Suomalainen sotilasasiantuntija vastasi Ukraina kysymyksiin
05.03.2014 MPnet Kommentoi
Maanpuolustus.net:n lukijat kysyivät suomalaiselta sotilasasiantuntijalta kysymyksiä koskien Ukrainan tilanteeseen.
Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen kapteeni
Olli Teirilän vastaukset esitettyihin kysymyksiin.
———————————————————————-
15. Tiedetäänkö loikanneiden ukrainalaissotilaiden olevan aidosti lojaaleja Krimin aluehallinnolle/Venäjälle? Ottavatko nämä joukot osaa e.m. hallinnon toimintaan niemimaalla, vai ovatko kuitenkin valvottuina käytännössä panttivangin asemassa
Tiedetäänkö Ukrainan armeijan johdon olevan lojaali nykyiselle hallinnolle? Onko armeijan johdossa tapahtunut Janukovitšin syrjäyttämisen jälkeen henkilövaihdoksia
Loikanneet sotilaat lienevät aina hieman kyseenalaisia lojaliteetin suhteen. En usko, että heitä voidaan käyttää kovin paljon muuhun kuin propagandaan.
Ennen tapahtumien eskaloitumista silloinen presidentti Janukovits erotti asevoimien komentajan Zamanan. Hän oli ilmoittanut vastustavansa kansalaisten oikeuksien rajoittamista asevoimin. Tietojen mukaan presidentin aloittama terrorismin vastainen kampanja olisi kirvoittanut komentajan mielipiteitä. Kampanja olisi antanut perusteet esimerkiksi mielenosoittajien vangitsemiselle. Asevoimat olivat siihen asti pysyneet varuskunnissaan erossa tilanteesta.
Tämä on tietojeni mukaan merkittävin muutos asevoimissa tämän kriisin yhteydessä.
Laukaistiinko asevoimien liikekannalle pano poliiseja surmaamalla?
En tiedä,mitä tapahtui 20.2./21.2. Sen tiedän, että kansa nousi mätää johtoa vastaan, Janukovits karkasi, muu johto loi nahkansa ja pysyi vallassa vallankaappauksen avulla. Ukrainalla oli Krimillä n. 20 000 sotilasta Venäjän 25 000 vastaan. Sotilaat eivät luottaneet uuteen hallintoon. Sillä taas oli vaikutusta tuleviin tapahtumiin ja Venäjän keulimiseen Itä-Ukrainassa.
On hyvä ottaa asia esille. Mediasta asiat eivät selviä. Kriisin aikana on havaittu, että Venäjän media valehtelee niin härskisti, ettei siitä tarvitse välittää. Mutta myös HS, HBL. SvD, BBC ja Reuters ovat julkaisseet Ukrainasta uutisia, jotka lähdetarkastuksen jälkeen paljastuvat virheellisiksi eikä niitä edes korjata edes silloinkaan, kun virhe on ilmeinen. Tästä kirjoitettiin loistavasti eräässä seurakuntalaisblogissa kesäkuussa. Referoin ajatuksia ja laitan lähteen perään.
Ensin mediaan. On ollut sotatapahtumia, joista ETYJ:in tarkkailijat eivät löytäneet merkkiäkään, on osoitettu syyllisyyttä olemattomin todistein. Lista on pitkä.
Venäjällä, kuten lännessäkin, yhä sinnittelee pieniä, valtavirran ulkopuolisia lehtiä, jotka tekevät työtä tiedonvälityksen monipuolisuuden hyväksi. Venäjällä olosuhteet ovat vaikeat, mutta lännessä pitäisi hävetä.
Tyypitapaus: AP saa uutisen omalta lähteeltään ja saa sille vahvistuksen Reuterislta ja AFP:lta – eikä kukaan huomaa, että kaikki kolme uutistoimistoa ovat saman puutteellisen alkulähteen varassa. Joskus se on Kreml, joskus SBU. Mutta nämä menevät suodattamatta Suomeen Ylellä ja Hesarissa, jos takana on AP tai Reuters. Esimerkiksi avustussaattueen uutisoinnissa kävi alkuun näin.
Mediassa on helppo esiintyä asiantuntijana, jos on oppiarvo, virka-asema tai tunnettu nimi. Kukaan ei tarkasta, onko henkilö pätevä lausumaan juuri tästä nyt ajankohtaisesta kysymyksestä. Lehtemme ovat tarjoilleet asiantuntijoina amerikkalaisten oikeistolaisten ajatuspajojen kylmiä sotureita ja 90-luvulla Venäjän hallinnossa toimineita, sittemmin katkeroituneita henkilöitä.
Suoraa sitaattia seurakuntalaiselta:
Presidentti Janukovytsh ilmoittaa 21.11.2013 vetäytyvänsä EU-assosiaatiosopimuksesta. Samana päivänä Ukrainan parlamentti hylkää ehdotuksen, jonka mukaan entinen pääministeri
Julia Tymoshenko olisi vapautettu vankilasta. Mielenosoittajia kerääntyy Kiovan keskusaukiolle, Maidanille. Kuun viimeisinä päivinä aukiolla lasketaan jo 100 000 mielenosoittajaa. Tammikuun puolessa välissä parlamentti säätää mielenosoitusten vastaisen lain ja turvallisuusjoukot hyökkäävät Maidanille. Kolme ihmistä kuolee ja useita loukkaantuu. Levottomuudet leviävät Länsi-Ukrainan kaupunkeihin. Euroopan unionin ja useiden länsimaiden johtajia esiintyy Maidanilla vaatimassa vallanvaihtoa Kiovassa. Tammikuun lopussa ja helmikuun alkuviikkoina mielenosoitusten vastaiset lait kumotaan ja pidätetyt 234 henkilöä vapautetaan. Mielenosoittajat vetäytyvät valtaamistaan rakennuksista. Väkivaltaisuudet puhkeavat uudelleen tuntemattomasta syystä 18.2.2014. Yksitoista mielenosoittajaa ja seitsemän poliisia kuolee, satoja loukkaantuneita. Väkivalta huipentuu 20.2.2014, kun 88 henkilöä, sekä mielenosoittajia ja poliiseja menehtyy. Media välittää kuvia univormupukuisista tarkk’ampujista, jotka ampuvat väkijoukkoon.
Helmikuun laukausten syyllisiä ja syytä ei ole kyetty selvittämään. Jo tapahtumien sattuessa raportoitiin, että tarkk’ampujat tähtäsivät sekä mielenosoittajiin että turvallisuusjoukkoihin. Lähipäivinä esitettiin, että vainajista otetut ammukset eivät vastanneet Ukrainan armeijan ja poliisin käyttämiä. Ukrainan parlamentin asettama tutkimusvaliokunta julkisti 13.5.2014 väliraporttinsa, jonka mukaan ainakin hallitusjoukkojen, ml. Berkut-erikoisjoukkojen osallisuus ampumisiin voidaan sulkea pois. Tämä on sikäli merkittävää, että juuri Berkutin syyllisyys olisi sopinut Ukrainan uusille valtaa pitäville.
Väkivalta loppuu, kun presidentti Janukovytsh ja parlamentin oppositiojohtajat allekirjoittavat sopimuksen 21.2.2014. Sopimusta todistavat Venäjän ja EU:n edustajat. Sopimuksen mukaan maassa järjestetään presidentinvaalit keväällä ja parlamenttivaalit syksyllä vuonna 2014.
Seuraavana yönä presidentti Janukovytsh poistuu maasta tuntemattomissa olosuhteissa. Parlamentin puhemies
Turchynov ottaa itselleen presidentin valtaoikeudet ja nimittää
Arsenyi Yatsenyukin pääministeriksi. Presidentinvaalit määrätään pidettäviksi 25.5.2014. Samalla kuitenkin peruutetaan syksylle suunnitellut parlamentin vaalit, eli 2012 valittu parlamentti sai jatkoajan. Ensimmäisenä toimenaan uusi hallinto kumoaa Ukrainan vähemmistölait, jotka takaavat venäjän- unkarin-, slovakian-, kreikan- ja romaniankielisten oikeudet omilla asuinsijoillaan. Päätös muutettiin parin päivän sisällä kansainvälisen arvostelun johdosta,
mutta vahinko oli jo tapahtunut.
Ajatuksia:
http://simeonjahanna.com/2014/06/30...vat-ukrainan-kriisi-ja-maailman-ymmartaminen/