Kyllä meinaan. Paikallinen finanssivalvonta on todella tarkka noissa asioissa ja rangaistukset ovat sellaista luokkaa etten näe pienintäkään järkeä lähteä hakemaan muutamaa miljardia, kun riskinä on päästä häkkiin loppuiäksi.
Mies tehnyt 200 miljardin omaisuuden vain olemalla täysi imbesilli?
Kts. yllä. Juuri siksi, koska en pidä Muskia täytenä imbesillinä, en usko hänen tekevän noin.
Shorttia myy maailman jokainen pankki.
No voivoi, kun ei shortteja myydä
Nyt pari perustermiä kuntoon. Tästä voisin kirjoittaa pitkästi, mutta menen lyhyellä kaavalla:
1. Shortattu osake on fingelsing-kielinen termi lyhyeksimyynnistä. Lyhyeksimyynti on positio jossa instassi X lainaa osakkeen omistajalta ja myy sen eteenpäin, jääden velkaa omistajalle. Mikäli position holdiaika on pitkä, tulee joissain tapauksissa lyhyeksimyyjän maksaa myös ns. sijaisosinko omistajalle (jota Teslan tapauksessa tokikaan ei ole). Lyhyeksimyyntiposition sulkeutuessa lyhyeksimyyjä, shorttaaja sitten takaisinostaa osakkeen päivän kurssihinnalla omistajalle X.
2. Kommentissasi "Shorttia myy maailman jokainen pankki" tarkoitit kaiketi johdannaisshorttia. Johdannaisshortti toimii periaatteessa samalla tavalla mitä suora lyhyeksimyyntipositio, mutta siinä position liikkeellelaskijana toimii nimenomaan pankki. Pankilla (pitäisi) olla johdannaispositiota vastaava summa vakuutta olemassa kiinni ja tällöin liikkeellelaskettavien johdannaisten määrä on suhteessa pankin ottamaan vakuuteen. Liikkeellelaskijan business muodostuu johdannaisissa suuremmasta spreadista, kuin mitä suorissa osakekaupoissa. Commerzbank sai aikoinaan sapiskaa vipujohdannaisten osalta, kun vakuuksia ei ollutkaan ja laidat katoili miten sattuu. Summa summarum: Ideaalimaailmassa missä liikkeellelaskija ei kuseta tietämätöntä bulleroa pankin business on spread ja bulleron mahdollisuus on ottaa pienempi positio johdannaisena, kuin mihin hänen pakkansa muuten riittää.
Molempiin näistä lyhyeksimyyntitavoista tarvitaan omistajan X osakkeita. Joissain tapauksissa pääomistaja antaa mielellään osakkeitaan lyhyeksimyytäväksi, kahdesta syystä: Vahvasti shortattu osake voi muuttua markkinoilla teknisesti ylimyydyksi ja pääomistajan ollessa sisäpiirissä ja näin tietäessä, että kyseessä on väärä hinnoittelu se mahdollistaa edullisemmat lisäostot. Toinen pätevä syy antaa lappuja lyhyeksimyyntiin on shorttarin maksama korvaus. -Ei niitä ilmaiseksi lainata eteenpäin. Tästä pelistä on loistavana esimerkkinä vaikkapa Kone Oyj ja Herlin joka on tehnyt erittäin hyvää tiliä männävuosina, lyhyeksimyyjien rahoilla.
Nyt sä ihan tosissaan meinaat, että yhtiön pääomistaja on niin helvetin daiju, että hän lähtee lainaamaan osakkeitaan itse itselleen ulosmyytäväksi ja
täten julistaa suoranaisen kutsuhuudon sekä finanssivalvonnalle, että muille omistajille siinä, että hänellä ei ole kompetenssia johtaa yhtiötä vaan hän nyt sattuu yhden twiitin kautta metsästämään pikavoittoa? Musk omistaa 17% Teslasta ja kuten jo aiemmin sanoin: Ainoa joka voisi mahdollistaa Teslan lyhyeksimyynnin Muskille, on Musk itse. Hän ei varmasti sitä tee.
Summa summarum: Se, että sä saat jostain Nordnetistä jotain Teslan Bearia ostettua on pikkusen toista kaliberia, kuin miljarditason shorttaus.
Ja shortit lainataan, ei myydä.