Ukraina tutkii rikoksista kolmea suomalaista, jotka sotivat Venäjän puolella. HS selvitti Itä-Ukrainan vierastaistelijoiden vaiettua verkostoa, jota asiantuntija pitää ”Venäjän agentteina” Euroopassa.
Tilaajille
Sami Sillanpää HS
2:00 | Päivitetty 6:16
KUVA: PETRI ROTSTÉN / HS
Huhtikuussa 2023 itähelsinkiläinen
Pavel jakoi videon venäläisessä sosiaalisen median palvelussa VK:ssa. Videolla panssarivaunut vyöryvät, tykit laukeavat ja kommandoasuiset miehet käyvät rynnäkköön. Kuvan yli kulkee venäjänkielinen teksti: PMC Wagner.
Wagner on pahamaineinen venäläinen palkka-armeija, joka on osallistunut Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainaa vastaan.
Videopostaukseen kuuluu puhelinnumero: +7-921-291-XXXX. Katsojaa kehotetaan soittamaan numeroon liittyäkseen taistelemaan Wagnerin riveissä.
Pavel siis teki Wagnerin värväystyötä.
0:08
- 0:00
Pavel kuuluu niihin Suomessa asuviin henkilöihin, jotka ovat aiemmin käyneet Itä-Ukrainassa tukemassa venäjämielisten separatistien toimintaa.
Ukrainan itäosien eli Donbasin alueen kapina alkoi vuonna 2014. Venäjänkieliset militantit kävivät Venäjän tukemana aseelliseen hyökkäykseen Ukrainan laillista hallitusta vastaan.
Separatistien asejoukkoihin liittyi myös ulkomaalaisia. Noin 1 400 henkilöä yli 50 eri maasta taisteli separatistien riveissä vuosina 2014–2019, kertoo Soufan-tutkimuslaitoksen raportti. Luvussa ei ole mukana venäläisiä.
Taistelijoita lähti Itä-Ukrainaan myös monista EU-maista, muun muassa Ranskasta, Saksasta, Italiasta, Latviasta ja Suomesta.
Ryhmä ulkomaisia vierastaistelijoita poseerasi vuonna 2015 Ukrainassa Donetskin alueella, jonka Venäjän tukemat separatistit olivat ottaneet hallintaansa. Venäjä käytti vierastaistelijoita propagandassaan osoittaakseen, että taistelulla olisi kansainvälistä tukea. KUVA: GEOVIEN SO / PACIFIC PRESS
Tästä vierastaistelijaporukasta ei ole Suomessa juurikaan käyty keskustelua, eikä se ole herättänyt viranomaisten erityistä huomiota.
Runsas vuosi sitten alkanut Venäjän suurhyökkäys Ukrainassa on tehnyt Donbasin vierastaistelijoista uudelleen merkittäviä. Osa heistä sotii edelleen Ukrainassa Venäjän puolella. Jotkut taistelijoista ovat palanneet kotimaihinsa mutta toimivat edelleen Venäjän sotapolitiikan puolesta. Tämä palaajien verkosto on asiantuntijoiden mukaan mahdollinen turvallisuusuhka Euroopan maissa.
Helsingin Sanomat selvitti Donbasin vierastaistelijoiden verkostoa kansainvälisessä mediayhteistyössä, jossa olivat mukana Saksan RTL-kanava, Ruotsin TV4:n Kalla fakta -ohjelma ja maanpaossa toimiva venäläinen Meduza.
Selvityksessä tunnistettiin nimeltä 51 eurooppalaista vierastaistelijaa, jotka ovat toimineet tai yhä toimivat sodassa Venäjän puolella.
Selvityksen pohjana oli ruotsalaisen data-analyysiyhtiön Paliscopen aineisto Venäjän tukemien aseryhmien jäsenistä. Osa aineistosta on peräisin ukrainalaisten aktivistien Myrotverets-järjestöltä, joka toimii lähellä Ukrainan tiedustelupalvelua.
HS sai selville kuuden Itä-Ukrainassa venäläispuolella toimineen suomalaisen henkilöllisyyden. He ovat joko taistelleet aseryhmissä tai olleet tukitoimissa. Joukossa on sekä kantasuomalaisia että Suomessa asuneita henkilöitä, joiden taustat ovat Venäjällä tai Ukrainassa.
On mahdollista, että suomalaisia on ollut enemmänkin, mutta kuusi henkilöäkin on väkilukuun nähden merkittävä määrä. Noin 83 miljoonan asukkaan Saksasta kävi selvityksessä ilmi kahdeksan taistelijaa.
Mediayhteistyössä mukana ollut RTL esitti kuvia saksalaisista asemiehistä Saksan parlamentin puolustuskomitean puheenjohtajalle
Marie-Agnes Strack-Zimmermannille.
”Tällaiset todellista sotakokemusta omaavat ihmiset – jotka mahdollisesti tappoivat muita ilman katumusta – ovat vaarallisia yhteiskunnallemme”, hän sanoi.
Strack-Zimmermann samasti Itä-Ukrainasta palanneet vierastaistelijat ”nukkuviin soluihin”. Termi tunnetaan ääri-islamilaisten terroristiryhmien toiminnasta. Nukkuvat solut ovat vihollisia keskuudessamme.
Helsinkiläinen Pavel levitti VK-tilillään palkka-armeija Wagnerin propagandaa (alla). Hän on julkaissut VK:ssä myös kuvia itsestään Itä-Ukrainassa vuonna 2015 (yllä). HS:n yhteydenoton jälkeen Pavel muutti tilinsä yksityiseksi.
Pavel on 45-vuotias suomenvenäläinen. Hänellä on oma yritys, joka toimii Helsingin seudulla. Kun HS soitti Pavelille, taustalta kuului lasten ääniä. Pavel oli hämmentynyt yhteydenotosta mutta vastaili kysymyksiin.
Miksi jaat Wagnerin videoita tililläsi?
”Miksi ei?” Pavel vastasi suomeksi.
Tuetko Wagnerin toimintaa?
”Jos itse haluaisin sitä tehdä, mä jo tekisin. Onko se kiellettyä? Jos se ei ole kiellettyä, se on luvallista.”
Wagnerin värväysvideon levittäminen saattaa olla kiellettyä. Värväys terrorismirikoksen tekemiseen on lain mukaan rikos. Muutama vuosi sitten suomalaismies sai syytteen jaettuaan verkossa videon, jossa kannustettiin liittymään muslimien pyhään sotaan.
Pavel kannattaa sotaa, jota Venäjä sanoo käyvänsä paitsi Ukrainaa myös länsimaita vastaan. Hän jakaa VK-tilillään Wagnerin videoiden lisäksi muuta militaristista venäläistä sotapropagandaa. Seuraajajoukko näyttää koostuvan pääasiassa Suomessa asuvista venäjänkielisistä ihmisistä.
Pavel oli Donbasissa heinäkuussa 2015. Siitä on valokuvia hänen VK-tilillään. Kuvien metatiedoista löytyy GPS-koordinaatit, joiden avulla kuvat voi paikantaa separatistialueille. Pavel oli muun muassa etulinjan Debaltsevassa, jonka aiemmin samana vuonna oli vallannut palkka-armeija Wagner.
Ukrainalaisen Myrotvorets-järjestön tiedoissa Pavel listataan Prizrak- eli Haamu-prikaatin taistelijaksi. Tähän aseryhmään kerättiin paljon ulkomaisia vapaaehtoisia.
Pavel itse kiistää olleensa taistelemassa. Mitä sitten teit?
”Vein humanitaarista apua”, Pavel vastaa. ”Ortodoksikirkosta. Suurimmaksi osaksi lastenvaatteita ja ruokaa.”
Pavel kertoo toimineensa aiemmin Venäjän asevoimissa ja tietävänsä ”mitä sota on” ja halunneensa siksi auttaa siviileitä. Hän sanoo matkansa Donbasissa kestäneen viikon. VK:ssa kuvia Donbasista on kuitenkin useiden viikkojen ajalta. Suomesta kuvia on vasta seuraavalta vuodelta.
Pavelin kertomaa on vaikea todentaa. Ei kuitenkaan ole selvää näyttöä siitä, että hän olisi Itä-Ukrainassa osallistunut taisteluun. Yksi kuva hänen VK-sivullaan herättää huomiota. Siinä Pavel seisoo asepuvussa kädessään rynnäkkökivääriltä näyttävä ase.
”Se on airsoftia”, Pavel sanoo.
Ennen lähtöään Itä-Ukrainaan vuonna 2015 Pavel poseerasi Helsingissä kuulapeliaseen kanssa. Asepuvun hihamerkissä lukee Novorossija eli Uusi-Venäjä. Nimitys viittaa tsaarinaikaisen alueeseen, joka ulottui laajalti nykyiseen Ukrainaan.
Airsoft on kuulasotapeli. Siinä pelaajat leikkivät sotaa peliareenoilla tai maastossa. Peleissä käytetään kuulapyssyjä, jotka näyttävät oikeilta aseilta. HS paikansi Pavelin asekuvan. Paikannuksen perusteella kuva on otettu Helsingin Tattarisuolla varastohallin kupeessa, kuten Pavel sanoo.
Kiinnostavaa kuvassa on myös Pavelin asepuvussa oleva hihamerkki. Hihassa on erään Donbasin separatistijoukon käyttämä lippu ja teksti Novorossija eli Uusi-Venäjä. Jos Pavel ei ollut Venäjän laajentumisen puolesta sotinut taistelija, ainakin hän halusi esittää sellaista.
Vuodesta 2015 tilanne on muuttunut. Silloin Pavel tuki Itä-Ukrainan venäjänkielisten kapinaa. Nyt hän tukee sosiaalisessa mediassa Venäjän hyökkäyssotaa naapurimaan valloittamiseksi.
Mitä toivot sodalta?
”Ei siinä ole paljon vaihtoehtoja”, Pavel sanoo.
Mitä se tarkoittaa?
”Ettei ole paljon vaihtoehtoja.”
Kuva ”Osasto Karhun” -blogisivulta vuonna 2015. Sivuston mukaan taisteluosasto muodostui vapaaehtoisista suomalaistaistelijoista, jotka palvelivat Donetskin ”kansantasavallan” asejoukoissa Itä-Ukrainassa.
Etenin taisteluhautaa pitkin… sydän takoi rinnassa… minulla oli AK-74 rynnäkkökivääri käsissäni ja ylläni Venäjän armeijan pikselöity Flora-univormu… oikeaan olkahihnaan oli solmittu oranssimusta Pyhän yrjön nauha.
Niin kirjoitti suomalainen taistelija, nimimerkki ”Lauri Karhu” kirjassa nimeltä Viimeinen luoti. Kirjan mukaan hän taisteli Itä-Ukrainassa Venäjän tukemien separatistien puolella vuosina 2015–2017.
HS:n tietojen mukaan sama mies on käyttänyt myös muita valenimiä, kuten ”Ivan Medvedev” ja ”Masa Moilanen”. Hänen taistelijanimensä oli ”Igor”. Donbasissa otetuissa kuvissa hän on näyttäytynyt kasvot peitettynä.
HS:n selvityksen mukaan mies on nimeltään
Ilari. Hän on 48-vuotias Pohjois-Suomesta kotoisin oleva entinen palomies. Hän toimi aikoinaan politiikassa Suomen kommunistisen puolueen riveissä. Vuoden 2003 vaaleissa hän pyrki eduskuntaan.
”Oma vaalilauseeni on: Irti EU:sta – erossa Natosta”, Ilari kertoi vaalikoneessa. Hänen mukaansa politiikan on palveltava ihmisiä eikä ”suurpääomaa”. Hän kertoi olevansa judon ja metsästyksen harrastaja.
Vuoden 2011 vaaleihin Ilari pyrki vasemmistoliiton ehdokkaaksi, mutta piiritoimikunta ei valinnut häntä.
Donbasin ”kansantasavaltojen” separatistit ammentavat propagandassaan kommunistisen Neuvostoliiton perinnöstä ja esittävät käyvänsä ”antifasistista” taistelua. Sankareita ovat
Che Guevara sekä Espanjan sisällissodan tasavaltalaiset.
Selvityksen mukaan myös Ilari toimi Itä-Ukrainassa Prizrak- eli Haamu-prikaatissa.
Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn tutkimuksen mukaan Prizrak-prikaati kidutti vankeja ja teki teloituksia Itä-Ukrainassa vuonna 2015. Ei ole kuitenkaan näyttöä siitä, että Ilari tai muut Prizrakissa toimineet suomalaiset olisivat osallistuneet sotarikoksiin.
Kirjassa ”Lauri Karhu” kertoo osallistuneensa sotaan kansanmiliisissä, tiedustelujoukossa ja lääkintämiehenä. Hän kertoo lopettaneensa taistelutehtävät terveysongelmien vuoksi.
Asejoukosta irtauduttuaan Ilari jäi asumaan Donbasiin. Tiettävästi Luhanskin separatistihallinto myönsi hänelle niin sanotun kansantasavallan ”kansalaisuuden”. Myöhemmin Ilari muutti HS:n tietojen mukaan Moskovaan ja työskenteli kuntosalilla judo-kouluttajana vielä viime vuonna. Viime syksynä Ilari toimi Venäjä-propagandisti
Janus Putkosen asiamiehenä, kun tämä järjesti suomalaisia ”ystävyysmatkalle” Pietariin.
Lue lisää:
Parhaita timanttijuttuja: Suomalaiset putinistit järjestivät ”ystävyysmatkan” Pietariin: Sotilaille vietiin lahjoja ja medialle kerrottiin, että Suomea hallitsevat fasistit
HS ei tavoittanut Ilaria kommenttia varten.
Suomessa Ilaria ei ole syytetty rikoksista liittyen toimiin Itä-Ukrainassa. Koska hän on Suomen kansalainen, viranomaisilla ei lähtökohtaisesti ole oikeutta estää hänen paluutaan Suomeen.
Ukraina pitää yhteistyötä separatistien kanssa laittomana toimena maan itsenäisyyttä ja itsemääräämisoikeutta vastaan.
Ukrainassa on vireillä rikostutkinta kolmea Suomen kansalaista vastaan. Asian vahvisti HS:lle Ukrainan syyttäjänvirasto kesäkuussa. Syyttäjänviraston mukaan rikosepäily koskee kolmen suomalaisen osallistumista aseelliseen konfliktiin laittoman asejoukon jäsenenä Luhanskin ja Donetskin hallintoalueilla. Tutkintaan liittyy myös epäily taisteluun värväyksestä.
Käytännössä rikosepäilyissä on siis kyse sotimisesta Ukrainan laillista hallintoa vastaan. Syyttäjänvirasto ei kerro epäiltyjen suomalaisten henkilöllisyyksiä eikä mahdollisten rikosten tapahtuma-aikaa. Tutkintaa Ukrainassa tekee tiedustelupalvelu SBU.
Ukrainan valtakunnansyyttäjä vahvisti HS:lle, että sen alaisuudessa on vireillä rikostutkinta kolmen Suomen kansalaisen osallistumisesta aseelliseen konfliktiin Luhanskin ja Donetskin alueilla.
Ukrainan syyttäjänviraston mukaan kyseisiä suomalaisia ei ole pidätetty, eikä rikosepäilyä ole annettu heille tiedoksi. Tämä tarkoittanee, että epäillyt ovat Ukrainan viranomaisten tavoittamattomissa joko Donbasissa tai ulkomailla, esimerkiksi Venäjällä tai Suomessa.
Ukrainan viranomaiset ovat myös pyytäneet tutkinta-apua Suomen viranomaisilta liittyen Ukrainassa vireillä olevaan rikosasiaan. Kyseessä oli niin sanottu todistelupyyntö, mikä tarkoittaa, että Ukraina halusi Suomesta esimerkiksi todistusaineistoa tai tietyn henkilön kuulemista. Suomi vastasi oikeusapupyyntöön tänä keväänä, mutta viranomaiset eivät anna siitä tarkempia tietoja.
Ukrainan hallinnolle sodan rikosten tutkiminen on ollut hyvin vaikeaa, koska Itä-Ukrainan alueet ovat vuodesta 2014 lähtien olleet separatistien ja Venäjän nukkehallinnon alaisuudessa.
Suomen lain mukaan ei ole kiellettyä liittyä sotaan toisessa maassa. On kuitenkin rikos osallistua sotarikoksiin.
Sodan vakavimmista rikoksista eli sotarikoksista voidaan tietyin edellytyksin nostaa syytteitä myös Suomessa. Suomessa ei kuitenkaan ole käynnissä yhtään Ukrainan sotaan liittyvää sotarikostutkintaa, kertoo valtakunnansyyttäjä.
HS:n selvityksessä tarkastelluista kuudesta Donbasin kävijästä ainakin kaksi on palannut Suomeen. Osan olinpaikka on tuntematon.
Useissa Euroopan maissa Donbasin vierastaistelijoita on viime vuosina pidätetty ja otettu poliisin kuultaviksi, kun nämä ovat palanneet kotiin. Riippuen kunkin maan lainsäädännöstä ja saatavilla olleista todisteista palaajat on joko vapautettu tai laitettu syytteeseen.
Kovimpia rangaistuksia, jopa 20 vuoden vankeustuomioita, on annettu Tšekissä. Britanniassa tuomittiin vierastaistelija vankeuteen terrorismirikoksesta eli samoin lain perustein, joilla jihadistiliike Isisin taistelijoita on tuomittu. Tuomioita on annettu myös Baltian maissa, joissa laki lähtökohtaisesti kieltää vierastaistelijaksi lähtemisen.
Useimmissa Euroopan maissa on kuitenkin käynyt samoin kuin Suomessa, eli palaajat ovat selvinneet ilman seuraamuksia.
Muutama vuosi sitten Suomessa ja muualla Euroopassa käytiin kiivasta keskustelua terroristiliike Isisin eurooppalaisista vierastaistelijoista ja näiden puolisoista. Euroopan maat olivat haluttomia ottamaan takaisin kansalaisiaan, jotka oli vangittu Syyriassa Isisin kukistuttua.
Suomen tiedustelu- ja turvallisuuspalvelu Suojelupoliisi piti Isisin ”kalifaatissa” eläneiden noin kymmenen suomalaisnaisen ja heidän lastensa palauttamista Suomeen turvallisuusuhkana. Perusteluna oli, että näillä on edelleen yhteyksiä terroristiliikkeeseen ja he voisivat Suomessa jatkaa toimintaansa verkostossa.
Suhtautuminen on ollut erilainen niihin suomalaisiin miehiin, jotka ovat sotineet Venäjän puolesta Itä-Ukrainassa.
Myös Donbasin veteraaneilla on omat kansainväliset verkostonsa. Ne kytkeytyvät eri Euroopan maissa toimiviin Venäjä-aktivistien verkostoihin, joissa jäsenet jakavat tietoja, värväävät ja innoittavat toisiaan toimiin.
Suojelupoliisi ei vuosien varrella ole julkisesti kiinnittänyt huomiota Donbasin suomalaisiin vierastaistelijoihin tai näiden toimiin kotimaassa.
Tänä keväänä julkaistussa kansallisen terrorismin uhka-arviossaan Supo sen sijaan varoittaa yksittäisistä äärioikeistolaisista, jotka ovat matkustaneet sotimaan toiselle puolelle eli Ukrainan joukkoihin.
”Konfliktialueella toimiminen lisää myös suomalaisten radikalisoitumisen todennäköisyyttä”, vuosikirjassa sanotaan.
Saman radikalisoitumisen todennäköisyyden voisi ajatella pätevän myös niihin, jotka ovat osallistuneet sotaan Venäjän puolella. Pitääkö Supo heitä turvallisuusuhkana? Millaisen turvallisuusriskin he voivat aiheuttaa palatessaan Suomeen?
Muutaman päivän pohdittuaan Supo vastasi, että sillä ei ole kysymykseen mitään kommentoitavaa.
Tutkija
Kacper Rekawek on erikoistunut Ukrainan ulkomaalaistaistelijoihin. Hän työskentelee Oslon yliopistolla ääriliikkeiden tutkimuskeskus C-REX:ssä.
Ovatko Donbasista palanneet kotimaissaan turvallisuusuhka?
”Kyllä, etenkin nyt”, Rekawek sanoo. ”Käytännössä he ovat Venäjän agentteja.”
Rekawek ei puhu erityisesti suomalaisista vaan yleisesti Ukrainassa taistelleista kymmenistä eurooppalaisista. Hän ei pidä palaajia suoranaisesti terroristiuhkana. Palanneet voivat kuitenkin Rekawekin mukaan toimia vaarallisesti Venäjän tavoitteiden puolesta: tehdä sabotaasia, järjestää poliittista teatteria, lietsoa järjestyshäiriöitä, käydä informaatiosotaa.
Rekawek mainitsee esimerkkinä äskettäin Ruotsissa tehdyn julkisen Koraanin polton, joka mutkisti Ruotsin suhteita Turkkiin ja tietä Naton jäseneksi. Koraanin polton järjesti aktivisti
Rasmus Paludan, jolla on paljon Venäjä-yhteyksiä.
Ruotsin TV4:n Kalla fakta -ohjelman selvityksen mukaan Paludan kytkeytyy sosiaalisen median verkostonsa kautta useisiin Donbasin taistelijoihin ja Wagnerin värvääjiin.
Vierastaistelijat verkostoineen voivat toimia myös Venäjän informaatiosodan toteuttajina ja värvääjinä. Analyytikko
Joseph Jones on tutkinut entisten ja nykyisten vierastaistelijoiden sosiaalisen median yhteyksiä. Hän työskentelee data-analyysiyhtiö Paliscopessa.
Jonesin mukaan eri puolilla Eurooppaa asuvilla vierastaistelijoilla on yhä aktiivisia yhteyksiä Venäjän tukemiin aseryhmiin ja niiden rekrytoijiin, jotka voivat värvätä uusia taistelijoita. ”Minusta se on uhka”, Jones sanoo.
Jones on kiinnittänyt huomiota noin kolmeenkymmeneen suomalaiseen, jolla on sosiaalisessa mediassa läheiset yhteydet Wagnerin tai muiden venäläisten aseryhmien keskeisiin henkilöihin.
”On tärkeää huomata, että tämän verkoston uhka ei ole olemassa vain Ukrainassa. Suomi vaikuttaa olevan hyvinkin etulinjassa”, Jones sanoo.
HS kävi läpi suomalaisten Donbasin-kävijöiden ja heitä sosiaalisessa mediassa seuraavien henkilöiden julkaisuja VK:ssa.