Uutinen
Ukrainalaisille erittäin huonoja uutisia – tärkeän aseen käyttämisestä tuli äkkiä hengenvaarallista
Jori Virtanen3.3.202314:01|päivitetty3.3.202314:01
DRONETUKRAINAN KRIISI
Uusi työkalu paljastaa lentäjän sijainnin.
Yksi maailman suosituimmista. DJI Phantom on kohtuullisen pieni ja kevyt drooni, joka on suunniteltu ympäristön kuvaamiseen. -
@
Sekä Ukraina että Venäjä ovat käyttäneet kuluttajille suunnattuja lennokkeja menestyksekkäästi hyväkseen sodassa. Etenkin Ukrainalle niistä on ollut etua: pienillä drooneilla sekä nopeilla, tehtäväänsä räätälöidyillä kommunikaatiosovelluksilla ukrainalaiset sotilaat ovat voineet kilometrien päästä turvallisesti sekä paikallistaa venäläisiä joukkoja että kohdistaa tulta heidän suuntaansa. Strategia on ollut erittäin tehokas.
Uusi hakkerityökalu tekee lennokkien lennättämisestä sotatilanteessa yhtäkkiä äärimmäisen vaarallista.
Wired kertoo, kuinka maailman suurimman lennokkivalmistajan, kiinalaisen
DJI:n, kaikki droonit kertovat jatkuvasti missä niiden käyttäjä tarkalleen sijaitsee. Nyt kehitetty työkalu ei vaadi tuekseen kuin muutaman satasen hintaisen radiolaitteen, ja droonin lentäjän tarkka sijainti paljastuu tuossa tuokiossa.
Saksalaisen Bochumin yliopiston sekä CISPA Helmholtz Center for Information Securityn tutkijat osoittivat Network and Distributed System Security Symposiumissa, kuinka he mursivat DJI:n lennokkien radiosignaalin ja löysivät sen alta lennokkien droneid-radioprotokollan.
Droneid paljastaa paitsi kunkin droonin oman sijainnin sekä yksilöllisen tunnisteen, myöskin niiden käyttäjien gps-sijainnin.
Droneid-protokolla on luotu, jotta hallituksilla, viranomaisilla ja sääntelyelimillä olisi mahdollisuus seurata droneja ja estää niiden väärinkäyttöä.
On kuitenkin mysteeri, miksi droneid-protokolla on salaamaton. Tietoturvatutkijat ja hakkerit ovat varoittaneet DJI:tä asiasta jo pitkään. DJI on sittemmin väittänyt signaalin olevan nyt salattu, mutta se ei sitä edelleenkään ole. DJI:n ristiriitainen käytös herättääkin runsaasti kysymyksiä.
”Tämä on iso ongelma, eikö vain?”, sanoi
Moritz Schloegel, yksi Bochumin yliopiston tutkijoista. ”Sitä voi uskoa, että drooni lähettää omaa sijaintiaan, mutta yhtäkkiä se lähettää myös sinun sijaintisi. Olit sitten yksityisyyttä arvostava tai keskellä konfliktialuetta, ikäviä asioita voi tapahtua.”
LUE MYÖS