yle 5.3.2014 klo 19:41
Kuka on kuka Ukrainan kriisissä?
Yle Uutiset kokosi Ukrainan kriisin tärkeimmät pelaajat. Keitä ovat Ukrainan uudet hallitsijat, Krimin aluehallinnon edustajat ja kansainväliset sovittelijat?
Valta vaihtui Ukrainassa lauantaina 22. helmikuuta. Syrjäytetty presidentti Viktor Janukovitš pakeni Kiovasta. Vallan kahvaan nousivat entisen pääministerin Julia Timošenkon liittolaiset Isänmaa-puolueesta.
Kuva: Tatyana Zenkovich / EPA
Oleksander Turtšinov
Virkaa tekeväksi presidentiksi ja parlamentin puhemieheksi valittiin Oleksander Turtšinov. Hän on Julia Timošenkon pitkäaikainen liittolainen ja Isänmaa-puolueen varapuheenjohtaja.
49-vuotias Turtšinov on koulutukseltaan metallurgi ja taloustieteilijä. Hän on toiminut aiemmin Timošenkon hallituksen varapääministerinä.
Turtšinov määräsi lauantaina Ukrainan armeijan taisteluvalmiuteen ja varoitti Venäjää, että sotilaallinen väliintulo Ukrainassa johtaisi sotaan. Hän ei näe minkäänlaista oikeutusta Venäjän maahan kohdistamalle aggressiolle.
Arseni Jatsenjuk Kuva: Maurizio Gambarini / EPA
Arseni Jatsenjuk
Virkaa tekeväksi pääministeriksi valittiin niin ikään Timošenkon liittolainen, yksi Kiovan mielenosoitusten johtajista Arseni Jatsenjuk. Hän on Isänmaa-puolueen puheenjohtaja.
39-vuotias Jatsenjuk on koulutukseltaan juristi. Hän on toiminut aiemmin Ukrainan keskuspankin varajohtajana ja ulkoministerinä.
Jatsenjuk on pitänyt Venäjän parlamentin päätöstä sallia sotilaallinen voimankäyttö Ukrainaa vastaan sodanjulistuksena. Hän on kehottanut Venäjää vetämään asevoimansa takaisin ja sanonut, ettei Ukraina koskaan luovu Krimin niemimaasta.
Kuva: EPA/SERGEY DOLZHENKO
Julia Timošenko
Entinen pääministeri Julia Timošenko vapautettiin vankilasta lauantaina 22. helmikuuta, kun Ukrainan uusi parlamentti oli äänestänyt hänen vapauttamisestaan. Timošenko hävisi vuoden 2010 presidentinvaalit niukasti Viktor Janukovitšille. Hänen uskotaan asettuvan presidenttiehdokkaaksi toukokuussa pidettävissä vaaleissa.
53-vuotias Timošenko istui vankilassa vuodesta 2011. Hänet tuomittiin seitsemäksi vuodeksi vankeuteen vallan väärinkäytöstä. Timošenko on kiistänyt syytteet ja väittänyt tuomiotaan poliittiseksi ajojahdiksi. Myös Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat pitäneet tuomiota poliittisena.
Kuva: EPA/SERGEY DOLZHENKO
Vitali Klitško
Vitali Klitško kuului Kiovan mielenosoitusten johtajiin. Klitško on entinen raskaan sarjan nyrkkeilijä. 42-vuotias Klitško on Ukrainan uudistumisen demokraattinen liitto -puolueen puheenjohtaja ja perustaja. Udar sai vuoden 2012 vaaleissa 42 edustajaa 450-paikkaiseen parlamenttiin.
Klitško on ilmoittanut asettuvansa ehdokkaaksi toukokuun presidentinvaaleissa.
Muita Ukrainan poliitikkoja
- vt. ulkoministeri Andri Deštšitsa
- vt. puolustusministeri Ihor Tenjuh
- vt. valtiovarainministeri Oleksandr Šlapak
- vt. sisäministeri Arsen Avakov
- Ukrainan YK-lähettiläs Juri Sergejev
- oppositiojohtaja Oleg Tjanibok
Krimin aluehallinto
Sergei Aksjonov Simferopolissa 28. helmikuuta. Kuva: ARTUR SHVARTS
Sergei Aksjonov nimitettiin Krimin autonomisen niemimaan pääministeriksi 27. helmikuuta. Ukraina ei ole tunnustanut häntä pääministerinä. Normaalisti pääministerin nimittää Ukrainan presidentti, mutta Aksjonovin tapauksessa Ukrainan uuden johdon kanssa ei asiasta neuvoteltu.
Aksjonovin johtama Krimin aluehallitus nojaa vahvasti Venäjän tukeen. Hän on ottanut väliaikaisesti johtoonsa kaikki autonomiselle alueelle sijoitetut tärkeät toiminnot: armeijan, sisäministeriön, laivaston, poliisin ja rajavalvonnan joukot.
Aksjonov ei ole suostunut neuvottelemaan Ukrainan nykyisen hallituksen kanssa.
Venäjä
Venäjän presidentti Vladimir Putin katsoo, että Ukrainassa on tehty perustuslain vastainen vallankaappaus
Putin tiedotustilaisuudessa. Kuva: RU24
. Putin pitää Janukovitšia yhä Ukrainan laillisena presidenttinä, vaikka hänellä ei käytännössä olekaan valtaa.
Putin pyysi lauantaina 1. maaliskuuta Venäjän parlamentin ylähuoneelta lupaa käyttää Ukrainassa olevia asevoimia suojellakseen Venäjän laivastotukikohtaa ja maan kansalaisia. Hän sai luvan samana päivänä.
Tiistaina 4. maaliskuuta hän piti tiedotustilaisuuden, jossa hän sanoi, että Venäjällä ei ole tarvetta sotilaalliseen vallankäyttöön Krimillä. Hänen mukaansa Venäjä pitää kuitenkin mahdollisuutta avoimena.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin mielestä Ukrainan presidentin Viktor Janukovitšin ja hänet sittemmin syrjäyttäneen opposition 21. helmikuuta allekirjoittaman sopimuksen tulisi olla pohjana Ukrainan tilanteen vakauttamisessa.
Sergei Lavrov Kuva: Vasily Maximov / AFP
Lavrovin mukaan sopimuksessa ennakoidaan perustuslakiuudistusta, joka ottaisi huomioon kaikkien Ukrainan alueiden toiveet. Sopimukseen sisältyi myös yhtenäishallituksen muodostaminen ja ennenaikaisten presidentinvaalien järjestäminen.
Muita Venäjän poliitikkoja
- presidentin tiedottaja Dmitri Peskov
- pääministeri Dimitri Medvedev
- puolustusministeri Sergei Šoigu
- ulkomailla asuvien venäläisten ihmisoikeuksia valvovan komission johtaja Andrei Jurov
- duuman puhemies Sergei Naryškin
- parlamentin ylähuoneen puheenjohtaja Valentina Matvijenko
Euroopan unioni
Catherine Ashton. Kuva: Stephanie Lecocq / EPA
Euroopan unioni tukee Ukrainan väliaikaista hallintoa ja Ukrainan suvereenisuutta, itsenäisyyttä, alueellista yhtenäisyyttä ja ukrainalaisten oikeutta päättää omasta tulevaisuudestaan.
EU on ottanut aktiviisen roolin Ukrainan kriisin välittämisessä.
EU:n ulkopoliittinen edustaja Catherine Ashton vetosi lauantaina Venäjään, jotta se ei käyttäisi joukkoja Ukrainassa. Ashtonin mukaan Venäjän parlamentin ylähuoneen päätös sallia asevoimien käyttö Ukrainassa kiihdyttää jännitteitä tarpeettomasti.
Muita EU:n välittäjiä
- Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy
- komission puheenjohtaja José Manuel Barroso
- Saksan liittokansleri Angela Merkel
- Saksan ulkoministerin Frank-Walter Steinmeier
- Ranskan presidentti FrançoisHollande
- Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius
- Ison-Britannian pääministeri David Cameron
- Ison-Britannian ulkoministeri William Hague
- Puolan pääministeri Donald Tusk
- Puolan ulkoministeri Radoslaw Sikorski
Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (Etyj)
Didier Burkhalter Kuva: EPA/ANDREW GOMBERT
Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj on tarttumassa Ukrainan kysymykseen. Se on lähettänyt lähettiläänsä Tim Guldimannin ja Etyjin vähemmistövaltuutetun Astrid Thorsin Krimin niemimaalle selvittämään alueen tilannetta.
Etyj tulee todennäköisesti nimeämään kansainvälisen kontaktiryhmän, joka vierailee paikan päällä ja selvittää paikallisten ja kansainvälisen yhteisön työnjakoa. Lisäksi yli sata asiantuntijaa alkaa seurata Ukrainan turvallisuustilannetta, konfliktin riskejä ja muun muassa vähemmistöjen asemaa.
- puheenjohtaja Sveitsin ulkoministeri Didier Burkhalter
- puheenjohtajan henkilökohtainen lähettiläs Tim Guldimann
- varapuheenjohtaja, kansanedustaja Ilkka Kanerva
- vähemmistövaltuutettu Astrid Thors
Yhdysvallat
Yhdysvallat tukee Ukrainan väliaikaista hallintoa ja Ukrainan suvereenisuutta, itsenäisyyttä, alueellista yhtenäisyyttä ja ukrainalaisten oikeutta päättää omasta tulevaisuudestaan.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on keskustellut Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa vaihtoehdosta, jossa Venäjä vetäisi joukkonsa Krimiltä takaisin tukikohtiin ja päästäisi kansainväliset tarkkailijat varmistamaan, että Krimin etnisten venäläisten oikeuksia suojellaan.
Yhdysvallat harkitsee taloudellisia ja diplomaattisia pakotteita, jotka eristäisivät Venäjän.
- ulkoministeri John Kerry
- puolustusministeri Chuck Hagel
Yhdistyneet Kansakunnat
YK:n turvallisuusneuvosto ei ole saanut aikaan minkäänlaisia päätöksiä Ukrainan tilanteesta. Venäjällä on neuvostossa veto-oikeus.
- pääsihteeri Ban Ki-moon
- apulaispääsihteeri Jan Eliasson