Niinpä niin, Saksan tykistön olemattomuus on suhteellisen käsittämätön juttu. Mutta niin on ollut kaikki muukin Saksaan liittyen.
Palstalla saattaa olla jotain NATO-asiantuntijoita. Onko maille määritelty millaisia kiintiöitä ja mitä aseita ylläpidettäväksi? Onko esim. Euroopan tasolla jotain kokonaisvarausta 155 mm tykeille?
Ei ole kokonaisvarausta. Naton yleisohje/toive puolustusliittoon kuuluvalle maalle on käyttää 2% minimissään BKT:staan armeijansa määrärahoihin. Tämä ei yleisellä tasolla ole koskaan toteutunut usean maan kohdalla, olisi myös jatkanut menoaan alaspäin elleivät jännitteet olisi kasvaneet Euroopassa.
Natolla on myös toiveita/ohjeita eri maille mihin määrärahoja suunnata, esimerkkinä vaikka pyytää maata panostamaan laivastoon, ilmatorjuntaan tai vaikka panssariprikaatin tai useiden muodostamiseen jne jne. Suomelle ja Ruotsille tulee samanlaiset pyynnöt. Onnistumisprosentit näiden toiveiden ja ohjeiden realisoitumisista myös hyvin kirjavia.
Palkka-armeijat ovat olleet todellisuutta Euroopassa kylmän sodan jälkeen. Aktiivipalveluksessa olevien henkilöiden määrät pieniä, siksipä usealla maalla on se minimi, vaihtelevalla onnistumisella rakennettu rapid deployment pataljoona tai pari, hyvällä tuurilla prikaati. Aktiivipalveluksessa olevien määrän oltua pari vuosikymmentä vähäinen, myös logistiset elementit on kutistettu ja ajettu alas, usein ihan minimiin.
Mielenkiintoisena kuriositeettina Euroopasta puuttuu ilmavoimilta sead-kyky, suuremmissa määrin myös elso-kyky, isossa rähinässä joutuisimme nojaamaan kovasti jenkkien koneisiin noilla tärkeillä alueilla. Muutamalla maalla on hieman elso-kykyä, mutta muuten maiden ilmavoimat pelkkää torjuntahävittäjää.
Miten eurooppa tullut tähän tilanteeseen? Ihmisluonnolle niin inhimillisten ja perinteisten syiden vuoksi. Lyhyt muisti, rauhalliset parit vuosikymmenet kylmänsodan päätyttyä, tuudittauduttu turvallisuuden tunteeseen ja politiikkaa on ohjannut talouskasvu ja hyvinvointi.
Jos alas ajettua toimintakykyä rakennetaan Eurooppaan uudestaan, niin puhutaan 10+ vuodesta, tulokset myöskin olisivat laadultaan hyvin kirjavia, perinteiseen Eurooppalaiseen tyyliin.