Ukrainan konflikti/sota

Onko Piskyn suunnan tilanteesta jotain uutta? Eilen uutisoitiin että sillä suunnalla on 'massacre' eli ilmeisen rajut taistetelut, joissa ilmeisesti Ukrainan reservit käänsivät tilannetta parempaan suuntaan. Mutta ei ole tänään näkynyt mitään uutta?
 
Piskyn tilanne väliaikaisesti vakiintunut.
Toivottavasti edellisellä sivulla nähdyn HIMARS yhteislaukaisun kaltainen koettelemus osuu ryssän patteristoihin Donetskissa.
Taitaa kuitenkin olla liian arvokkaita vastatykistötoimintaan nuo raketit. Mikäli rypälekärkiä on olemassa HIMARS:n,
niin ne saattaisivat olla tuollaisen tarkoitukseen kustannustehokkaita.

 
Olisi todella mielenkiintoista saada lisätietoa tästä Bryanskin juna-iskusta (HIMARS).
Mikäli se todellakin pysäytti useaksi päiväksi rautatieliikenteen, niin oli kyllä hirmuinen paukku.
Rautatiekiskoja on nopea korjata mutta aseman junaelektroniikka jne on toinen juttu.

EDIT: lisätään vielä. Jos ajatellaan "sitä" siltaa, niin helpoin tapa pidempään käyttökatkoon taitaisi olla ammusjunaan osuminen.
 
Olisi todella mielenkiintoista saada lisätietoa tästä Bryanskin juna-iskusta (HIMARS).
Mikäli se todellakin pysäytti useaksi päiväksi rautatieliikenteen, niin oli kyllä hirmuinen paukku.
Rautatiekiskoja on nopea korjata mutta aseman junaelektroniikka jne on toinen juttu.

EDIT: lisätään vielä. Jos ajatellaan "sitä" siltaa, niin helpoin tapa pidempään käyttökatkoon taitaisi olla ammusjunaan osuminen.

Ammusjunan räjähdys voi varmasti aiheuttaa melkoista tuhoa rautateille. Lisäksi tietysti ympäristöön levinneet räjähtämättömät yllätykset täytyy varmaan siivota pois, ennenkuin raivaus- ja korjaustyöt voivat käynnistyä. Loistava isku Ukrainalta kyllä, löysivät raketit paikkansa.
 
Paroisen tiukkaa analyysiä Khersonin alueen tilanteesta, mutta kuitenkin spekulatiivista sellaista siis.

 
Venäläiset ihan vasta saivat uuden modulin asemalle vuosien odottelun jälkeen, olisi aika tolkutonta lähteä kalppimaan parin vuoden käytön jälkeen.
Yhdessä välissä tavoitteena oli erottaa aseman venäläinen osa omaksi avaruusasemakseen, mutta kun ne sisältävät aseman vanhimmat moduulit, niin ei siinä ollut mitään tolkkua.

Menee offtopiciksi, mutten malta olla kommentoimatta: Venäjän avaruusohjelma on ollut tuuliajolla 2016 vuodesta lähtien. Jo ennen sitä he menettivät ison palasen satelliittien laukaisumarkkinoista (niistä joista on mahdollista kilpailla) ja samalla tärkeän rahoittajan. Toki Venäjä itse jatkaa rakettien valmistusta ja laukaisua - ja Eurooppa osallistuu pienellä osuudessa, Soyuz raketteja laukaistaan Ranskan Guianasta kaksi tai kolme per vuosi. Venäjä ampui vuosien 2008-2014 välillä tyypillisesti noin 30 per vuosi, kun taas sen jälkeen on ollut 20-25 laukaisua per vuosi. Pari merkkipaalua jotka vaikuttaneet heidän laukaisumääriin osaltaan: avaruussukkulan viimeinen lento vuonna 2011 ja SpaceX Falcon 9 Full Thrust -version tulo markkinoille vuonna 2016.

Iso syy asiakkaiden katoamiseen on ollut paitsi pakotteet niin myös Yhdysvaltalaisten yksityisten rakettiyhtiöiden nousu, näistä tärkeimpänä SpaceX.

Minulla on antaa pari kuvaajaa, tässä puhutaan siis pelkästään kiertoradalle ammutuista kuormista - ei mitään sitä pienempiä hyppyjä (2022 vuoden osalta ollaan tietysti vielä vaiheessa, summa = 2001-2021 aikaväli, ei ole laskettu mukaan vuoden 2022 numeroita):

1659530936141.png

Tuossa on viimeisen 22 vuoden kiertoradalle ammutut kuormat TOSIN mukana on myös epäonnistuneet laukaisut. Jos jätetään vuosi 2022 toistaiseksi pois, niin 2001-2021 kokonaismääristä näkee että Venäjä on ampunut tänä aikana eniten 29,1%, Yhdysvallat hyvin lähellä samoja määriä 28%. Kiina on lisännyt määriä rajusti, heidän osuus 21 vuoden kokonaismäärästä 21,4%. Täten kaikille muille jää osuudeksi 21,5%.

Jos katsotaan vuoden 2021 osalta prosenttiosuuksia, niin Kiinan osuus oli 38,4%, Yhdysvaltain osuus 35% ja Venäjän osuus 17,1%. Kaikkien muiden osuus 9,5%. Huomaa myös että SpaceX osuus kiertoradalle ammutuista kuormista oli 21,2 % - yksi yhtiö, mutta yli viidesosa koko maailman laukaisumäärästä. Tälle vuodelle ennustetaan vielä suurempaa osuutta, he ovat jo ehtineet rikkoa edellisvuoden ennätyksen laukaisumäärien osalta.

Laukaisumäärät per vuosi (ei tietysti vuotta 2022 mukana). HUOM: SpaceX määrät sisältyvät Yhdysvaltain määrään, laitoin tämän mukaan vain havainnollistuksen takia.

1659530973802.png

Prosenttiosuus laukaisumäärästä (ei tietysti vuotta 2022 mukana). HUOM: SpaceX määrät sisältyvät Yhdysvaltain määrään, laitoin tämän mukaan vain havainnollistuksen takia.

1659531006324.png

Pitää muistaa että iso osa näistä laukaisuista ei ole kaupallisesti kilpailutettavissa: Yhdysvallat ei ole sallinut satelliittien laukaisua kiinalaisilla raketeilla vuoden 1998 jälkeen, Kiina puolestaan tukee raskaasti omien rakettien valmistusta joten ei voida puhua "kaupallisesta toimijasta" samaan tapaan kuin mitä usea yhdysvaltalainen yhtiö, sama juttu Venäjän osalta. SpaceX puolestaan ampuu suurella osalla omia laukaisuja Starlink-satelliitteja joten tämäkään ei ole suoraan "kaupallisia laukaisuja" vaan firman sisäinen kuorma. Tietysti tietty osa SpaxceX voittamista laukaisuista on Yhdysvaltain satelliitteja, ISS:n huoltoa ja astronauttien kuljetusta yms. joten saavat osuuden "valtion tuesta" vaikkakin kilpailutuksen jälkeen. Ovat myös voittaneet erilaisia kilpailutuksia eri projekteista ja siten saaneet rahaa tuotekehitykseen.

Toisaalta kaupallisten laukaisujen määrä on myös kasvanut samaan aikaan kun kokonaismäärä on kasvanut. On siis olemassa tietty osuus mistä voisi kilpailla, mutta Venäjä ei ole kilpailukykyinen hinnaltaan. Tässäkin voi toki pohtia, minkä verran pakotteet ovat vaikuttaneet - tosin perinteisesti yhteistyö avaruudessa on haluttu pitää "maallisten ongelmien" ulkopuolella.

Trendit sanovat että Yhdysvallat ja Kiina ampuvat vuosi vuodelta enemmän tavaraa kiertoradalle kun taas Venäjä on vakiintunut tuonne 20-25 laukaisua per vuodessa tienoille. Kasvua ei tietysti ole rajattomasti: avaruuteen voidaan ampua satelliitteja, luotaimia, avaruusasemia tai avaruusasemien vierailijoita / heidän muona yms. täydennystä. JOS halvemmaksi tulevat laukaisut lisäävät avaruuden kaupallista hyödyntämistä niin silloin vuotuiset laukausmäärät voivat kasvaa selvästi ja siitä kakusta olisi jaettavaa useammalle toimijalle. Venäjä voisi ehkä saada palasen, tosin markkinoille on tullut viimeisen 5 vuoden aikana suuri määrä uusia toimijoita ja kokoajan on tulossa lisää (aika näyttää ketkä selviävät, kilpailu on kovaa). Mahtaako rahkeet riittää Venäjällä? Oma avaruusasema tuntuu hullulta, mutta NASA on jo tehnyt sopimuksen kaupallisten avaruusasemien osalta. ISS jatkaa toimintaansa suunnitelman mukaisesti, mutta ehkä 10 vuoden kuluttua se on korvattu yksityisillä asemilla, joissa NASA ja ESA yms. käyvät tekemässä tutkimuksiaan silloin kun sille on tarvetta? Suurempien avaruusasemien rakentaminen tulee helpommaksi, mikäli edes osa suunnitelluista raskaista raketeista toteutuu. SpaceX pyrkii testaamaan omaansa ehkä jo tämän vuoden aikana, tosin viivästykset ovat aina mahdollisia.

Avaruusturismissa voi olla tulevaisuudessa isot markkinat, ehkä Venäjä ajattelee kilpailevansa niistä? Tutkimus avaruusasemilla tulee jatkumaan varmasti, niistä ei olla luopumassa, mutta NASA katsoo jo kauemmas: ensin Kuuhun ja sen jälkeen Marsiin. Tällä kertaa tarkoitus on mennä pysyvästi: perustaa tukikohta joka olisi miehitetty pitkiä aikoja kerrallaan. Jos rakettien laukaisun hinnat saadaan poljettua tarpeeksi alas JA jos maan ulkopuolisten kohteiden hyödyntämistä mietitään tosissaan niin tämä on kasvava markkina. Hyvin kallis ala johon harvalla on varaa, mutta kasvua silti. Venäjä on höpöttänyt välillä omasta kuuasemasta, välillä se on yhdessä kiinalaisten kanssa. Kiinan voin uskoa menevän Kuuhun mutta ottavatko he venäläiset mukaan, eivät välttämättä.

Venäjä tuskin tulee häviämään avaruusmarkkinoilta, mutta heillä on suuria ongelmia rakettien modernisoimisen ja kilpailukyvyn kanssa. Sinänsä vanhan, kuulemma halvan valmistaa sekä toimivaksi todetun raketin käytössä ei ole mitään väärää, mutta varsinkin jos vertaa siihen mitä SpaceX ja heidän kilpailijansa tekevät niin Venäjän rakettiteknologia on hyvin kaukana niistä.
 
Viimeksi muokattu:
Kyiv diary 69, Vladimir Putin, do fuck off - Sweeney


Hyvää arviota sodan takaa, Putlerin vallasta jne. Tulee joskus sentään näitä pro Ukraina juttujakin youtubeen, eikä pelkästään ruzzki mir paskaa. Tiedän, että youtube on sikäli perseestä, että kommentoimalla saa lisää näkyvyyttä, mutten ole voinut mieltäni malttaa kommentoinnissa 😂
 
Tulipalo Venäjällä:

On the Novorizhskoye highway in the Moscow region, the OZON warehouse is on fire. 1000 people evacuated from the building. At the moment, the fire area is about 20 m². Video: telegram channel "Caution, Moscow".

Roof collapsed at OZON warehouse No casualties reported.


MT-LB kuljetusta, väitetysti jossain Zaporitzzjan alueella.

Zaporozhye region


Donetskin suunnalla räjähtänyt jotain, ehkä kaivoksessa kun on tuolla rinteessä?

 
Viimeksi muokattu:
Varsinkin jos laukaisualusta on siviiliajoneuvoon rakennettu, kuten brittien Ukrainalle lahjoittama Brimstone-koppiauto. Tämä piiloutuu muun yhteiskunnan sekaan siinä misä mikä tahansa tavallinen jakeluauto:


Hyvin mielenkiintoinen useamman ohjuslavetin yhteislaukaus. Ehkä ammuttiin niin laajalle alueelle (useita kohteita) että piti olla useita lavetteja yhtä aikaa? Ehkä video osaksi propagandaa varten, siksi monta vierekkäin? Ohjuksien näkee muuttavan suuntaa hetki laukaisun jälkeen, ehkä hämäävät vastatykistötutkia tällaisella liikkeellä?


Sama lentoradan muutos näkyy paremmin tällä videolla, ajanhetkestä 1:40 eteenpäin:

Aikaisemminkin on näkynyt näitä lentoradan muutoksia, myös m270 lavetilta ammuttuna.

Veikkaan että siinä ensin käynnistyy moottori ja raketti ampaisee suoraan taivaalle. Sitten parin sekunnin kuluttua raketti alkaa itse ohjautua ohjelmoidun maalin ja gps-signaalin mukaan.
 
Pieni humoristinen pläjäys. DPR sotilas: "Halusin vain nukkua rauhallisesti puun varjossa. Heräsin siihen että joku kidnappasi minut, löi päähän ja heitti autoon" :ROFLMAO: (6:00-10:24)
 
Mahdollista, tosin väitetysti ne olisivat QFAB-250 LG laserohjattuja ja vuoden 2019 artikkelin mukaan niissä olisi "HE fragmentation" kärki. En tiedä, onko tämä tuote mitään sukua kylmän sodan aikaiselle KAB-250 pommille, mutta yhtäläisyyksiä on paljon. Vertailun vuoksi:

KAB-250 LÄHDE

The KAB-250 is 10.5 ft (3.2 m) long and weighs 565 lb (256 kg). Its warhead makes up 365 lb (166 kg) of the total weight, of which 200 lb (91 kg) is blast-effect high explosive. Russian sources credit it with a CEP of 3 meters (9.8 feet) to 5 meters (16 feet).

QFAB-250 LG LÄHDE

“QFAB-250 LG aircraft bomb having length of 3,300 millimeters, diameter of 240 millimeters, weight of 270 kilograms and will allow hit the target by deviation of 10 meters at the distance of 12,000 meters.
“QFAB-250 LG” aircraft bomb was created according to NATO standards and is designed to meet domestic needs, as well as intended for export.

Jos nämä ovat suunnilleen samanlaisia niin olisiko QFAB-250 LG taistelukärjen paino myös 166 kg tai sitä kokoluokkaa? Vertailun vuoksi 155 mm M107 tykistön kranaatin omapainoksi sanotaan 43,2 kg ja räjähdesisällön painoksi 6,86 kg. LÄHDE
Tuosta kokoluokasta varmasti puhutaan. Toisena verrokkina GBU-12:n Mk82 räjähdetäyttö on 87kg. "Puhdas" Mk82 painaa melkein saman kuin GBU-12, mutta miten iso osa tuosta massasta on kärki- ja pyrstökartioiden osuus. Paveway II-kitti korvaa ne ohjatussa versiossa. "HE fragmentation", "blast fragmentation" yms. termeillä viitataan usein juuri perinteiseen rautapommiin.
HIMARS:ien ja M270 ampumien GMLRS-rakettien unitaarikärkien paino: M31A1 rockets with 200 lb (91 kg) high-explosive unitary warhead. LÄHDE

Hyvä myös muistaa että Yhdysvalloilla on lentopommeja kokoluokassa 500 paunaa ja 1 000 paunaa. 500 paunaa = 226,8 kg ja 1 000 paunaa = 453,6 kg.
Itse asiassa tuon QFAB-250 LG:n ohjauskitti on artikkelien perusteella Aselsanin LGK, jota Aselsan itse markkinoi nimenomaan noille jenkkien Mk82- ja Mk84-standardipommeille. (Mk84 on 2000 paunan jytky.) Ja kun pelkän räjähteen paino on saman verran kuin GMLRS:n koko taistelukärjen massa, niin ero tehossa on selvä.
Sanotaan että näitä voisi ehkä tiputtaa Bayraktar-lennokeista tai Su-25 ja ehkä myös Su-27 koneista. Vaativat maalinosoituksen laserilla, joten voisi käyttää mm. siten että Bayraktar osoittaa laserilla maalia ja hävittäjä pudottaa pommin.

Mietin myös että jos nämä on toimitettu huhtikuun aikana, niin osa tai kaikki on voitu jo käyttää. Toisaalta on mahdollista että Ukraina on säästänyt näitä sopivaa kohdetta varten. Ehkä osa HIMARS:eiksi luulluista iskuista on tehty näillä? QFAB-250 LG on selvästi painavampi joten ehkä olisi tuhlausta käyttää niitä "kevyitä maaleja" vastaan? Jos arvataan ettei näitä olisi käytetty JA jos arvataan että ylläoleva pakkalista sisältäisi 32 kpl QFAB-250 LG pommeja niin tuolla määrällä voi saada jotain hyvää aikaiseksi. Toki pitää saada pommia kuljettavat koneet sekä maalinosoittaja oikealle etäisyydelle kohteesta.
TB2 ei pysty kantamaan kuin hyvin kevyitä mikro-ohjuksia. Sen maksimipainokin on vain 700kg. Isommat Bayraktarin tuotteet varmasti pystyisivät näitä kantamaan, mutta niitä ei ole Ukrainaan ilmoitettu toimitetun eikä näkynyt. Su-25 on varma siltä pohjalta että Azerbaijan on omansa modannut kantamaan QFAB-250LG:tä. Teknisesti en näe mitään syytä miksei integrointia voisi tehdä Su-27:aan tai MiG-29:äänkin. Pari Su-27:äähän nähtiin pommittamassa Snake Islandia ilmeisesti rautapommein.
 
Pieni humoristinen pläjäys. DPR sotilas: "Halusin vain nukkua rauhallisesti puun varjossa. Heräsin siihen että joku kidnappasi minut, löi päähän ja heitti autoon" :ROFLMAO: (6:00-10:24)

Varmaan melkoinen tunnelma; olet raskaalla ryyppyputkella ja sammahdat puun juurelle. Kun krapulantahmeana räpyttelet silmiäsi päälläsi onkin univormu ja joku ravistelee hereille, tunkee Mosin-Nagantin kouraan ja käskee hyökkäämään fasistijuutalaishomonarkkareiden asemia vastaan uljaan DPR:n uhrheiden taistelijoiden seuraavassa aallossa.
 
Eilisiltainen Aristovich. Pari rintamakommenttia.

Bakhmut:​

🇷🇺 concentrated forces near Kodeme-Travneve-Hladosove, situation complicated for 🇺🇦

Avdiivka:​

🇷🇺 concentrated near Pisky-Opytne-Spartak, but 🇺🇦 reinforcements started arriving. Last 2 days were not easy due to 🇷🇺 advantage in artillery. In 1300km front-line it’s impossible to always guess enemy plans and concentrations.Reinforcements should fix situation.

 
Varmaan melkoinen tunnelma; olet raskaalla ryyppyputkella ja sammahdat puun juurelle. Kun krapulantahmeana räpyttelet silmiäsi päälläsi onkin univormu ja joku ravistelee hereille, tunkee Mosin-Nagantin kouraan ja käskee hyökkäämään fasistijuutalaishomonarkkareiden asemia vastaan uljaan DPR:n uhrheiden taistelijoiden seuraavassa aallossa.
Ryyppääminen on vaarallista puuhaa... Toisaalta loppu hyvin kaikki hyvin ja nyt sai putken katki?
 
Back
Top