Tarkoitammekohan skaalautumisella nyt eri asiaa?
Prosessiteollisuus skaalautuu (economies of scale), eli suurtuotannon etu? Paperitehdas skaalautuu rainaa leventämällä ja rainan nopeutta lisäämällä. Sama valvomossa istuva jätkä saa katsottua neljän tai 8 metrin (tuotannossa tuplamäärä / aikayksikkö) rainaa. Eikä se nykyisillä nykyisillä nopeuksilla näe meni se raina 500 m tai 1000 m minuutissa. Yksi mies valvomossa torkkumassa oli tuotanto yksi tai neljä? Jos kysyntää riittäisi, kannattaisi aina vain skaalata leveämmäksi ja nopeammmaksi. Eräajossa (sellu), mitä isompi pytty, sen enempi massaa / erä, samat jätkät lojuu valvomossa?
Kommenttisi paperitehtaan kannattavuusrajasta (90 %) johtuu kysynnän vähyydestä (kypsä markkina), jolloin vain normaalivoitot ovat mahdollisia.
Kappaletavaratuotannossa yksi työntekijä tekee aina samat tarpeelliset liikkeet jokaista kappaletta kohti, teki yhden tai tuhat kappaletta. Pitkä sarja vaikuttaa lähinnä työkustannukseen harjaantumisen myötä karsimalla turhat liikkeet pois, eikä sarjavaikutus enää kymmenien kappaleiden jälkeen oikein ole mittaustarkkuuden rajoissa. Mitä monimutkaisempi tuote, sitä useampia kappaleita harjaantuminen vaatii, mutta kyllä muutamalla kymmenellä jo aika hyvin osaa.
Jos sinulla on parempaa tietoa skaalautumisesta ja sarjavaikutuksesta, jaa toki tänne. I'm all eyes.