Ukrainan konflikti/sota

Lappeenrantalaiset eivät saa kyllä mitään kansannousua aikaiseksi. Korkeintaan menevät satamaan tappelemaan kännipäissään siitä kumpi on parempaa; vety vai atomi. Imatralaisista löytyy vielä kapinahenkeä ja taitoa liikkua luonnossa, joilla miehittäjän elämä tehtäisiin todella vaikeaksi.




Perin persu/VKK ulostulo. Siulla on varmaan vielä Suomen lippu seinällä?
en tiiä mut näin imatrallla syntyneenä ja 30 v helsingissä asuneena voin sanoa että karjalaiset myy vaikka äitinsä ryssille jos rahaa löytyy ryssiltä! niin saimaan rannat ja kaikki kun ryssä vaan maksaa!!
 
Harmi että ovat jättäneet tuon ehdotetun lain niin ympäripyöreäksi, ettei sitä voi kannattaa. Siinä olisi pitänyt olla ehdotuksena erillislaki Venäjää vastaan Ukrainan sodan johdosta. Ei näin, että ”hyökkäyssotaa käyvän maan kansalaiset…” - jotenkin vain haiskahtaa tiedostavien ihmisten amerikkaviha ja amerikkavastaisuus tuossa tekstissä. Että käytetään yleistä pöyristymistä Venäjän teoista keppihevosena USA:aa vastaan hyökkäämiseen.
 
Se mikä tässä jää julkisuudessa huomiotta on, että Ukraina kärsii edetessään huomattavia henkilötappioita. Henki on aina arvokas mutta myös arvokasta kyvykkyyttä jota edelleen tarvittaisiin

Myös Ukraina kokee raskaita tappioita mutta ei ole sellaisia merkkejä ilmassa että Ukrainan iskukyky olisi heikentynyt tai edes heikentymässä kun se tuntuu vain vahvistuvan koko ajan. Länsimaiden aseavulla on ollut iso rooli mutta on suorastaan hämmästyttävää miten nopeasti Ukraina on muuttunut altavastaajasta hyökkääväksi pedoksi joka syö kaiken mitä eteen tulee. Erityisen paljon Ukraina on kehittynyt modernissa sodankäynnissä kun sille on annettu siihen resursseja ja muutakin tukea.

On Ukrainalla edelleenkin myös heikkoja kohtia mutta hyvä tästä tulee vaikka kovan hinnan Ukraina on joutunut jo nyt maksamaan ja piikki on vieläkin auki kun Venäjä iskee päätä seinään ja tuhoaa viimeisetkin rippeensä tehottomasta vanhoihin aikoihin juuttuneesta pula-ajan puna-armeijastaan :ROFLMAO:
 
Väitetysti isketty Svatoveen, odottanut tätä koska siellä on Venäjän joukkojen seuraava "vahva puolustusasema":

Strike on hotel complex which presumably was used by Russians in Svatovo, Luhansk region was reported. (49.3923839, 38.1710613) - Hotel location


BONUS tai SMart 155 osuma:


Juoruilua, viestin mukaan olisi jonkin venäläisen arvio tilanteesta. Mahdoton tietysti tarkistaa:

 
Ei siellä lailla ole lopulta mitään merkitystä. Kuten ryssä sanoo: bumaga jest bumaga, praktika jest praktika. Eli paperi on paperia ja käytäntö on käytäntöä.
On lait ja sopimukset mitä tahansa, niitä kierretään tarpeen mukaisesti.

Kuten tässä .
Prigožin lupaa lisäksi, että vangit pääsevät vapaaksi palveltuaan hänen joukoissaan puolen vuoden ajan. BBC huomauttaa, että Venäjän laki ei mahdollista vankien vapauttamista vastineeksi sotilaspalveluksesta.
– Jos palvelet kuusi kuukautta, olet vapaa, hän lupaa mutta lisää varoituksen: – Jos saavut Ukrainaan ja toteat, ettei se ole sinua varten, teloitamme sinut.


.
B13CE72B-A0BE-4006-A49B-6EC905D1745C.jpegB40BD2A0-BF25-43C8-B57F-82291C30BFE1.jpeg
Hyvät on kyllä sopimusehdot. On varmaan mielenkiintoinen joukko kanssasotia…😣
Jos tuo oikeasti on noin niin totuus on taruakin ihmeellisempää. Mitenkähän käy jos tuommoisessa porukassa haavoittuu?
 
Poisto
 
Viimeksi muokattu:
Totta, tosin Ukrainan esimerkki osoittaa että cybervaikuttamisella on rajansa. Ukraina on toki tottunut siihen viimeisen kahdeksan vuoden ajan ja ollut pakotettu muodostamaan erilaisia vastatoimia - moni maa ei ole joutunut vakavan hyökkäyksen kohteeksi, jolloin riski suuremmasta ja pidempään kestävästä lamauttamisesta on olemassa. Näin siis jos oletetaan ettei ole tehty aitoa varautumista ja muutettu omia järjestelmiä Ukrainan oppien mukaisiksi - tai paremmiksi. Suuri ongelma tuntuu aina olevan suuri hyökkäyspinta-ala ja suuri määrä reittejä joista pääsee sisään järjestelmiin. Näitä on pakko olla, muuten ne eivät olisi niin hyödyllisiä ohjelmia ja palveluita kuin mitä ne nykyään ovat. Väistämättä paremmin suojattu tuntuu tarkoittavan vaikeampaa tai kömpelömpää käytettävyyttä, ja arkielämän sekä työn kannalta tehokkuus = helppo käytettävyys.

Kuuntelin eilen iltasella tämän:


Hänellä ei varsinaisesti ole pääsyä yksityiskohtaiseen tietoon, mutta hän tiivistää Venäjän cyberhyökkäysten onnistumisesta pari yksityiskohtaa sodan ensipäiviltä:

- Viasat-satelliittien tai niiden maa-asemien hakkerointi, joka vaikutti korkeamman tason yhteydenpitoon
- yleisesti korkeamman johdon viestijärjestelmien lamauttaminen
- laajemman ilmapuolustusjärjestelmän lamauttaminen (tai jopa "poispyyhkiminen")

Vaikutukset ovat tietysti ymmärrettävät: johdon yhteydenpito yksiköihin ja niiden komentajiin on poikki, suuren tilannekuvan muodostaminen ja jakaminen vaikeaa JA yksi suurimmista, hänen arvion mukaan ilmapuolustuksen johtamisen lamauttaminen avasi tien mm. Hostomelin helikopterirynnäkölle (oma lisäys: ehkä myös teki risteilyohjusten ja hävittäjien iskut helpommiksi ja siten Venäjä otti suurempia riskejä sodan ensipäivinä?).

Hän mainitsee Starlinkin yhtenä isona apuna, hänen arvion mukaan yksi syy on sen teknologia, toinen on se että kyseessä on uusi järjestelmä eivätkä hakkerit ole ehtineet tutustua siihen ja rakentaa hyökkäyskatalogia. Lisäksi pohtii, mikä vaikutus sillä on että Starlink on hyvin tärkeä ja laajasti käytössä Yhdysvalloissa, jolloin siihen iskeminen olisi suoremmin isku Yhdysvaltoja vastaan (toisin kuin Viasat, joka ei ole niin laajasti käytössä).

Minun lisäys: Starlink on varmasti ollut iso apu muttei todellakaan ainoa: matkapuhelinverkko on toiminut normaalisti tai suunnilleen normaalisti koko sodan ajan ja suuremmissa kaupungeissa sekä niiden välillä lienee hyvä ja laaja lankainternetverkko, joten yhteydenpito näiden kautta on varmasti ollut suuressa merkityksessä.

Hän myös kommentoi sitä miten Ukraina on vastannut Venäjän iskuihin: he ovat oppineet hyvin ketteriksi ohjelmien ja järjestelmien osalta. Sen sijaan että yritetään kaikin voimin estää sisään pääsy, on opittu hyväksymään se että vihollinen voi päästä läpi ja sotkea tai tuhota ko. järjestelmän. Tätä varten varmuuskopiot ja niiden avulla tehty palautus on opittu hoitamaan nopeasti. Tuosta seuraa toki väliaikainen toiminnallisuuksien menetys, mutta se voi kestää muutaman tunnin ja taas ollaan linjoilla. Sodassa muutama tunti voi toki olla ratkaiseja, mutta tästä tullaan siihen että joukkojen johtaminen on hajautettu ja kenttäkomentajat ja eri tason johtajat toimivat itsenäisesti eivätkä ole riippuvaisia ylhäältä tulevista käskyistä (toki suuressa mittakaavassa joukkoja johdetaan ylhäältä, tasapainoilua).

Mainitsee myös Microsoftin antaman tuen ja mm. heidän Azure-pilvipalvelun, voisi kuvitella että niistä on ollut vähintään apua, mutta tuskin estävät tuhon aiheuttamista kokonaan.

Sodan aikana cyberistä ja sen onnistumisista / rajallisesta vaikutuksesta on kirjoitettu jonkin verran mutta nähdäkseni mehukkaimmat yksityiskohdat odottavat "parempia aikoja". Se yleiskuva jonka olen muodostanut menee suunnilleen tuon videon kuvailemalla tavalla eli sodan ensipäivinä saivat aikaan hämmennystä ja eri järjestelmiä pois pelistä, mutta sodan jatkuessa Ukraina onnistui palauttamaan nämä ja myöhemmin muodostamaan toimintatavan joka minimoi cyberhyökkäysten vaikutuskyvyn. Edelleen syytä muistaa: sähköverkko ja matkapuhelinverkko ovat pitkälti pysyneet toiminnassa koko sodan ajan (paikallista vaikuttamista mukaanlukematta), samoin moni muu järjestelmä jonka olisi voinut kuvitella tippuvan pois heti sodan alkamisen jälkeen. Tässäkin voi olla osaltaan mukana Ukrainan tietynlainen takapajuisuus eli jos voimalaitokset ja sähköverkon laitteet eivät ole yhteydessä verkkoon niin niihin ei voi vaikuttaa etänä. On pakko iskeä kohteeseen fyysisesti. En tunne heidän verkkoa joten tuo on minun arvaus vain.
Viime vuosien konflikteissa on ollut tyypillistä, että matkapuhelinverkot ja sähköverkot on jätetty rauhaan ainakin selustassa, mutta myös vallatuilla alueilla. Syynä on mitä ilmeisimmin se, että molemmat hyödyttävät sekä hyökkääjää että puolustajaa. Viestintää ja sähköä tarvitaan tai ne helpottavat sekä tiedustelu ja sabotaasiryhmien että valloittajien elämää, kun voi matkapuhelinverkkoa käyttää tiedon välittämiseen ja johtamiseen ja lisäksi saa helposti akut ladattua, ruoan säilytettyä jääkaapissa ja keiteltyä sähköhellalla.

Nyt on mielenkiintoista nähdä yrittääkö ryssä tuhota sähkö- ja viestiverkkoja kun valloittaminen ei onnistu.
 
Back
Top