Totta, Excalibur kallis mutta PGK halvempi (jos sellaisia päätetään toimittaa):
https://en.m.wikipedia.org/wiki/M1156_Precision_Guidance_Kit
Tässä on siis sama kehitysajatus kuin Jenkkien JDAM eli jälkiasennetaan äly- ja ohjaus perinteisen sytyttimen tilalle niin perinteinen rautapommi saadaan ohjautuvaksi.
PGK:n wikipedia-sivu tietää kertoa näin:
The PGK is compatible with various 155 mm artillery stockpiles to reduce dispersion. It was demonstrated on German DM111 shells in September 2014 fired from a
PzH2000 self-propelled howitzer. From a distance of 27 km (17 mi), 90 percent of the PGK-equipped German shells landed within 5 meters of the target.
Ei siis ole niin tarkka kuin mitä laser-ohjatut JA toisaalta pelkkää GPS-ohjausta voitaneen häiritä, jos ei ole varauduttu siihen (PGK-kitissä hakeutuminen perustuu GPS-koordinaatteihin). Oikeat täysin uudet tarkkuuskranaatit kuten Excalibur ovat väistämättä kalliimpia, PGK-kitin koko ajatus on hyödyntää olemassaolevia varastoja kranaattien osalta. Tosin se tarkoittaa sitä että kranaatin valmistustoleranssit näkyvät suoraan hajonnan määrässä, oletan että tuo saksalaisten tulos on parhaimmasta päästä ja väljemmillä toleransseilla hajonta on selvästi tuota suurempaa.
PGK-kitin tavoitehinta on 10 000 dollaria mutta ainakin Alankomaille myytiin vuonna 2018 näitä lisää, ostivat 3 500 kpl arvioituun hintaan 70 miljoonaa dollaria, joten yksikköhinnaksi tulisi 20 000 dollaria.
LÄHDE
Jenkeillä on uuden telatykin kehitystyö menossa, pidempi putki jolla tavoitellaan hurjan pitkää ampumaetäisyyttä 70-100 km (M1299 panssarihaupitsi). Jos ammutaan noin kauas niin hajonta on massiivisen iso joten on pakkokin käyttää jonkinlaista hakeutuvaa kranaattia. Tästä voisi päätellä että tulevat jatkossakin kaatamaan rahaa isosti näihin kranaatteihin ja siten yksikköhinta voi hyvinkin tulla laskemaan.
En pidä siis mahdottomana että nykyisen trendin jatkuessa jossain vaiheessa ehkä seuraavan 5 vuoden aikana PGK-kitin hinta saataisiin poljettua tuonne 10 000 dollarin tienoille.