Ukrainan konflikti/sota

Zelenskyi on valittu "yleisön suosikkina" vuoden henkilöksi (y)

..vaikeaa kyllä uskoa että tämän vuoden henkilön viralliset valitsijatkaan olisivat eri mieltä tästä, koska sen verran kovat näytöt on kyllä Zelenskyi lyönyt pöytään.

 
Kun Venäjä ryhtyi merisaartoon estäen ukrainalaisten elintarvikkeiden viennin, muu maailma on pistänyt uuden vaihteen silmään. Muu maailma ei halua nälänhätää ja ruokakriisiä. Sen johdosta ukrainalaiset saavat käyttöönsä pitkän matkan meritorjuntaohjuksia, joilla Venäjän Mustan meren laivasto lakkaa olemasta. Vaikka pysyisi Sevastopolissa. Kun silta pistetään poikki, niin ilman sotabotskeja ja maayhteyttä ei ole kivaa venäläisellä Krimillä.

Tuo on totta, tosin Venäjällä on Mustallamerellä myös sukellusveneitä. Niitä vastaan ei Ukrainalla ole torjuntakeinoa, toki meinaako vanja alkaa torpedoimaan siviilialuksia? Siitä on vaarallisia esimerkkejä historiassa, ei ole käynyt hyvin niille maille jotka on tuolle tielle lähteneet. Olen tehnyt konttihuolintaa pari vuotta vaan en tunne alaa meriliikenteen omistamisen osalta, miten mahtaa olla vakuutuspuoli yms. kuljettamiseen liittyvien riskien jako vaikka Venäjän ylläpitämä laiton merisaarto saataisiinkin avattua. Aika näyttää.

Toisaalta jos meriyhteys Odessaan aukeaa, on ollut puhetta että alkaisivat kuljettamaan viljaa yms. vientiä rannikkoa pitkin NATO-maa Romaniaan. Sieltä on jokiyhteys Eurooppaan, tosin jos viljan pääasiallinen markkina on Afrikka ja Lähi-Itä niin silloin järkevämpää laivata Bosporinsalmen läpi Välimerelle ja sieltä eteenpäin.

Pohjoisen suunnalta tullut huonoja uutisia, ainakin osaksi (jos pitää paikkansa). Ilmeisesti vanjan tuomat lisäjoukot osana vaikuttajana, tosin tiukka OPSEC on toiminut joten meillä ei ole tietoa tuon suunnan voimasuhteista:

 
Meinaskohan Saksa toimittaa oikeasti mitään...

Pertti Rönkkö Havaintoja Saksanmaalta

11 min ·

Ukrainan Saksan suurlähettiläälle Melnykille on syntynyt Tagesspiegel-lehden mukaan käsitys, ettei liittokansleri Scholz ehkä haluakaan toimittaa panssarivaunuja Ukrainalle. Hallituksen puolesta viitataan muun muassa puuttuviin ammuksiin.
#saksa #ukrainansota
Melnyk hat den „Eindruck, dass der Kanzler nicht liefern will“

M.TAGESSPIEGEL.DE
Melnyk hat den „Eindruck, dass der Kanzler nicht liefern will“
Jos Saksa rupeaa taas pelleilemään ja sooloilemaan ja perumaan aseapuja, niin en syytä niitä henkilöitä, jotka vaikka räjäyttäisivät Saksaan johtavat kaasuputket korjauskelvottomiksi. Nautiskelkoot sitten selkärangattomat sakemannieunukit kylmistä kodeista ja sähkön sääntelystä sen jälkeen vaikka pari vuotta. Ja ihan ansaitusti, kun ovat energiansa tyhminä debiileinä naittaneet tuolle rosvovaltiolle, josta on sen aikeet ollut jo vuosikausia selvät.
 
Samanlainen jäätynyt tilanne tulee mitä oli ennen ryssän hyökkäystä. Ainostaan sillä erolla, että nyt valvottavaa kuumaa rajaa on tolkuttomasti enempi ja meriyhteydet katki. Kuka tämän kaiken tulee maksamaan? No EU tavalla tai toisella.

Jäätynyt konflikti on aina mahdollinen, siitä syystä olen seurannut erityisesti jokien läheisyydessä tapahtuvia taisteluita. Oma näkemys on että jos vanja saa Donets-joen itäpuolen vallattua kokonaan, saattavat ottaa sen omaksi rajalinjakseen. Sama homma lännessä Khersonin seudulla: Dniepr-joki muodostaa vaikeasti ylitettävän rajalinjan. Näiden kahden joen välissä on sitten länsi-itä -suunnassa rintamalinja, jossa on muutamia paikkoja missä ei ole jokea esteenä, tosin jokia risteilee kohtuullisen tiuhaan.

Toistaikseksi näyttää että heidän tavoite on edelleen Luhanskin ja Donetskin oblastien valtaus, tällä kertaa etelästä tulevalla hyökkäyksellä. Aika näyttää mihin se johtaa. Luhanskin valtaus vaatii pienemmän ponnistuksen, Donetskia on vielä suurempi määrä Ukrainan hallinnassa. On ollut merkkejä että heidän salainen / puolisalainen mobilisaatio on onnistunut tuomaan rintamalle eri paikkoihin useamman tuhat sotilasta lisää, voi jopa olla enemmän mutta nämä on käytännössä kuskattu sotatoimialueelle ilman kertausta tai lisäkoulutusta. Massassa on oma voimansa vaan se kantaa vain tiettyyn rajaan asti. Täälläkin tuumailtu usein, mitä tekee miljoonalla miehellä jos niille ei ole jakaa muuta kuin kokardi ja Mosin-Nagant. Tyhjää parempi toki, mutta tuollaista porukkaa teurastettiin tuhansittain joka päivä ensimmäisessä maailmansodassa. Venäjä on perinteisesti nojannut mekanisoituihin joukkoihin, vaan niiden tehokas käyttö vaatisi edes jonkinlaista harjoittelua. Toistaiseksi mikään lukemani ei osoita että Venäjä harjoittaisi joukkojaan vaan heittää ne tuleen suoraan junasta. Tuollako tavoin Ukraina kaadetaan?

Kirjoitat että valvottavaa kuumaa rajaa on tolkuttomasti enemmän, mikä pitää paikkansa jos konfliktia yritetään jäädyttää. Se pitää paikkansa molempiin suuntiin. Venäjän haltuun jäisi useita yli 100 000 ihmisen kaupunkeja. Melitopolissa on jo nyt ollut partisaanitoimintaa, huhujen mukaan ovat tappaneet useita satoja venäläissotilaita. Millainen määrä Venäjän sotilaita pitää sitoa näiden kaupunkien hallintaan? Toki paikallisväestöstä löytynee jokin määrä kanssamatkustajia, jotka rahaa vastaan ryhtyvät "poliisitoimintaan" omaa kansaa vastaan mutta tuskin tuo vielä riittää. Venäjä joutuisi jättämään sotilaita niiden tueksi ja ne olisivat partisaanien saalistuksen kohteena.

Tulee mieleen Neuvostoliiton sota AFganistanissa, he jaksoivat sitä kymmenen vuotta ja seuraus oli vetäytyminen sekä Neuvostoliiton romahtaminen. Venäjä ei ole Neuvostoliitto, joten kauanko heillä riittää raha ja voima tuollaiseen toimintaan? Tuon sodan osalta valtasivat koko maan, tosin mujahideneilla oli naapurimaissa turvapaikkoja ja leirejä sekä liikkuivat paikallisväestön seassa. Tässä tapauksessa "jäätyneen konfliktialueen" vieressä on koko Ukraina, jonka sotilasjohdon koko tarmo varmasti kohdistettaisiin Venäjän joukkojen nitistämiseen. Se on eriluokan haaste vanjalle kuin keskenään riitelevät aavikkoheimot. Ei voi verrata savimajasotiin.

En omista kristallipalloa, joten paha arvata miten tässä käy. Useamman korkeassa asemassa olevan ukrainalaisen sotilasjohtajan suusta on kuultu, että mobilisaatio toimii, koostavat ja kouluttavat joukkoja, jotta vastahyökkäykseen voitaisiin lähteä heinä-elokuussa. Osa sanonut että ehkä jo aikaisemmin. Ehkä vanja yrittää saada mahdollisimman isoa palaa ja paremmin puolustettavat asemat haltuunsa ennen sitä?
 
uo on totta, tosin Venäjällä on Mustallamerellä myös sukellusveneitä. Niitä vastaan ei Ukrainalla ole torjuntakeinoa, toki meinaako vanja alkaa torpedoimaan siviilialuksia?
Pinta-aluksilla voi vähän vahingoittaa kauppalaivaa, se ei siitä vielä uppoa. Siis esim raskaalla konekiväärillä tai pienellä tykillä. Kun täräyttää torbedolla, niin se on upotettu alus ja varmuudella kuolleita merimiehiä. Näkisin, että kynnys upottamiselle on melko iso, kun puhutaan muiden maiden aluksista. Ruokakriisi alkaa tuottaa painetta ja ullatus ullatus iivanalle, että se näkyy asetoimituksissa Ukrainalle.

Kuinka kauan Scholz pysyy Saksan kanslerina? Soutaminen ja huopaaminen antaa niin voimakasta signaalia heikosta johtajasta ja heikosta maasta, että EU:n johtoasema alkaa horjua.
 
Viimeksi muokattu:
Toivottavasti Harkovan makkaranpaistajat ynnä muut saavat nyt tarpeeksi tukea, ettei ryssä uudelleenvaltaa Harkovan ympäristöä. Vastahööki siellä selvästi alkamassa ryssillä. Aikaisempi tieto oli, että useampi BTG tullut alueelle. Ja miten käynee huhutun joen ylityksen tässä tapauksessa.

Toinen huolestuttava alue tuo Popasnan seutu. Useammasta lähteestä tosiaan nyt tullut ryssän etenemistä ja UAn virallinen tiedote ei kiellä kaikkea etenemistä (ilmaistu kiertäen).
 
Asiaa sivuten täytyypä huomata että Ukrainaan kovasti vaaditut ja toivotut MLRS:t olivat omalta PV:ltä kyllä nappihankinta. Niitä jos tuonne saavat niin voi voi vanjaa.

Ne ovat, ehdottomasti ja samoin on Hornettien ilmasta-maahan aseistus. Tosin nyt kun on ollut merkkejä, että Yhdysvallat hieman empii MLRS-aseiden toimittamisen kanssa, niin mietin, olisiko Suomen järkevä investoida pitkän kantomatkan tykistöohjuksiin siten että tuotanto olisi omassa maassa? Meillä on ohjusvaunuja ja ohjuksia, mutta sodan pitkittyessä ohjukset on äkkiä käytetty. Niitä ei kannata pitää valtavaa määrää hyllyssä, mikä tarkoittaa että lisää pitää saada joko muualta tai tehdä itse. Omatuotanto tuskin kykenee paikkaamaan kulutusta, mutta jos niiden saanti ulkomailta on vaikeaa (pelkona vanjan "provosointi" kuten nyt ollut puhe) niin se pienikin määrä omatuotantoa voi olla painonsa arvoinen kullassa.

Näkisin että meillä pitäisi aina olla asejärjestelmiä, joilla ylletään turvallisesti etulinjan ja vihollisen perinteisen tykistön ulottumattomista ainakin koskemaan Murmanskin rataan. Ehkä myös vihollisen lentokentät mitä on Kuolan niemimaalla ja muualla meidän rajan ympäristössä. Valitusta paikasta riippuen tuo tarkoittaa mitä tahansa 200-500 km kantomatkan väliltä. Yhdysvalloissa on parhaillaan työnalla PrSM eli Precision Strike Missile, alunperin tavoitekantama oli 500 km vaan on mahdollista että jossain vaiheessa tulee kauemmaksi yltävä versio. Ohjuksen olisi tarkoitus olla valmis palveluskäyttöön 2023. Alustana toimii M270 ja HIMARS. Kun liitymme NATO:n, tuolle voisi avautua tilaisuus? Riippuu tietysti Yhdysvalloista eikä he yleensä ole halukkaita myymään parhaita aseitaan muille. Ehkä Suomen rooli Balttian tukena muuttaa laskelmaa meidän osalta?

Kalliiden ohjusten omatuotanto Suomessa, en edes uskalla arvata mitä se maksaisi. Hintahan se on aina lopulta kynnyskysymys, mitä mikäki asia saa maksaa. Hinnan sijasta pitäisi kysyä, mikä on sen asejärjestelmän arvo meille? ATACMS-ohjuksia piti hankkia 70 kpl vaan muistaakseni hankinta peruuntui johtuen kalliista hinnasta. Tuleva PrSM tuskin on halvempi, vaikka eihän sitä koskaan tiedä. Riippuu miten fiksusti se on suunniteltu ja millainen määrä niitä valmistetaan. Tuo on nimetty Yhdysvalloilla yhdeksi merkittäväksi LRPF-projektin osaksi (Long Range Precision Fires) joten jossain muodossa se tullaan runnomaan maaliin asti. Ei liene yksi niitä ikuisuusprojekteja, joista ei tule kuin sutta ja sekundaa (esim. Littoral Combat Ship).

Ballistisen ohjuksen torjunta on sieltä helpoimmasta päästä, jos sillä ei ole liikehtimiskykyä vaan omatuotantona jos tehdään niin on mahdollista osallistua intiimimmin sen yksityiskohtiin eikä vain ostaa sitä mitä on tarjolla / saadaan lupa ostaa. Toki jos tehdään pelkästään lisenssin mukaisesti ns. kopioita niin ei ole mahdollista tehdä muutoksia.
 
Viimeksi muokattu:
Hyvä ja kuiva paikka. Mikäs siinä on nukkuessa, parempi kuin maata vasten.

Tuollaisissa olosuhteissa on käytettävä tilaisuudet lepoon.

Itse koen ikävuosista huolimatta olevani edelleen suhteellisen kova luu vaikka sotatilanteeseen. Oma heikko kohta oli varusmiespalveluksen aikana, ettei nukkumisesta tahtonut tulla metsässä juuri mitään. Voihan se olla, että kuormituksen ja univelan kasvaessa unenlahjat paranee
 
Yhdysvallat syyttää Venäjää kiristämisestä, kun vaatimukset Ukrainan vehnän saamisesta Mustanmeren kautta maailmalle kasvavat. Varsinkin köyhimpiä valtioita uhkaavaa nälänhätää on pelätty Venäjän hyökkäyksen käynnistymisestä alkaen.

Ukrainan viranomaiset ovat varoitelleet, että Venäjä myös varastaa vehnää ja pyrkii saamaan aikaan paikallisen nälänhädän.

Venäjä ilmoitti eilen torstaina, että se voi neuvotella Ukrainan satamien saarrosta, jos länsimaat ovat valmiita lieventämään talouspakotteita.

YK:n torstaisessa turvallisuusneuvoston kokouksessa Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken oli brittilehti The Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan vaatinut, että Venäjän on purettava saartonsa ja ukrainalainen vilja on saatava liikkeelle.

– Venäjän hallinto tuntuu ajattelevan, että ruoan käyttämisellä aseena saavutetaan tavoite, johon hyökkäämällä ei päästy – eli ukrainalaisten taisteluhengen murtaminen, Blinken totesi.

– Venäjän armeija on kaapannut panttivangiksi ruokavarannon miljoonille ukrainalaisille ja miljoonille ympäri maailman.

Venäjä ja Ukraina tuottavat noin kolmanneksen maailman vientivehnästä ja yli kaksi kolmannesta auringonkukkaöljystä.


Mielummin kuolen ja pääsen katsomaan vaimoa kuin ostan venäläistä.
 
A leading figure in the Biden administration has backed a recovery programme for Ukraine in the style of the Marshall plan, which helped rebuild Europe after the second world war.

Pete Buttigieg, the US transportation secretary, said there was plenty of political will at home and internationally towards cooperating in long-term reconstruction efforts including to buttress existing infrastructure in Ukraine.

“With the memory of the Marshall plan in mind, what we’re talking about is not only about how we fund immediate needs and support their ability to maintain the war effort, but how we support the ability of Ukraine to be economically viable and generate a sustainable future for themselves, even as they’re under attack,” the former presidential candidate said in an interview with the Guardian.

Buttigieg admitted that while “the destruction of Ukrainian homes and infrastructure is still under way”, to talk about reconstruction might feel premature “and yet in my encounters with Ukrainian leaders, and particularly my counterpart [Oleksandr Kubrakov], who I speak to regularly, they are already thinking about reconstruction even as they’re thinking about defending their homeland and it’s inspiring to see and it deserves strong and unified support from us.”

"The new Marshal Plan." Jos historia toistaa itseään tuon valossa niin seuraava ottelu on PKn kanssa, eikä Kiinan. Silti hyvä että suunnitelmalla on uusi nimi.
 
3500.jpg


Ironiaa että hänen ukkonsa nimi on Igor Zelensky. :ROFLMAO:
 
Back
Top