjää näissä. Oletan että esim. Kiinalta löytyy omasta takaa kohtuullisen kehittynyttä palikkaa, mutta sitten onkin monitahoinen poliittinen pasianssi mihin hintaan niitä myydään ryssille tai myydäänkö ollenkaan.
 
Ulkomuistista Lockheed Martin mies taisi sanoa että tällä hetkellä Javelinia tehdään 3 500 kpl per vuosi, mikä on optimaalinen tuotantotahti. Jos tulee tarve ns. surge-tuotantoon, niin kuulemma pystyisivät tekemään 6 000 kpl per vuosi, mutta silloin yksikköhinta on suurempi.

3 500 / 12 = 290 kpl per kuukausi
6 000 / 12 = 500 kpl per kuukausi

Jos tuumataan että nyt on 1,5 kuukaudessa annettu 7 000 kpl Ukrainalle, se olisi keskiarvoisesti 4 700 kpl per kuukausi. Hurja kulutustahti, tosin en usko että kaikkia on ammuttu vielä, joten riittävät varmasti hetkeksi.

Tuon twiitin mukaan 2/3 varastosta vielä jäljellä eli 14 000 kpl.

Ei ne ole ihan hetkeen loppumassa, tosin tässä on hyvä tilaisuus investoida omaan aseteollisuuteen ja toisaalta Javelin alkaa olemaan aika vanha laitos. Ehkä samalla kun investoidaan niin voisi miettiä modernisointia sille? Tai ehkä ei kannata alkaa liiaksi muuttamaan toimivaa?
Tässä olisi mielenkiintoista tietää mikä on lahjoitettujen laukaisulaitteiden ja ohjusten määrä eriteltynä samoin kuin e.m. komponenttien valmistuskapasiteetti kun eihän se pelkkä puikko kesää tee jos ei ole laukaisulaitteita.
 
Täälläkin puhuttu tankki tapaus.
Ei tuostakasn selviä oliko friendly fire vai vihulainen.


Katso liite: 60100
Ketjussa joku tunnistaisi tankin T-64BV Obr 2017 malliksi joka tekisi siitä Ukrainalaisen koska Vanjalla niitä ei taida olla.
Edit: Tässä pidempi video laukaisuun asti.
En ole mikään tankkiekspertti mutta eikö noi ukot olisi sisällä ja luukut kiinni jos olisi vihollisia lähistöllä?
Siitä voisi päätellä että olisi vahinkolaukaus?
 
Viimeksi muokattu:
Jenkit kertoo että 7000 kpl javelinia on +1v tuotanto ja 2000 Stingeriä 5 vuoden tuotanto normitahdilla.

Silti joku täällä vitsailee naama peruslukemilla, että venäjä painaa tehtaista tuhat tankkia kuukaudessa :ROFLMAO:



US Army's Fiscal Year 2018 unit cost for the Javelin weapon system, is $206,705. Cost of just the missile itself is $174,000.

US Army's Fiscal Year 2020 unit cost for the FIM-92 Stinger launcher is $44,000 and the missile $119,320.

Hinta pelkästään näille on 1,77 mrd Usd, joka on aika lähellä puolustusvoimien viimeviikolla saamaa kaikkien aikojen hankitamäärärahaa :oops:
Olisikohan pikku hiljaa kustannustehokkaampaa ja muutenkin (pakonkin edessä) järkevämpää antaa Ukrainalle (lainaksi...) panssarivaunuja ja hävittäjiä? Luulisi, että niihin järjestyy ammusta ja pommia vähän kestävämmältä pohjalta...

Muutenkin nämä on sellaisia välineitä, joita Ukraina tarvitsee saadakseen sodassa uuden hyökkäysvaihteen silmään.
 
Back
Top