Ukrainan konflikti/sota

Mitä tämä sota on myös näyttänyt: kuva Venäjästä erityisen taitavana tiedustelumahtina on romuttunut voittamattomien panssarilauttojen kanssa. Tämäkin oli osittain kylmän sodan luoma myytti.

Ryssää ei tartte "auttaa" kyllä millään tavalla tässäkään asiassa.


Samaa mieltä. Ryssä on kyllä näyttänyt sellaisia rimanalituksia, ettei olisi ikinä uskonut. Voisi kuvitella, että jos rima on maassa, niin ei sen ali voi mennä vaikka yrittäisi... mutta äläpäs mitään, ryssä hakee lapion ja kaivautuu sen ali...

Hankalaksi tästä asiasta tekee sen, ettei voi yhtään ymmärtää miten ryssä lukee kaluston luovutuksia..

A. Me ajattelemme että ryssä näkee loven puolustuksessamme, jos kalustoa on annettu pois.

B. Osoittaa kovaa taistelutahtoa (voimaa, jota ryssä kunnioittaa) Suomalaisissa. Ja näin lieventää ryssän valloitushaluja suomea kohtaan.

Tätä jälkimmäistä kohtaa kun ajatellaan, niin kuten on huomattu ihmishenget ei merkkaa ryssälle mitään, joten kalustoluovutukset voivat olla ryssän näkökulmasta äärimmäisen solidaarisuuden ja tuen osoittamista ukrainaa kohtaan.
 
Lasse Laaksonen on pessimisti ja näkee ettei Putlerin roistoarmeija oli ainakaan vielä romahtamassa.

Ei Ukrainan voitto vielä ole kirkossa kuulutettu. Monta päivää on tullut twitterpäivityksiä rajuista taisteluista UA-lähteistä.

Toki tilanne täältä kaukaa näyttää positiiviselle UA mahdollisuuksien kannalta vapauttaa kokonaan maansa. Mutta sotaa on vielä paljon jäljellä ja monta mutkaa jäljellä, kuten esim lännen riittävän ase- ja talousavun jatkuminen. Ryssien kykyyn parantaa oleellisesti sodankäynnin resurssejaan en usko.
 
Lappeenrantalaiset eivät saa kyllä mitään kansannousua aikaiseksi. Korkeintaan menevät satamaan tappelemaan kännipäissään siitä kumpi on parempaa; vety vai atomi. Imatralaisista löytyy vielä kapinahenkeä ja taitoa liikkua luonnossa, joilla miehittäjän elämä tehtäisiin todella vaikeaksi.
Mie taas luulen että pääasiassa demareita äänestelevät imatralaiset menisivät yhtenä joukkona putlerin puolelle kunhan vain saisivat sortaa ja lisäverottaa suomalasia. Ryssälle kävisi varmaan sekin että kaikki mitä demarit irti saisivat lähettäisiin heti Venäjälle, siis vastikkeetta ulkomaille aivan kuten nytkin. Lisäplussana kuperkeikkamiehet epäilemättä tappaisivat kaikki "persut".

Jumalauta tämähän on marinistien märkä uni!

(Lisään vielä että tämä sarkasmia lainattua viestiä kohtaa koska muuten jotkut monet ottavat tämän tosissaan, slava ukraini jne)
 
Viimeksi muokattu:
Tässä on hyvä kirja lukea tähän liittyen. Kertoo Kremlin hakkereiden tekosista mm. Ukrainan ja muiden maiden järjestelmissä. Nykyiset tehtaiden, voimalaitosten jne. toimilaitteet, jotka ovat melkein komponenttitasolla yhteydessä nettiin avaavat ihan uusia kanavia hakkeroida ja tarvittaessa sabotoida järjestelmiä. Monessa maassa vanhat "tyhmät" laitteet on vaihdettu näihin uusiin hienoihin, mutta joiden tietoturva onkin jotain muuta kuin mitä odottaisi. Järjestelmätoimittajia esim. voimalaitoksille on rajallinen määrä ja siten myös laiteversioita. Ryssän hakkerit ovat voineet saada pääsyn niihin jo vuosia sitten ja varmistaneet sisäänpääsyn tulevaisuudessa, jos tarve tulee. Sitten ne voivat tehdät kepposensa ilman, että uudistetut tietoturvajärjestelmät hidastavat menoa ollenkaan. Suosittelen, mielenkiintoinen kirja.

Totta, tosin Ukrainan esimerkki osoittaa että cybervaikuttamisella on rajansa. Ukraina on toki tottunut siihen viimeisen kahdeksan vuoden ajan ja ollut pakotettu muodostamaan erilaisia vastatoimia - moni maa ei ole joutunut vakavan hyökkäyksen kohteeksi, jolloin riski suuremmasta ja pidempään kestävästä lamauttamisesta on olemassa. Näin siis jos oletetaan ettei ole tehty aitoa varautumista ja muutettu omia järjestelmiä Ukrainan oppien mukaisiksi - tai paremmiksi. Suuri ongelma tuntuu aina olevan suuri hyökkäyspinta-ala ja suuri määrä reittejä joista pääsee sisään järjestelmiin. Näitä on pakko olla, muuten ne eivät olisi niin hyödyllisiä ohjelmia ja palveluita kuin mitä ne nykyään ovat. Väistämättä paremmin suojattu tuntuu tarkoittavan vaikeampaa tai kömpelömpää käytettävyyttä, ja arkielämän sekä työn kannalta tehokkuus = helppo käytettävyys.

Kuuntelin eilen iltasella tämän:


Hänellä ei varsinaisesti ole pääsyä yksityiskohtaiseen tietoon, mutta hän tiivistää Venäjän cyberhyökkäysten onnistumisesta pari yksityiskohtaa sodan ensipäiviltä:

- Viasat-satelliittien tai niiden maa-asemien hakkerointi, joka vaikutti korkeamman tason yhteydenpitoon
- yleisesti korkeamman johdon viestijärjestelmien lamauttaminen
- laajemman ilmapuolustusjärjestelmän lamauttaminen (tai jopa "poispyyhkiminen")

Vaikutukset ovat tietysti ymmärrettävät: johdon yhteydenpito yksiköihin ja niiden komentajiin on poikki, suuren tilannekuvan muodostaminen ja jakaminen vaikeaa JA yksi suurimmista, hänen arvion mukaan ilmapuolustuksen johtamisen lamauttaminen avasi tien mm. Hostomelin helikopterirynnäkölle (oma lisäys: ehkä myös teki risteilyohjusten ja hävittäjien iskut helpommiksi ja siten Venäjä otti suurempia riskejä sodan ensipäivinä?).

Hän mainitsee Starlinkin yhtenä isona apuna, hänen arvion mukaan yksi syy on sen teknologia, toinen on se että kyseessä on uusi järjestelmä eivätkä hakkerit ole ehtineet tutustua siihen ja rakentaa hyökkäyskatalogia. Lisäksi pohtii, mikä vaikutus sillä on että Starlink on hyvin tärkeä ja laajasti käytössä Yhdysvalloissa, jolloin siihen iskeminen olisi suoremmin isku Yhdysvaltoja vastaan (toisin kuin Viasat, joka ei ole niin laajasti käytössä).

Minun lisäys: Starlink on varmasti ollut iso apu muttei todellakaan ainoa: matkapuhelinverkko on toiminut normaalisti tai suunnilleen normaalisti koko sodan ajan ja suuremmissa kaupungeissa sekä niiden välillä lienee hyvä ja laaja lankainternetverkko, joten yhteydenpito näiden kautta on varmasti ollut suuressa merkityksessä.

Hän myös kommentoi sitä miten Ukraina on vastannut Venäjän iskuihin: he ovat oppineet hyvin ketteriksi ohjelmien ja järjestelmien osalta. Sen sijaan että yritetään kaikin voimin estää sisään pääsy, on opittu hyväksymään se että vihollinen voi päästä läpi ja sotkea tai tuhota ko. järjestelmän. Tätä varten varmuuskopiot ja niiden avulla tehty palautus on opittu hoitamaan nopeasti. Tuosta seuraa toki väliaikainen toiminnallisuuksien menetys, mutta se voi kestää muutaman tunnin ja taas ollaan linjoilla. Sodassa muutama tunti voi toki olla ratkaiseja, mutta tästä tullaan siihen että joukkojen johtaminen on hajautettu ja kenttäkomentajat ja eri tason johtajat toimivat itsenäisesti eivätkä ole riippuvaisia ylhäältä tulevista käskyistä (toki suuressa mittakaavassa joukkoja johdetaan ylhäältä, tasapainoilua).

Mainitsee myös Microsoftin antaman tuen ja mm. heidän Azure-pilvipalvelun, voisi kuvitella että niistä on ollut vähintään apua, mutta tuskin estävät tuhon aiheuttamista kokonaan.

Sodan aikana cyberistä ja sen onnistumisista / rajallisesta vaikutuksesta on kirjoitettu jonkin verran mutta nähdäkseni mehukkaimmat yksityiskohdat odottavat "parempia aikoja". Se yleiskuva jonka olen muodostanut menee suunnilleen tuon videon kuvailemalla tavalla eli sodan ensipäivinä saivat aikaan hämmennystä ja eri järjestelmiä pois pelistä, mutta sodan jatkuessa Ukraina onnistui palauttamaan nämä ja myöhemmin muodostamaan toimintatavan joka minimoi cyberhyökkäysten vaikutuskyvyn. Edelleen syytä muistaa: sähköverkko ja matkapuhelinverkko ovat pitkälti pysyneet toiminnassa koko sodan ajan (paikallista vaikuttamista mukaanlukematta), samoin moni muu järjestelmä jonka olisi voinut kuvitella tippuvan pois heti sodan alkamisen jälkeen. Tässäkin voi olla osaltaan mukana Ukrainan tietynlainen takapajuisuus eli jos voimalaitokset ja sähköverkon laitteet eivät ole yhteydessä verkkoon niin niihin ei voi vaikuttaa etänä. On pakko iskeä kohteeseen fyysisesti. En tunne heidän verkkoa joten tuo on minun arvaus vain.
 
Viimeksi muokattu:
Mitä tämä sota on myös näyttänyt: kuva Venäjästä erityisen taitavana tiedustelumahtina on romuttunut voittamattomien panssarilauttojen kanssa. Tämäkin oli osittain kylmän sodan luoma myytti.

Ryssää ei tartte "auttaa" kyllä millään tavalla tässäkään asiassa.

Venäjä on varmaan osittain ratsastanut kylmän sodan aikaisilla myyteillä, mutta on siellä edelleen varmasti oikeaa osaamistakin. Ulkopuolelta katsellen ongelma tuntuu olevan, että kun nyky-Venäjällä nyt ei muutenkaan resurssit ole samaa luokkaa kuin NL aikoina, niin tiedustelupalvelut vielä kilpailevat keskenään vaikutusvallasta (jota toki tapahtui NL aikoinakin mutta nyt se on vielä härskimpää). Lopputuloksena järjestelmä on tehottomampi kuin osiensa summa. Mutta siitä kyllä samaa mieltä, että ei median tarvitsisi yhtään tarjota ilmaisia vihjeitä, heillä on varmaan ihan riittävästi Tehtaankadun vakioasiakkaissa lörpöttelijöitä muutenkin.

Sen nyt pitäisi olla täysin julkinen tieto montako pasia ja sergeitä ja satakakskakkosta on lähetetty, pitäisi heti laittaa kuvat jakoon ja röyhistellä että näin autamme ukrainaa lyömään rySSät.
Paitsi tietenkin jos määrät on aivan surkean pieniä. Sata Pasia olisi 👍 mutta jos oikea määrä onkin esim 10 niin ehkä parempi olla hiljaa ja yrittää edes antaa sellainen mielikuva että kovasti autamme.
En tiedä oliko tämä sarkasmia vai ei, mutta jos jatkan tuolla esimerkillä: 100 Pasia on abouttiarallaa kahden-kolmen pataljoonan kalusto. Jos kerrotaan avoimesti, että 100 Pasia lähti, niin Venäjä voi siitä heti vetää pari tulkintaa: 1) joko meillä ei koskaan ollut noille sodan ajan käyttöä, tai 2) meillä ei ole enää 2-3 pataljoonaa rivissä, tai ne kulkee jatkossa ottokalustolla. Kummastakaan ei ole ollut julkisuudessa mitään keskustelua, joten tuo antaa Venäjälle vähintään johtolangan jota lähteä seuraamaan. Sama pätee tietysti 122:siin tai Sergeihinkin.
 
Venäjän joukot ovat jatkaneet hyökkäysoperaatioita Donetskin kaupungin läheisyydessä ja Bah'mutissa, mutta nämä hyökkäykset ovat olleet suurimmaksi osaksi merkityksettömiä. Näin arvioi yhdysvaltalainen Institute for the Study of War -ajatushautomo.

ISW:n mukaan Venäjä on keskittynyt tekemään näitä merkityksettömiä hyökkäyksiä sen sijaan, että sen joukot keskittyisivät puolustautumaan Ukrainan vastahyökkäyksiltä. Venäläisjoukot ovat toisin sanoen ohjanneet rajallisia joukkojaan näihin hyökkäyksiin, vaikka venäläisten puolustuslinjat kaipaisivat vahvistuksia.

ISW noteeraa, että Bah'mutilla ja Donetskin kaupunkia ympäröivillä kylillä on tunnearvoa Donetskin niin kutsutun "kansantasavallan" sotaa tukeville ihmisille. Niihin kohdistuvilla offensiiveilla sen sijaan ei muuta arvoa ole.

ISW katsoo, että Venäjä ei voi mitenkään toivoa onnistuvansa etenemään laajamittaisesti Bah'mutin tai Donetskin kaupungin alueella. Sen mukaan venäläiset harjoittavat robottimaista toimintaa "teatterissa", joka on yhä enemmän irrallaan realiteeteista.
 
Shanghaijaus on perinteinen tapa nostaa miehistövahvuutta. Kuvassa Venäjän Mustanmeren laivaston nuori seilori nousee laivaan ekalle komennukselleen elokuussa 2022. F44FDFF7-3555-42D7-9926-8A59954167C6.jpeg
 
– Oleksandr Jurivitsh, katso karttaa, tilanne on ennalta selvä, Zahartshenko sanoi.

Zahartshenko tarjosi sopimusta ”ystävyydestä, yhteistyöstä ja avunannosta” Venäjän kanssa.

– Sinusta tulee suuri mies uudessa Ukrainassa, hän maalaili.

Vilkulin vastaus oli lyhyt. Se koostui kirosanoista ja ruumiinaukoista.



– Meillä ei ollut moderneja radiosytyttimiä, käytimme vanhan liiton laitteita, Vilkul sanoo ja nauraa päälle.

48cd229c836ae6f1628b1f37234a9b1d.jpg


Vilkul ei siis ainoastaan määrännyt alaisiaan räjäyttämään kohteita, vaan vanha kaivosmies teki sen myös itse. Räjähdysaineet saatiin Kryvyi Rihin avokaivoksista, joiden rautamalmin varassa kaupunki on kasvanut.

Vilkulin mukaan Kryvyi Rih oli sodan alussa haavoittuvassa asemassa. Reserviläisistä koottujen aluepuolustusjoukkojen kokoaminen oli pahasti kesken, joten puolustus oli 600 kansalliskaartilaisen varassa. Raskaita aseita ei käytännössä ollut.

Oli pakko käyttää luovuutta ja kaivoskaupungin resursseja.

Vilkul määräsi kaivinkoneita parkkeeraamaan Kryvyi Rihin lentokentän kiitoradalle. Venäläisten miehistönkuljetuslentokone joutui kääntymään takaisin.

Sodan kolmantena päivänä 300 ajoneuvon venäläiskolonna kääntyi kohti Kryvyi Rihiä. Ukrainalaiset onnistuivat katkaisemaan sen kahtia helikopterihyökkäyksellä. Venäläisten kalustoa jäi sotasaaliiksi.

– Saatatte muistaa sodan alusta kuvat ukrainalaisista farmareista kiskomassa traktoreillaan venäläisiä tankkeja. Se tapahtui täällä, Vilkul sanoo.

Saattueen kärki jatkoi kohti Kryvyi Rihiä. Vilkul käski avokaivosten valtavat maansiirtokoneet tien keskelle.

– Ammuimme niiden renkaat ja moottorit niin, että niitä oli mahdotonta siirtää, Vilkul kertoo.

Puolustajia auttoi myös sateinen sää. Tankit eivät voineet mudassa edetä tien sivussa.
 
Viimeksi muokattu:
Miten voi saksalaiset olla näin yössä?

Yhdysvaltojen ex-kenraalit lyttäävät saksalaisen kollegansa arvion Venäjän kyvyistä: ”Suomi yksin murskaisi Venäjän joukot”​

Saksalainen kenraali pelkää, että Venäjä voisi avata toisen rintaman ja mainitsee Suomen. Amerikkalaiset ex-komentajat ihmettelevät puheita.​


 
Ei todellakaan tarvitse ilmoittaa ryssille mitä yllätyksiä on tulossa. 10 pasia tällä kohtaa miehistön ja mekaanikkojen koulutuksineen olisi ihan passeli. Ehkä lisää on koulutuksessa ehkä ei. Reality check etulinjassa kertoo onko aihetta lisätoimituksiin. Pasit antavat kuitenkin yhden mahdollisuuden uusiin peliliikkeisiin yhdessä muiden kyvykkyyksien kanssa. Ei jumalaton Pasi-lautta mikään ratkaisija kuitenkaan olisi.
Eipä nuo nyt hirveästi koulutusta vaadi.
 
Ei Ukrainan voitto vielä ole kirkossa kuulutettu. Monta päivää on tullut twitterpäivityksiä rajuista taisteluista UA-lähteistä.

Toki tilanne täältä kaukaa näyttää positiiviselle UA mahdollisuuksien kannalta vapauttaa kokonaan maansa. Mutta sotaa on vielä paljon jäljellä ja monta mutkaa jäljellä, kuten esim lännen riittävän ase- ja talousavun jatkuminen. Ryssien kykyyn parantaa oleellisesti sodankäynnin resurssejaan en usko.
Se mikä tässä jää julkisuudessa huomiotta on, että Ukraina kärsii edetessään huomattavia henkilötappioita. Henki on aina arvokas mutta myös arvokasta kyvykkyyttä jota edelleen tarvittaisiin
 
Se mikä tässä jää julkisuudessa huomiotta on, että Ukraina kärsii edetessään huomattavia henkilötappioita. Henki on aina arvokas mutta myös arvokasta kyvykkyyttä jota edelleen tarvittaisiin
Toki Ukraina on myös kohtuullisen hyvin ymmärtääkseni onnistunut mobilisoinnissa, ja saa tälläkin hetkellä koulutusapua. Oliko suuruusluokka peräti 5000 ukkoa viikossa mikä tulee koulutettua ja levännyttä voimaa?

Tässä myös kansalaispalautetta venäläisille
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top