EU-maat ovat erimielisiä siitä, miten unionin tulisi suhtautua Venäjältä liikekannallepanoa pakeneviin ihmisiin.
Esimerkiksi Saksa on viestittänyt suhtautuvansa positiivisesti turvapaikan tarjoamiseen liikekannallepanoa pakeneville.
Uutistoimisto AP:n mukaan Ranskassa maan parlamentin ylähuoneen edustajat ovat todenneet, että Euroopalla on velvollisuus auttaa. 40 senaattorin mukaan rajojen sulkeminen voisi pelata Putinin pussiin ja toimisi EU:n arvoja vastaan.
Suomessa tämänhetkisen lainsäädännön mukaan pelkkä liikekannallepano tai asevelvollisuus ei riitä turvapaikkaperusteeksi. Turvapaikkahakemukset käsitellään yksilökohtaista harkintaa tehden Maahanmuuttovirastossa.
Tiukinta linjaa ovat ajaneet Baltian maat ja Puola, jotka ovat ajaneet koko Venäjän hyökkäyssodan ajan tiukempaa Venäjä-politiikkaa. Ne ovat sulkeneet rajansa venäläisiltä turisteilta jo aiemmin.
Yle uutisten seuranta Venäjän hyökkäyksestä siirtyi toiseen artikkeliin
Tästä artikkelista löytyvät sodan tärkeimmät tapahtumat aikaväliltä 12.2.–28.12.2022.
yle.fi
Slovakian talous uhkaa romahtaa energian hinnannousun takia, sanoi maan pääministeri Eduard Heger eilen Brysselissä talouslehti Financial Timesin mukaan.
Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen seurauksena Slovakian talous on "kuolemassa", ellei se saa EU:lta tukea useita miljardeja euroja, Heger sanoi.
Hän totesi myös, että maa joutunee kansallistamaan energiantuotantonsa, jos tukea ei ole tulossa.
Saksan liittokansleri Olaf Scholz on joutunut arvostelun kohteeksi hänen kieltäessään saksalaisten taistelupanssarivaunujen toimittamisen Ukrainalle.
Scholz puolustautui eilen Neue Osnabrücker Zeitung -lehden haastattelussa.
Liittokanslerin mukaan Nato-mailla on "panssarivaunujen vaihtopörssi", jonka avulla Ukraina on saanut jo yli sata taistelu- ja miehistönkuljetuspanssarivaunua Tšekiltä, Slovakialta, Romanialta ja Kreikalta.
Nämä maat toimittavat Ukrainaan venäläisvalmisteista kalustoa, joka Ukrainan on helppo ottaa käyttöön. Maat saavat Saksalta korvaukseksi saksalaisia vaunuja.
Scholz huomautti, että Saksa on toimittanut Ukrainaan raskasta puolustuskalustoa, kuten panssarihaupitseja, raketinheittimiä ja Gepard-ilmatorjuntapanssarivaunuja.
Venäjän liikekannallepano on Scholzin mielestä osoitus maan johdossa vallitsevasta epätoivosta ja paniikista.
– Putin tekee virheen virheen perään, Scholz kiteytti.