Ukrainan konflikti/sota

1. Ei. Jos ammuksia olisi niin ei kai tällaista tempausta varmaan edes tarvittaisi.
2. Ei. Kroonisesta ruutipulasta en ole sodan yhteydessä nähnyt juurikaan juttua, paitsi spoilerissa. Itselataavien metsästäjien keskuudessa ruutipula on ollut jo parisen vuotta totta.
Käsiase/kiväärikaliiperisiin patruunoihin soveltuvan ruudin pula alkoi keväällä 2020 kun maailma, Usa etunenässä tulivat tietoiseksi koronan mahdollisesti aiheuttamasta yhteiskuntarauhan järkkymisestä. Seurailtiin nettikauppoja ja "hyllytt tyhjenivät hetkessä". Sama nallien kanssa, ne loppuivat. Sattumaako vai omien varastojen ehtyminen, olimme jo täydentäneet harrastepiirissä varastot täyteen ja materiaalipula ei vaivannut eikä vaivaa vieläkään.

Karkeampien kaliiperien kohdalla ei ole ollut mainintaa mistään ruutipulasta. Päin vastoin, tehtaat on lisänneet tuotantoa ajantasaisesti. Ainakin Nammolta tuli erikseen uutinen aiheesta.
 
Miten realistinen tämä EU:n 2 miljardin tukipaketti ammuksia Ukrainaan oikeasti on ?

Jos nyt unohdetaan että tämä on ainakin 8 kuukautta myöhässä, niin muutama asia.

#1
Jos 1 miljardia on tarkoitettu varastoista kaavittaviin kranaatteihin ja ammuksiin. Löytyykö EU mailta muka tuollaisia määriä ?


#2
Jos 1 miljardi on tarkoitettu tuotannon lisäämiseen, niin ehtiikö koko kahinaan edes mukaan ? Toivottavasti Suomi (Nammo yms) on nyt hereillä näistä rahoista ja toimittaa heti esityksen millä nykyistä tuotantoa lisättäisiin investoinneilla.

Nuo rahasummat tuntuu aika pieniltä. Koronan aikaan syydettiin EU:ssa satoja miljardeja. Suomessakin oikein innostuttiin ottamaan, tosin omalla velalla, vuosisadan velkakupru, mutta ei siitä sen enempää

Miljardi euroa pelkästään ammuksiin on valtava rahasumma.

Yhden laukauksen hinta on noin 600 euroa joten summalla saa 1,7 miljoonaa laukausta. Jaettuna 27 jäsenmaan kesken se tarkoittaa 63.000 kranaattia per EU-maa. Tämän ei pitäisi olla ongelma, koska realiteetit on käyty lävitse ennen päätöksen julkaisemista.

Miljardi tuotannon lisäämiseen on täysin riittävä summa. Sillä voi rakentaa jokaiseen jäsenvaltioon oman tehtaan 155 tuotantoon tai n. 10 kokonaistuotantokompleksia (ruuti, r-aine, nalli, kuori, sytytin, ajopanos, kokoonpano). Oletettavasti summalla annetaan investointitakuut olemassa oleville valmistajille että he kasvattavat tuotantokapasiteettia. Tehdasinvestoinnin takaisinmaksuaika on 10-15 vuotta jolloin yhtiöiden ei kannata ottaa riskiä ilman varmuutta siitä että tavaralle on kysyntää pitkällä aikavälillä.

Kysymys on myös pullonkauloista, mikä osa hidastaa tuotantoa eniten:
1) Kuoriin käytettävän teräslaadun saatavuus
2) Kuorien ja välikappaleiden valu
3) Kuorien työstö (sorvaus, hiominen, kierteyttäminen, johtorenkaan kiinnitys, pinnoite)
4) R-aineen saatavuus (hexotoli)
5) R-aineen valu kuoreen
6) Sytyttimien saatavuus (isku-, aika- ja heräte-)
7) Ruudin saatavuus
8) Nallien saatavuus
9) Kartussien kokoonpano
10) Pakkaaminen, varastointi ja logistiikka


Yllä olevista kohdista 1 ei suoraan liity valmistamiseen ja kohta 2 voidaan ulkoistaa. Sen sijaan kohta 3 vaatii paljon työvoimaa, koneita, hyvän laadunvalvonnan ja riittävän volyymin ollakseen kannattavaa. Kohta 4 on haastava, valmistaminen ei ole kallista mutta turvallisuus maksaa. Kohta 5 on pitkälti automatisoitu ja kustannus on varastointitiloissa joissa r-aine jähmettyy. Kohta 6 vastaa kohtaa 3 mutta työvoima on erikoistuneempaa ja koneet ovat pienempiä. Kohta 8 on todellinen pullonkaula koko länsimaissa. Nammo rakentaa parhaillaan Laukaaseen uutta nallitehdasta 33 meurilla. Kohta 7 on ongelma uustuotannossa, mutta ruutia on varastossa aivan tarpeeksi että se riittää. Esimerkiksi Suomessa Nammo tuottaa 800.000 kg ruutia vuodessa. 155mm ajopanos on 3-6 kg riippuen ampumamatkasta joten ruudin tuotanto ei riitä, samasta tavarasta ladataan kaikki muutkin patruunat. Kohta 8 voidaan täydentää varastoista. Kohta 9 vaatii myös koneita, turvallisia tiloja ja laadunvalvontaa. Kohta 10 on olemassaoleva resurssi.

Kohdat 1, 4, 6, 7, ja 8 liittyvät suoraan kaikkeen ammustuotantoon joten sieltä voidaan keskittää resurssia 155mm tuotantoon
Kohdat 2, 5, 9, ja 10 liittyvät välilliseti muuhun ammustuotantoon joten sieltä voidaan suhteellisen nopeasti ottaa lisäresussia priorisoimalla 155mm tuotantoa
kohta 3 on ehkä eniten irrallinen, tuotannossa on vaiheita jotka vaativat omaa konekalustoa ja linjastoja



Kranaatin hinta:

N340 proximity fuze 74 USD
M23A1 "kartussi" ja M82 nalli 60 USD
D529 155mm HE M795 530 USD
-----------------------
yhteensä 665 USD

Lähde US NAVY / BUDGET / ARTILLERY MUNITIONS

1679384758105.png
 
Viimeksi muokattu:
Tiedustelua vai hämäystä ?


Lähtiskö UAn hyökkäys kohti Melitopolia, tietojen mukaan linnoitettua seutua. Vaatisi Khersonin suunnaltakin jonkinlaista tukitoimintaa.

Viime vuonna oli Vuhledarin tienoilla pitkään sellaista päämäärättömän näköistä nahistelua ja tuli olo että siellä haetaan jotain reikää ja UA lähtisi jossain vaiheessa sitä kautta Mariupoliin. Onko siinä sitten järkeä ?
 
Miettikääpä jos noissa riittää kantama muuan sillalle asti :uzi:
Tämä on hyvä, mutta ei välttämättä edes tarvitse. Toi Djankoi on oikein mellevä pullonkaula sekä rintamalle, että Sevastopoliin. Ryssä joutuu siirtämään heti Kertsin sillan jälkeen kaiken sellaisen tavaran, joka täytyy saada perille kumipyörille.

800px-Map_%D0%9A%D1%80%D1%8B%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%8F_%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%B0_2020-04-13_no_boundaries.svg.png
 
Miten realistinen tämä EU:n 2 miljardin tukipaketti ammuksia Ukrainaan oikeasti on ?

Jos nyt unohdetaan että tämä on ainakin 8 kuukautta myöhässä, niin muutama asia.

#1
Jos 1 miljardia on tarkoitettu varastoista kaavittaviin kranaatteihin ja ammuksiin. Löytyykö EU mailta muka tuollaisia määriä ?


#2
Jos 1 miljardi on tarkoitettu tuotannon lisäämiseen, niin ehtiikö koko kahinaan edes mukaan ? Toivottavasti Suomi (Nammo yms) on nyt hereillä näistä rahoista ja toimittaa heti esityksen millä nykyistä tuotantoa lisättäisiin investoinneilla.

Nuo rahasummat tuntuu aika pieniltä. Koronan aikaan syydettiin EU:ssa satoja miljardeja. Suomessakin oikein innostuttiin ottamaan, tosin omalla velalla, vuosisadan velkakupru, mutta ei siitä sen enempää

Aivan helposti. Tätä asiaa paisutellaan tarkoituksella enkä keksi siihen mitään muuta syytä kuin se, että nyt halutaan että ryssä hyökkää rospuuton aikana luullen saavansa jotain menestystä, mutta hakkaa päätään seinään joka ei murru.

Muistetaan se tarve on noin 90000 155 mm ammusta kuukaudessa, muita eli 105/122/152 mm siihen päälle sitten.

Aikaisemmin jo syyskuussa USA on nostanut valmistusta 3 kertaiseksi 14400 --> 43200 155 mm ammusta kuukaudessa, tuohon vauhtiin päästään eri lähteiden mukaan touko-kesäkuussa, kesällä kuitenkin. Nyt on jo 30-35000 kpl kuukaudessa valmistusnopeus. Tavoitteena vuoden 2024 aikana päästä 90000 kpl kuukausituotantoon.

Puola, Kroatia, Suomi, Norja, Ranska, Espanja, Italia, Tšekki - kaikki voivat varmasti valmistaa useita tuhansia kuukaudessa ja varastojakin löytyy runsaasti.

Saksasta kuuluu tällaista eli valmistusnopeus voitaisiin välittömästi nostaa sinne 37000 155 mm kranaatin tienoille kuukaudessa, tilaus vain on puuttunut.

UK:ssa on ollut rauhan ajan valmistuskapasiteetti noin 100000 vuodessa ja se on jo kolminkertaistettu tämän sodan aikana eli sieltä tulee luokkaa 25000 kranaattia kuukaudessa.

Sitten Bulgaria hoitaa sen 122&152 mm tykkien ruokkimisen, niissä alkaa olla putketkin niin lopuillaan että voi loppua tykit ennen ammuksia. Virosta menee kaikki 122 mm D-30:t ja varmasti kaikki ammuksetkin, joku muukin lähettänee omista vanhoista varastoistaan.

Ukraina valmistaa myös itse jossain mittakaavassa ammuksia noihin ryssälän reliikkeihin eli 122 ja varmaan erityisesti 152 mm tehon sekä kantaman vuoksi.

105 mm tykin ammuksia on maailman varastoissa enemmän kuin 155 mm ja niitä ampuvia tykkejä on Ukrainassa suhteessa paljon vähemmän, jolloin niiden ampumatarvikkeita tulisi riittää vaikka mihin saakka, valmistusta on edelleen runsaasti useissa maissa.

Euroopan ulkopuolelta voidaan ostaa yhteishankinnoilla 155 mm ammuksia ainakin Etelä-Koreasta, Pakistanista, Brasiliasta, Etelä-Afrikasta, Turkista, Kanadasta ja Australiasta. Osasta merkittäviä määriä, joistakin pieniä eriä.

Lisäksi on sellainen maa kuin Israel olemassa, jolla riittää varastoja sekä kapasiteettia valmistaa mikäli joku saa kulisseissa päättäjät ylipuhuttua.

Jokatapauksessa ennen alkukesää tarvitaan varastoista tai Euroopan ulkopuolelta ostettuna 200000-350000 kpl 155 mm kranaatteja, jos ja kun ne löytyvät niin sen jälkeen valmistuskapasiteetti ylittää sen mitä Ukraina ampuu ryssien niskaan. Aiemmin tuli se yksi erä Etelä -Koreasta, jossa oli 300000 kranaattia. Toinen vastaava ja homma on taputeltu.

Ei se ole tuon suurempi juttu ja mitä siitä kirjoitellaan ja pystyy itse etsimään tietoa niin mitään todellista ammuspulaa ei ole olemassa. Sen ymmärrän, että Euroopan päättäjät haluavat aseteollisuuden myös täyttävän tyhjentyneet varastot sodan päättymisen jälkeen, mutta se onkin toinen keskustelu ja ratkeaa kyllä rahalla.
 
Lyhyet terveiset Bakhumista. Puhuin ukrainalaisen upseerin kanssa tilanteesta. Muutama havainto:

Tappioita toki tullut, mutta suhdeluku on hyvä (=venäläisillä suuria tappioita). Ukrainalaisilla on parempi mahdollisuus selviytyä haavoittuneena kuin venäläisillä. Tämä johtuu lääkintämiesten ripeydestä ja mahdollisuudesta päästä sairaalatason hoitoon nopeasti. Myös ukrainalaisten asemia on pystytty vahvistamaan ja kehittämään, eli epäsuora ei vie miehiä niin paljon kuin 2 kuukautta sitten. Ehkä pientä laiskuutta on ollut naamioinnissa ja kaivuuhommissa.
Rotaation kanssa oli haasteita, mutta tilanne on parantunut. Murkulaa säästellään ja syytä ei kerrota avoimesti.
Venäläiset todella pelkäävät kranuja tiputtelevia drooneja. Siksi ukrainalaiset lentelevät paljon myös yöllä ja tiputtelevat kranaatteja myös yksittäisten vihollisten niskaan.
Kyselin mahdollisesta vastahyökkäyksestä. Ei vastannut. Sanoi vaan, että jokin "jekku" on heillä mielessä.

Hyviä uutisia loppuun. Huhtikuussa lähden jälleen Ukrainaan. Kotiini muutti ukrainalainen äiti lapsensa kanssa ja nyt on kotona "pienten jalkojen töminää". Tässähän ihan herkistyy, kun pieni otus leikkii söpösti sohvalla lelujensa kanssa.

Olen laiska kirjoittelemaan. Iso kiitos teille kaikille, jotka osallistutte keskusteluun ja jaatte tietoa täällä. Sovitaanko yhdessä, että kiukutellaan vähemmän eikä jokaista eriävää mielipidettä leimata ryssäjankutukseksi?

Baroni
 
Ryssintä: juuri ytimillä uhkailu onkin se, joka sekin kalahtaa omaan nilkkaan. Koska niillä on uhkailtu, paine siihen, että niiden paskominen on edellytys suhteiden hitaalle normalisoinnille kasvaa merkittävästi. Jos niillä ei olis kertaakaan uhkailtu, vaan ymmärretty niiden tuoma vastuu ja kannettu se, ei tätä ongelmaa olisi. Kiitos, hyvin ryssitty siis tämäkin. Venäjä on itsensä pahin vihollinen, taas.
 
Tiedustelua vai hämäystä ?


Lähtiskö UAn hyökkäys kohti Melitopolia, tietojen mukaan linnoitettua seutua. Vaatisi Khersonin suunnaltakin jonkinlaista tukitoimintaa.

Viime vuonna oli Vuhledarin tienoilla pitkään sellaista päämäärättömän näköistä nahistelua ja tuli olo että siellä haetaan jotain reikää ja UA lähtisi jossain vaiheessa sitä kautta Mariupoliin. Onko siinä sitten järkeä ?
Yhdistettynä Krimin sillan katkaisuun Vuhledar-Mariupol suunnassa olisi se ajatus että silloin maksimaalinen määrä Venäjän rintamakilometrejä saataisiin puutteellisen tai katkenneen huollon taakse ja Venäjän mahdollisuus käynnistää vastatoimia näiltä alueilta vaikeutuisi. Tämä siis jos rantaan päästään Mariupolin paikkeilla ja Krimin silta poikki. Sitten jos rantaan pyritään jossain lännenpänä niin katkaistukohdasta itään oleva Venäjän rintama on edelleen huollettavissa.

Samoin hyökkäykseen varatut joukot ja reservit olisivat lähempänä tällä hetkellä kuumia alueita esim Bakhmut. Eli jos hyökkäys ei etene toivotulla tavalla ja Venäjä samaan aikaan käynnistää vastatoimia esim juuri Bakhmutissa on sinne nopeasti suunnattavissa reservejä.
 
Viimeksi muokattu:
Kiovalaista arkea. Isot huhut on, että Ukrainan vastahyökkäys alkaisi jo 24-26.3. En itse ymmärrä kyllä miksi jo nyt, mutakausihan on vasta aluillaan.
 

Aihe on kuitenkin pitkällä aikavälillä vakava ja kriittinen myös Suomen turvallisuudelle. Kirjoitin täsä useasti jo sodan alkuaikoina, mikäli venäjä romahtaisi totaalisesti meistä saattaa tulla kiinan naapuri. Parempi vaihtoehto on heikko venäjä kuin vahva kiina. Venäjä pitää lyödä Ukrainassa ja heidän poliittinen järjestelmänsä tarvitsee täyden reformin. Mutta muutoksen täytyy olla jollain tasolla hallittua.
 
Aivan helposti. Tätä asiaa paisutellaan tarkoituksella enkä keksi siihen mitään muuta syytä kuin se, että nyt halutaan että ryssä hyökkää rospuuton aikana luullen saavansa jotain menestystä, mutta hakkaa päätään seinään joka ei murru.

Muistetaan se tarve on noin 90000 155 mm ammusta kuukaudessa, muita eli 105/122/152 mm siihen päälle sitten.

Aikaisemmin jo syyskuussa USA on nostanut valmistusta 3 kertaiseksi 14400 --> 43200 155 mm ammusta kuukaudessa, tuohon vauhtiin päästään eri lähteiden mukaan touko-kesäkuussa, kesällä kuitenkin. Nyt on jo 30-35000 kpl kuukaudessa valmistusnopeus. Tavoitteena vuoden 2024 aikana päästä 90000 kpl kuukausituotantoon.

Puola, Kroatia, Suomi, Norja, Ranska, Espanja, Italia, Tšekki - kaikki voivat varmasti valmistaa useita tuhansia kuukaudessa ja varastojakin löytyy runsaasti.

Saksasta kuuluu tällaista eli valmistusnopeus voitaisiin välittömästi nostaa sinne 37000 155 mm kranaatin tienoille kuukaudessa, tilaus vain on puuttunut.

UK:ssa on ollut rauhan ajan valmistuskapasiteetti noin 100000 vuodessa ja se on jo kolminkertaistettu tämän sodan aikana eli sieltä tulee luokkaa 25000 kranaattia kuukaudessa.

Sitten Bulgaria hoitaa sen 122&152 mm tykkien ruokkimisen, niissä alkaa olla putketkin niin lopuillaan että voi loppua tykit ennen ammuksia. Virosta menee kaikki 122 mm D-30:t ja varmasti kaikki ammuksetkin, joku muukin lähettänee omista vanhoista varastoistaan.

Ukraina valmistaa myös itse jossain mittakaavassa ammuksia noihin ryssälän reliikkeihin eli 122 ja varmaan erityisesti 152 mm tehon sekä kantaman vuoksi.

105 mm tykin ammuksia on maailman varastoissa enemmän kuin 155 mm ja niitä ampuvia tykkejä on Ukrainassa suhteessa paljon vähemmän, jolloin niiden ampumatarvikkeita tulisi riittää vaikka mihin saakka, valmistusta on edelleen runsaasti useissa maissa.

Euroopan ulkopuolelta voidaan ostaa yhteishankinnoilla 155 mm ammuksia ainakin Etelä-Koreasta, Pakistanista, Brasiliasta, Etelä-Afrikasta, Turkista, Kanadasta ja Australiasta. Osasta merkittäviä määriä, joistakin pieniä eriä.

Lisäksi on sellainen maa kuin Israel olemassa, jolla riittää varastoja sekä kapasiteettia valmistaa mikäli joku saa kulisseissa päättäjät ylipuhuttua.

Jokatapauksessa ennen alkukesää tarvitaan varastoista tai Euroopan ulkopuolelta ostettuna 200000-350000 kpl 155 mm kranaatteja, jos ja kun ne löytyvät niin sen jälkeen valmistuskapasiteetti ylittää sen mitä Ukraina ampuu ryssien niskaan. Aiemmin tuli se yksi erä Etelä -Koreasta, jossa oli 300000 kranaattia. Toinen vastaava ja homma on taputeltu.

Ei se ole tuon suurempi juttu ja mitä siitä kirjoitellaan ja pystyy itse etsimään tietoa niin mitään todellista ammuspulaa ei ole olemassa. Sen ymmärrän, että Euroopan päättäjät haluavat aseteollisuuden myös täyttävän tyhjentyneet varastot sodan päättymisen jälkeen, mutta se onkin toinen keskustelu ja ratkeaa kyllä rahalla.
Tarve 90 000 kranua/kk eli 3 000/vrk (155mm). Eikö tämä ole aika vähän, kun ottaa huomioon rintaman pituuden? Olisiko tarve suurempi, mutta kranaatteja pitää säännöstellä?

Ja kun vastahyökkäys aloitetaan, on tarve selvästi suurempi. Ei kai sitä ilman kunnon keskityksiä pysty hyökkäämään?
 
Kiovalaista arkea. Isot huhut on, että Ukrainan vastahyökkäys alkaisi jo 24-26.3. En itse ymmärrä kyllä miksi jo nyt, mutakausihan on vasta aluillaan.
Sama linkki oli täällä jo noin tunti sitten.
 
Tarve 90 000 kranua/kk eli 3 000/vrk (155mm). Eikö tämä ole aika vähän, kun ottaa huomioon rintaman pituuden? Olisiko tarve suurempi, mutta kranaatteja pitää säännöstellä?

Ja kun vastahyökkäys aloitetaan, on tarve selvästi suurempi. Ei kai sitä ilman kunnon keskityksiä pysty hyökkäämään?

155mm kulutus on nyt 110.000 laukausta kk ja Ukraina toivoi saavansa 350.000 per kk

Määrällisesti enemmän Ukrainalla on 152mm D-20 tykkejä joiden ammustuotanto aloitettiin Ukrainassa loppuvuodesta 2022. Laitoksen investointi oli 8 meur, mutta täyttävät ne TNT:llä joka on monestakin syystä hexatolia huonompi r-aine.

aiempi viesti aiheesta
 
Tarve 90 000 kranua/kk eli 3 000/vrk (155mm). Eikö tämä ole aika vähän, kun ottaa huomioon rintaman pituuden? Olisiko tarve suurempi, mutta kranaatteja pitää säännöstellä?

Ja kun vastahyökkäys aloitetaan, on tarve selvästi suurempi. Ei kai sitä ilman kunnon keskityksiä pysty hyökkäämään?

Aina saa enemmän menemään, mutta tuon luvun ovat itse tarpeekseen sanoneet. Viisas pärjää vähemmällä.

Kun lähdetään hyökkäämään niin silloin erityisesti haetaan läpimurtoon reikää ja tällöin tarvitaan ne sadat 122 & 152 mm sekä toistasataa 105 mm kaveriksi lyhyemmästä kantamasta huolimatta, samoin 120 mm heittimet. Pitkäputkiset 155 mm sekä droonit hoitaa vastapuolen tykistön hiljaiseksi. Koska vedettävää tykistöä on vaikeampi kuljettaa hyökkäyksen mukana niin eiköhän nuo ammu silloin alkuvaiheessa putket kuumana sen isoimman kappalemäärän ammuksia ja sitten 122/152&155mm telatykistö seuraa hyökkäyksen mukana minkä ehtii. Tällöin tarve ja ampumatarvikkeiden keskinäiset määrät kohtaavat suht mukavasti.
Syksyllä jo Ukraina näytti, että heidän hyökkäämisensä ei ole samanlaista tykkitulen jäljessä nyhjäämistä kuin ryssillä vaan ammutaan se keskitys jonka jälkeen mennään niin että paska lentää. Ei ryssän ammattisotilaat kyenneet siihen vastaamaan eikä kykene reserviläiset/mobikit.

Mikäli joka 100:s ammus esimerkiksi on tällaista tyyppiä, niin niitä tarvitaan merkittävästi vähemmän.
 

Liitteet

  • Vulcano 155 (MM08723)_HQ (1).pdf
    688.6 KB · Luettu: 38
Viimeksi muokattu:
Back
Top