Ukrainan konflikti/sota

Osa upseereista on tyytymättömiä sotajohtoon ja jopa maan presidentti Vladimir Putiniin. Näin väittää nationalistinen venäläisbloggaaja Igor Girkin uutistoimisto Reutersin mukaan.
Erityisesti suora, julkinen kritiikki Putinia kohtaan on Venäjällä harvinaista. Girkin esitti väitteensä käytyään itse "konfliktialueella". Hän on Venäjän tiedustelupalvelu FSB:n entinen upseeri ja oli vuonna 2014 mukana toteuttamassa Krimin laitonta miehitystä.
Girkin väitti tuolloin äärioikeistolaisen Zavtra-lehden vuonna 2014 julkaisemassa haastattelussa aloittaneensa sodan Itä-Ukrainassa yhdessä muiden Venäjän erikoisjoukkojen sotilaiden kanssa. Väite oli jo tuolloin Venäjän kannalta erittäin kiusallinen, sillä Venäjä ei virallisesti tunnustanut edes sitä, että sen joukot osallistuvat Ukrainan sotaan.
Girkin esitti jälleen nyt, kahdeksaa vuotta myöhemmin, kovia väitteitä 90-minuutin pituisella videolla. Hän nosti esiin erityisesti armeijan keskijohdon, jotka Girkinin mukaan ovat avoimen tyytymättömiä sekä puolustusministeri Sergei Šoiguun että presidentti Vladimir Putiniin.
- Se ei ole vain minä... ihmiset eivät ole sokeita ja kuuroja. Keskijohdossa Ihmiset eivät edes piilottele näkemyksiään jotka, miten sen sanoisin, eivät ole täysin kunnioittavia presidenttiä ja puolustusministeria kohtaan, Girkin sanoi Reutersin mukaan.
 
Pari Bakhmutiin liittyvää juttua.

AP vertailee Popashnaa ja Bakhmutia keskenään. Popashnassa ryssällä oli sekä tykistö että ilmavoimat maksimilla.
Nyt on tykistö puoliteholla ja ilmavoimat minimissä.


Palstalla muutama viikko sitten vieraillut tykistöupseeri Arty Green kertoo Bakhmutin tilanteesta ja muustakin haastattelussa. Sanoo, että ukrainalaisten tappiot Popashnassa olivat erittäin raskaita ja tällä hetkellä eivät lainkaan samaa tasoa (suhteellisesti ... absoluuttisesti voi ollakin?).

Hänen mukaansa ryssien ihmisaaltotaktiikka alkuun yllätti ukrainalaiset (eivät voineet uskoa todeksi, eli valituksi toimintavaksi), ja ryssät saivat jonkin verran ylimääräistä etua. Tilanteeseen on kuitenkin sopeuduttu.

Ei usko että mobilisaatio voi kääntää ryssän suuntaan, kuten 1941 jälkeen tapahtui kun puna-armeija oli (kuten nyt) menettänyt pääosan koulutetusta armeijasta. Taistelukenttä ja aika oli toinen.

Tämä ei ole yhtä kiinnostava kuin se edellinen haastattelu mutta mielenkiintoinen joka tapauksessa.

 
Back
Top