Modeille: lipesi taas romaanin kirjoittamiseksi ja OT:ksi, mutta en raaskinut olla postaamatta. En tämän enempää tässä langassa jauha tästä asiasta, mutta jos joku haluaa vielä keskustella aiheesta jossain toisessa langassa tai YV:nä niin laittakaa @.
En ole amfetamiinia kokeillut mutta väitän että se vaikuttaisi minuun kovemmin kuin koffeiini. En tiedä mitä minussa on vikana mutta monesti kahvi ei vaikuta minuun juurikaan piristävästi. Juon tummapaahtoista ja jauhan kokonaisista pavuista ja mukillinen (4dl) tai kaksi päivässä on normiannos.
Mitä nyt olen jonkun verran perehtynyt piristeiden vaikutukseen ihmiskehossa, niin toisilla ihmisillä stimulantit kuten kofeiini/kokaiini/amfetamiini eivät aiheuta ulospäin mitään huomattavia vaikutuksia, johtuen yksilöllisistä eroista. Esimerkiksi ADHD johtuu neurokemiallisesti siitä (tämänhetkinen konsensus lääketieteellisessä maailmassa), että aivot eivät vapauta tarpeeksi paljon dopamiinia (mielihyvä/palkinto-hormooni) syystä tahi toisesta (kehityksellinen häiriö tai geeneistä johtuva vajavaisuus hermosolujen dopamiinireseptorien/takaisinottajien määrässä), jolloin dopamiini määrää keskushermostossa lisäävät lääkkeet rauhoittavat henkilöä, kun aivot eivät enää pakotakaan jahtaamaan jokaista mahdollista impulsia ja näkökentässä vilahtavaa ärsykettä dopamiini-tirauksen toivossa.
Ihan niin kuin eläimetkin osaavat etsiä vaistomaisesti puutostilojen takia esimerkiksi jotain tiettyä kasvia syödäkseen, yrittää ihmiskeho pitää dopamiinin määrän aivoissa tietyllä tasolla, ja mikäli se on normaalia matalampi, alkavat aivot pakottaa ihmistä jahtaamaan dopamiininlähteitä kuten ruoka/videopelit/porno. Ylivilkkaat lapsetkin periaatteessa vain koittavat alitajuisesti "lääkitä" itseään koheltamalla ja melskaamalla.
Dopamiinin määrää aivoissa lisäävät lääkkeet lisäävät myös
noradrenaliinin(norepinefriini) määrää johtuen näiden samankaltaisesta kemiallisesta rakenteesta. Noradrenaliini on "stressi" hormooni, ja kohottaa sykettä ja verenpainetta, lisää kehon energiavarantojen käyttöönottoa jne jne. Pidemmän päälle kohonnot noradrenaliini-taso ihmisessä sitten aiheuttaa kyllä kovaa kuormitusta kun keho ei pääse takaisin lataustilaan. Tästäpä ne haittavaitukset sitten aiheutuvatkin.
Sellaisilla ihmisillä joilla dopamiinitasot ovat kehossa normaalit, aiheuttaa keskushermostostimulanttien käyttö taas ylikiihtymystä, varsinkin isoilla annoksilla. Kokemuksesta tiedän siltä ajalta kun lääkärin kanssa säädettiin ADHD lääkityksen annostuksen kokoa vielä sopivaksi, että liian isolla annoksella sitä tuntee olevansa maailman kuningas sen parin tunnin ajan.
Palatakseni tuohon kun sanoit että kahvi ei sinua juurikaan piristä, niin itse saatan esimerkiksi ottaa ADHD lääkkeen ja mennä ottamaan nokoset kun aivot kerrankin lopettavat sen ainaisen möykkäämisen.
En nyt siis yritä diagnosoida sinulle mitään ADHD:ta, mutta halusin antaa esimerkin siitä miten piristeet voivat vaikuttaa eri tavalla eri ihmisillä eri annostuksilla.
Laitappa linkkiä, mielelläni lukisin.
En löytänyt nyt tähän hätään parempaa linkkiä. Pahoitteluni.
Silläpä siellä PERK:ssa ei päällikkö tai LKP-upseeri ala arvioimaan, onko jokin palvelukseen määrätyn käyttämä lääke yhteensopiva tehtävän kanssa, vaan sen arvioi lääkäri. Ja kotiin lähettämisen kynnys on matalalla. Ei siellä voida ottaa riskejä, että koviin tehtäviin määrätty sekoaa tai muuten menettää toimintakykynsä, vaikka siksi että tarvittava säännöllinen lääke jää saamatta kentällä. Esmes jokin rauhoittavan säännöllinen käyttö on asia, mikä rajoittaa kenttäkelpoisuutta.
Olen ihan mieltä että reseptilääkitys (ihan mikä tahansa lääke), on peruste estää henkilön pääsy haasteelliseen palvelukseen. Ihan sen takia että rankoissa oloissa huoltovarmuus on mitä on, eikä PV voi ottaa riskiä että joku ei saa tarvitsemiaan lääkkeitä ajallaan kun ollaan operoimassa. Minua vaan henkilökohtaisesti vituttaa sellainen ajatusmaailma, että kaikki lääkkeitä käyttävät ihmiset ovat sekopäitä.
Kofeiini ja amfetamiini saman vaikutusryhmän aine? En tunne asiaa alkuunkaan, mutta tarkoitatko, että jos kahvia (tai teetä) koskaan juomaton ihminen nappaa sitten kupin vaffaa kaffetta, vaikutus on sama kuin elämänsä ensi kerran käyttäisi amfetamiinia?
Itse lopetan tän OT:n viljelyn tähän, mutta sen vielä lisään että siä PERK:ssä kun on nähnyt ne jakomateriaaliluettelot, myös lääkinnälliset, niin ei siellä millään yksiköllä ollut mitään höökipulvereita, piristeitä eikä edes sitä kuuluisaa jarruakaan. Paikallisesta Prismasta käydään hakemassa valtion piikkiin elintarvikkeita, mutta ei mennä apteekkiin lunastaan huumeita.
Lääkintäyksiköt saa huumeita kipujen lievitykseen sairaaloista, mutta ei kenttäkirurgille amfetamiinia anneta mukaan, että jaksaisi leikat monta vuorokautta putkeen.
Kyllä, keskushermostostimulantteja molemmat, ja kyllä, jos jollekin kofeiini-neitsyelle keittää oikein tujut tsumpit, niin vaikutus on samankaltainen kuin amfetamiinilla tai kokaiinilla.
Enkä nyt väitä että kaikkien sotilaiden pitäisi olla piripäissään 24/7 rintamalla, mutta kyllä siellä vaan taistelukentällä on tilanteita joissa sotilaan jaksamista voisi tehostaa väliaikaisesti muullakin kuin kirosanoilla.
Laitappa linkkiä, mielelläni lukisin.
Edit.
Siis olen ainakin siinä ymmärryksessä, jenkitkin on viimein luopuneet amfetamiini pohjaisten rajoitetustakin käytöstä. Rajoitetussa käytössä on ei huumaava aine
Se että onko se huumaava vai ei riippuu vain ja ainoastaan annostuksesta.