Voin auttaa kertomaan, miten ryssät voivat venyttää tätä pitkällekin, mikäli länsi ei salli ryssänmaalla olevien sotavoimien tuhoamista: Ukrainan saatua viimeisetkin ryssät ajettua maasta, ryssä ei suostu rauhaan (tai suostuu rauhaan, joka mahdollistaa armeijan uudelleenvarustelun) ja jatkaa pienellä intensiteetillä Ukrainan puolelle ampumista omalta puoleltaan. Kun armeijaa on rakennettu tarpeeksi, voidaan jopa yrittää uudelleen alueiden valtaamista. Näin sota jatkuu, jos Ukrainan ei sallita tuhoavan ryssän rajan läheisyydessä olevia joukkoja - ja tähän pitää ehdottomasti olla lupa länneltä.
Ja vaikka ryssä suostuisi rauhaan, mutta sen armeijaa ei lakkauteta, niin tämä sama on edessä muutaman vuosikymmenen päästä. Paras hoitaa tämä valmiiksi nyt, niin ei tarvitse ottaa revanssia silloin. Ja tämä tuo jälleen vaatimuksen lännelle: ryssä pitää eristää, kunnes se suostuu luopumaan armeijastaan.
Tuo kuulostaa hyvin pitkälti samalta tilanteelta kuin vuosien 2014-2015 sodan aktiivivaiheen aikaan eli Venäjä ampui todistetusti rajan yli raketinheittimillä ja tykistöllä, mutta Ukraina ei tohtinut vastata koska eivät halunneet sotaa Venäjää vastaan. Samanlainen tykeillä ja heittimillä paukuttelu jatkui 2016-2022, tosin tänä aikana pääasiassa Ukraina ja mielikuvitustasavaltojen miehet ampuivat toisiaan. Tilanne oli siinä vaiheessa jäätynyt, joten se oli enemmän vihollisuuksien ylläpitoa kuin oikeata sotaa - toki ihmisiä kuoli, sitä en kiistä.
Tuohon kahdeksan vuoden takaiseen tilanteeseen on muutama hyvin selvä ero:
- Ukrainan armeija on täysin eri iskussa kuin tuolloin ja heillä on Lännen vahva tuki takana
- Venäjä on jo aloittanut sodan Ukrainaa vastaan, joten ei ole pelkoa "eskalaatiosta" vaikka iskisivätkin heidän alueelleen
- Yhdysvaltain ja muidenkin suulla on sanottu useaan kertaan että iskut sotilaskohteita vastaan ovat täysin hyväksyttäviä, sijaitsivatpa ne Ukrainan alueella tai rajan itäpuolella
- Venäjä kohdisti valtaosan asevoimistaan Ukrainaa vastaan ja ne kärsivät merkittävät tappiot, nyt heidän suunta on ollut pitkälti perääntymistä. Vaikea nähdä että tähän tulisi muutosta yllättäen, heillä on ollut suuria ongelmia paitsi rekrytoinnissa niin myös korvaavan kaluston haalimisessa
Tämän perusteella näkisin että ennemmin tai myöhemmin Ukraina saa työnnettyä vihollisen takaisin rajan yli. Siihen voi mennä vuosi, ellei kauemminkin, koska talvi lähestyy kovaa vauhtia ja antaa molemmille tilaisuuden vetää henkeä ja kerätä voimia. On vahvoja merkkejä että Ukraina pyrkisi agressiivisesti hankkimaan selvästi paremmat asemat ennen talven tuloa, mutta aika näyttää mihin voimat riittävät. Heillä on vielä kuukausi tai pari aikaa, tosin syyssateet alkanevat piakkoin ja niitä seuraa kylmä talvi. HUOM: talvi ei tarkoita pelkästään lepo ja voimien keruuta, jos Ukraina saa hyvät asemat, sillä on mahdollisuus kuristaa vihollisen logistiikkaa ilman suuria hyökkäysoperaatioita (vrt Khersonin alueen tilanne). Monta kuukautta jatkunut kylmä, pimeys ja logistinen tuska voi jopa johtaa vihollisen murtumiseen ja jos ei, niin keväällä rospuuton jälkeen on taas hyvä tilaisuus jatkaa hyökkäystä. Toki talvellakin voi hyökätä, kun maa jäätyy ja kantaa - operaatiot menevät vain vaikeammiksi lumen, pimeyden ja kylmyyden takia. Vaihtoehtoja on silti monia.
Sanotaan että suunta jatkuisi samana: Ukraina etenee ja ryssä vetäytyy. Siinä vaiheessa kun vihollinen on työnnetty vanhan rajan yli, en usko että Ukraina haluaa jatkaa hyökkäystä. Tässä vaiheessa tilanne voisi siis jäätyä asemasodaksi ja samanlaiseksi tykeillä paukutteluksi kuin mitä se oli 2016-2022.
Tässäkin pitäisi katsoa karttaa ja erityisesti Venäjän alueen junaratoja: jos Ukraina iskisi heidän alueelle tykistön ja muiden ammusvarastoja vastaan pitkän kantomatkan ohjuksilla, niin Venäjän tykistö ei välttämättä pääsisi tarpeeksi lähelle ampuma-asemiin. Menisikö tämä sitten siihen että ampuvat hyvin kaukaa hävittäjistä ja pommikoneista risteilyohjuksia Ukrainan suuntaan ja he torjuvat niistä osan tai kaikki? Tällöin Venäjä näyttäytyisi hyvin impotenttina ja kyvyttömänä, sellaista pienen lapsen kiukuttelua kun ei muuhun kykene.
Jos ajatus on pelkästään pitää Putin vallassa mahdollisimman kauan ja hinnalla millä hyvänsä niin tuo voisi olla hänelle "hyväksyttävä tilanne" eli ei noloa rauhansopimusta ja tunnustusta hävitystä sodasta, mutta riittääkö se hänen asiamiehilleen? Seuraisiko vallankaappaus ja jos seuraisi, niin miten pian? Vaikka Putin itse ei suostuisi häviämään, tämä sota on personoitunut vahvasti häneen. Tätä on siis helppo käyttää lyömäaseena häntä vastaan, kun se aika tulee. Ongelma on se että Putin koplineen on pönkittänyt asemiaan yli 20 vuoden ajan. Siihen porukkaan tuskin mahtuu vahvoja persoonia vaan on enimmäkseen yes-miehiä täynnä. Silloin vastavoiman pitäisi tulla tämän porukan ulkopuolelta, armeija tai tiedustelupalvelut olisivat se perinteinen loogisin vaihtoehto (oppositio ja "muut puolueet" ovat liian heikkoja, tosin nousihan Yeltsinkin aika puskista Venäjän ensimmäiseksi presidentiksi).