Ukrainan konflikti/sota

Nimenomaan näin. Nykytilanteen ylläpitäminen on toistaiseksi Venäjän kannalta paras vaihtoehto, luovuttamalla nyt häviää kaiken mutta jos sotaa vaan pitkittää, ei tiedä mitä portteja voi tulevaisuudessa vielä aueta. Ehkä EU tulee vielä vastaan kun riittävän pitkään odotellaan tms…

Siksi lännen olisi hyvä löytää joku porkkana tilanteen laukaisemiseksi rauhanomaisin keinoin ettei konflikti venyisi tosiaan vuosien väsytystaisteluksi. Siinä häviävät kaikki osapuolet varmaan kaikkein eniten. Toisaalta Venäjälle sekin vaihtoehto on nyt parempi kuin se että vain Venäjä häviää eniten.
Tuo Venäjälle tarjottava ”porkkana” nyt vaan olisi aivan jättimäinen matopurkki.

En oikein pysty kuvittelemaan mikä sellainen porkkana olisi. Mielestäni aivan absoluuttisesti minimaalisin mahdollinen lähtökohta neuvotteluille olisi se, että Venäjä vetäytyy tai työnnetään takaisin sinne mistä se lähti 28.2.2022. Tämä siis on puhdasta yksityisajattelua; Ukrainan ohi ei voida kehitellä mitään porkkanoita.

Rauha olisi tietysti hieno asia, mutta eihän rauhaa voida tehdä mihin hintaan tahansa. Mielestäni olisi näissä keskusteluissa hyvä aina mainita, mikä sitten olisi sopiva hinta rauhalle. Se antaisi sopivasti lisätietoa.
 
Kuten mainitsin, toki toivoisin Ukrainan pikaiseen voittoon, mutta en näe syytä yltiöpositiiviseen toiveajatteluun että se tulisi ihan lähiaikoina tapahtumaan.

Toivoisin kuitenkin että olisin väärässä ja tämä johtuu vain omasta pessimismistäni. :)

Ei se sodan päättyminen tässä ja nyt tapahdu jos Putin ja Venäjä eivät ihan kokonaan romahda mikä sekin on kyllä tällä hetkellä ihan mahdollista. Vuosia sota ei tule kestänään kun siihen Venäjän voimat ja resurssit eivät mitenkään riitä mutta vuosikin on sodassa pitkä aika. Putin pyrkii melko varmasti pitkittämään sotaa niin paljon kun se on vähänkin mahdollista. Venäjä sai sodan alussa haltuunsa niin isot alueet että ei niitä ihan hetkessä takaisin oteta vaikka niissä on runsaasti ilmaa ja huonolaatuista tykinruokaa :ROFLMAO:

Mutta on siellä myös sellaisia alueita missä ukrainalaiset joutuvat taistelemaan ihan tosissaan...

t9h3sgqotun91.jpg


Sota ei ole pelkkää paraatimarssia jatkossakaan vaikka Ukraina on nyt se vahvempi osapuoli joka sanelee ja päättää sodan virtaukset.

Krim ja sen kohtalo on asia erikseen. Jos Ukraina ei tee yllättäviä peliliikkeitä niin se on viimeinen alue mistä taistellaan ja siinä vaiheessa Venäjän vähäisetkin resurssit ovat kaikki siellä. Se voi olla pitkäkin taistelu mutta voi olla olemattakin...sitä on mahdoton arvioida tällä hetkellä.
 
Ilmeisesti ryssän speznaz operoi tällaisilla erikoisilla ajoneuvoilla?
Tuo valkoinen oikeassa alakulmassa näyttää vähän nelioviselta DeLoreanilta. Tulkitsen tilanteen niin - jos laskelmani ovat oikein - että kun sillä saavutetaan tasan 88 mph nopeus, siirtyvät sen matkustajat (ja auto) takaisin päivämäärään 23.2.2022, ja he toivovat siten voivansa varoittaa Putinia. Godspeed!
 

Liitteet

  • F0EED7B6-96E6-4A83-88AF-E09ACE62719D.jpeg
    F0EED7B6-96E6-4A83-88AF-E09ACE62719D.jpeg
    75.4 KB · Luettu: 22
Tuo valkoinen oikeassa alakulmassa näyttää vähän nelioviselta DeLoreanilta. Tulkitsen tilanteen niin - jos laskelmani ovat oikein - että kun sillä saavutetaan tasan 88 mph nopeus, siirtyvät sen matkustajat (ja auto) takaisin päivämäärään 23.2.2022, ja he toivovat siten voivansa varoittaa Putinia. Godspeed!

Sama siirtyä suoraan mahtavuuden vuoteen 1995, sinnehän muukin Venäjä on parhaillaan Putinin johdossa matkalla.
 
Voin auttaa kertomaan, miten ryssät voivat venyttää tätä pitkällekin, mikäli länsi ei salli ryssänmaalla olevien sotavoimien tuhoamista: Ukrainan saatua viimeisetkin ryssät ajettua maasta, ryssä ei suostu rauhaan (tai suostuu rauhaan, joka mahdollistaa armeijan uudelleenvarustelun) ja jatkaa pienellä intensiteetillä Ukrainan puolelle ampumista omalta puoleltaan. Kun armeijaa on rakennettu tarpeeksi, voidaan jopa yrittää uudelleen alueiden valtaamista. Näin sota jatkuu, jos Ukrainan ei sallita tuhoavan ryssän rajan läheisyydessä olevia joukkoja - ja tähän pitää ehdottomasti olla lupa länneltä.

Ja vaikka ryssä suostuisi rauhaan, mutta sen armeijaa ei lakkauteta, niin tämä sama on edessä muutaman vuosikymmenen päästä. Paras hoitaa tämä valmiiksi nyt, niin ei tarvitse ottaa revanssia silloin. Ja tämä tuo jälleen vaatimuksen lännelle: ryssä pitää eristää, kunnes se suostuu luopumaan armeijastaan.

Tuo kuulostaa hyvin pitkälti samalta tilanteelta kuin vuosien 2014-2015 sodan aktiivivaiheen aikaan eli Venäjä ampui todistetusti rajan yli raketinheittimillä ja tykistöllä, mutta Ukraina ei tohtinut vastata koska eivät halunneet sotaa Venäjää vastaan. Samanlainen tykeillä ja heittimillä paukuttelu jatkui 2016-2022, tosin tänä aikana pääasiassa Ukraina ja mielikuvitustasavaltojen miehet ampuivat toisiaan. Tilanne oli siinä vaiheessa jäätynyt, joten se oli enemmän vihollisuuksien ylläpitoa kuin oikeata sotaa - toki ihmisiä kuoli, sitä en kiistä.

Tuohon kahdeksan vuoden takaiseen tilanteeseen on muutama hyvin selvä ero:

- Ukrainan armeija on täysin eri iskussa kuin tuolloin ja heillä on Lännen vahva tuki takana
- Venäjä on jo aloittanut sodan Ukrainaa vastaan, joten ei ole pelkoa "eskalaatiosta" vaikka iskisivätkin heidän alueelleen
- Yhdysvaltain ja muidenkin suulla on sanottu useaan kertaan että iskut sotilaskohteita vastaan ovat täysin hyväksyttäviä, sijaitsivatpa ne Ukrainan alueella tai rajan itäpuolella
- Venäjä kohdisti valtaosan asevoimistaan Ukrainaa vastaan ja ne kärsivät merkittävät tappiot, nyt heidän suunta on ollut pitkälti perääntymistä. Vaikea nähdä että tähän tulisi muutosta yllättäen, heillä on ollut suuria ongelmia paitsi rekrytoinnissa niin myös korvaavan kaluston haalimisessa

Tämän perusteella näkisin että ennemmin tai myöhemmin Ukraina saa työnnettyä vihollisen takaisin rajan yli. Siihen voi mennä vuosi, ellei kauemminkin, koska talvi lähestyy kovaa vauhtia ja antaa molemmille tilaisuuden vetää henkeä ja kerätä voimia. On vahvoja merkkejä että Ukraina pyrkisi agressiivisesti hankkimaan selvästi paremmat asemat ennen talven tuloa, mutta aika näyttää mihin voimat riittävät. Heillä on vielä kuukausi tai pari aikaa, tosin syyssateet alkanevat piakkoin ja niitä seuraa kylmä talvi. HUOM: talvi ei tarkoita pelkästään lepo ja voimien keruuta, jos Ukraina saa hyvät asemat, sillä on mahdollisuus kuristaa vihollisen logistiikkaa ilman suuria hyökkäysoperaatioita (vrt Khersonin alueen tilanne). Monta kuukautta jatkunut kylmä, pimeys ja logistinen tuska voi jopa johtaa vihollisen murtumiseen ja jos ei, niin keväällä rospuuton jälkeen on taas hyvä tilaisuus jatkaa hyökkäystä. Toki talvellakin voi hyökätä, kun maa jäätyy ja kantaa - operaatiot menevät vain vaikeammiksi lumen, pimeyden ja kylmyyden takia. Vaihtoehtoja on silti monia.

Sanotaan että suunta jatkuisi samana: Ukraina etenee ja ryssä vetäytyy. Siinä vaiheessa kun vihollinen on työnnetty vanhan rajan yli, en usko että Ukraina haluaa jatkaa hyökkäystä. Tässä vaiheessa tilanne voisi siis jäätyä asemasodaksi ja samanlaiseksi tykeillä paukutteluksi kuin mitä se oli 2016-2022.

Tässäkin pitäisi katsoa karttaa ja erityisesti Venäjän alueen junaratoja: jos Ukraina iskisi heidän alueelle tykistön ja muiden ammusvarastoja vastaan pitkän kantomatkan ohjuksilla, niin Venäjän tykistö ei välttämättä pääsisi tarpeeksi lähelle ampuma-asemiin. Menisikö tämä sitten siihen että ampuvat hyvin kaukaa hävittäjistä ja pommikoneista risteilyohjuksia Ukrainan suuntaan ja he torjuvat niistä osan tai kaikki? Tällöin Venäjä näyttäytyisi hyvin impotenttina ja kyvyttömänä, sellaista pienen lapsen kiukuttelua kun ei muuhun kykene.

Jos ajatus on pelkästään pitää Putin vallassa mahdollisimman kauan ja hinnalla millä hyvänsä niin tuo voisi olla hänelle "hyväksyttävä tilanne" eli ei noloa rauhansopimusta ja tunnustusta hävitystä sodasta, mutta riittääkö se hänen asiamiehilleen? Seuraisiko vallankaappaus ja jos seuraisi, niin miten pian? Vaikka Putin itse ei suostuisi häviämään, tämä sota on personoitunut vahvasti häneen. Tätä on siis helppo käyttää lyömäaseena häntä vastaan, kun se aika tulee. Ongelma on se että Putin koplineen on pönkittänyt asemiaan yli 20 vuoden ajan. Siihen porukkaan tuskin mahtuu vahvoja persoonia vaan on enimmäkseen yes-miehiä täynnä. Silloin vastavoiman pitäisi tulla tämän porukan ulkopuolelta, armeija tai tiedustelupalvelut olisivat se perinteinen loogisin vaihtoehto (oppositio ja "muut puolueet" ovat liian heikkoja, tosin nousihan Yeltsinkin aika puskista Venäjän ensimmäiseksi presidentiksi).
 
Viimeksi muokattu:
Hitsatun tornin suunnittelu alkoi jo 90-luvun puolivälissä, koska he menettivät Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen kyvyn valmistaa valutorneja (väitetysti konkurssien yms. takia).
Neuvostoliiton ja edelleen Venäjän teollisuuden suurin murheenaihe on ollut automaation puute. Tuollaisen suuren ja suurimassaisen tornin valaminen vaatii tarkkuutta ja ymmärrystä miten se teräs sinne muottiin valutetaan, jäähdytetään jne. Ilman automaatiota osaaminen on siirtynyt valajien keskuudessa aina oppipojille. Tämä tietotaito katkeaa kun tehdas menee kiinni tai tuotanto katkeaa jostain muusta syystä.

Sama ongelma koskee noin kaikkea ryssän high-tekkiä, tai no 80-luvun -tekkiä. Useita teknologia-aloja yksikertaisesti kuoli kun osaaminen oli tekijöiden päässä, ei dokumentoidussa automaatiossa. Pahiten tuo rapauttaa sotatarviketuotannon materiaaleja, eli laminoidut komposiitit, erikoisemmat metalliseokset, taotut kappaleet jne. Esimerkiksi kunnon panssariteräs on tuotu Venäjälle Saksasta kun oma tuotantotaito meni tekijöiden mukana hautaan.

Joten kyllä tässä saa niitä Armata lauttoja odotella Ukrainaan kun edes sitä rungon terästä ei osata itse valmistaa..
 
Kyllä Kiinalle sopii hyvin että Uralista itään Venäjän alueet ottavat etäisyyttä Moskovaan ja päättäviin piireihin. Uusi ystävä on valmiina.
Kiina on mielellään paikalla kuten Väyrynen hissimeemissä ja kysyy " kuinka vomme olla avuksi" ?
.
Juuri näin arvelen asian olevan. Kannattaa muistaa että Kiinassa tehdään ihan virallisestikin 100 vuotissuunnitelmia. Niissä mitä ei näytetä saattaa hyvinkin olla mielenkiintoisia karttalinjauksia..

Shakkimestarisotakääpiö pussitti tällä sodalla nerokkaasti, omiin.

Kaikenlaiset "asiaintuntijat" povaavat Venäjän hajoamista. Olisi hauska edes kerran kuulla mitkä alueet lähtevät ja miksi? Itsenäistyminen vaati vahvaa kansallistunnetta kuten esim. Baltiassa ja Ukrainassa on. Onko Venäjällä enää tällaisia alueita? Zetzeenia? Joku muu islam-stan? Jonkun hallintoalueen rosvopäällikkö saattaa periaatteessa kyetäkin itsenäistymään, hetkeksi. Viisas rosvopäällikkö tosin katselee ehkä varalaskeutumispaikkaa heti alkuun siihen hetkeen kun keisarius loppuu.
 
Vuosien sotiminen jähmettyneillä rintamilla aiheuttaisi Venäjälle valtavat tappiot nyt kun Ukrainalla on USA:n täysi materiaalituki takana. Jonkinlainen ratkaisu tässä kehittyy.
Jep. JOS materiaalinen apu pysyy hyvänä (laatu/määrä) tämä kyllä menee enemmän Ukrainalle kun aika kuluu. Nyt sitten on idempänä Azerit tulittaneet venäläisiä, Kiina hakee etupiiriä. Tämäkin tilanne kehittyy koko ajan Venäjälle epäedulliseen suuntaan.
Voiko jo alkaa puhua että Venäjä tässä tarvitsee ihmeen? Jos asioita katsoo vaikka vuoden tai muutaman perspektiivillä :unsure:
 
Että Kiinalla on pelisilmä kirkkaana. Kazakstan on perinteisesti ollut Venäjän läheisimpiä liittolaisia mutta Ukrainan sotaan se on suhtautunut hyvin penseästi, mikä on alkanut koetella maiden välejä. Ryssä on häirinnyt Kazakstanin öljynvientiä, putki länteen kulkee ryssän kautta. Kiinaahan ei varmaan haittaisi yhtään vaikka vedettäisiin uusia putkia itäänpäin. Kiina sanoo kaikille mitä he haluavat kuulla ja on kärppänä tekemässä itselleen hyviä sopimuksia.
Juuri näin. Ja Venäjä on tässä ajamassa itseään Kiinan alusmaaksi. Kaikki tää on ollu nähtävissä ja selvää meille taviksille, mut kai se on niin, että diktaattori on niin omassa kuplassaan, ettei tajua mitään.


Geopoliittisesti täs on semmonen homma, et Kiina tulee olemaan meidän elämää, rakkautta ja vapautta ihannoivien seuraava vihollinen. Surullista.
 
Viime päivien kuvissa on näkynyt, että on alueita, jotka sateet ovat saavuttaneet. Urat ovat pettäneet ajoneuvojen alta. Sissiosastot alkavat valmistautua näillä seuduin.

Muuten olen sillä kannalla, että Donetskin suuntaan ei kannata puskea ennen Krimin valtausta. Silloin saa Mustan Meren laivaston ristikkoon, samoin Krasnodarin suunnan sotilaskentät ja Donetskin rintaman eteläisen sivustan.
 
Orja kiittelee isäntäänsä tyhjistä eleistä ja tasapuolisesta suhtautumisesta sot...krii...erikoisoperaatioon :ROFLMAO:

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Kiinan presidentti Xi Jinping tapasivat torstaina Shanghain yhteistyöjärjestön (SCO) kaksipäiväisen kokouksen yhteydessä Uzbekistanin Samarkandissa.

Kokouksen pääpäivä on vasta perjantaina, mutta Venäjän ja Kiinan johtajien kohtaaminen kohdisti huomion Uzbekistaniin jo torstaina.

Tapaamisen asialistalla oli Ukrainan sota, Taiwan sekä muut ”kansainväliset ja alueelliset aiheet”. Kremlin mukaan presidenttien tapaamisella on ”erityistä merkittävyyttä” tämänhetkisen geopoliittisen tilanteen vuoksi. Presidentit kohtasivat ensimmäistä kertaa Ukrainan sodan alkamisen jälkeen.

Putin kiitteli tapaamisessa Kiinaa ”tasapuolisesta suhtautumisesta Ukrainan kriisiin”. Kiina itse on aiemmin julistanut, ettei ole Ukrainan sodan osapuoli. Kiina ei ole myöskään ainakaan tiettävästi toimittanut Venäjälle sen kipeästi kaipaamia komponentteja tai tarvikkeita.

Kuten Niinistö jo helmikuussa totesi niin naamiot on vihdoinkin riisuttu.
 
Orja kiittelee isäntäänsä tyhjistä eleistä ja tasapuolisesta suhtautumisesta sot...krii...erikoisoperaatioon :ROFLMAO:

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Kiinan presidentti Xi Jinping tapasivat torstaina Shanghain yhteistyöjärjestön (SCO) kaksipäiväisen kokouksen yhteydessä Uzbekistanin Samarkandissa.

Kokouksen pääpäivä on vasta perjantaina, mutta Venäjän ja Kiinan johtajien kohtaaminen kohdisti huomion Uzbekistaniin jo torstaina.

Tapaamisen asialistalla oli Ukrainan sota, Taiwan sekä muut ”kansainväliset ja alueelliset aiheet”. Kremlin mukaan presidenttien tapaamisella on ”erityistä merkittävyyttä” tämänhetkisen geopoliittisen tilanteen vuoksi. Presidentit kohtasivat ensimmäistä kertaa Ukrainan sodan alkamisen jälkeen.

Putin kiitteli tapaamisessa Kiinaa ”tasapuolisesta suhtautumisesta Ukrainan kriisiin”. Kiina itse on aiemmin julistanut, ettei ole Ukrainan sodan osapuoli. Kiina ei ole myöskään ainakaan tiettävästi toimittanut Venäjälle sen kipeästi kaipaamia komponentteja tai tarvikkeita.


Kuten Niinistö jo helmikuussa totesi niin naamiot on vihdoinkin riisuttu.
Naamiot riisuttu ja Xi Jinping paljastui huumorimieheksi

Putin myös sanoi Venäjän tuomitsevan Yhdysvaltojen ”provokaatiot” Taiwaninsalmella ja tukevan ”yhden Kiinan politiikkaa”, jonka mukaan vain Kiinan kansantasavallan hallitus tunnustetaan Kiinan lailliseksi hallitukseksi.

Xi puolestaan lausui, että Kiina haluaa ”tuoda kaoottiseen maailmaan vakautta ja positiivista energiaa”.
 
Tätä on siitä vaikeaa ennustaa koska mitä enemmän Ukraina vapauttaa miehitettyjä alueita sitä lähempänä sisäinen sekaannus Venäjällä on. Mutta väittäisin että vuoden sisään tilanne ratkeaa tavalla tai toisella.
Itse ehkä hieman pessimistisenä veikkaan että Ukrainalla tulee kestämään tämä vapautus pidempään kuin vuoden jos Venäjä haluaa hommaa hidastaa.

Mutta kuten sanoit, ennustaminen on vaikeaa ja tämä on vain oma arvaukseni.

Vuodessakin ehtii vielä ikävä kyllä tapahtumaan paljon muuttujia, jotka ehtivät vaikuttaa kokonaisuuteen.
 
Mielenkiintoista, jos siis kyseessä oikea varastosta otto eikä mikään ajeluvideo hengennostatukseksi.

Minä en koskaan ole ollut erinomainen erottamaan eri vaunumalleja, T-90 obr 1992 ja T-90A selvin ero on tornin muoto, mutta sitäkin on vaikea nähdä laatikkomaisten ERA-palikoiden alta. Alkuperäisissä T-90 vaunuissa on valettu torni, joten se on pyöreämpi muodoiltaan. Niissä oli alunperin Shtora-1 häirintälaitteet tornissa tykin molemmin puolin, mutta ne on voitu ottaa pois. Samat laitteet olivat myös T-90A vaunuissa joten ei helpota tunnistamista.

Ehkä joku haukansilmäinen tunnistaa tähtäinten erojen tai erilaisten anturien perusteella?
Telaketjujen perusteella T-90A. T-90A sai uudet telaketjut joissa telakengän hammas on avoin.
 
Tokayevin mielestä ryssän kaalipierut on alkanut tosissaan haiskahtaa mädältä? Nalle Puh tarjoaa suodattavat maskit? vaikka pallopään regiimin hajoaminen on hieno ja toivottavasti asia, niin Kiin

Antamalla sellaisia lausuntoja, jotka tukevat valtakunnankansleri Scholzin ajatuksia ja pitävät tämän pelkäämässä ryssää ja eskalaatiota. Hitleriltä oli Keitel, joka kertoi tälle mitä halusi kuulla ja Scholzilla on näköjään Zorn?
 
Back
Top