Martti J. Karin kolumni: Uskomaton tarina syntyi, kun taru kohtasi todellisuuden
Kansan palvelija -televisiosarjassa Volodymyr Zelenskyi esittää historianopettajaa, josta tulee presidentti lähes vahingossa. EVERETT COLLECTION / AOP
Martti J. Kari
Todellisuus on joskus tarua ihmeellisempää. Ja kun taru kohtaa todellisuuden, voi syntyä uskomaton tarina. Näin on käynyt
Volodymyr Zelenskyille.
Volodymyr Zelenskyi syntyi 25. tammikuuta 1978 Kryvyi Rihissa, Ukrainan sosialistisessa neuvostotasavallassa. Hänen isänsä oli kybernetiikan professori ja äiti oli insinööri. Zelenskyi on koulutukseltaan lakimies, mutta pääosan työurastaan ennen valintaansa presidentiksi hän työskenteli televisio-ohjelmien tuottajana, näyttelijänä ja juontajana. Zelenskyi perusti kumppaniensa kanssa 1990-luvun lopulla Kvartal 95 -nimisen televisio-ohjelmien tuotantoyhtiön. Yhtiön tavoitteena oli Zelenskyin sanojen mukaan tehdä maailmasta parempi ja iloisempi paikka käyttämällä huumoria ja luovuutta.
Zelenskyin vaimo
Olena on koulutukseltaan arkkitehti, mutta pääosan työurastaan hän on tehnyt Kvartal 95 -tuotantoyhtiössä käsikirjoittajana. Volodymyrilla ja Olenalla on kaksi lasta, 18-vuotias
Oleksandra ja yhdeksänvuotias
Kyrylo. Uskonnoltaan Zelenskyi on juutalainen. Hänen äidinkielensä on venäjä ja lisäksi hän puhuu sujuvaa ukrainaa ja englantia.
VUONNA 2015 Ukrainan televisiossa alkoi Zelenskyi käsikirjoittama ja tuottama televisiosarja nimeltä
Sluha narodu,
Kansan palvelija. Sarjassa Zelenskyi esittää Vasyl Holoborodko -nimistä historianopettajaa, joka valittaa oppilailleen Ukrainaa riivaavasta korruptiosta. Oppilaat kuvaavat opettajan valituksen salaa ja lataavat sen sosiaaliseen mediaan.
Holoborodkoa pyydetään ehdokkaaksi presidentinvaaleihin ja hän lähtee presidentinvaalikamppailuun ilman aikaisempaa poliittista kokemusta. Hänen vaalikampanjansa teemana on korruption kitkeminen maasta ja oligarkkien vastainen taistelu.
Holoborodko valitaan presidentiksi ja hän nimittää hallintoonsa luotettavia ystäviään. Alkaa taistelu hyvän presidentin ja venäläisten ohjauksessa olevien oligarkkien välillä.
Sarja on nähtävissä myös Suomessa Yle Areenassa.
JOULUKUUSSA 2017 Zelenskyi perusti puolueen nimeltä Kansan palvelija. Puolueen puheenjohtajaksi valittiin Zelenskyin lapsuudenystävä ja Kvartal 95 -yhtiön lakimies
Ivan Bakanov. Zelenskyi oli puolueensa presidenttiehdokkaana keväällä 2019.
Ehdokkuus oli ilmeisesti osin vain kokeilu tai julkisuustemppu, koska ensimmäisellä kierroksella Zelenskyi ei kampanjoinut eikä julkaissut vaaliohjelmaa. Hän ei myöskään antanut haastatteluja eikä osallistunut vaalikeskusteluihin.
Zelenskyi sai korruptioon kyllästyneiden ihmisten äänet.
Zelenskyi sai korruptioon kyllästyneiden ihmisten äänet. Hän oli kaikkien tuntema päähenkilö
Kansan palvelija -televisiosarjasta ja tunnettu myös siksi, että hän voitti
Tanssii tähtien kanssa -kilpailun vuonna 2006.
ZELENSKYI PÄÄSI toiselle kierrokselle, jossa hänen teemoinaan olivat korruption kitkeminen ja sodan lopettaminen. Hän voitti istuvan presidentin
Petro Porošenkon yli 70 prosentin ääniosuudella.
Zelenskyi astui presidentin virkaan 20. toukokuuta 2019. Presidentiksi päästyään hän toimi kuten tv-sarjan Holoborodko: Hän nimitti hallintoonsa luotettavia ystäviään.
Kansan palvelija -televisiosarjan tuottaja
Serhi Šefir nimitettiin presidentin ykkösavustajaksi. Kvartal 95 -tuotantoyhtiön lakimiehestä ja johtajasta
Ivan Bakanovista tuli Ukrainan turvallisuuspalvelun SBU:n päällikkö. Virkaanastujaispuheessaan hän kertoi tärkeimmäksi tavoitteekseen saada aikaan tulitauko Donbassissa. Porošenkoa vastaan nostettiin syytteet maanpetoksesta ja terrorismin tukemisesta.
Parlamenttivaaleissa kesällä 2019 Kansan palvelija -puolue sai vaalivoiton. Se sai Ukrainan parlamentin, Verhovna Radan 450 paikasta yli puolet, 251 paikkaa.
Kansan palvelija -puolue on EU- myönteinen puolue. Helmikuussa 2022 Zelenskyi allekirjoitti virallisesti Ukrainan jäsenhakemuksen Euroopan Unioniin. Jäsenhakemus on voinut olla yksi syy Venäjän aggressiolle.
ZELENSKYI EI ONNISTUNUT saamaan tulitaukoa Donbassissa käydyssä sodassa. Hänen kansansuosionsa alkoi laskea. Keväällä 2021 Zelenskyi sulki kolme
Viktor Medvedtšukin omistamaa venäjämielistä televisiokanavaa. Medvedtšuk on presidentti
Putinin ystävä, ja häntä on pidetty Putinin ”edustajana” Ukrainassa.
Helmikuussa 2021 Ukrainan turvallisuusneuvosto syytti Medvedtšukia ja tämän vaimoa terrorismin rahoittamisesta. Medvedtšuk asetettiin kotiarestiin toukokuussa. Hän pakeni kotiarestista 28.2.2022, neljä päivää sen jälkeen, kun Venäjä oli laajentanut hyökkäystään Ukrainaan. Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU pidätti Medvedtšukin huhtikuussa.
VENÄJÄN LAAJENNETTUA hyökkäystään Ukrainaan helmikuussa 2022 Zelenskyi aloitti elämänsä suurimman ja haastavimman roolin, sodan ajan presidentin ja asevoimien ylipäällikön roolin. Hän on valanut televisioesiintymisillään ukrainalaisiin uskoa, vedonnut venäläisiin sodan lopettamiseksi ja puhunut eri maiden parlamenteille pyytäen aseita ja muuta apua.
Puheiden lisäksi hän on vieraillut taistelujoukoissa ja etnisen puhdistuksen kohteina olleilla alueilla. Zelenskyin puheet ja esitykset ovat taitavasti käsikirjoitettuja. Tässä on auttanut se, että osa Ukrainan ylimmästä johdosta on Kvartal 95 -tuotantoyhtiön käsikirjoittajia, tuottajia ja ohjaajia.
Sodan alussa venäläiset lähettivät Kiovaan erikoisjoukkoja surmaamaan Zelenskyi. Venäläisosastojen lähestyessä Kiovaa länsimaat tarjoutuivat lähettämään helikopterin, jolla hänet olisi evakuoitu. ”Lähettäkää minulle aseita, ei helikopteria”, oli hänen vastauksensa.
Toinen ikimuistoinen Zelenskyin käyttämä lause ”valo voittaa pimeyden, elämä voittaa kuoleman” on hänen puheestaan Euroopan parlamentille.
HUOLIMATTA SIITÄ, että Zelenskyi on tähän asti onnistunut toimimaan sodan ajan johtajana kiitettävästi, sodan lopputulos tulee ratkaisemaan jääkö Zelenskyi historiaan voittajana vai häviäjänä.
Jos Venäjä saavuttaa sotilaallisen voiton idässä esimerkiksi saartamalla Donbassin länsiosissa taistelevat ukrainalaisjoukot, Zelenskyin kaikki tähänastiset teot menettävät merkityksensä. Samoin käy, jos Ukraina joutuu luovuttamaan rauhanteossa alueitaan Asovanmeren rannalla tai Donbassissa. Silloin ukrainalaiset voivat haastaa Zelenskyin viimeistään presidentinvaaleissa maaliskuussa 2024.
Mielenkiintoista seurata, kuinka Zelenskyin tarina jatkuu.
Voittaako valo pimeyden.
Filosofian tohtori, eversti (evp) Martti J. Kari on Jyväskylän yliopiston opettaja. Hän on entinen Pääesikunnan apulaistiedustelupäällikkö ja palvellut vuosina 2004–2007 puolustusasiamiehenä Puolassa ja Ukrainassa ja strategisena neuvonantajana Ukrainan tiedustelupalveluiden reformissa vuonna 2020.
Ksml