Ukrainan konflikti/sota

"Putin määräsi ydinasejunan Ukrainaan".

Syys-lokakuun vaihteessa brittiläisen The Timesin (siirryt toiseen palveluun) dramaattinen uutisotsikko herätti huolta ja huomiota.

Kansainväliseen mediaan levisi pysäyttävä tieto, jonka mukaan Venäjä olisi kuljettamassa ydinasekalustoa rautateitse kohti Ukrainaa. Asiasta kertoi myös esimerkiksi Telegraph (siirryt toiseen palveluun).

Yle selvitti, mitä "ydinasejunasta" ja päivitysten pohjana olleen videon alkuperästä tiedetään.
Junavideon lähteitä ei ole pystytty todentamaan, eikä sen aitoutta ole todistettu. Siitä huolimatta asia nostettiin suureksi kansainväliseksi uutiseksi.
Hybridiosaamiskeskuksen verkostojohtajan Jukka Savolaisen mukaan asetelma on vähintään kyseenalainen.

– Tällä saavutetaan Venäjän haluamaa vaikutusta.

Savolainen toteaa, että videon aiheuttama hämmennys ja spekulointi pelaa hyökkäyssotaa käyvän valtion pussiin. Siitä syystä on erikoista, että suuret tiedotusvälineet uutisoivat junakuljetuksesta näkyvästi ja korostamatta videoiden alkuperää.

Toisaalta asiantuntija näkee, että tilanteen poikkeuksellisuus aiheuttaa uutisten kysyntää, johon media pyrkii kaikin tavoin vastaamaan.

– Minkä sille sitten voi. Jos ydinasevaltio alkaa uhkailla muuta maailmaa pyhällä sodalla, niin siihen liittyvät uutiset ovat kovin kiinnostavia.

Sotilasasiantuntija Marko Eklundin mukaan on mahdotonta tietää, millä motiivilla video saatesanoineen on jaettu.
 
Kohta alkaa tulla raja vastaan että ylipäänsä näitä esityksiä pystyy enään katsomaan. Pystyykö noi kaikki pokkana valehtelemaan vai uskooko noi itse juttuihinsa. Ei pysty käsittämään.
En ole mikään Venäjä tuntija millään tasolla, mutta kun joskus on sattunut katsomaan vaikka Haapasalon ohjelmia, niin on jäänyt vaikutelma, että venäläiset kommunikoivat ihan eri tavalla mitä Suomessa tai länsimaissa.

Kun venäläiseltä vanhalta ukolta hevon kuusessa kysytään jotakin arkista ja yksinkertaista asiaa, se ryhtyy kuvailemaan ja maalaamaan vastausta sadalla sanalla, jossa käydään läpi ainakin vuodenajat ja esi-isät.

Eli onkohan venäläisessä kommunikaatiossa ja näille propagandisteillekin tärkeämpää hyvä tarina ja älämölö kuin itse viestin sisältö? En tiedä.
 
Mitä tarkoitat vähemmistöalueilla?
Siellä on selkeitä alueita kuten tsetseenit ja osseetit, mongolialueilla burjaatit yms, marit jne.
Meille läheisen Itä-Karjalan väestö on melkein tuhottu ja sulatettu, mutta voisihan siinä olla oma tasavalta mukaanlukien saamelaisalueet Kuolassa.

Venäläisten suhteellinen osuus karttakuvassa:
 
Viimeksi muokattu:
Ja putikan mielestä Lännen täytyisi kunnioittaa Venäjää. Mistäköhän aineksista sen kunnioituksen oikein rakentaisi?
Kai samoista aineksista kuin "kunnioituksen" raivotautista elukkaa kohtaan. Sen verran on kunnioitettava, että saa elukan turvallisesti lopetettua.

Venäjä on kuin ihmiskunnan syöpäkasvain. Jotain sille pitäisi tehdä, ettei se aina muutaman kymmenen vuoden välein alkaisi levitä ympäristöönsä vahinkoa aiheuttaen. Naapurikansat joutuvat uhraamaan valtavat määrät voimavarojaan ryssän jatkuvan uhan vuoksi. Niille resursseille olisi parempaakin käyttöä.
 
– Mitä enemmän Venäjä tappioita kärsii, sitä enemmän se luo painetta Vladimir Putinia kohtaan. Uskon, että tänään Putinilla oli vahva tarve näyttää, että hän pystyy iskemään takaisin.

Raik arvelee, että Putinin on yhä vaikeampaa vakuuttaa ympärillään olevia ihmisiä siitä, että Venäjä voisi tämän sodan voittaa.

Viime aikoina erityisesti sodan johtoa kohtaan on esitetty kovaakin kritiikkiä Venäjällä.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila toppuuttelee ajatusta siitä, että kritiikki kohdistuisi Putiniin. Hänen mukaansa esimerkiksi joidenkin Venäjän eliitin edustajien esittämä kritiikki puolustusministeriötä kohtaan on tulkittu osin virheellisesti kritiikiksi Putinia kohtaan.

– Kyse on enemmänkin siitä, että vaikeutuneessa tilanteessa Putinin ympärillä olevat henkilöt alkavat parannella asemiaan, Lassila sanoo.

Putinin vallankäytön kenties ovelin ja nerokkain piirre onkin Lassilan mukaan eliitin peluuttaminen toisiaan vastaan.

– Tärkeää on, että he ovat keskenään suurissa riidoissa toistensa kanssa. Ja se näkyy eliitin kykenemättömyydessä organisoitua Putinia vastaan.

Lassila painottaa, että tällainen politiikka on tyypillistä henkilökeskeisille itsevaltaisille järjestelmille.

Lassilan mukaan julkinen kritiikki, joka kohdistuu tiettyihin valittuihin kohteisiin on myös osa modernia propagandaa. Viime aikoina nähdyssä propagandassa on Lassilan mukaan tyypillistä, että kritiikki otetaan sopivassa mittakaavassa mukaan.

– Sitten kerrotaan, että vika ei ole kuitenkaan johtajassa, vaan jossakin muualla. Näin tyytymättömyyttä mukautetaan propagandaan, Lassila sanoi.
 
  • Tykkää
Reactions: AMC
Vlad Vexlerin pohteita Kerchin sillan jälkimaininkeihin filosofin silmin. Vahvasti suosittelen tsekkaamaan alle 8 min clipin.
On huomannut muunmuassa saman mihin itsekin kiinnitin huomiota eilisten ohjusiskujen jälkimainingeissaa ryssän somessa: sadistinen nautonnin saaminen siviilipopulan tappamisesta ja kärsimyksen aiheuttamisesta.
 
Yhdeksän Itä-Euroopan maata pitävät Venäjän eilen Ukrainaan tekemiä ilmaiskuja sotarikoksena.

Niin sanotun Bukarestin yhdeksikön presidentit toteavat lausunnossaan, että kansainvälisen oikeuden perusteella Venäjän pommitukset täyttävät sotarikoksen kriteerit.

Bukarestin yhdeksikköön kuuluvat Bulgaria, Latvia, Liettua, Puola, Romania, Slovakia, Tšekki, Unkari ja Viro.

Myös Montenegro ja Pohjois-Makedonia olivat mukana Venäjän ilmaiskut tuominneessa lausunnossa.
Britannian tiedusteluelimen GCHQ:n johtaja Jeremy Flemingin mukaan Ukrainassa sotivien venäläisjoukkojen varusteet ja sotatarvikkeet ovat loppumassa. Hänen mukaansa tämän asian tiedostavat myös venäläiskomentajat.

Flemingin kommenteista uutisoi brittiläinen The Guardian-lehti.

Flemingin on määrä kommentoida sotaa ja sen tilannetta myöhemmin tänään julkisessa puheessa, jonka sisällöstä Guardian on jo etukäteen saanut osan tietoonsa.
Ranskan mukaan Valko-Venäjälle voidaan määrätä lisää pakotteita, jos se lisää sekaantumistaan Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa.

Asiasta kertoi Ranskan ulkoministeri Catherine Colonna.

Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukašenka ilmoitti eilen, että Valko-Venäjä ja Venäjä muodostavat alueelliset yhteistoimintajoukot lähellä Ukrainan rajaa.
Hongkongin hallintojohtajan John Leen mukaan Kiinaan kuuluva erityishallintoalue ei aio puuttua pakotelistalla olevan venäläisoligarkin luksusjahtiin.

Lännen pakotelistalla olevan Alexei Mordashovin jahti on ollut Hongkongissa satamassa viime viikosta lähtien.

Presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluva Mordashov oli viime vuonna talouslehti Forbesin listauksessa rikkain venäläinen.

Yhdysvallat on arvostellut Hongkongia siitä, että se salli jahdin pääsyn alueelleen.

Hallintojohtaja Lee sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, ettei Hongkongilla ole laillisia perustetta puuttua asiaan.

Lee itse on Yhdysvaltain pakotelistalla demokratia-aktivistien sorron takia. Perusteena ovat aktivistien ilmaisunvapauden ja kokoontumisten estäminen.
 
On Monday morning, just two days after being appointed as the first overall commander for the war in Ukraine, Surovikin brought his violent Syria playbook closer to home, with a flurry of rocket attacks against civilian targets across Ukraine, which included a major road junction next to a university and a children’s playground in a park.

“I am not surprised to see what happened this morning in Kyiv. Surovikin is absolutely ruthless, with little regard for human life,” a former defence ministry official, who has worked with Surovikin, told the Guardian. “I am afraid his hands will be completely covered in Ukrainian blood.”

Surovikin first gained notoriety during the 1991 coup d’état attempt launched by Soviet hardliners, when he led a rifle division that drove through barricades erected by pro-democracy protesters. Three men were killed in the clash, including one who was crushed.

His ruthless reputation grew in 2004 when Russian media reported that a colonel serving under him had killed himself after he received a heated reprimand from Surovikin.

His colleagues have since given him the grim nickname “General Armageddon” for his hardline and unorthodox approach to waging war.
“He is very cruel but also a competent commander,” Irisov said. “But he won’t be able to solve all the problems. Russia is short on weapons and manpower.”

Irisov pointed to previous leadership shake-ups that have done little to fix Russia’s military fortunes in Ukraine.

Surovikin’s appointment has, however, softened some of the public anger among Russian hardliners, who were growing increasingly impatient with the country’s military failures.

From his time in Syria, he had developed a good working relationship with the Wagner private military company, said Irisov, and his appointment was welcomed by top critics of the war effort, including Ramzan Kadyrov, the head of the Chechen republic, and the Wagner head, Yevgeny Prigozhin.

“Now, I am 100% satisfied with the operation,” Kadyrov wrote on his Telegram channel on Monday morning, referring to the shelling of Kyiv, where at least six civilians were killed.
 
“We are dealing with terrorists,” the Ukrainian president will say. “They have two targets: energy infrastructure and people.”

Zelenskiy’s wishlist will emphasise anti-aircraft systems, and repeat the longstanding demand for longer-range missiles. Diplomatically, Ukraine wants Russia declared a state sponsor of terrorism, and its isolation underlined in a UN general assembly debate beginning on Monday. The assembly is due to debate Russia’s land-grab in the east and south of Ukraine, which the UK ambassador, Barbara Woodward, described as “the largest forcible annexation attempt since the second world war”.

The UN secretary general, António Guterres, was “deeply shocked” by the attacks, his spokesperson said. “This constitutes another unacceptable escalation of the war and, as always, civilians are paying the highest price,” the spokesperson added.

As debate in the assembly began, the Ukrainian ambassador to the UN, Sergiy Kyslytsya, said: “A trail of blood is left behind the Russian delegation when it enters the general assembly and the hall is filled up with the smell of smouldering human flesh.”

Russia attempted to change the rules so that the vote on a resolution condemning the Russian annexation would be secret ballot, but was heavily defeated in successive votes.
 
Vladimir Putin has made strategic errors in his pursuit of the war in Ukraine partly because there are so few restraints on his leadership, the head of the British spy agency GCHQ will say in a speech on Tuesday.

Russia’s soldiers are running out of supplies and munitions and initial gains made by Moscow are being reversed, Jeremy Fleming is expected to add in a rare public address.

“Far from the inevitable Russian military victory that their propaganda machine spouted, it’s clear that Ukraine’s courageous action on the battlefield and in cyberspace is turning the tide,” Fleming will say.
Western intelligence has repeatedly emphasised how it believes that Putin has micromanaged the conduct of Russian forces in the seven-month-long war. Last month US officials said it was thought the president had rejected a request from his generals to retreat from the city of Kherson on the west of the Dnieper River.

But although intelligence officials believe there is increasing anxiety within the Kremlin at the progress of the war, Putin’s position is thought to remain strong. In the unlikely event he was to be suddenly replaced it is not certain it would result in a significant change in Russian strategy, either.

The GCHQ director will highlight the costs to Russia from the months of fighting, arguing that Moscow’s forces have become exhausted and its recent mobilisation of conscripts shows signs of desperation. “We know – and Russian commanders on the ground know – that their supplies and munitions are running out,” he will add.
 
Ukrinform is reporting that the Ladyzhyn thermal power plant (LTPP) in the Vinnytsia region this morning was struck. It quotes regional head Serhiy Borzov saying “An attack was launched on the LTPP. Two Shahed-136 kamikaze drones.”

The report says that emergency services are at the scene.
Russia is “running out of sophisticated weapons” and using missiles like “dumb bombs”, according to Ukraine’s ambassador to the UK.

Vadym Prystaiko also told viewers of Sky News that Ukraine was still making progress on the front line, but “not as spectacular as it used to be a couple weeks ago.”

He said that in the south “we are closing the circle” and that “there are almost 20,000 Russian soldiers there. If you manage to capture them it will be a huge blow for the whole campaign.”

On diminishing weapons stockpiles, he said “What Russians are using now is old rockets from the 1960s, the 1970s. What they’re doing, more or less, utilising some of the rockets that used to be quite sophisticated, now they’re throwing them like dumb bombs. So they’re running out of sophisticated equipment, that’s for sure.

“But it’s been research done for many years how the new wars will look like, and how fast the sides will run out of sophisticated equipment, and we’ll have to get back to all of this 1960s when they can actually fix the old tank with a hammer and just simple simple instruments.”
The Russian foreign ministry’s social channels are this morning pushing out links to a response that the foreign ministry spokesperson gave late yesterday to recent statements coming from the US. In it, Maria Zakharova says:

We repeat for the US once again: the objectives we set in Ukraine will be achieved. Russia is open to diplomacy, the terms are known. The longer Washington encourages Kiev’s bellicosity, encouraging rather than preventing terrorist incursions by Ukrainian saboteurs, the more difficult the search for a diplomatic settlement will become.
Official figures from Ukraine suggest that yesterday at least 19 people were killed and more than 100 civilians were wounded after Russia launched a barrage of more than 80 missiles and rockets at cities throughout Ukraine, well away from the frontline of the occupied territory which the Russian Federation claims to have “annexed”.
The Interfax news agency in Russia reports that there are now four ferries plying the route across the Kerch Strait between Russia and Crimea. The service runs every two hours, reports Interfax, and a return journey takes four hours. It is to replace the road and rail link of the Kerch bridge, which was hit by an explosion at the weekend causing a section to partially collapse. The Russian Federation annexed Crimea from Ukraine in 2014.
Israeli-Russian billionaire Yuri Milner said on Monday he has renounced his Russian citizenship after leaving the country in 2014.

Milner is the founder of internet investment firm DST Global, and made a fortune by betting on Chinese tech companies like e-commerce platforms Alibaba and JD.com.

“My family and I left Russia for good in 2014, after the Russian annexation of Crimea,” Milner said in a tweet. “And this summer, we officially completed the process of renouncing our Russian citizenship.”

Milner has been an Israeli citizen since 1999 and has not visited Russia since 2014, according to a fact sheet on DST Global’s website.

Milner also has no assets in Russia, 97% of his personal wealth was created outside of the country and “Yuri has never met Vladimir Putin, either individually or in a group,” according to the website.
Ukranian state news agency Ukrinform reports that 98 miners are still trapped underground following Russia’s shelling of Kryvyi Rih, Ukrainian president Vlodymyr Zelensky’s home town.

Power outages caused by the strikes have left 98 miners stick underground., the news agency reports, with rescuers working to release them.

Almost 900 miners had been trapped in four mines following the strikes, but most have since been freed.
 
Dutch director Oeke Hoogendijk’s exemplary documentary unpacks an utterly fascinating legal and ethical conundrum that’s simultaneously extremely timely and weirdly timeless. At the heart of the story is a collection of precious antiquities, the Crimean treasures of the title, some dating back thousands of years to the time of the Scythians. It couldn’t be a more timely story given how the Russia-Ukraine war heated up in Crimea just this past week with a bomb going off on the Kerch bridge, suggesting Crimea – forcibly seized by the Russians in 2014 – may once again become part of Ukraine. This film offers a microcosm of the whole conflict: a battle over identity, nationalism, sovereignty, language, international law, the sympathies of western nations and the EU. This story’s got the lot, plus some lovely mournful cello music.

So to summarise the story, archaeologists dug up all these treasures at some point and they’ve spent years in various different museums all over Crimea. We’re talking beautiful works made of gold, and some tchotchkes made of less precious material but still priceless because of their provenance, coming from the far east and illustrating how the Silk Road passed right through Crimea. Curator Valentina Mordvintseva, a Crimean Russian-speaker as it happens, made a selection of the peninsula’s best works to loan in 2013 to the Allard Pierson museum in Amsterdam, liaising there with her counterpart Wim Hupperetz. Then in 2014 Russia invaded Crimea, leaving the treasures stranded in Amsterdam. Lyudmila Strokova of the National Museum of the History of Ukraine demanded the treasures should be returned to Kiev given the collection had been Ukrainian when it was loaned out; Mordvintseva and the curators of the various Crimean museums, some of them caught on camera voicing rather unattractive Russian nationalist sentiments, demanded the treasures should be sent back to Crimea. It all ended up getting thrashed out by lawyers in the Dutch courts, with many exciting (if you like procedural law stories) twists and turns, that remain unresolved to this day.
 
Back
Top