Ukrainan konflikti/sota

– Tämä on hyvin hidas prosessi, koska me arvostamme ihmisiä ja tarvitsemme mahdollisimman monta ukrainalaista, jotka palaavat koteihinsa. Nopeaa menestystä ei ole odotettavissa...nopea menestys tarkoittaa aina paljoa verta.


Arestovytsh on kuvaillut Ukrainan strategiaa ”Putinin armeijan järjestelmälliseksi murskaamiseksi”.

52ab6460ecad04be493a73c5
"ISW:N mukaan Ukraina on siis myöntänyt suoraan, että sen tavoitteena ei ole vallata heti takaisin laajoja maa-alueita, vaan vahingoittaa Venäjän joukkoja sekä niiden logistiikkaa. Keinoina ovat tykistötuli sekä täsmäiskut, joilla on tuhottu esimerkiksi Hersonin alueella Dneprjoen yli kulkevia siltoja." Ukrainan tavoitteena on tappioiden tuottaminen maa-alueiden valtaamisen sijaan, tämä on meinannut unohtua monelta, keskustelijalta sekä asiantuntijalta. Ukrainan hyökkäykset ja tuleva talvi lisäävät venakon resursien tarvetta, logistiikkaan iskeminen hankaloittaa huoltoa. Ukrainan kannattaisi prässätä niin, että heillä etulinjassa rotaatio toimii, mutta venakolla ei. Jossain vaiheessa korttitalo kaatuu, tuloksena massa antautumisia ja paniikinomaista pakenemista.
 
Viimeksi muokattu:
Pieni (OC) postaus Ukrainan lähihistoriasta - keskiössä asevarastot.

Ukraina peri asevarastonsa NL:ta. NL oli yhtä riippuvainen raideliikenteestä kuin nykyvenäjä - ero on virtuaalisesti olematon. Ukraina peri NL:än infrastruktuurin asevarastojen suhteen. NL aikaan asevarastot olivat paljon suurempia ja niitä oli tiuhempaan kaikkialla. Sama koskee myös aktiivisesti ylläpidettyjä sotilaskomplekseita, joita ylläpidettiin mm. Ukrainassa sekä kansaa vastaan, että rautaesiripun takia (suojelemaan moskovaa / interceptaamaan ukrainan yli moskovaan lentävät ohjukset). Ammusten varastointi oli jo NL aikaan surkeaa, sillä tuolloin oletettiin että ammuksia ei olisi tarve varastoida pitkiä aikoja - kylmän sodan uhka maalattiin niin elävänä, että ei nähty järkeä rakentaa kaikelle tuotetulle ammustarvikkeelle halleja tai maanalaisia suojia - nämä rakennettiin vain kaikkein kalleimmille ja strategisesti tärkeimmille laitteille (ydinaseet, osa ohjuksista, osa hävittäjistä, sukellusveneet tms.). Kylmä sota ei kuitenkaan ikinä muuttunut niin kuumaksi kuin mihin oltiin varauduttu lyhyellä aikavälillä, joten suuri osa ammuksista 'mätäni' sään armoilla ilman suojaa tai ylläpitoa.

NL:n hajottua ja Ukrainan itsenäistyttyä Ukraina peri itselleen NL:ltä osan asevoimista sekä tämän infrastruktuurin. Elettiin aikaa, jolloin öljyn hinnan romahdus ja palautumattomuus edeltäneeseen hintatasoon olivat pakottaneet NL:n talousuudistuksiin sekä avoimmuuden politiikkaan (Gorba ei tehnyt tätä omasta hyvästä tahdostaan, vaan pakon edestä). Hajoamisen jälkeen Venäjälle astui presidentiksi Jeltsin - 90-luvun alussa tämä nähtiin uutena rauhan aikakauden alkuna sekä vanhojen vihollisuuksien lopettamisena. Venäjä ja USA alkoivat puurtaa START I sopimusta ydinaseiden määrän vähentämiseksi yms.

Ukrainalle sen perimä sotilasinfra, sekä uusi "rauhan" aikakausi tarkoitti järjettömän suuria sotilaallisia menoja ilman mitään järkevää syytä. Korruptiota esiintyi maassa vielä laajalti tuolloin, mutta korruptiotakaan ei voi ylläpitää alueilla joilla ei ole oikeasti mitään perusteluja. Perustelut voisi saada mm. vahvasta propagandasta joka sotii totuuden ja järjen kanssa, mutta tuohon ei ryhdytty. Joten, mitä Ukraina teki oli loogisesti vähentää sotilasmenojaan ja tutki miten päästä eroon turhasta kalustosta jotta se sopisi paremmin uuden valtion budjettiin. Tarkoitus oli päästä mahdollisimman halvalla irti turhista kuluista. Ammustarvikkeista suurin osa lahjoitettiinkin Venäjälle, sekä myös osa kalustosta. Tämä sisälsi ydinaseet, strategiset pommikoneet, strategiset ohjukset (sis. kaikki KH-ohjusvariantit) sekä muut "peloteaseet" ja "hyökkäysaseet". Jäljelle jätettiin vain välttämätön, uutta turvallisuustilannetta vastaava kalusto. Uusia sopimuksia tehtiin turvallisuuteen liittyen (mm. Budapest Memo), odottaen rauhaisaa tulevaisuutta, vapautta ja talouskasvua.

Korruptio pisti kapuloita rattaisiin kuitenkin tulevaisuuden odotusten suhteen. Neuvostoliitossa (ja nykyvenäjällä) ollut korruptio jatkoi olemassaoloaan Ukrainassa 90-luvun ja 2000-luvun alun mutaatoituen hieman venäläisestä variantista. Ukraina oli edelleen vahvasti venäjämielinen, mutta uusi sukupolvi oli päässyt matkustelemaan ja maistamaan mitä muita poliittisia systeemeitä maailmalla olisi tarjota. Politiikan uudet tuulet veivät Ukrainaa lähemmäs länttä - länsi puolestaan suitsi Ukrainaa korruptio-sairauden suhteen. Tämä edesauttoi asevoimien korruption "mutaatoitumista" lievempään varianttiin kuin venäjällä, vaikka ei ollenkaan estänyt sitä. Jäljelle jäänytta asemäärää ja ammusmäärää oli helpompi ylläpitää, vaikka korruptiota edelleen esiintyi jossakin määrin, ammuksista ja laitteista pidettiin sen verran parempaa huolta, että sääsuojausta parannettiin - enää ei odotettu että konflikti syttyisi hetkenä minä hyvänsä toisin kuin NL aikaan. Vanhoja halleja korjattiin ja uusia rakennettiin.

Poliittinen tilanne koki kovan kolhun ja lähti nopeasti kehittymään vuonna 2008 puten hyökättyä ja miehitettyä osan Georgiasta. Ukrainan nuori sukupolvi sai äänioikeuden. Tilanteen muhittua jonkin aikaa Ukraina sisällä (sis. kaikista yllämainitusta johtuen) tapahtui Maidan, jota seurasi venäjän itä-Ukrainan miehitys. Tämä oli herätys Ukrainalle, joka ei ollut tähän varautunut valtiollisella tasolla. Ukraina kallistui yhä enemmän lännen suuntaan hakeakseen tukea (pakotteita, koulutusta, reformiapua yms.). Mitään ei kuitenkaan suurissa määrin tapahtunut ennen 2015 Krimin miehitystä. Näiden tapahtumien jälkeen ukrainassa alkoivat suuren luokan reformit sekä korruption kitkeminen - oltiinhan tässä nyt osittaisen miehityksen alla, eivätkä länsimaatkaan näkisi korruption kitkemistä ja reformeja huonossa valossa. Lisäksi tälle kaikelle oli kansalaisten tuki. Venäjän toimet ajoivat ukrainan kansan pois päin venäjä-aatteisuudestaan - ryssäviha alkoi nostaa päätään.

Hyppäys viimevuoteen. Ukraina oli saanut (jotakin) tukea länneltä venäjänvastaisten sanktioiden muodossa (erittäin lieviä sanktioita kuitenkin - rohkaisivat ryssää ottamaan suurempia riskejä). Suurempi tuki oli tullut armeijareformista ja koulutusohjelmasta. Edelleen ei oletettu, että venäjä lähtisi täysmittaiseen hyökkäyssotaan, joten reformin piirissä oli vain aktiiviarmeija sekä osa aluejoukoista. Yhdysvaltalaismallisen reformin ansiosta suurin osa korruptiosta oltiin kuitenkin saatu kytkettyä pois. Vuoteen 2022 hypätessä tiedättekin jo loput, joten en mene sinne asti.

Ylläolevan tiivistää lähes täydellisesti (kuva) alla oleva ukrainalainen NL-aikainen pien(empi) ammusvarasto.

nimetön.jpg

Historiansa takia Ukrainassa on useita ammusvarastoja joiden koko alue ei ole käytössä. Käytössä oleva alue on kuitenkin paljon paremmin sovellettu ammustarvikkeiden säilyttämiseen kuin NL aikoina.

Opsecin puitteissa en postaa koordinaatteja, mutta löytyy mistä tahansa satelliittikuvia julkaisevasta palvelusta jos osaa etsiä.
 
Uskon entistä lujemmin, että ryssä on Ukrainassa täysin lyötävissä, mikäli vain lännestä riittää materiaali-apua ukrainalaisille.

Jokainen meistäkin voi tehdä pienen osuutensa. Talvista sotakampetta voi lähettää omasta ylimäärästä tai ostaa Lekasta ja pistää paketiin. Kuljetus ei maksa mitään.

Eikös tämä ole ihan hyvä kanava ? https://autaukrainaa.fi/

.
 
Niin, kalamiehen viestistä ei käy ilmi, ovatko Ukrainan joukot käyttäneet tätä venäläisten asemiin vai venäläisten puolustuslinjaansa kylvämiin miinoihin. Henk. koht. minulle käy kumpikin.

Räjähtävä sata metriä pitkä lapamato. Kaikkea sitä sotimiseen keksitään!

1*xavdBbT-qQUHQjGvVElbtg.jpeg


Jenkit käytti vastaavanlaista laitetta Irakissa. Hmmm. Asutuskeskuksessa...
 
Russia’s economy is expected to contract by 2.9% this year before returning to growth in 2023-24, according to its economy minister Maxim Reshetnikov, as quoted by the TASS news agency.

In its base case scenario, Russia’s economy ministry said it now expected a 0.9% GDP contraction in 2023, up from predictions of a 2.7% decline made just last month, Reuters reports.

Reshetnikov said the economy would return to periods of growth on a quarterly basis from as early as the end of this year.

The economy ministry also forecast 2.6% growth in 2024, down from 3.7% it had predicted in August.

Reshetnikov said the economy was on course to post GDP growth in excess of 3% a year after 2024.

This new forecast is a significant improvement from the predictions made just last month when the Economy Ministry forecast a 4.2% contraction for 2022 and a 2.7% fall in GDP in 2023.

Reshetnikov said expectations had improved as the Russian economy continued to weather the fallout from Western sanctions imposed over its invasion of Ukraine better than expected.
President Vladimir Putin attended large-scale military exercises on Tuesday involving China and several other Russia-friendly countries, Kremlin, spokesperson Dmitry Peskov told local news agencies.

Agence France-Presse reports:

Putin was meeting with defence minister Sergei Shoigu and military chief of staff Valery Gerasimov at the Sergeevski military range and could observe the final phase of the military exercises later, Peskov was quoted as saying.

The military drills, called Vostok-2022, started on 1 September and are due to take place until 7 September across several training grounds in Russia’s far east and in the waters off its eastern coast.

According to Moscow, more than 50,000 soldiers and more than 5,000 units of military equipment, including 140 aircraft and 60 ships, will be involved in the drills.

Participating countries include several of Russia’s neighbours, as well as Syria, India and key ally China.

Similar drills were last held in 2018.
A senior Ukrainian presidential adviser has claimed Ukraine’s forces are conducting counteroffensive actions in the east and south-east of the country.

Counteroffensive actions by the Armed Forces of Ukraine are taking place not only in the south of Ukraine, but also in the east and southeast,” Oleksiy Arestovych said on his Telegram channel late on Monday evening.

Since the beginning of the operation to liberate the south of Ukraine, our military has liberated several settlements on the western bank of the Dnieper.

These are subtle movements on the map. But the beginning of counteroffensive actions on different sectors of the front on our part speaks of a change in the situation as a whole.”

Arestovych claimed Russian forces on the right bank of the Dnieper are in “operational encirclement”, and predicted that within a month their position will be “extremely difficult”.
 
3500.jpg

The backup power line at the Russian-held Zaporizhzhia power plant in Ukraine has been disconnected to extinguish a fire, officials said on Monday.

Due to a fire caused by shelling, the [backup] line was disconnected, that is the last line linking the ZNPP/ZTPP hub to the power system of Ukraine,” Ukrainian operator Energoatom said. As a result, the plant’s sixth and last functioning reactor was disconnected from the grid.
However the International Atomic Energy Agency (IAEA) said the line itself was not damaged. “The ZNPP continues to receive the electricity it needs for safety from its sole operating reactor,” it said.

The back-up line “will be re-connected once the fire has been extinguished”, the UN nuclear watchdog added.
An expert mission from the International Atomic Energy Agency (IAEA) is set to release their findings from the Zaporizhzhia nuclear plant in a detailed report later on Tuesday.

Four of the six UN mission members at the plant have left the site and the remaining two IAEA experts will stay on a permanent basis, the UN nuclear watchdog said.

A statement released on Monday read:

Director General Grossi will on Tuesday issue a report about the nuclear safety, security and safeguards situation in Ukraine – including the findings from the mission to the ZNPP – and later the same day brief the United Nations Security Council about the mission to the plant.”
Zaporizhzhia city administrative head, Oleksandr Starukh, said via his Telegram channel on Monday:

Today, the IAEA mission left the Zaporizhzhya NPP, so we are currently waiting not only for a report on the current situation, but for clear decisions. The nuclear power plant and the area around it must be demilitarised as soon as possible.”
Ukraine’s president President Volodymyr Zelenskiy reiterated that the conclusions of the mission should be presented on Tuesday, adding: “I hope they will be objective.”
 
The Russian defence ministry is in the process of buying millions of rockets and artillery shells from North Korea to support its invasion of Ukraine, according to a newly downgraded US intelligence finding.

A US official, who spoke on the condition of anonymity, said on Monday that the fact Russia was turning to North Korea demonstrated that “the Russian military continues to suffer from severe supply shortages in Ukraine, due in part to export controls and sanctions”.

US intelligence officials believe that the Russians could look to purchase additional North Korean military equipment in the future. The intelligence finding was first reported by the New York Times.
 
Mikhail Khodorkovsky, the exiled Russian businessman, has called on Russians still inside the country to launch a wave of “sabotage” against state structures, with the aim of derailing Vladimir Putin’s war in Ukraine and destabilising his government.

Khodorkovsky, who spent a decade in jail between 2003 and 2013 and now lives in London, said Putin’s invasion had completely changed the agenda for Russia’s political opposition, and claimed that “armed resistance” may play a role at some point in the future.

“We need to explain to people what they can do, persuade them that they should do it, and also help people if as a result they end up in a dangerous situation,” Khodorkovsky told the Guardian.
 
Germany is to temporarily halt the phasing-out of two nuclear power plants in an effort to shore up energy security after Russia cut supplies of gas to Europe’s largest economy.

The economy minister, Robert Habeck, announced on Monday that the power plants, Neckarwestheim in Baden Württemberg and Isar 2 in Bavaria, are to be kept running longer than planned in order to be used as an emergency reserve until the middle of next year.

Habeck said that after a stress test carried out with four grid operators, considered worst-case scenarios, they had come to the conclusion that “hourly crisis-like situations in the electricity supply system during winter 22/23, while very unlikely, cannot be fully ruled out”.

He insisted that Germany had “very high supply security” and that the two nuclear plants should remain “on standby until mid-April 2023, in order, if necessary, to provide an additional contribution to the electricity grid in southern Germany”.

The nuclear power plants would be available for operation, and fully staffed, but only on standby and would not produce electricity unless it was deemed necessary.

He insisted that Germany would continue to stick by its plans – regulated by law – to withdraw from nuclear power.

Ei tuosta Saksan suunnitelmasta saa mitään järkeä aikaiseksi. Jos he tukeutuvat pelkästään kaasuun sähkön tuotannossa, he ovat tammikuussa vaikeuksissa.
 
Tykistöä mennyt mukavasti, UAV määrä taas nousussa ja tuo jo todettu 50k kokonaistappiot. edit: linkki vaihdettu

Eniten kysymyksiä herättävä kohta taulukossa on vähäinen muiden tuhottujen ajoneuvojen määrä, 3305 (oryx vahvistettu 1461 ~45%)kpl joka sisältää mm. rekat.
UA on tuhonnut 2077 tst-psv (oryx vahvistetut 1012 ~50%) 4484 apc:tä (oryx vahvistetut 1621 ~40%)

Tuhotut panssarit vs rekat 62%
Tuhotut apc:t vs rekat 135%

Sodan pitkittyessä ja painopisteen siirtyessä logistiikkaan iskujoukoilta olettaisi rekkojen määrän olevan huomattavasti suurempi, sillä rekkoja on rintamalla enemmän kuin panssaroituja ajoneuvoja.

Johtuuko ero siitä, että psv:t ja abc:t raportoidaan herkemmin koska ovat arvokkaita päänahkoja vai siitä että rekkojen tuhoaminen tapahtuu linjojen takana jolloin luotettavien havaintojen puutteessa niitä ei raportoida.
 
Viimeksi muokattu:

Ei tuosta Saksan suunnitelmasta saa mitään järkeä aikaiseksi. Jos he tukeutuvat pelkästään kaasuun sähkön tuotannossa, he ovat tammikuussa vaikeuksissa.
2021 Saksan sähköstä tuotettiin ydinvoimalla 13,3%, maakaasulla 10,4%. (Wiki)

Koko sähkökriisi johtuu ihan vain siitä että Scholtzin hallitus pysyy vihreiden avulla pystyssä joten ydinvoima on haram. Sähkönsä he kyllä pystyisivät tuottamaan maakaasuttakin, ajamalla vuodenvaihteessa suljetut kolme ydinvoimalaa takaisin ylös.

Sotia ryssä ei kovin hyvin näytä onneksi osaavan mutta se pitkäjänteinen myyräntyö kulisseissa että Saksa on tässä jamassa on mestarisuoritus.
 
Back
Top