Ukrainan konflikti/sota

Kremlin kyky iskeä Ukrainan energialaitoksia vastaan voi myös olla heikkenemässä merkittävästi. Viime kuukausien hyökkäykset on toteutettu noin 60–80 risteilyohjuksen ja lennokin aalloissa Ukrainan ilmatorjunnan läpäisemiseksi. Niistä on silti ammuttu alas suurin osa. Lisää:

Varmasti pitää paikkaansa mutta Verkkouutiset tekee sodasta ihan naurettavia uutisia jotka eivät perustu mihinkään tutkittuun tietoon. Seiskan kaltainen hömppä julkaisu viime helmikuusta lähtien
 
Ristiriitaisia karttoja Ukrainan mineraaleista

Päivän paperi HS on julkaissut kartan Ukrainan mineraalivaroista:

Katso liite: 72088

Jostain syystä netistä tulostettu Ukrainan mineraalivarakartta metalleista on aivan erinäköinen:

Katso liite: 72089

Kyllä, kyllä, HS netissä oli erilaisia ja runsaampia grafiikoita. Niin on ollut tällä palstallakin, ovat vaan kadonneet
jo jonnekin bittien avaruuteen palstan syvyydessä...
Mikä narratiivivalinta tässä nyt sitten kuitenkin tarjoiltiin pääosalle Suomen kansasta mukaanlukien päättäjät, paperilehden avulla ?
Venäjän hallussa olevilla alueilla ei ole arvokkaita mineraaleja.
Häpeä HS.

Onpa tosiaan erikoinen kartta, tosin näistähän saa aina näköisensä: merkitäänkö vain parhaillaan hyödynnettävät esiintymät, potentiaaliset löydöt, tunnetut hyödyntämättömät yms.

Lisäksi kun puhutaan "mineraaleista" niin siitä jäävät kokonaan pois öljy, maakaasu ja kivihiili joita on huomattavat määrät itäisen Ukrainan alueella JA Mustanmeren pohjassa. Tein pari hakua omista vanhemmista viesteistä ja yhdestä löytyi tällainen linkkikokoelma: LÄHDE

Mustanmeren öljyn hyödyntämisestä on puhuttu koko 2000-luvun alun ajan. Tässä yksi ukrainalaisen kirjoitus joka avaa asiaa ja esittää mahdollisia vaihtoehtoja:

https://oil-gas.com.ua/news/The-Bla...ing-a-unique-ultra-deep-well-on-Zmiiny-Island

Artikkeli vuodelta 2020, otsikko: "The Forgotten Potential of Ukraine’s Energy Reserves"

https://hir.harvard.edu/ukraine-energy-reserves/

New York Times artikkeli 2014 Krimin kaappauksen ajoilta:

https://www.nytimes.com/2014/05/18/...rimea-putin-gains-a-sea-of-fuel-reserves.html

Kyiv Post vuodelta 2016, venäläiset öljynporauslautat asemissa Mustallamerellä:


https://www.kyivpost.com/article/co...in-ukraine-black-sea-waters-video-419477.html

-

Toisessa viestissä oli tämä mainio Bryan Parker kirjoittama ketju jossa hän spekuloi paljon laajemmin (tämä on ollut täällä aikaisemminkin):


-

Venäjän alkuperäinen tavoite oli itäisen ja eteläisen Ukrainan valtaaminen jolloin jakolinjaksi muodostuisi Dniepr-joki, tosin tämän lisäksi oli tarkoitus vallata Kiova ja kaataan hallinto SEKÄ vallata loput Mustanmeren rannikosta Odessaa myöten ja muodostaa maayhteys Transnistriaan. Tämän jälkeen oli tarkoitus vallata Ukrainan alueesta loput TOSIN mahdollisesti ihan läntisin osa Ukrainasta olisi jäänyt valtaamatta, jotta "Venäjän" ja Puolan välissä olisi ollut "tynkä Ukraina" siten ettei Venäjän ja Puolan välillä olisi yhteistä maarajaa.

Mustanmeren pohjan hyödyntämättämät öljy- ja kaasuesiintymät olivat yksi syy miksi takertuivat niin kovasti kiinni Snake Islandiin. Toki se oli upottamaton tutka- ja ohjuslavetti, jolla pystyi tulppaamaan laivareitit Odessasta Välimerelle, mutta samalla sen hallussapito antaisi yhdenlaisen "oikeutuksen" julistaa valtaosa Ukrainan aluevesistä Venäjälle kuuluviksi. Kukaan ei toki hyväksyisi tällaista "de jure" mutta lähtisikö kukaan sotaan Venäjää vastaan tästä syystä? Tuskin, joten "de facto" näiden esiintymien hyödyntäminen olisi heille helppoa JA Snake Island on hyvä alusta syväporaukselle.

Yksi kuva H.I. Suttonin videosta, kuvassa näkyy Ukrainan EEZ eli Exclusive Economic Zone, vaalean sininen kuuluu Ukrainalle, tumma oranssi kun huomioidaan Krimin valtaus ja oranssi katkoviiva on spekulaatiota alueesta joka voitaisiin "julistaa ryssälle kuuluvaksi" jos Snake Island jäisi heidän haltuun: LÄHDE

1657100483565-png.63181


Krimille menevien vesikanavien haltuunotto tapahtuu tässä kaappauksessa kuin itsestään.

Tässä yksi kuva tuosta Bryan Parkerin viestiketjusta:

1657099555734-png.63180


Itäisen Ukrainan ja Mustanmeren pohjan öljyn, maakaasun ja kivihiilen hyödyntäminen olisivat muodostaneet suoran uhan Venäjän tärkeimmälle tulonlähteelle.

Samalla Ukraina olisi vaurastunut ja oletettavasti kun Maidanin myötä Ukraina on tiellä kohti parempaa, vähemmän korruptoitunutta tulevaisuutta. Muutos olisi varmasti ollut hyvin hidasta, mutta aitoa potentiaalia oli ja ihan oikeita, todellisia esimerkkejä siitä miten rahaa käytettiin ihmisten elämän ja yhteiskunnan tekemiseksi paremmaksi.

JOS siis Ukraina olisi saanut lohkaistua osan Venäjän öljy, kaasu ja kivihiilen myynnistä saatavista tuloista, Venäjä olisi hitaasti heikentynyt ja samalla naapurissa olisi "veljesvaltio" joka osoittaa esimerkillään että slaavien yhteiskunnan ei ole pakko olla rosvopäällikköjen johtama ja läpeensä korruptoitunut.

Sitä ei voi sallia, joten sota.

Andrei Illarionov, joka toimi Putinin taloudellinen pääneuvonantaja vuosien 2000–2005 aikana, kertoi vuonna 2014 että Krimin ja itä-Ukrainan haltuunottoa olisi suunniteltu 11 vuoden ajan ainakin Venäjän kenraalien toimesta eli tarkoittaisi vuodesta 2003 lähtien.

Lähtölaukaus tälle olisi Georgian ns. ruusuvallankumous vuonna 2003 sekä Ukrainan presidentinvaaleja seuranneet levottomuuden vuonna 2004. Vuonna 2004 Ukrainassa järjestettiin presidentinvaalit joissa oli myös vahvasti epäilyjä vilpistä. Venäjän vahvasti tukema Viktor Janukovytš julistettiin jo voittajaksi, mutta korkein oikeus lopulta hylkäsi valinnan. Uusi, väitetysti vähemmän vilppiä sisältänyt äänestyskierros johti länsimielisen Viktor Juštšenkon voittoon. Tätä tapahtumaa on usein kutsuttu oranssiksi vallankumoukseksi. HUOM: Viktor Janukovytš valittiin myöhemmin presidentiksi ja hän toimi virassa aikavälin 2010-2014. Hän pakeni maasta massiivisten mielenosoitusten myötä 2014, meni Venäjälle isäntänsä helmoihin. Samaan aikaan Venäjä valtasi Krimin ja käynnisti levottomuudet itä-Ukrainassa. Sodan aktiivivaiheen voi sanoa kestäneen 2014 kesästä vuoden 2015 loppuun. Myöhemmin Janukovytš tuomittiin poissaolevana maanpetoksesta ja vihollisen avustamisesta.

Ei sovi unohtaa että ennen näitä "naapurien levottomuuksia" Venäjä kävi toisen Tsetsenian sodan ja sitä seurasi maan "kesyttäminen" jota jatkui vuosikausia sodan "päättymisen" jälkeen. Venäjä hyökkäsi Georgiaan vuonna 2008 ja valtasi Krimin sekä itäisestä Ukrainasta Donetskin ja Luhanskin alueita vuonna 2014.

Jos muistetaan 80-luvun levottomat vuoden Neuvostoliiton raja-alueiden osalta sekä 90-luvun eri hajoamissodat, niin näistä on kirjoitettu, että yksi "oppi" jonka Venäjän nykyiset valtaapitävät saivat näistä oli tämä: näiden levottomuuksien aikana ei käytetty riittävästi voimaa ja väkivaltaa protestoijia kohtaan. Helppo tietysti jossitella jälkikäteen JA Neuvostoliitto hajosi paljon painavampien syiden takia, levottomuuden ja alueiden irtaantumiset olivat mielestäni seuraus eikä syy, mutta JOS uskotaan että Putin ja kumppanit "oppivat olemaan rajumpia" tästä syystä, niin se on yksi selitys sille, miksi armeijaa on käytetty joka kerta kun "rajaseuduilla" on ollut "levotonta".

Uskon silti että öljy, kaasu, kivihiili ja muut mineraalit ovat melkein yhtä tärkeä syy Ukrainaan hyökkäämiselle. Yrittivät varmasti aluksi kaikkensa pitääkseen nämä kontrollissaan tai ainakin hyödyntämättöminä: lahjonta, korruptio, soluttautuminen yms. mutta vuoden 2014 jälkeen tämä meni vaikeammaksi.
 
Mitäs se Putin nyt pelkää
Tämän päiväinen raportti Bahmutista
Tässä Ukrainan ja Venäjän strategioiden eroista ketju
Luhanskilaiset lapset pakotetaan Venäjän kansalaisiksi
Ja tässä toi Verkkouutisissa mainittu haastattelu Liga.net sivulta translatorin läpi vedettynä
Kurskin puolella venäläiset ajaneet ukrainalaiseen maamiinaan
https://twitter.com/Flash_news_ua/status/1608063991011758082
 
Uskon silti että öljy, kaasu, kivihiili ja muut mineraalit ovat melkein yhtä tärkeä syy Ukrainaan hyökkäämiselle. Yrittivät varmasti aluksi kaikkensa pitääkseen nämä kontrollissaan tai ainakin hyödyntämättöminä: lahjonta, korruptio, soluttautuminen yms. mutta vuoden 2014 jälkeen tämä meni vaikeammaksi.
Tähän se kiteytyy: Kremlin valta perustuu puhtaasti hiilivetykauppaan ja sen hallintaan. Ukraina uhkasi tätä kahdella tavalla: tulla kilpeilevaksi toimittajaksi energialle ja luomalla kuvaa että Kremlin vallasta voi irrottautua.

Ei ryssä noiden esiintymien hyödyntäminen kiinnosta, markkina-arvo vielä laskisi. Parempi vain torpata kilpailijan tulo markkinoille niin saa omista toimivista lähteistä ja kaivoksista enemmän korruptiorahaa jakoon.

ryssä on puhtaasti varas joka pyrkii nostamaan hallussa olevan saaliin arvoa ja varastamaan lisää
 
Mitäs se Putin nyt pelkää
Tämän päiväinen raportti Bahmutista
Tässä Ukrainan ja Venäjän strategioiden eroista ketju
Luhanskilaiset lapset pakotetaan Venäjän kansalaisiksi
Ja tässä toi Verkkouutisissa mainittu haastattelu Liga.net sivulta translatorin läpi vedettynä
Kurskin puolella venäläiset ajaneet ukrainalaiseen maamiinaan
https://twitter.com/Flash_news_ua/status/1608063991011758082
Tuohan onkin oivallinen ja halpa taktiikka. Soluttaudutaan hyvin pienin ryhmin venäjän puolelle ja asetetaan erilaisille kulku-urille hyvin harvakseltaan miinoja. Laittaa pelon puseroon ja sitoo voimia, hidastaa logistikkaa.
 
ryssä on puhtaasti varas joka pyrkii nostamaan hallussa olevan saaliin arvoa ja varastamaan lisää
Lisätään tähän vielä muiden maiden ihmettelyä. Eli taloudelinen voitto tässä sodassa karkaa ryssältä. Vaikka saisivat pitää osan Ukrainaa niin hiilivetyjen kehityksellä ei tuolta saada sodan kuluja takaisin nykyisen sukupolven aikaan. Saksan politiikassa tämä oli järkytys, eli vaikka pakotteilla vietiin voitot niin ryssä vain jatkaa riehumistaan. Saksalainen ymmärtää vain rahaa nykyään, ei muuta, joten tappioliinen toiminta on heille hämmästelyn aihe. Joten puttelilla on jäljellä enää poliittinen voitto, eli Ukraina pitää kukistaa tai koko ryssän EurAasi hirnuu itsensä hengiltä. No tämä tappio on jo käynnistynyt eli nyt on todellinen paniikki Kremlissä kun kaikki ottaa pesäeroa ryssän paskaringistä.

Yleensä kun Kreml halua jotain niin larzoovo laitetaan liikkeelle. Pahus vaan kun kukaan ei halua ottaa vastaan niin joutuu vain mordorista huutelemaan. Turkki nyt otti vastaan, mutta tulos oli että vilja kulkee Ukrainasta ilmoitusluontoisesti ja energiaa pitää myydä suurvisiirille polkuhintaan. Turkki lienee myös ainoa joka on ilmoittautunut vapaaehtoiseksi välittäjäksi mutta larrazovilla ei taida riittä perpukamavoiteet tuohon kierrokseen vielä, voi tulla vähän liian tiukasti kakkoseen niissä pöydissä.
 
Mineraaleista keskustelessa ollaan kyllä joron jäljillä joka tapauksessa. Taustalla on se länsimainen ajatus, että "Tässä sodassa täytyy olla jotain järkeä". Että Ryssä valtaa ukrainaa mineraalirikkauksien takia. Mutta ne ukrainan mineraalimiljardit on toistaiseksi vain teoreettisia. Nekun ei ole mitään "lyö lapio maahan ja myy rikkaudet" tyyliin kalifornian kultaryntäys tai lähi-idän öljy. Esim litiumilla on pitkä jalostusketju alkuaineen irroitamisesta mineraaleista akkukemikaaleiksi kehittämiseen. Mineeraalien käyttöönotto vaatii valtavasti tietotaitoa ja teknologiaa (jota Venäjälle ei ole) ja suuria pääomälainoja (joihin venäjä ei pääse käsiksi). Kolmanneksi, miehitetyn maan verimineraaleille ei ole mitään rahakkaita markkinoita. Pääsemme takaisin siihen päätelmään, että nyky-yhteiskunnassa sotiminen luonnonvarojen takia on taloudellista kaistapäistä puuhaa - sota ei ikinä maksa itseään takaisin.

Ei tälle sodalle ole mitään taloudellista syytä. Sota alkoi pelkästään Putinin venäjän mielipuolisen historia- ja geopolitiikkakäsityksen syytä.

Olen samoilla linjoilla sodan pääsyystä: Ukrainan lännettyminen systeemisenä muutoksena uhkaa Putinin tahtoa ja sitä kantta, minkä laittoivat hetken vapautumisen jälkeen maansa päälle. Se uhkaa myös mini-Neuvostoliittoa (Valko-Venäjä, Venäjä). Mutta kyllä luonnonvaroilla jotain sijaa merkitystä on Venäjän ajattelussa. Vaikka ei itse saisi käyttää, ongelma on sekin, jos naapuri käyttää. Kun katsoo kartalta kaasuputkien risteystä Tšetšenian ja Ingushian rajoilla, ymmärtää, mitä venäläiset Tšetšeniassa tekivät ja tekevät.

Kalevalassa Väinämöinen odottaa "sattumalta" jossain polun varressa Ilmarista, joka tulee toiselta kosioretkeltä Pohjolasta. Sehän meni pieleen, ja Ilmarinen lauloi sieppaamansa tyttären lokiksi aidalle kirkumaan. Väinämöinen kysyy pettyneeltä Ilmariselta, miten Pohjolassa. Ilmarinen kertoo, että siellä menee hyvin, Pohjola vaurastuu, kun sampo takoo rikkauksia. Mitkä seuraukset siitä ovat Kalevalalle? Joka tapauksessa Väinämöinen sanoo, että on tullut aika hakea sampo pois Pohjolasta...
 
Bahmutin taisteluista kertomusta. Kyllä tästä sodasta melkoisia tarinoita saadaan, huh sentään. Vahva lukusuositus. Olisin jakanut suoraan Flashbackin youtubelinkin, mutta jostain syystä en osannut.

Enkä näemmä osaa sitä kuvaakaan jakaa, meni liian isoksi.. laitan linkin flashback youtube kanavaan, yhteisö välilehdestä löytyy kuvat ja teksti. Muutoinkin erittäin timanttista POV matskua.



Kiitos avusta 😚
 
Viimeksi muokattu:
Itse olisin taipuvainen pitämään tuon suunnan tärkeimpänä tavoitteena Starobilskiä. Tähän päätyy jo pelkästään katsomalla venäjän huollolle mittaamattoman tärkeiden rautateiden verkostoa. Toki ensin pitää pystyä ottamaan Svatove, ehkä Kreminnakin.
Huollolle vaikea suunta, kun tuon alueen ainoat radat kulkevat pohjois-eteläsuunnassa eivätkä ole yhteydessä toisiinsa. Ukraina joutuisi hyökkäämään 60-100km yhteyksien päähän omasta rautatiestä vihollisen rautatietä kohti. Oman logistiikan heikko kohta vihollisen logistiikan vahvaa kohtaa vasten. Varmasti Ukraina tuohon kykenisi, jos haluaa, mutta en usko että resursseilla saadaan paras hyöty tuolla suunnalla.

Mielestäni avain alkuperäisten mielikuvitustasavaltojen alueeseen on Debaltseven rautatiesolmu. Yhtä lukuunottamatta kaikki Donetskiin tulevat pääradat kulkevat sen kautta. Sen vapauttaminen pilkkoisi venäjän miehittämät alueet logistisesti ja estäisi heitä siirtämästä painopistettä alueen puolelta toiselle. Sinne pääsemiseksi Ukrainan kuitenkin pitäisi vapauttaa Kreminna-Rubizhne-Severodonets-Lysytchansk - neloiskaupunki ja jatkaa sieltä etelään ainakin Vrubivkaan mistä ensimmäinen itään kulkeva rata lähtee. Sekin on heikkokuntoinen, openrailwaymapissa enimmältä matkaltaan sivuraiteeksi merkitty linjaus. Seuraava rata lähtee Popasnasta, mutta kääntyy puolivälissä etelään Debaltseveen.

Svatoven vapauttaminen kyllä palvelisi Kupjanskista Severodonetskiin kulkevan radan käyttöönsaamista. Sen kautta saatava huolto tukisi ym. alueiden vapauttamista, mikä aukaisisi tietä kohti Debaltsevea. Vrubivkasta lähtevä rata menee Rodakoveen Luhanskin länsipuolelle. Jälkimmäisen valloittaminen käytännössä erottaisi Urazovosta ja Millerovosta Luhanskin kautta tulevat radat muusta Donbassista ja siten katkaisisi lyhyimmät reitit venäjän ydinalueilta Donetskiin.

Tuolla seudulla on sivuratoja kuin sienirihmastoja parhailla suppilovahveropaikoilla joten huollon järjestämiseen on reittejä yllin kyllin. Koko Severodonetsk-Luhansk-Donetsk - kolmio ja Donetskin ympäristö muutaman kymmenen kilometrin säteellä risteilee mutkittelevia teollisuusratoja. Ei mikään ihme että rautatielogistiikkaan nojaava venäjä valtasi ensimmäisenä juuri tuon alueen.
Mineraaleista keskustelessa ollaan kyllä joron jäljillä joka tapauksessa. Taustalla on se länsimainen ajatus, että "Tässä sodassa täytyy olla jotain järkeä". Että Ryssä valtaa ukrainaa mineraalirikkauksien takia. Mutta ne ukrainan mineraalimiljardit on toistaiseksi vain teoreettisia. Nekun ei ole mitään "lyö lapio maahan ja myy rikkaudet" tyyliin kalifornian kultaryntäys tai lähi-idän öljy. Esim litiumilla on pitkä jalostusketju alkuaineen irroitamisesta mineraaleista akkukemikaaleiksi kehittämiseen. Mineeraalien käyttöönotto vaatii valtavasti tietotaitoa ja teknologiaa (jota Venäjälle ei ole) ja suuria pääomälainoja (joihin venäjä ei pääse käsiksi). Kolmanneksi, miehitetyn maan verimineraaleille ei ole mitään rahakkaita markkinoita. Pääsemme takaisin siihen päätelmään, että nyky-yhteiskunnassa sotiminen luonnonvarojen takia on taloudellista kaistapäistä puuhaa - sota ei ikinä maksa itseään takaisin.

Ei tälle sodalle ole mitään taloudellista syytä. Sota alkoi pelkästään Putinin venäjän mielipuolisen historia- ja geopolitiikkakäsityksen syytä.
Tietotaitoa ja teknologiaa, jota venäjällä ei ole, tarvitaan myös Siperian esiintymien hyödyntämiseen. Laskelmissa siis Ukrainankin esiintymien hyödyntämiseen tarvittava teknologia ja tietotaito on varmasti tullut saksasta. Itse asiassa se on myös ollut uhka, koska saksasta tuota tietotaitoa olisi voinut virrata Ukrainaankin ilman tätä sotaa. Hyökkäys oli siis putinille taloudellisesti kaksinkertaisesti järkevä: voisi ottaa haltuun hiilivetyvarat, jotka muuten muodostaisivat kilpailijan markkinoille.

Historia- ja geopolitiikkakäsitykset ovat syntyneet pelkästään taloudellisen ryöstelijyyden oikeuttamiseksi.
Pihkova liian lähellä Nato-maata Viroa?
Tai liikaa kuolleiden äitejä ja muita kostonhimoisia sukulaisia?
 
Mineraaleista keskustelessa ollaan kyllä joron jäljillä joka tapauksessa. Taustalla on se länsimainen ajatus, että "Tässä sodassa täytyy olla jotain järkeä". Että Ryssä valtaa ukrainaa mineraalirikkauksien takia. Mutta ne ukrainan mineraalimiljardit on toistaiseksi vain teoreettisia. Nekun ei ole mitään "lyö lapio maahan ja myy rikkaudet" tyyliin kalifornian kultaryntäys tai lähi-idän öljy. Esim litiumilla on pitkä jalostusketju alkuaineen irroitamisesta mineraaleista akkukemikaaleiksi kehittämiseen. Mineeraalien käyttöönotto vaatii valtavasti tietotaitoa ja teknologiaa (jota Venäjälle ei ole) ja suuria pääomälainoja (joihin venäjä ei pääse käsiksi). Kolmanneksi, miehitetyn maan verimineraaleille ei ole mitään rahakkaita markkinoita. Pääsemme takaisin siihen päätelmään, että nyky-yhteiskunnassa sotiminen luonnonvarojen takia on taloudellista kaistapäistä puuhaa - sota ei ikinä maksa itseään takaisin.

Ei tälle sodalle ole mitään taloudellista syytä. Sota alkoi pelkästään Putinin venäjän mielipuolisen historia- ja geopolitiikkakäsityksen syytä.
Eihän niitä tarvitse hyödyntää, niitä mineraaleja, riittää ettei kukaan muukaan hyödynnä. Ei unohdeta Vjenjäläista lokiikkaa. :)
 
Siihen nähden yllättävän paljon materiaalia että noita ei varmaan kauhean paljon ole sinne viety :unsure: Olisiko hihasta vedettynä max. 20-30kpl?

Äkkiähän noita menee jos yhtään lähempänä rintamaa ovat, mihin käyttöön oletettavasti suurin osa on mennytkin. Jos ei ole riskiä että kohti tulee sirpaletta ja kutia, niin sitten on panssarisvehje väärässä paikassa. Tähän sitten päälle että käyttäjille outo laite, jolloin huolto ja käyttö ei ole ihan parasta.

Jos Venäjä on menettänyt noin 6000 ohutta vaunua, niin päivätasolla päästään pariinkymmeneen kappaleeseen. Melkoista kulutusta siis muutenkin. Saa olla halpoja vaunuja varastossa.
 
Viimeksi muokattu:
Huollolle vaikea suunta, kun tuon alueen ainoat radat kulkevat pohjois-eteläsuunnassa eivätkä ole yhteydessä toisiinsa. Ukraina joutuisi hyökkäämään 60-100km yhteyksien päähän omasta rautatiestä vihollisen rautatietä kohti. Oman logistiikan heikko kohta vihollisen logistiikan vahvaa kohtaa vasten. Varmasti Ukraina tuohon kykenisi, jos haluaa, mutta en usko että resursseilla saadaan paras hyöty tuolla suunnalla.
Voi olla joo. Toisaalta, onko Ukrainan armeija kuitenkaan yhtä orjallisesti riippuvainen rautatiestöstä kuin venäjän armeija? Näppituntuma on, että eivät ole.
 
Back
Top