Medvedev ei selvästikään ole lukenut FSB muistioita
Kaapatut FSB:n asiakirjat paljastavat: Näin Venäjä haluaa vaikuttaa Eurooppaan | Verkkouutiset
www.verkkouutiset.fi
Tuo oli hyvä löytö, paljon tuttua juttua Venäjän tavasta vaikuttaa. Jos on siis aito, niin kertoo hyvin miten tärkeä propagandatorvi televisio on Venäjälle. Ei siis ihme, miksi RT ja muiden heidän kanavien kielto kirpaisee. Minä en edes omista televisiota enkä ole omistanut viimeiseen 15 vuoteen joten tältä osin olen immuuni. Internet on tietysti seuraava paikka missä vaikuttavat, ovat selvästi heränneet sen tärkeyteen jos katsoo vaikka kommenttia koskien heidän omaa nuorisoa joka ei juurikaan katso televisiota.
Eurooppaan vaikuttamisessa vanhat tutut keinot: pelottelu maahanmuuttajilla ja heidän aiheuttamilla kustannuksilla, elintason lasku jonka syypää on pakotteet sekä Ukrainan tukeminen veronmaksajien rahoilla, läntisen finanssimaailman heikkouden korostamista yms. Sanoisin että omituisin ajatus on natsivaarasta varoittaminen ja yritys korostaa sitä, miten Ukrainan tukeminen on natsien tukemista. Tämä särähtää omaan korvaan poikkeuksellisen sokeana, tosin varmaan tällekin viestille löytyy jokin yleisö (tai ehkä ylempi taho on käskenyt korostamaan sitä kun se on yksi heidän "sodan syistä"?).
Huvittavaa miten FSB on huolissaan sodan jättämästä liian agressiivisesta mielikuvasta. En usko että tuota mielikuvaa saa mitenkään muutettua, propagandan määrästä riippumatta. Liian paljon on tapahtunut.
Lainaan yhden suoran pätkän vielä:
Venäjän turvallisuuspalvelu suosittelee myös, että ”informaatiokentällä ei saisi olla vain venäläisiä asiantuntijoita”, vaan Venäjän näkemystä tulisi edistää enemmän myös ulkomaalaisten toimittajien kautta ulkomailla.
Tämä on kaikille tuttu kylmän sodan vuosilta: tuossa sanotaan toimittaja, mutta käyttäisin sen sijaan sanaa "toimija". Kyse voi olla lehdistöstä, mutta myös sen ulkopuolisista vaikuttajista, nykyaikana somettajat lienevät yksi kohde. Kuka vain joka joko ideologisista syistä tai rahallista korvausta vastaan toistaa heidän laatimiaan juttuja. Tällaisen sodan aikaan onkin hyvä seurata, mitä eri kotimaiset toimijat puhuvat. Hiljaisuus on epäilyttävää, tosin ei suoraan todista mitään, mutta vanjan narratiivin toistaminen, vaikka sitten varovasti tai verhotusti pitäisi soittaa hälytyskelloja. Oletan että mitä kauemmin sota jatkuu ja mitä huonommin sota heiltä sujuu, sitä enemmän näitä ääniä tullaan näkemään. Neuvostoliittokin verhosi oman viestinsä ulkomaisten toimijoiden sanomaksi, jolla yritettiin kätkeä sen alkuperä. Rauhan aikaan tuo on helpompaa mutta sota-aikana jokaisen pitäisi tunnistaa kun mahorkka haisee.